Aegon krijgt klap van een mogelijk een miljard

7 Connecties
0 Bijdragen

Aegon heeft zijn klanten met een woekerpolis van het type Koersplan misleid en moet compenseren. Kosten: mogelijk 1 miljard euro.

Na ruim zes jaar procederen heeft het Arnhemse gerechtshof in hoger beroep een vernietigende uitspraak gedaan in de zaak die stichting Koersplandewegkwijt tegen Aegon had aangespannen. In tegenstelling tot wat eerder door de Utrechtse rechtbank werd vastgesteld, heeft Aegon zich WEL schuldig gemaakt aan misleiding door de extreem hoge kosten van de overlijdensrisicopremie niet keurig in de polis te vermelden. Aegon moet nu zijn klanten 85 procent van de overlijdensrisicopremie terugbetalen. Volgens financieel adviseur Kapé Breukelaar zou dat kunnen gaan om een schadebedrag van 800 miljoen tot 1 miljard euro.
Koersplan was de eerste woekerpolis die in Nederland door de mand viel. Een jaar voordat via het consumentenprogramma Tros Radar de term 'woekerpolis' uitvond, startte de stichting een procedure tegen Aegons dochter Spaarbeleg.
Koersplan van Aegon is met 700 duizend verkochte polissen de meest 'succesvolle' woekerpolis die in Nederland aan de man werd gebracht. Tijdens het instorten van de aandelenmarkten (rond 2001) bleek dat ongeveer 25 procent van de inleg opging aan een overlijdensrisicoverzekering. Gedupeerden waren hier niet van op de hoogte.

Aegon heeft nog geen reactie op de nederlaag in Arnhem.