
De Juridische strijd tegen Aegon's Sprintplan krijgt een scherpe wending. De verzekeraar zou zich schuldig hebben gemaakt aan "bedrieglijke overcreditering" en "oplichting".
"Briljant, maar het is wel oplichting". Met deze zin vatte Luc Jurgens, advocaat van de Vereniging Consument & Geldzaken de kwaliteiten van het financiële product Sprintplan samen. De marathonprocedure tegen Aegon's Sprintplan kreeg maandag, bijna negen jaar na aanvang, een scherpe wending. Aegon zou zich volgens de Vereniging Consument & Geldzaken (VCG) hebben bezondigd aan "bedrieglijke overcreditering". Daarnaast zou de verzekeraar - in tegenstelling tot wat het uitdrukkelijk in brochures en prospectussen van Sprintplan beweerde - niet hebben belegd in obligaties. Dit blijkt uit onderzoek en analyse van de jaarverslagen van het Spaarbeleg / Aegon Garantiefonds. VCG komt tot de conclusie dat Aegon de uitgeleende bedragen van klanten überhaupt nooit heeft belegd.
In de drukbezochte en soms tumultueuze zitting in het Amsterdamse gerechtshof liet advocaat Jurgens geen gelegenheid onbenut om met termen als "bedrog" en "oplichting" de ernst van de vermeende vergrijpen van verzekeraar Aegon te duiden.
Een Aegon-tekst uit 2002
De rechtszaken van VCG tegen Aegon lopen al sinds 2003, maar krijgen door het nieuwe feitenmateriaal dat VCG maandag inbracht een andere dynamiek. Het doel van VCG is een wijziging / vermeerdering van eis te bewerkstelligen of, indien noodzakelijk, een nieuwe procedure op te starten. Jurgens is pas sinds een jaar de raadsman van VCG. Zijn voorganger - Jeroen Wendelgelst - heeft volgens Jurgens en VCG de zaak tot op heden op veel te beperkte gronden gevoerd.
Jurgens deed veel onderzoek naar de werking van de producten en liet zich ook door experts bijstaan. Nieuwe inzichten over de precieze werking van het Sprintplan die hij en de VCG hebben verkregen, nopen de vereniging tot een herziening van de eis, zo betoogde hij uitvoerig.
Aegon-advocaat Brechje van der Velden (midden) bij het verlaten van het Amsterdamse Gerechtshof.
"Geld maken op topsnelheid"
Sprintplan is een beleggingsproduct waarmee Aegon, via dochter Spaarbeleg, vanaf 1997 met wervende teksten aan de man bracht. "Vindt u dat een gewone spaarrekening te weinig oplevert en een spaarplan te lang duurt? Dan is er nu voor u het Spaarbeleg Sprintplan. Sprintplan is voor u, als u meteen op topsnelheid wilt liggen en snel aan de finish wilt zijn", zo luidden de openingszinnen uit een brochure uit 1998. "Geld maken op topsnelheid", heette dat volgens de verzekeraar. Met geleend geld konden klanten vijf jaar lang beleggen in zogenoemde zero coupon obligaties en OTC-opties op de Japanse, Europese en Amerikaanse aandelenbeursindex. De constructie was fiscaal aantrekkelijk omdat de rente - de feitelijke inleg - aftrekbaar was voor de belasting. Honderdtwintigduizend mensen vielen volgens VCG ooit voor de verlokkingen van dit type aandelenleaseconstructie die later alles behalve aantrekkelijke rendementen opleverde. Volgens VCG zouden beleggers door Sprintplan 700 miljoen euro schade hebben geleden..png)
"Zwendel"
Het Sprintplan werd verkocht als een zogenoemd garantieproduct. Voorwaarde bij dat type producten is dat een belangrijk deel van de inleg in vastrentende waarden wordt belegd. Volgens Jurgens heeft Aegon echter in het geheel niet in vastrentende waarden als obligaties belegd. Aegon had klanten misleid en ze veel te geleend - in totaal 1,681 miljard euro - en dat geld niet aangewend voor de beloofde beleggingen in obligaties. 95 Procent geld van deze som was volgens Jurgens zelfs niet nodig geweest om het product Sprintplan te laten werken. Conclusie: bedrieglijke overcreditering. Jurgens onderbouwde zijn stelling onder andere met een onderzoek van de Nijmeegse professor en registeraccountant Geert Braam. Braam - gepromoveerd op de jaarverslaglegging van beleggingsinstellingen - deed uitgebreid onderzoek naar de jaarverslagen van het Spaarbeleg / Aegon Garantiefonds en kwam tot de conclusie dat Aegon op geen enkel moment belegde in obligaties. Volgens Braam voldoen de jaarverslagen, die door accountant Ernst & Young (E&Y) werden goedgekeurd, ook niet aan de wettelijke vereisten en had E&Y enkele jaargangen niet goed mogen keuren. Eerder deed oud-Fortis bankier Adriaan Plomp al onderzoek naar de werking van Sprintplan. "Het komt erop neer," zei Plomp in 2011 tegen het Parool, "dat ze ongeveer anderhalf miljard euro hebben uitgeleend tegen ruim acht procent per jaar. Ze hebben zo’n 500 miljoen binnengeharkt. Ik heb het altijd zwendel genoemd. Ze hebben tussentijdse winsten afgeroomd en schijntransacties verricht, om maar te voorkomen dat ze moesten uitkeren." Plomp, die werd gesteund door de onderzoeksresultaten van forensisch accountant 4iTrust, meldde zijn bevindingen in 2004 bij de AFM en deed een jaar later aangifte bij de Fiod."Dreigende woorden"
Aegon beaamde tijdens de zitting dat er aangifte was gedaan, maar dat deze geen "uitnodiging" van justitie tot gevolg had gehad. Bij monde van advocaat Brechje van der Velden van het kantoor Allen & Overy, liet Aegon weten het dat de zware aantijgingen van Jurgens "kwalijk" vond. Inhoudelijk ging Aegon echter niet op de zaak in en beperkte de verzekeraar zich hoofdzakelijk tot het verwerpen van het verzoek van VCG. Van der Velden gaf wel aan dat het gehele uitgeleende bedrag "wel degelijk" werd belegd en dat de verzekeraar dit ook kan bewijzen. Vanaf het moment dat Van der Velden betoogde dat de benadeelden geen belang hadden bij de procedures van VCG, moest de rechter de volle rechtszaal herhaaldelijk tot stilte manen. Jurgens kondigde tijdens de zitting meerdere malen aan dat bij eventuele afwijzing van het verzoek een nieuwe procedure tegen Aegon zal worden opgezet. "Dreigende woorden", vond Aegon. "Het gaat de vereniging klaarblijkelijk vooral om het procederen". Waarna de zaal wederom tot bedaren moest worden gebracht. Wordt vervolgd..png)
77 Bijdragen
GelukkigKinderloos
edme
GelukkigKinderloosWerken bij Aegon geen vaders of moeders? Zitten in de directie alleen vrijgezellen?
GelukkigKinderloos
Gast
Naast de al bijna verloren Koersplan-rechtszaak heeft Aegon met deze -nu veel erger stinkende- Sprintplan-rechtszaak een lijk van formaat uit het verleden in de kast zitten. Voor de Sprintplan-gedupeerden wordt het nu even afwachten of het Hof Amsterdam Aegon te hulp gaat schieten. Gezien de eerdere, zeer bekritiseerbare vonnissen van het Gerechtshof Amsterdam in de aandelenlease-affaire, kunnen de Sprintplan-gedupeerden hier toch nog niet helemaal gerust op zijn.
Peter
ron
Jopie
Speculaas
Jopieedme
JopieGelukkigKinderloos
edmeEvert
Toke
Sander2011
Brechje van der Velden komt nog hoor, wees maar niet bang....
Simonenellen
Moscouwfiets
Speculaas
MoscouwfietsGast
Gast
GastJohan
edme
Ruud Raaijmakers
edme
Ruud RaaijmakersLaten we vrede hebben met de gedachte dat wij, met ons engelengeduld, hieraan mee hebben gewerkt.
A Hulsegge
Ruud Raaijmakersedme
A HulseggeBenvanzanten1
Aegon laat zien dat je ballen hebt en handel deze klucht naar behoren af'
Jullie zijn gewoon ordinaire dieven.
edme
Benvanzanten1Positief bericht: World online gedupeerden krijgen sinds kort hun geld terug. Niet helemaal hetzelfde maar toch........
Ik ben overigens beide.
En ik durf te beweren: de Sprintplan misleiding is vele malen erger dan die WOL zaak.!
Arnoldvink
Fred
Laat iedereen nu eens geen zaken meer gaan doen met Aegon alles weg halen, kijken of ze dan over de brug komen, je moet ze nu gaan treffen in
hun omzet
Ajjwhendrix
FredAegon komt er bij mij niet meer in. Zelfs wanneer er fusies zijn van andere maatschappijen met Aegon, ga ik kritisch na of ik zonder (teveel) nadeel kan overstappen.
edme
René van Batenburg
edme
René van BatenburgVoor een Telegraaf journalist kom je integer over, Rene.
Sorry dat ik zeg.
De Telegraaf journalistiek in de week voor 12/9 was mij namelijk helemaal niet bevallen.
Maarten
edme
MaartenVoor 1998 bestonden dit soort produkten niet. Er was geen referentie. Voor spaarders die een paar jaar hun geld konden missen was dit interessant. Let wel: volgens de brochure en directe info van Aegon. Ongetwijfeld werden alle kritische vragen zo beantwoord dat niemand zich zorgde maakte. De inhoud van de brochure was absoluut niet complex. Nee het was incompleet en misleidend. Dat kon niemand weten alleen Aegon zelf. Het zette argeloze mensen op het verkeerde been. Dit hoort in het strafrecht thuis. Met voorbedachte rade mensen oplichten. Triest is dat het niet vaak om een paar honderd euro gaat maar om duizenden en tienduizenden euro's die in korte tijd verdampen.
Ook met hebzucht heeft het niets te maken. Sprintplan was, in zeer redelijke mate, defensief en daarom trok het spaarders over de streep. En DAT was precies de bedoeling van Aegon.
Myildiz52
we zijn dus goed misleid door aegon het is een schande dat deze bedrijf zo laks is om de gedupeerden niet te betalen. Ze moeten niet zo makkelijk wegkomen. Dit is puur oplichterij, diefstal, maar op een slimme manier.
Ik hoop dat we onze centen terugkrijgen (hebben we hard moeten werken aegon) we lichten niemand op om onze centen te verdienen.
gr yildiz m
Linda
Ik ben VCG dankbaar dat zij al zolang strijden voor mij/ onze belangen behartigd. Het wordt tijd dat de rechtelijke macht een einde aan deze procedures gaat maken en Aegon aansprakelijk gaat stellen voor hun financiele wanproducten. Er moet een deugelijke uitspraak komen voor gedupeerde en niet zoals er eerder woekerpolissen zijn afgedaan.
Tegenwoordig hou ik het maar bij een "normale"spaarrekening. Dit brengt minder op, maar ik ben tevreden met de renteopbrengst waar ik niets voor hoef te doen.................
edme
LindaVerder is het nog noemenswaardig om aan te geven dat het om indexen ging. Indexen zijn matig fluctuerende koersen. ( behalve bij een crash ) Die leveren niet veel winst op bij stijging en ook niet veel verlies bij daling. Toch is het blijkbaar Aegon gelukt om amateuristisch met ons ingelegde geld om te gaan. Hoe krijg je het voor elkaar?! Ik ben ervan overtuigd dat Aegon, van onze inleg, een klein beetje heeft gebruikt tbv de indexen en voor het grootste deel iets anders heeft gedaan nml. op slinkse wijze via omwegen in een eigen pot gestopt en daar veilig normale rente van heeft ontvangen. De verhouding 20% - 80% zou mij niet verbazen. Ik wijs de lezers op een link in bovenstaand artikel van onze respectabele Eric Smit ( die zich tenminste niet voor de gek laat houden ). Het betreft een artikel in het Parool van zaterdag 16 juli 2011. Als je dat leest begint het ongetwijfeld een beetje te dagen bij de mensen die er niets meer van snappen.
Rene
reeds 1 maand nadat ik ingelegd had was er al verlies.
Toen ik na een jaar kostenloos mijn maandbedrag wilde verlagen bleek dat niet te kunnen want dan bleef ik met een restschuld zitten.
Dat ik als domme burger er in tuin okee.
Maar hoe stom kan een rechter zijn om niet direct Aegon te veroordelen wegens oplichting.
Snel geld verdienen en snel naar de eindstreep is alsvolgt :
Aegon verdient snel geld en wij krijgen de eindstreep in de vorm van een minteken op onze bankrekening
En hoe zit het met de tussenpersonen die verschllende verzekeringen aanbieden.??? Schamen die zich niet om nog steeds aegon produkten in hun pakket te hebben ???
Observator
Mark
Mevrouw Brechje heb je dan totaal geen respect voor de Sprintplanhouders die al jaren lang wachten op hun geld van een onbetrouwbare instelling terwijl de mensen wel het vertrouwen hebben gegeven schandaal schandaal en dat gedrag is respectloos.
Jaba
Dan nog: er gold een annuleringtermijn voor dit produkt van, toen nog, 1 week.
Alleen kreeg je pas na ruim twee weken de informatie met de kleine lettertjes toegestuurd. Je kon er dus nooit meer van af komen. Al zou je de hokus pocus tekst van Aegon hebben begrepen zat je toch al vast aan een contract van 5 jaar.
Toen ik met het laatste naar voren kwam werd mij gevraagd of ik de afgestempelde enveloppe van destijds had bewaard om dit te bewijzen. Nou ja.........wie is hier nou gek...............Aegon of ik.
edme
JabaAegon is een instituut of organisatie met winstoogmerk. De mensen die er werken zijn thuis " brave huisvaders en moeders " maar op het werk zijn ze onderhevig aan een regime dat ze zo op straat zet zodra de uitgestippelde ( woeker)winstpercentages niet gehaald lijken te worden. En die eisen worden keer op keer opgeschroefd.
Voor.......juist, ja, de aandeelhouders.
Tja, als je dat als werknemer niet ziet en daar blijft werken om argeloze mensen te misleiden, dan ben je een BOEF en GEK geworden.Wat tevens klopt; ik heb zelf ook geen seconde gedacht en geweten dat mijn eigen inleg risico zou lopen.
Marwilma
Gast
Marwilma''Organisatie die een groot deel van het geld willen hebben'' ? Op wie doel je ?. De Vereniging Consument en Geldzaken die de rechtszaak over het Sprintplan tegen Aegon voert kost 23 euro contributie per jaar. Daaraan ga je niet failliet. Je krijgt nog een ledenblad met veel nuttige informatie over allerlei andere geldkwesties en je kunt ze bellen als je vragen hebt.
Marwilma
GastBedankt voor je reactie. Wij hadden naast het Sprintplan ook nog een effectenlease met uiteindelijk door ons bijbetaald behoorlijk negatief saldo. De meeste advocaten wilden, enkele jaren geleden inmiddels, wel procederen maar daarvoor graag een (groot) deel van het behaalde resultaat innen. Uiteindelijk hebben we het moede hoofd maar in de schoot gelegd. Van de door u genoemde organisatie wisten we niet, Omdat de schulden -mede door deze beide 'spaarplannen' ons momenteel boven het hoofd groeien zijn we onlangs eens op het net gaan surfen over dit onderwerp.Tot onze blijde verrassing zien we dat er -voor wat het Sprintplan betreft- wellicht toch nog enige hoop is. Dus gaan we ons gauw aansluiten bij genoemde vereniging.
Edme
GastMbt. Sprintplan: Goed dat we met elkaar VC&G de taak geven om onze belangen te behartigen.
Jaba901ar
MarwilmaBenvanzanten1
Laningenco
Johandeschoen
Mariontimmerman
Marion Timmerman
Edme
MariontimmermanJohandeschoen
dat wou ik nu ook graag weten
Jvdijk
I rest my case
Edme
Een niet mis te verstaan lichtpuntje. Ik hoop dat de rechters ook hebben gekeken. Aegon moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen. Doen ze dat niet dan is de imagoschade niet te overzien. Ik kijk er naar uit.
Hagenaar
edme
Ik hoop het.
Het is een bekend gegeven dat men nu een Sprintplanpolis ziet als aandelenlease constructie.
Het is toch niet te geloven dat ik 10 jaar geleden mij in heb gelaten met aandelenlease.........!!?
In ieder geval is er een grote ( en m.i. doorslagevende ) overeenkomst: nml misleiding.
Ricardo
edme
Ricardo*********************************
04-11-2014
Gerechtshof Amsterdam bepaalt datum vonniswijzing op 24 februari 2015
Eind oktober jl. heeft het Gerechtshof Amsterdam de datum bepaald waarop het appelvonnis in lopende hoger beroepsprocedure AEGON/Sprintplan zal worden gewezen. De voorgenomen datum van vonniswijzing is:
DINSDAG 24 FEBRUARI 2015
Mathijs Groen
edmeedme
Mathijs GroenHoe serieus nemen de rechters deze zaak vraag ik mij al jaren af. Aan de andere kant......Aegon ( lees : de advocaten van......) halen alles uit de kast ( wat juridisch nog net kan ) om het nog stroperiger te maken dat het nu al is. Dus gisteren zal er wel weer een nieuw stuk ingebracht zijn. Helaas moeten de rechters dit meenemen. Dat het einde zoek is ( komt er ooit een eind aan? ) mag duidelijk wezen.
Mathijs Groen
edmeedme
Mathijs GroenMathijs Groen
edmeIs er al meer duidelijkheid over de uitspraak?
edme
Mathijs GroenVerzekeraar Aegon heeft klanten die het aandelenleaseproduct Sprintplan kochten niet misleid, maar is wel tekortgeschoten in zijn zorgplicht.
Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald.
Het hof is tot dit oordeel gekomen in een al jaren lopende rechtszaak die de Vereniging Consument & Geldzaken tegen Aegon had aangespannen. De belangenclub komt op voor gedupeerde Sprintplan-klanten.
Aegon had de betrokken beleggers moeten waarschuwen voor een mogelijke restschuld en had vooraf informatie moeten inwinnen over hun financiële positie. Door dit te verzuimen handelde het concern onrechtmatig tegen de beleggers die schade leden.
Al eerder kwam de rechter in een vergelijkbare procedure over Sprintplan tot het oordeel dat Aegon zijn zorgplicht had geschonden en daarmee onrechtmatig had gehandeld.
Aansprakelijk
De Vereniging Consument & Geldzaken probeerde het hof ook misleiding door Aegon te laten vaststellen en de verzekeraar daarmee extra aansprakelijk te maken voor de door Sprintplan-deelnemers geleden schade. Dat is niet gelukt.
Volgens het hof is de ''eventuele verplichting van Aegon tot schadevergoeding" afhankelijk van de individuele omstandigheden van de deelnemers en kan die uiteindelijk alleen in afzonderlijke procedures worden vastgesteld.
Teleurgesteld
De belangenvereniging reageerde teleurgesteld op de uitspraak en kondigde aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Een uitspraak in het voordeel van de vereniging had volgens de woordvoerder een collectieve oplossing kunnen brengen voor de tientallen miljoenen schade die gedupeerde beleggers hebben geleden.
Bij aandelenleaseproducten als Sprintplan lenen mensen geld om in aandelen te beleggen. De constructie was populair in de jaren voor het uiteenspatten van de internetzeepbel in 2000. Toen daalden de koersen, met als gevolg dat tienduizenden beleggers soms aanzienlijke bedragen kwijtraakten.
**************************************************
O
Mathijs Groen
edmeen weer ben ik diep teleurgesteld in de Nederlandse rechtspraak.....
Mathijs
Ricardoedme
MathijsMathijs Groen
Zijn er nog interessante ontwikkelingen betreffende deze kwestie te melden?
edme
Mathijs GroenStilte voor de storm?
Mathijs Groen
edmeGisteren een brief gehad van Consument&Geldzaken (tegenwoordig heten ze OverGeldenzo geloof ik)...
Hoger beroep is "niet ontvankelijk verklaard"... En dus, blijft het hierbij!?!
In cassatie gaan is niet mogelijk want niet ontvankelijk verklaard.
Daar gaat het vertrouwen in het NL rechtsysteem
edme
Mathijs GroenNu wordt het verlies door vele kleine schouders gedragen ( wij dus ) en dat heeft de Hoge Raad liever dan een financieel debacle bij een groot bedrijf als Aegon. En de gevolgen daarvan.......
We moeten hopen dat alle woekerclaims in Nederland tegelijk een aanbod krijgen zodat we er een punt achter kunnen zetten.
Wat mij betreft is Aegon nog niet van mij af!
Mathijs Groen
Edme
Mathijs GroenAls je die polis via een tussenpersoon hebt aangeschaft. Maar ook nu PAL in beeld is gekomen.
Platformaandelenlease.nl. ( 20 % verdienen ze indien het goed gaat ) En dan heb je nog claimconcept. Zag ik dankzij je link.
Ik was er overigens niet van plan om er mee te stoppen na het werk van consumentenclaim.
Een beetje vreemde nasmaak heb ik wel.............. ze zijn met teveel verschillende zaken bezig. Mij gaat het om Sprintplan. Als Aegon ( en cons.claim ) dit nu een aandelenleasecontructie, dus je " leent geld " volgens hen, noemen, rijzen mij de haren uit mijn hoofd. Ik heb namelijk nooit iets geleend maar simpel, voor 2 sprintplanpolissen, in totaal meteen 36000 gulden ingelegd.
Hoezo lenen??!
Mathijs Groen
EdmeEdme
Mathijs GroenIk heb `Aegon nooit toestemming gegeven om met meer geld dan mijn inleg risico te nemen.
Als dat zo is....... dan zijn het idd oplichters.
Jij mag mij gerust uitleggen waar dat pakketje "geleende" geld dan zit.
Mathijs Groen
EdmeNu al dik 200 deelnemers.
Je hoeft geen facebook account te hebben om mee te lezen en dus op de hoogte te blijven (voor zelf berichten plaatsen is wel een facebook account nodig).