De woekerpolisaffaire is waarschijnlijk het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis. Decennia lang werden miljoenen burgers willens en wetens door (levens)verzekeraars misleid en benadeeld met zogenoemde beleggingsverzekeringen die we sinds 2006 beter kennen als woekerpolissen. Journalisten Jan Hein Strop en Eric Smit volgen de woekerpolisaffaire al vanaf het moment dat die uitbrak. In 2011 publiceerde Smit met de tot inkeer gekomen tussenpersoon René Graafsma het zelfhulpboek Woekerpolis, hoe kom ik er vanaf? Het boek diende in 2011 als 'lesmateriaal' voor Kamerleden, maar die toonden zich niet de beste leerlingen. Graafsma en Smit riepen eind 2011 in een open brief in de Volkskrant de Kamer nog op om in actie te komen, maar dat mocht niet baten, de politiek wendde het hoofd af. De lobby van de verzekeraars en DNB had en heeft veel invloed in Den Haag. Het ministerie van Financiën heeft in deze kwestie vooral oog voor de belangen van de internationaal opererende verzekeraars, niet voor de belangen van burgers. De ellende met de beleggingsverzekeringen werd in 1994 al door experts voorzien. De overheid greep niet in en twintig jaar later - en vele tientallen miljarden euro aan schade verder - bevindt de inhoudelijke kennis van onze volksvertegenwoordigers zich nog steeds op een bedroevend laag niveau en laten zij zich nog steeds leiden door de belangen van de financiële sector.

Hoewel de wereld om ons heen al jaren verschijnselen van woekerpolisvermoeidheid vertoont, zal Follow the Money deze affaire blijven volgen.

28 artikelen

Aegon compenseert deel schade woekerpolis Koersplan

4 Connecties
4 Bijdragen

Aegon past de schadevergoedingen aan voor klanten die in de jaren negentig een overlijdensrisicoverzekering hebben genomen en daarop te hoge premie's betaalden.

Honderdduizenden Koersplanklanten van Aegon krijgen een schadevergoeding van de verzekeraar. De mededeling van Aegon volgt een jaar na een  een harde uitspraak van de Hoge Raad, die bepaalde dat 35.000 aangeslotenen van de Stichting Koersplandewegkwijt gemiddeld rond de 1000 euro schadevergoeding zouden moeten krijgen, omdat Aegon een te hoge overlijdensrisicopremie in rekening heeft gebracht. Alle leden van de stichting kreeg met terugwerkende kracht een korting van ruim 85 procent op de premie en een herberekening van de waarde van de polis. De uitspraak van de Hoge Raad gold in eerste instantie alleen voor klanten van Aegon die waren aangesloten bij Stichting Koersplandewegkwijt. Maar Aegon past nu ook met terugwerkende kracht de premies voor de andere klanten aan die voor 1998 een beleggingsverzekering kochten. Het gaat hierbij om een groep van honderdduizenden mensen.

Compensatie fors lager

Volgens het persbericht van Aegon is het nieuwe aanbod  door een aantal onafhankelijke experts getoetst op de uitgangspunten van de Hoge Raad. Maar helaas voor de klanten valt de vergoeding een stuk lager uit dan die van de 35.000 eerdere klanten. De NOS meldt dat de nu aangeboden bedragen volgens  Stichting Koersplandewegkwijt enorm uiteen lopen, variërend van een paar tientjes tot honderden euro's. Gemiddeld zou het om een bedrag van 300 tot 400 euro gaan. Dat is fors lager dan de 1000 tot 1500 euro schadevergoeding die de klanten kregen die zich hadden aangesloten bij de stichting. Volgens voorzitter Godfried Sippel van de stichting Koersplandewegkwijt heeft Aegon een jaar geleden fouten gemaakt bij het berekenen van de juiste premie, waardoor de compensatie nu veel lager uitvalt. Sippel tegen de NOS: 'Die fouten zullen ze zeker niet nog een keer maken.'
Gemiddeld zou het om 300 tot 400 euro gaan. Dat is fors lager dan de 1000 tot 1500 euro  die de bij de stichting aangesloten klanten kregen
Een simpele rekensom leert dat bij een gemiddelde compensatiesom van 400 euro voor een totaal van  600.000 klanten, Aegon voor maximaal 240 miljoen euro van zijn Koersplan-erfenis is verlost. Aegon zelf is dan ook content. De compensatie van de Koersplanklanten is volgens de verzekeraar wederom een goede stap.  'In de afgelopen jaren betaalde Aegon al ruim 800 miljoen euro aan compensaties en productverbeteringen voor klanten met een beleggingsverzekering,' looft de verzekeraar aan het einde van het bericht nog. Het blijft een schrale troost voor de beleggers. In het recordjaar 1998 verdiende Aegon bijna 3 miljard gulden, zo'n 1,3 miljard euro. In 2012 en 2013 maakte Aegon 2,3 miljard euro winst. De woekerpoliserfenis van de verzekeraar kost nu wat geld, maar heeft eerder toch heel wat meer in het laatje gebracht.