De door staatssteun overeind gehouden verzekeraar steunt Republikeinse lobby tegen strengere regulering financiële sector.

De door de Nederlandse staat gesteunde verzekeraar Aegon is een van de corporate financiers achter een campagne van de US Chamber of Commerce tegen de plannen van de regering Obama voor strengere regulering van de financiële sector. Aegon is een van de bedrijven die een stichting van de US Chamber sponsort die kritisch is over de groeiende overheidsregulering. Aegon is zelfs een van de grootste donateurs. De geheime miljoenendonaties werden niet door de Chamber geopenbaard. De Amerikaanse versie van de Nederlandse Kamer van Koophandel heeft zelfs nieuwe regelgeving om dit type donaties verplicht te openbaren, fel bevochten. De US Chamber is het best gefinancierde lobby-orgaan in de Verenigde Staten en een harde criticaster van de Obama-regering.

 
Aangenaam gezelschap
De donatie van Aegon, die volgens de New York Times enkele miljoenen dollars groot is, werd volgens NRC Handelsblad doorgesluisd via de Transamerica Foundation, een stichting die valt onder de dochteronderneming van Aegon in de Verenigde Staten. Aegon verkeert in het aangename donateursgezelschap van 'Vampire Squid' Goldman Sachs, vermogensbeheerder Edward Jones en olieconcern Chevron Texaco.
 
De vorige topman van Aegon, Don Shepard, onderhoudt al jaren nauwe banden met de US Chamber of Commerce. Shepard was jarenlang lid van het bestuur van de US Chamber en was na zijn afscheid bij Aegon in 2008, zelfs enige tijd voorzitter. 
 
Republikeins lobbykanon
Via landelijke televisiespotjes probeert de US Chamber het Amerikaanse publiek te overtuigen dat Obama's plannen om de financiële sector meer aan de leiband te leggen, niet deugen. 'Fighting for Your Business', luidt de strijdkreet van de US Chamber waarmee ze zichzelf afficheren. In de praktijk betreft dat vooral de business van corporate Amerika te zijn, getuige ook de herkomst van de donaties die door een kleine groep grote bedrijven, 45 in getal, worden gedaan. Dit jaar heeft het een budget van 200 miljoen dollar. De US Chamber is mede dankzij die ruime financiële armslag een zeer krachtig (Republikeins) lobby-orgaan dat de ene na de andere campagne lanceert om de belangen van het Amerikaanse bedrijfsleven te behartigen. Zo ging dit orgaan agressief tekeer tegen het voornemen om strengere veiligheidsregels in te stellen bij chemische fabrieken. Opvallend genoeg spekte chemiereus Dow Chemical in diezelfde periode de pot van de Chamber met 1,7 miljoen dollar, aldus de New York Times. Het is overigens niet de eerste keer dat de US Chamber tegen Obama in het geweer komt. Ook zijn plannen voor de hervorming van de gezondsheidssector werden gericht onder vuur genomen. Daarbij werd door Amerikaanse gezondheidsverzekeraars - anoniem - 10 miljoen dollar naar de US Chamber gepompt.
 
 
"Valt mee" 
Aegon deed volgens NRC Handelsblad vorig jaar in totaal voor 10 miljoen euro aan donaties. Meer dan de helft werd door de Transamerica Foundation weggegeven: 7 miljoen dollar. In NRC Handelsblad laat een niet nader bij naam genoemde woordvoerder van Aegon weten dat de kwestie rond de US Chamber wel meevalt. 'Die Kamer van Koophandel komt op voor talloze zaken die Amerikaanse bedrijven raken', zegt de woordvoerder. 'De Kamer geeft ook veel aan charitatieve instellingen bijvoorbeeld aan de Johns Hopkins Universtity voor onderzoek naar prostaatkanker'.
Wat Aegon vooral duidelijk wil maken is dat het hoofdkantoor in Den Haag niets met de donaties heeft te maken. 'Deze komen van Transamerica en zij beslist waar ze aan geeft'.