Aegon zit scheef

1 Connectie

Organisaties

AEGON

Pijnlijk maar waar: de verzekeraar BLUNDERT in de Verenigde Staten dankzij een amateuristische hedge-strategie. Prijskaartje: 286 miljoen euro. Jan Dwarshuis legt uit.

Pfäffikon SZ, Zwitserland – Alles wat u de laatste weken ook maar aanraakt of aankijkt op de Amsterdamse Effectenbeurs vliegt omhoog. Met dank aan de centrale bankiers. Toch was er van de week een opvallende dissonant, te weten de shirtsponsor van landskampioen Ajax, de Haagse verzekeraar Aegon. Dat is des te opmerkelijker omdat juist de financiële waarden mondiale indices hoger en hoger stuwen.Aegon sloot afgelopen woensdag 3,93 procent lager op € 4,99. 
 
Verzekeren is een mooi vak. Ik kan me nog heel goed herinneren dat onder leiding van Kees Storm de firma Aegon uitgroeide tot een van de mooiste beursparels die we ooit gezien hebben op Beursplein 5. Aegon wist zich omhoog te knokken van een lokale speler tot een van ‘s werelds grootste verzekeraars. De cijfers moesten in dat proces volgens Storm vooral saai zijn. Beleggers waren er dol op. Bovendien wist Aegon de risico’s altijd goed te spreiden. ‘Het regent niet overal tegelijk en in ieder geval nooit even hard,' aldus Storm.
 
Claim-regen
?Inmiddels is er veel veranderd op het hoofdkantoor in Den Haag. U hoeft het woord Koersplan-polis maar te laten vallen en u wordt direct meegezogen in de woekerpolisaffaire. U begrijpt, het regent vandaag de dag vooral claims bij de verzekeraar.
 
Verder speelt het huidige tijdsgewricht Aegon niet echt in de kaart. Ik doel op de historisch zeer lage rente die het voor de verzekeraar extra lastig maakt om haar beleggingen goed te laten renderen. Assets managen bij de Haagse vennootschap is opeens een uitdagende klus geworden.
 
Reden te meer dat andere ‘asset classes’ – zoals bijvoorbeeld aandelen – hun beste beentje voor moeten zetten om toch nog aan een fatsoenlijk gemiddeld rendement te komen. Maar kennelijk niet voor Aegon. Ik kon mijn eigen oren bijna niet geloven toen ik afgelopen woensdag naar het interview luisterde op CNBC met de CEO van Aegon, Alex Wijnaendts. Luistert u onderstaand vooral zelf ook even mee.
 
Knalrode afschriften?
Wijnaendts probeert uit te leggen waarom hij zijn kapitaalpositie wil beschermen. Stephen Sedgwick van CNBC stelt hem daarbij eigenlijk de enige goede vraag. Hoe bent u gehedged en met welke delta? Vervolgens probeert Wijnaendts de vraag te pareren door gebruik te maken van wollige boekhoudtaal, een verzekeraar als Aegon onwaardig in mijn ogen.
 
Zonder dat Aegon bereid is duidelijk uit te leggen wat er aan de hand is hebben we daar op de beurs een mooie term voor. En dat is ‘Scheef zitten’. Aegon zit in de VS zo scheef als een huis op het moment. De hedge kost Aegon op dit moment zo’n slordige 286 miljoen euro. Dat is cash-out door middel van marginverplichtingen. De knalrode afschriftjes vallen dagelijks op de mat in Den Haag.
 
Daar staat tegenover dat de onderliggende waarden wel verder zijn opgelopen. Maar hoe ik er ook naar kijk, Aegon heeft haar opwaarts potentieel in haar Amerikaanse aandelenportfolio simpelweg vermoord in tijden dat ze dit keihard nodig heeft.
 
Hedgen voor dummies?
Het toeval wil dat ondergetekende al sinds jaar en dag portefeuilles hedged. Het eerste echte grote succes op dat gebied werd geboekt – hoe wreed ook – op 9/11. Tegenwoordig maakt hedgen een substantieel onderdeel uit van de strategie van Thirteen Diversified Fund. Ik sta er mee op en ga ermee naar bed. Ik weet dus waarover ik spreek. Het is een essentieel onderdeel van mijn vak.
 
Bij Aegon komt de hele hedgestrategie bij ondergetekende als uiterst amateuristisch en onprofessioneel over. ‘Hedgen voor Dummies’ is wellicht een leuk kerstcadeau dit jaar voor de desbetreffende dealingroom in Den Haag. Een bezoekje brengen hier op kantoor in Pfäffikon SZ voor een beknopte spoedcursus ‘Hedgen 1.0‘ mag ook.
 
Niemand kan de markt timen, ook Aegon niet. Maar er zijn genoeg technieken en handelsstrategieën beschikbaar om dit soort knullig rendementsverlies doodsimpel voor te zijn, zeker in zeer liquide markten als de VS. Ik hoop dat Aegon leert van haar fouten en meer rendement perst uit haar belegd vermogen, en dit alles in combinatie met een aanvaardbaar risico.
 
Rest mij u alvast een goed weekend te wensen.
 
 
********************************************************************************************
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.