
Gastauteur Maarten Koning over de bedenkelijke moraal van sommige ex-advocaten die als rechter eigenlijk hun praktijk voortzetten. Het zelfreinigend vermogen van de rechterlijke macht faalt jammerlijk.
Vorig jaar concludeerde een voormalig advocaat: ‘Er is iets grondig mis met de beroepsethiek van advocaten’. (Mr Bart Heyning, NRC 21 november 2013). De oud-deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten Mr G. Kemper wordt in hetzelfde artikel geciteerd: ‘Wat de advocaat beweert, behoeft niet ‘waar’ te zijn’. Juridisch redacteur Mr Folkert Jensma van NRC-Handelsblad is het hiermee apert oneens: 'Advocaat, een nobel en immoreel beroep', is zijn commentaar (NRC 30 november 2013). Deze discussie gaat over het functioneren van advocaten en het ernstig te kort schieten van de toezichthouder, de Orde van Advocaten zelf. In 2010 werd dit ook al geconstateerd in een rapport van A. Docters van Leeuwen, ‘de slager keurt zijn eigen vlees’ was nog de meest milde conclusie. Jensma uit in NRC Handelsblad (1 november 2014) echter ook ernstige kritiek op het functioneren van de rechterlijke macht, in het bijzonder met betrekking tot de interne en onderlinge controle mechanismen of juist het volledig ontbreken daarvan.
Ook het recente rapport van de Raad voor de Rechtspraak Systeemwaarborgen voor de kernwaarden van de Rechtspraak (april 2014) legt acute knelpunten bloot, zoals het ontbreken van formele regels omtrent het selecteren van zaken binnen de rechterlijke instanties en de ook op Europese niveau heftig omstreden rol van advocaten als plaatsvervangend rechter. Het rapport besteedt merkwaardigerwijs geen aandacht aan (te) veel ex-advocaten, die deel (gaan) uitmaken van de rechterlijke macht in het arrondissement van hun voormalige rechtspraktijk, kantoren, kantoorgenoten en familieleden.
Toezichthouder speelt negatieve rol
Het is maar de vraag of de taakopvatting van deze groep per se in overeenstemming is met die van de rechterlijke macht. Het heeft er de schijn van dat deze ex-advocaten een rechterlijke beslissing kunnen opvatten als een voortzetting van hun advocatenpraktijk, alleen heet het product dan vonnis, arrest of conclusie en is sprake van (feitelijke) onschendbaarheid. Het is ook de vraag of een advocaat na een praktijk van 25 of 30 jaar nog wel kan functioneren als rechter.De Chipsholzaak is een berucht voorbeeld, maar ook in andere zaken sluiten de rijen zich rond bijvoorbeeld valsheid in geschrifte plegende, niet-integere of nalatige magistraten.Dit geldt te meer nu ook op het functioneren van de toezichthouder binnen de rechterlijke macht nogal wat valt aan te merken. De Chipsholzaak is een berucht voorbeeld, maar ook in andere zaken sluiten de rijen zich rond bijvoorbeeld valsheid in geschrifte plegende, niet-integere of nalatige magistraten. De Hoge Raad en het Parket spelen daarbij een vooraanstaande, negatieve rol en maken hun pretenties geenszins waar. In een recent interview in de Volkskrant (25 oktober 2014) melden twee topjuristen binnen de rechterlijke macht; 'vergissen is vreselijk'. Daar hebben ze gelijk in, in het bijzonder voor de betrokken justitiabelen. Maar vergissen is menselijk, zelfs voor rechters. Het is echter onaanvaardbaar dat leden van de rechterlijke macht bij de totstandkoming van hun rechterlijke beslissingen hebben zitten slapen, nalatig zijn, documenten ten onrechte negeren of, nog erger, liegen, documenten valselijk weergeven, de wet, vaste jurisprudentie, unanieme literatuur en in rechte vastgestelde en onbetwiste feiten negeren en bruuskeren. Ook het oneigenlijk gebruik van artikel 81 lid 1 RO door de Hoge Raad is onaanvaardbaar. Het heeft er immers veel van weg dat deze wettelijke bevoegdheid is ontaard in het juridische afvalputje van de Hoge Raad, waar ‘klein bier’, ongewenste zaken of kritische rechtzoekenden in worden gedumpt. Geen (juridische) haan die er nog naar kraait.
Artsen doen het beter
De juridische sector, inclusief de juridische media en wetenschap, is nog altijd een in zichzelf gekeerd bastion. De bankencrisis vindt haar oorzaak mede in hebzucht het falen van toezichthoudende instanties. Ruil bankiers in voor advocaten, de bankensector voor het rechtssysteem en bancaire toezichthouders voor de Procureur-Generaal, Hoge Raad en Orde van Advocaten, dan is er reden tot grote bezorgdheid. De interne (zelf) controle en het toezicht van de medische sector functioneren relatief naar behoren. De betrokkenheid met patiënten en de beroepsethiek liggen hieraan ten grondslag. Een medicus heeft en wil geen wet om van patiënten, vriend of vijand, af te komen en kan het zich niet permitteren bewust fouten te maken. Collega’s zullen dit melden, zoals enkele actuele zaken hebben getoond. In de juridische sector gelden echter andere wetten en een andere moraal. Daar kan de Hoge Raad een rechtzoekende op wettelijke basis (artikel 81 lid 1 RO) ongemotiveerd uit de cassatie verwijderen en leden van de rechterlijke macht kunnen een potje maken van het burgerlijk procesrecht (in cassatie) of weloverwogen voormalige advocaten-collega’s of advocatenkantoren bevoordelen. Ex-advocaten/rechters blijven soms grote bijklussers en staan veelal in nauw contact met oud-kantoorgenoten/rechters, advocaten en familieleden/rechters van advocaten, waarmee binnen hetzelfde arrondissement of zelfs kantoor decennialang de rechtspraktijk is uitgeoefend.de formele en feitelijke onschendbaarheid van rechterlijke beslissingen en de feitelijke onschendbaarheid in de advocatuur creëren een kaste van ‘onschendbaren in toga’De constructie, dat rechters zelf hun zaken (kunnen) selecteren, de formele en feitelijke onschendbaarheid van rechterlijke beslissingen en de feitelijke onschendbaarheid in de advocatuur creëren een kaste van ‘onschendbaren in toga’ en niet alle ex-advocaten/rechters kunnen deze geprivilegieerde en beschermde positie aan.
25 Bijdragen
Quirine de Kok
Speculaas
Quirine de KokBertje
Quirine de KokInto the Mystic
Was de Chipshol advocaat nou ook actief als advocaat van de gemeente Westland en later als onafhankelijk Staatsraad in dezelfde dossiers?
P.Poot
Into the MysticHilterman
P.PootDe RvS is het hoogste rechtsorgaan op het gebied van bestuursrecht. Daar wordt nu de dienst uitgemaakt door lieden als Donner en Koeman. De moraliteit van Donner is uitgebreid door meneer Donner geetaleerd in de nasleep van de Schipholbrand.
Er is weinig hoop voor Nederland nu dit soort lieden op belangrijke posities benoemd worden.
Watching the Wheels
HiltermanWatching the Wheels
Watching the WheelsHilterman
Een deugdelijk gemotiverrd verzoek tot wraking van kantonrechter mevrouw Veraart in den Haag werd afgewezen omdat het verzoek te laat zou zijn ingediend. De datum van het arrest was nog zeven weken verwijderd. Daar komt bij dat de uitspraak uiteindelijk nog twee maal verdaagd werd. Uiteindelijk kwam de uitspraak vijf maanden na de zitting. Hoezo te laat leden van de wrakingskamer?
Er is geen enkele vorm van zelfkritiek bij de rechterljjke macht.
Rechters kunnen inhoudelijk ernstig en onbeperkt blunderen.
Tenzij ze bezopen in de rechtzaal verschijnen of hun vrouw mishandelen gaan zo ongehinderd richting pensioen.
Absolute macht leidt absoluut tot excessen.
Apekool
HiltermanNou ging dit om minder dan 100 euro, niet de moeite om verder te procederen, maar veel vertrouwen wekt het niet.
Hilterman
ApekoolHet percentage schuldig verklaringen lag op 95%, na het kritische boek van wetenschapper Ton Derksen zakte dat naar 90%. Nog steeds een absurd hoog percentage.
bps
En nog niet kapot !
De jongste dijenkletsers zijn o.a. een beschuldiging én veroordeling van mij, in één en hetzelfde vonnis, voor het in gebreke blijven van een door de rechtbank aangestelde en frauderende derde,
en het afmelden en verplaatsen van een zitting naar een volgende die geannuleerd werd omdat de afgemelde zitting was geweest. Dit in een veel langere reeks grove misstanden.
De advocaat die mij nog durft -en kan- bijstaan, nodig ik hierbij uit voor offerte.
Twee partijdige advocaten zijn al ontslagen.
De derde en laatste krijgt van mij kans tegen correcte betaling uit reservering.
Wie durft? Een actueel onderhouden bewijsparadijs is aanwezig.
Roger Lips ( The Fugitive )
bps
Als het stortregent bij de curator van te liquideren activa, dan wordt de omgeving ook nat.
Eenzelfde beeld van graaiende bestuurders is gezien bij banken, woningcorporaties en in de zorg.
Het beeld van een samenleving in verval.
Het zijn sterke benen die macht en weelde kunnen dragen.
Hilterman
bpsEen failliet die klaagt over misstanden wordt niet gehoord laat staan dat men hem of haar gelooft. Wie een flinke beerput zoekt om te onderzoeken zou eens naar de rol van curatoren moeten kijken. Wel een stevige knijper meenemen vanwege de stank.
bps
HiltermanIn een hoogconjunctuur komen veel faillissementen voor door wanbeleid en insolvabiliteit met weinig baten.
De laatste jaren komen veel meer faillissementen voor door liquiditeitsgebrek bij wel een goed beleid, goede solvabiliteit met veel meer baten.
Juist hierbij is de sociale en maatschappelijke schade en de kapitaalvernietiging groot door graaiende curatoren die hun hoge mate van vrijheid daarvoor zonder veel weerstand kunnen misbruiken.
Hilterman
bpsHet aantal deconfitures is alleen maar gegroeid. Er zijn geen RC's bij gekomen.
Met deze aantallen kun je er van uit gaan dat er geen toezicht is.
Guest
Hiltermanbps
GuestThe Fugitive
bpsbps
The FugitiveDaarnaast infecteert het vertrouwen in de gezonde delen van de rechtspraak.
Zuivere rechtspraak is van enorm economisch belang omdat het curatief
én preventief het maatschappelijk vertrouwen onderhoudt (= sociaal kapitaal).
Het economisch vermogen van een land en het economisch tempo, wordt sterk bepaald door het vertrouwen op economische overeenkomsten en rechtspraak. Elke transactie van koop en verkoop, van vraag en aanbod, is een overeenkomst, een afspraak waar partijen op vertrouwen willen en moeten.
Zuivere rechtspraak is sociaal kapitaal -vertrouwen- van enorme waarde.
Onderhoud en zuivering moet uit de rechtssector zelf komen met wil en discipline aan het belang en de bestaansredenen van rechtspraak, met een zelfreinigend vermogen, zich van het sociale kapitaal bewust.
Daarnaast is het aan de politiek en aan maatschappelijke belangenpartijen zoals MKB Nederland, VNO-NCW, vakbonden e.d. om verbeteringen in toe te passen wetgeving aan te reiken en het sociaal kapitaal -het maatschappelijk
vertrouwen en het producenten- en consumentenvertrouwen- te verhogen.
Daar kan een schandpaal als klokkenluider nog wel enig nut hebben.
En ook onderzoeksjournalistiek.
Verhoging van sociaal kapitaal wordt gegarandeerd te gelde gemaakt in de economie. Het begrip 'sociale innovatie' wordt ook luider in de 21e eeuw.
De rechtspraak deed 2 jaar geleden zelf al een voorzet, vooruitlopend op nieuwe faillissementswetgeving om schade door de crisis aan de economie en aan het vertrouwen te voorkomen. Het leidde slechts tot stille diplomatie bij slechts collectief belang, terwijl overheid en recht er voor iedereen hoort te zijn, ook voor individuen.
Partijen en politiek hebben het nog niet tot wettelijke concretisering en vernieuwing gebracht, voor zover ik weet. Het lijkt wel weer versloft.
Want de oude Faillissem
bps
Het economisch vermogen van een land en het economisch tempo, wordt sterk bepaald door het vertrouwen op economische overeenkomsten en rechtspraak. Elke transactie van koop en verkoop, van vraag en aanbod, is een overeenkomst, een afspraak waar partijen op vertrouwen willen en op vertrouwen moeten.
Zuivere rechtspraak is sociaal kapitaal -vertrouwen- van enorme waarde.
Onderhoud en zuivering moet uit de rechtssector zelf komen met wil en discipline aan het belang en de bestaansredenen van rechtspraak, met een zelfreinigend vermogen, zich van het sociale kapitaal bewust.
Daarnaast is het aan de politiek en aan maatschappelijke belangenpartijen zoals MKB Nederland, VNO-NCW, vakbonden e.d. om verbeteringen in toe te passen wetgeving aan te reiken en het sociaal kapitaal -het maatschappelijk vertrouwen en het producenten- en consumentenvertrouwen-
te verhogen.
Daar kan onderzoeksjournalistiek als ook FTM nog wel enig nut hebben.
Verhoging van sociaal kapitaal wordt gegarandeerd te gelde gemaakt in de economie.
De rechtspraak deed 2 jaar geleden zelf al een voorzet, vooruitlopend op nieuwe faillissements-wetgeving om schade door de crisis aan de economie en aan het vertrouwen te voorkomen.
Het leidde slechts tot stille preventieve diplomatie bij dreigend faillissement vooraf bij slechts collectief belang , terwijl overheid en recht er voor iedereen hoort te zijn, ook voor individuen.
Partijen en politiek hebben het nog niet tot wettelijke concretisering en vernieuwing gebracht, voor zover ik weet. Het lijkt wel weer versloft.
Want de oude Faillissementswet uit 1893, en misbruik op weerloze individuen, bestaat nog steeds.
Weerloze mensen die door de crisis en stagnatie door liquiditeitsgebrek vaak eerst door de banken zijn verlamd en geplunderd met woekerpolissen en/of renteswaps en vervolgens in faillissement van hun l
Victor Onrust
Jurisprudentie heeft een veel te grote invloed. Die zou automatisch moeten verlopen, bijvoorbeeld na 10 jaar tenzij die (om goede redenen) gehandhaafd moet worden.
Er moeten grenzen worden gesteld aan de overmaat van (ondeugdelijke) wetgeving.
Ik heb weinig vertrouwen in het zelfreinigend vermogen van welk instituut dan ook. Het zal van buitenaf moeten gebeuren.
Speculaas
Victor OnrustSpeculaas
Namen weergegeven i.v.m. het strafrechtelijk beginsel van presumptio innocentiae zoals ook gebruikt bij andere nog niet veroordeelde would be criminelen zonder witte boord of bef.