Aegon zegt NEE tegen vonnis in zaak Koersplan

Aegon gaat in cassatie. Het oordeel Arnhemse Hof is volgens Aegon gestoeld op een enkel, niet representatief geval.

Verzekeraar Aegon gaat in cassatie tegen het vonnis van het Arnhemse Hof in de zaak die Stichting Koerplandewegkwijt tegen de verzekeraar had aangespannen. In het vonnis werd Aegon schuldig verklaard aan misleiding. De verzekeraar liet het na om zijn honderdduizenden klanten te vertellen dat het een extreem prijzige overlijdensrisicoverzekering (ORV) in het beleggingsproduct Koersplan had ingebakken. De premies hadden een verwoestende uitwerking op het rendement toen de beurskoersen na 17 maart 2000 kelderden.
Het Arnhemse Hof dat Aegon 85 procent van de betaalde premies aan zijn klanten terug moet betalen. Het totale scahdebedrag dat hiermee gemoeid is, zou mogelijk tot 1 miljard euro kunnen oplopen.

In cassatie
Het duurde enige tijd voordat er iets vanuit het hoofdkantoor aan het Haagse Aegonplein viel te vernemen. Rond vier uur werd het persbericht verspreid waarin de eerste regels voor enig berouw waren ingeruimd. "Aegon is zich er voldoende van bewust dat er indertijd beter gecommuniceerd had kunnen worden. Sindsdien heeft Aegon de communicatie sterk verbeterd."

De crux: "Het Hof is van mening dat er een redelijke premie betaald moet worden, maar stelt deze premie met terugwerkende kracht vast op basis van één willekeurig en niet representatief individueel voorbeeld. Aegon is van mening dat het Hof niet op basis van de voorliggende argumenten tot zijn oordeel over de premievaststelling had kunnen en mogen komen."
Aegon gaat om die reden in cassatie bij de Hoge Raad.