'Aegon verkocht bagger'

3 Connecties

Relaties

Woekerpolissen

Personen

Ton Elias

Organisaties

AEGON
1 Bijdrage

VVD-kamerlid Ton Elias vertrok in 2000 met ruzie van Aegon. Hij was het niet eens met de praktijk van woekerpolisproducten die zijn toenmalig werkgever verkocht.

Elias = ruzie. Aldus een oud gezegde in het Nederlandse journalistiek wereldje. Dat hij het nog zo lang uit heeft gehouden bij Aegon, heeft vriend en vijand dan ook verrast.
 
Elias was van 1995-2000 Directeur Communicatie van verzekeraar Aegon. Hij was verantwoordelijk voor interne voorlichting, externe PR, reclame, public affairs, sponsoring en fondsenwerving. Hij deed dat met veel verve en boekte succes. In relatief korte tijd wist hij het suffe imago van Aegon om te vormen in dat van een swingende tent die de tijdgeest haarfijn aanvoelde. Aegon werd zelfs een populaire werkgever bij jonge high-potentials, uniek voor een verzekeringsbedrijf. 
 
Maar donderdag onthulde het VVD-kamerlid dat zijn glanzende loopbaan ook daar is geëindigd met slaande deuren. 
 
'Baggerproducten'
 Elias was uitgenodigd als spreker op de jaarlijkse Tax Freedom lunch in restaurant De Beukenhof in Oegstgeest. Voorafgaand aan de lunch hield hij een lezing over verspilling van overheidsgeld, zoals miljoenen euro's verslindende overheidsrotondes. Een gedurfd, doch taai onderwerp in de dorstig makende zomerhitte en met een knorrende maag.
 
Toen hem na afloop een vraag werd gesteld over zijn betrokkenheid bij de aanzienlijk meer miljoenen verslindende praktijken van zijn vorige werkgever Aegon, de grootste verkoper van woekerpolissen in Nederland, betrok Elias' gezicht en deed hij na enig peinzen een opmerkelijke bekentenis. 
 
"Het is voor het eerst dat ik hier iets over zeg", verzuchtte de rood aangelopen Elias. "Ik ben met ruzie bij Aegon weggegaan. Ik kon mij niet langer verenigen met de baggerproducten die mijn werkgever verkocht."
 
Netwerken
De Tax Freedom Lunch wordt jaarlijks georganiseerd door pr-adviseur Jeroen Sparrow. Met dit netwerk-event wil Sparrow samen met zijn relaties vieren dat de hardwerkende Nederlander niet langer voor de belastingdienst werkt, maar vanaf die dag zijn zuur verdiende euro's - eindelijk -  in eigen zak mag steken. 
  
Op het zonovergoten terras van De Beukenhof lieten trouwe gasten als Willem Vermeend (ex-Afab) en Robin van Linschoten (ex-DSB) zich hun met uitstekende wijnen besprenkelde lunch niet bederven door Elias' opmerkelijke ontboezeming over de woekerpolispraktijken. Zij hebben daar immers he-le-maal-niets mee te maken gehad en deden alsof hun neus bloedde.
 
Eregast was Eddy de Kroes, de vleeshandelaar en LPF-maecenas die niet alleen betrokken was bij een voorkennis-affaire, maar landelijk bekendheid verwierf toen zakenblad Quote onthulde dat hij de gevangenisstraf waarvoor hij in 1986 was veroordeeld nooit had uitgezeten. De Kroes was ooit initiatiefnemer van Tax Freedom Day in Nederland. 
 
Ruziemaker
Op zich is het geen verrassing dat Elias met ruzie van Aegon is vertrokken. Wie zijn carrière een beetje heeft gevolgd, weet dat hij eigenlijk altijd met ruzie vertrekt. Zo was hij eind jaren tachtig politiek verslaggever van Den Haag Vandaag, waar het tussen hem en Ferry Mingelen niet boterde en Elias met slaande deuren vertrok. Dat scenario zou zich herhalen bij RTL4, waar hij in een ruzie met Frits Wester het onderspit delfde en gedwongen werd te vertrekken. Maar juist bij Aegon leek de ex-journalist zijn draai te hebben gevonden.  
 
Naast VVD-politicus is Elias ook ondernemer: hij is eigenaar van Elias Advies, een adviesbureau voor strategisch communicatie-advies. Op de site zegt Elias: "Communicatie is op zich heel simpel. Alleen kost het tijd en inzet. Boegbeelden van organisaties komen daar nogal eens te laat achter. Ze rennen achter de waan van de dag en de journalistiek aan en gunnen zich niet de tijd zelf een strategische nieuwsagenda op te zetten. Nogal dom vaak, vriendelijker kan ik het werkelijk niet formuleren."
 
Update (met dank aan IEX-hoofdredacteur Pieter Kort): Gelukkig heeft Elias zijn strijd in de Tweede Kamer voortgezet (not)