Aegon op miljoenenjacht bij ex-partner in crime

2 Connecties

Relaties

Vacher

Organisaties

AEGON

Voormalig CFO Paul Vacher verduisterde 18 miljoen euro bij zijn werkgever Aegon. Toeval of niet, hij scheidde plotseling van zijn vrouw die daar miljoenen aan overhield. Aegon eist nu inzage in haar financiën.

Paul Vacher, de voormalige CFO van Aegon, werd in 2004 veroordeeld tot vier jaar cel vanwege het wegsluizen van ruim 18 miljoen euro. Een paar jaar later werd hij persoonlijk failliet verklaard vanwege een openstaande factuur van ruim 19 duizend euro bij CMS Derks Star Busmann, de juridische dienstverlener die hem bijstond in zijn strafzaak.


Driekwart van het verduisterde bedrag is echter nog niet teruggevloeid naar de verzekeraar. Maandag bleek tijdens een kort geding dat Aegon de zaak niet laat rusten en haar pijlen richt op Vacher’s ex-vrouw Frieda van der Mark, die volgens de verzekeraar 14 miljoen euro heeft weggesluisd. Aldus De Telegraaf vanochtend. Aegon eist inzage in al haar rekeningafschriften en belastingaangiften van het afgelopen decennium. Dwangsom: 100 duizend euro. De verzekeraar legde dezelfde eis ook neer bij haar huisbankier ING, die weigert inzage te geven in haar bankgegevens. “We willen niet de indruk wekken dat iedere derde bij de bank kan komen vissen naar informatie,” aldus de advocaat van ING tegenover De Telegraaf.

De fraude
Paul Vacher was van 1993 tot 2002 CFO van Aegon. Hij keurde in die periode honderden valselijk opgemaakte facturen goed die vervolgens werden betaald door Aegon. Het één-tweetje voerde hij uit met de besnorde horeca-ondernemer annex Twente-fan Herre Teeninga die, zonder tegenprestatie, bijschrijvingen kreeg op Teeninga Assurantiën BV, Jesa Beheer & Management BV, H.H.T. Holding BV en Regiotop BV. Het verduisterde bedrag werd tijdens een civiele procedure beraamd op ruim 18 miljoen euro.

De flitsscheiding
In Vacher's persoonlijke faillissementsverslag wordt duidelijk hoe Vacher via zijn vrouw Frieda van der Mark de verduisterde miljoenen trachtte te beschermen. Het stel trouwde in 1971 op huwelijkse voorwaarden, maar in 2004, het jaar dat Vacher veroordeeld werd, werd het huwelijk omgezet in een geregistreerd partnerschap om twee weken later alweer het geregistreerde partnerschap te beëindigen. Er wordt een vermogensrechtelijke regeling getroffen waarbij zijn ex-vrouw er allerminst bekaaid vanaf kwam: een partneralimentatie van zesduizend euro per maand, de helft van de overwaarde in hun villa in Huizen, het eigendom van de hypotheekvrije vakantiewoning in Lemmer (verkoopwaarde 925 duizend euro), een financiële regeling met betrekking tot hun buitenhuis a 1 miljoen euro in Grindelwald, de rechten met betrekking tot zijn levensverzekering’, 80 procent van het gedurende het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen en nog wat 'kleingeld’ met betrekking tot huishoudkosten. De verdeling zou volgens Van der Mark gerechtvaardigd zijn vanwege haar inbreng van (groot)kapitaal, maar ze kon echter niet meer beschikken over enige administratie daarvan.

Aegon ten strijde

Aegon haalde de afgelopen jaren alle juridische middelen uit de kast om de miljoenen terug te halen, en de verzekeraar diende een tuchtklacht in over de betreffende notaris die de dubieuze boedelverdeling organiseerde. Hierbij was het notariskantoor Van Agt & Dussel betrokken, het kantoor van Michel van Agt gezet die in 2010 uit zijn ambt werd gezet.
De verzekeraar schakelde ook privédetectives in om te achterhalen of de flitsscheiding tot een definitieve breuk had geleid. Volgens de speurders bleek de relatie nooit verbroken te zijn geweest.


De voorzieningenrechter komt over twee weken met een uitspraak of Aegon inzage moet krijgen in de financiële administratie van Van der Mark om de 14 miljoen euro terug te halen.