
De woekerpolisaffaire is waarschijnlijk het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis. Decennia lang werden miljoenen burgers willens en wetens door (levens)verzekeraars misleid en benadeeld met zogenoemde beleggingsverzekeringen die we sinds 2006 beter kennen als woekerpolissen. Journalisten Jan Hein Strop en Eric Smit volgen de woekerpolisaffaire al vanaf het moment dat die uitbrak. In 2011 publiceerde Smit met de tot inkeer gekomen tussenpersoon René Graafsma het zelfhulpboek Woekerpolis, hoe kom ik er vanaf? Het boek diende in 2011 als 'lesmateriaal' voor Kamerleden, maar die toonden zich niet de beste leerlingen. Graafsma en Smit riepen eind 2011 in een open brief in de Volkskrant de Kamer nog op om in actie te komen, maar dat mocht niet baten, de politiek wendde het hoofd af. De lobby van de verzekeraars en DNB had en heeft veel invloed in Den Haag. Het ministerie van Financiën heeft in deze kwestie vooral oog voor de belangen van de internationaal opererende verzekeraars, niet voor de belangen van burgers. De ellende met de beleggingsverzekeringen werd in 1994 al door experts voorzien. De overheid greep niet in en twintig jaar later - en vele tientallen miljarden euro aan schade verder - bevindt de inhoudelijke kennis van onze volksvertegenwoordigers zich nog steeds op een bedroevend laag niveau en laten zij zich nog steeds leiden door de belangen van de financiële sector.
Hoewel de wereld om ons heen al jaren verschijnselen van woekerpolisvermoeidheid vertoont, zal Follow the Money deze affaire blijven volgen.
Help, de woekerpolisaffaire achtervolgt me!
Aegon compenseert deel schade woekerpolis Koersplan
Nationale Nederlanden beoogt woekerpolisschade bij belastingbetaler te dumpen
Kapitein Hoek 'heeft het fantastisch gedaan'
'Het woekerpolisprobleem wordt witgewassen'
Woekerwinsten - ja of nee?
De woekerpolisparadox
Woekerpolisaffaire Nationale Nederlanden gaat nieuwe fase in
Woekerpolisclaims tegen Nationale Nederlanden in gang gezet
De woekerpolisaffaire: wegstoppen is lastig
Aegon compenseert deel schade woekerpolis Koersplan
Aegon past de schadevergoedingen aan voor klanten die in de jaren negentig een overlijdensrisicoverzekering hebben genomen en daarop te hoge premie's betaalden.
Compensatie fors lager
Volgens het persbericht van Aegon is het nieuwe aanbod door een aantal onafhankelijke experts getoetst op de uitgangspunten van de Hoge Raad. Maar helaas voor de klanten valt de vergoeding een stuk lager uit dan die van de 35.000 eerdere klanten. De NOS meldt dat de nu aangeboden bedragen volgens Stichting Koersplandewegkwijt enorm uiteen lopen, variërend van een paar tientjes tot honderden euro's. Gemiddeld zou het om een bedrag van 300 tot 400 euro gaan. Dat is fors lager dan de 1000 tot 1500 euro schadevergoeding die de klanten kregen die zich hadden aangesloten bij de stichting. Volgens voorzitter Godfried Sippel van de stichting Koersplandewegkwijt heeft Aegon een jaar geleden fouten gemaakt bij het berekenen van de juiste premie, waardoor de compensatie nu veel lager uitvalt. Sippel tegen de NOS: 'Die fouten zullen ze zeker niet nog een keer maken.'Gemiddeld zou het om 300 tot 400 euro gaan. Dat is fors lager dan de 1000 tot 1500 euro die de bij de stichting aangesloten klanten kregenEen simpele rekensom leert dat bij een gemiddelde compensatiesom van 400 euro voor een totaal van 600.000 klanten, Aegon voor maximaal 240 miljoen euro van zijn Koersplan-erfenis is verlost. Aegon zelf is dan ook content. De compensatie van de Koersplanklanten is volgens de verzekeraar wederom een goede stap. 'In de afgelopen jaren betaalde Aegon al ruim 800 miljoen euro aan compensaties en productverbeteringen voor klanten met een beleggingsverzekering,' looft de verzekeraar aan het einde van het bericht nog. Het blijft een schrale troost voor de beleggers. In het recordjaar 1998 verdiende Aegon bijna 3 miljard gulden, zo'n 1,3 miljard euro. In 2012 en 2013 maakte Aegon 2,3 miljard euro winst. De woekerpoliserfenis van de verzekeraar kost nu wat geld, maar heeft eerder toch heel wat meer in het laatje gebracht.
4 Bijdragen
Karel van Wingerden
Speculaas
Met de recente uitspraken van de Advocaat Generaal bij het Europees Hof van Justitie over de derde EG verzekeringsrichtlijn uit 1992, is er munitie zat voor de polisbezitters om de strijd voor te zetten voor een echte compensatie
Gecompenseerde
Afspraken gemaakt bij het afsluiten van de polis zou de focus moeten zijn.
ray