
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa? Lees meer
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa?
In dit dossier zoeken we uit wat de geldstromen van en naar Rusland ons vertellen. We analyseren de rol die Nederland speelt in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
Podcast | Heleen over de Linden: ‘Een autoritaire leider wegkrijgen lukt eigenlijk nooit met sancties’
Geld, voedsel, generators: alles is welkom, maar waar blijven de zware wapens?
Dit zijn de 11 Russische oligarchen die te machtig zijn voor de Europese sanctielijst
Follow the Money in Kyiv: zo houdt Oekraïne zijn economie draaiende
De gaslobby maakte ons afhankelijk van Rusland en bepaalt nu wéér het beleid
Hoe de mentor van Baudet een schakel werd in Poetins pr-machine
Europa rekent zich rijk met afromen van ‘droomwinsten’ op elektriciteit
Wat heeft Gazprom nog te zoeken in de Noordzee?
Poetins wanhoopsmobilisatie
Uitputtingsslag Oekraïne: wie breekt het eerst?
© ANP
Europa neemt Aeroflot haar vleugels af
Vanwege de oorlog in Oekraïne heeft de Europese Unie sancties afgekondigd tegen Rusland. Eén bedrijf dat daardoor hard wordt geraakt, is luchtvaartmaatschappij Aeroflot. Met enkele pennenstreken ontnam Europa de Russische luchtvaartsector haar vloot, haar reparatiemogelijkheden, haar netwerk en haar overvlieggelden.
Europeanen die aan Aeroflot denken zien waarschijnlijk een rammelende luchtvloot voor zich van stinkende en herriemakende Toepolevs en Antonovs. Het is een imago dat de Russen midden jaren ’90 verwierven, toen er zoveel ongelukken plaatsvonden dat Westerse bedrijven hun werknemers adviseerden om niet langer met Russische maatschappijen te vliegen.
Dat imago is achterhaald. Follow the Money analyseerde alle 500.000 vliegbewegingen in 2019 – het laatste jaar voor corona – op Schiphol. Daaruit blijkt dat de gemiddelde leeftijd van een vliegtuig van Aeroflot, met afstand de grootste Russische luchtvaartmaatschappij, op de Nederlandse luchthaven ruim 5 jaar was.
Ter vergelijking: de gemiddelde leeftijd van alle vliegtuigen die dat jaar Schiphol aandeden was 11 jaar. Ook de vliegtuigen van de KLM op Schiphol zijn met een gemiddelde leeftijd van 10 jaar een stuk ouder dan de vliegtuigen van Aeroflot.
Kortom: de Russen beschikken over een moderne vloot die grotendeels bestaat uit de nieuwste Boeings en Airbussen. Hoe komen ze hieraan?
Aeroflot heeft, net zoals de meeste grote luchtvaartmaatschappijen, bij lange na niet het vermogen om zomaar in nieuwe vliegtuigen te kunnen investeren. Voor het uitbreken van de pandemie had het bedrijf voor (omgerekend) meer dan 13 miljard euro aan schulden op de balans staan. Daartegenover stond een miniem eigen vermogen van amper 28 miljoen.
Aeroflot is, net als Air France-KLM, technisch failliet
De coronacrisis heeft de financiële positie van Aeroflot verder verzwakt: het bedrijf heeft volgens zijn laatste jaarrekening een negatief eigen vermogen van bijna 1,3 miljard euro en is daarmee, net als Air France-KLM, technisch failliet.
Met zo’n smalle financiële basis is het onmogelijk om zelf vliegtuigen te kopen. Voor zijn vlootvernieuwing heeft Aeroflot daarom ingezet op een alternatieve vorm van financiering: leasen. Leasemaatschappijen zijn gespecialiseerde financiële instellingen die op zoek zijn naar een hefboom: ze brengen zelf kapitaal in, zoeken daarmee een nog grotere zak geld op de obligatiemarkt, kopen daarmee vliegtuigen en leasen die aan luchtvaartmaatschappijen. Die betalen voor het leasen van een vliegtuig een maandelijkse vergoeding plus rente.
Vóór het uitbreken van de coronapandemie had het bedrijf maar liefst 98 procent van zijn totale vloot geleased
Het voordeel voor luchtvaartmaatschappijen is dat ze niet zelf geld hoeven mee te nemen als ze nieuwe vliegtuigen willen kopen. Het leasen van vliegtuigen wordt dan ook steeds populairder: voor de pandemie was bijna de helft van alle vliegtuigen ter wereld in handen van een leasebedrijf.
Maar Aeroflot slaat alles. Voor het uitbreken van de coronapandemie had het bedrijf maar liefst 98 procent van zijn totale vloot geleased. De laatste zes vliegtuigen in eigen handen zijn in 2020 uit bedrijf genomen. Aeroflot, het vlaggenschip van de Russische luchtvaart en voor 57 procent in handen van de Russische staat, bezit dus geen enkel vliegtuig meer.

Europese sancties
De vloot van Aeroflot is volledig in handen van gespecialiseerde financiële instellingen. Met welke leasebedrijven Aeroflot zaken doet, wordt niet duidelijk uit de jaarrekening. Toch is aan de hand van secundair onderzoek wel een beeld te schetsen. Volgens luchtvaartonderzoeksbureau Cirium is ongeveer een derde van de door Russische luchtvaartmaatschappijen geleasede vloot gefinancierd met kapitaal van Russische financiële instellingen.
De rest is in handen van buitenlandse leasebedrijven. Waar die vandaan komen is ook wel duidelijk. Veertien van de vijftien grootste leasebedrijven ter wereld hebben hun hoofdkantoor namelijk in Ierland staan.
Dit is het gevolg van decennialang Iers beleid, dat erop gericht is om het deze financiële instellingen naar de zin te maken. Eerder legde Follow the Money al uit hoe deze bedrijven door de Ierse fiscus in de watten worden gelegd: de Ieren houden bij het sluiten van belastingverdragen standaard rekening met de belangen van de lease-industrie, waardoor ze nauwelijks bronbelasting betalen. Ook mogen leasebedrijven de vliegtuigen versneld afschrijven, wat de fiscale winst drukt. Ook genieten ze van een heel lage winstbelasting.
Vrijwel alle grote internationale leasebedrijven zitten in Ierland
Hierdoor zetelen vrijwel alle grote internationale leasebedrijven in Ierland. SMBC Aviation Capital (in handen van een aantal Japanse financiële instellingen) is op papier Iers. Het van oorsprong Deense Nordic Aviation Capital heeft zijn hoofdkantoor staan in Limerick. Dubai Aerospace Enterprice, dat volledig in handen is van de staat Dubai, is officieel een Iers bedrijf. En ook AerCap, de grootste leasemaatschappij ter wereld en van oorsprong een Nederlandse vennootschap, heeft zijn hoofdkantoor in Ierland staan.
Een op de drie door Russische maatschappijen geleasede vliegtuigen is volgens Cirium Iers. En omdat Ierland onderdeel is van de Europese Unie, vallen ze onder de sanctiemaatregelen die Brussel vorige week heeft afgekondigd. Met in artikel 3c, lid 4b: ‘It shall be prohibited to provide financing or financial assistance (...) brokering services or other services, directly or indirectly to any natural or legal person, entity or body in Russia or for use in Russia.’
Ierse leasemaatschappijen hebben voor meer dan 4,5 miljard euro aan vliegtuigen in Rusland staan
Met andere woorden: financiële dienstverlening aan Rusland, waaronder het leasen van vliegtuigen, is verboden. De Ierse leasemaatschappijen mogen geen nieuwe leasecontracten meer afsluiten, en de reeds bestaande moeten uiterlijk eind maart zijn ontbonden.
Voor de Ierse leasemaatschappijen is dit een probleem. Ze hebben voor meer dan 4,5 miljard euro aan vliegtuigen in Rusland staan. Die moeten ze nu zien terug te krijgen. Het is nog onduidelijk of Aeroflot en de andere Russische luchtvaartmaatschappijen hieraan meewerken. Dit kan de leasemaatschappijen dus een financieel probleem opleveren, en daarmee ook hun financiers en aandeelhouders.
Bermuda
Het blijkt echter dat de leasebedrijven zich hierop hebben voorbereid. Op 49 toestellen van vliegtuigbouwer Soechov na staat geen enkel vliegtuig van Aeroflot in Rusland geregistreerd. Dat zit zo: vliegtuigen worden normaal gesproken geregistreerd in het land van de luchtvaartmaatschappij die van het toestel gebruik maakt. Deze registratie is te herkennen aan de code van het vliegtuig: alle vliegtuigen van de KLM hebben bijvoorbeeld een code die begint met de letters PH, wat betekent dat de kisten in Nederland staan geregistreerd.
De registratiecode van Rusland begint met RA. Alleen: geen enkele Boeing of Airbus van Aeroflot is aldus geregistreerd. Hun registratiecode begint met de letters VP of VQ, wat betekent dat ze op Bermuda geregistreerd staan. Bermuda is bijzonder vriendelijk voor de lease-industrie: alleen AerCap heeft al 34 dochterondernemingen in het belastingparadijs opgericht. Het eiland vraagt nauwelijks belasting en leasebedrijven kunnen zelfs een garantie krijgen dat ze decennialang niet door nieuwe belastingwetten geraakt zullen worden.
Bermuda is voor de lease-industrie dus een fijne partner. Daarom hebben deze financiële instellingen ervoor gekozen om de door Aeroflot gebruikte vliegtuigen te leasen aan vennootschappen op Bermuda, die de kisten vervolgens subleasen aan Aeroflot en andere Russische luchtvaartmaatschappijen. Hierdoor staan de Russische vliegtuigen op Bermuda geregistreerd.
Bij de eerste de beste buitenlandse trip wordt een Russisch geleased toestel onherroepelijk aan de ketting gelegd
Het voordeel hiervan is dat de buitenlandse lease-industrie om de Russische luchtvaartautoriteiten heen kan werken. Ze kunnen simpelweg aan Bermuda vragen om het vliegtuig te deregistreren, waarna het ze vrij staat om het opnieuw te verhuren. De Russische autoriteiten hebben hier niets over te zeggen.
Voor Aeroflot en andere Russische maatschappijen zijn de gevolgen hiervan niet minder dan rampzalig. Met één pennenstreek heeft vorige week de Europese Unie Rusland ongeveer een kwart van haar totale luchtvloot afgenomen. Zelfs als de Russen de vliegtuigen niet inleveren, dan is de vloot totaal onbruikbaar: bij de eerste de beste buitenlandse trip zal een geleased toestel onherroepelijk aan de ketting worden gelegd.
Hell or highwater
Daar komt bij dat de Russen ook in de problemen kunnen komen door de vliegtuigen die ze van niet-Europese instellingen hebben geleased. De Ieren hebben namelijk een contractuele standaard ontwikkeld die ook door niet-Europese leasebedrijven wordt gebruikt.
Kort samengevat komt zo’n contract erop neer dat alle risico’s bij de luchtvaartmaatschappij liggen die het toestel least. Dit is in zogenaamde ‘hell or highwater’-clausules vastgelegd: wat er ook gebeurt, luchtvaartmaatschappijen blijven betalingsplichtig.
Wat er ook gebeurt, luchtvaartmaatschappijen blijven betalingsplichtig
Dat mag je vrij letterlijk nemen. Vanwege corona legden de Omaanse autoriteiten in maart 2020 bijvoorbeeld al het vliegverkeer stil. Salam Air, een plaatselijke luchtvaartmaatschappij, kon dus simpelweg geen gebruik maken van drie vliegtuigen die het geleased had van het Chileense Latam Airlines. Het verzocht daarom om uitstel van de rentebetaling – niet eens dus om afstel – maar zelfs dat hield voor de rechter geen stand.
Zelfs als vliegtuigen ondeugdelijk zijn, moeten luchtvaartmaatschappijen aan hun betalingsverplichtingen blijven voldoen. Dat ondervond Spicejet, dat twee gloednieuwe Boeings 737 MAX had geleased. Kort na het ingaan van het leasecontract verongelukten twee toestellen van dit type en werd de 737 MAX wereldwijd aan de grond gehouden. Spicejet kon dus niet met zijn kisten vliegen en wilde de betalingen daarom opschorten. Ook daarin ging de rechter niet mee.
Bij Aeroflot spuit het geld de onderneming uit
Luchtvaartexperts verwachten dan ook dat Russische vliegmaatschappijen gewoon betalingsplichtig blijven, zelfs al kunnen ze vanwege reis- en handelsrestricties helemaal geen gebruik maken van hun vliegtuigen. Ook in de contracten die Aeroflot met niet-Europese leasebedrijven afsloot, zijn naar alle waarschijnlijkheid dit soort hell or highwater-clausules opgenomen. Bij Aeroflot, dat dus zijn volledige vloot geleased heeft, spuit het geld hierdoor de onderneming uit.
Daar komt bij dat in de sanctiemaatregelen staat dat Europese bedrijven niet langer technologische assistentie of reserveonderdelen mogen leveren aan bedrijven uit of actief in Rusland. Daaronder valt ook het repareren van vliegtuigen en het leveren van reserveonderdelen. Om die reden maakten twee KLM-vliegtuigen die onderweg waren naar Moskou vorige week al rechtsomkeert. Technologische assistentie aan de KLM-vliegtuigen in Rusland zou volgens de sancties simpelweg verboden zijn.
Maar voor de Russische luchtvaartmaatschappijen is dit – opnieuw – rampzalig. Met 150 vliegtuigen is bijna de helft van de Aeroflot-vloot gebouwd door Airbus: een Europees bedrijf en dus gebonden aan de Europese sanctiebepalingen. Dat betekent dat Aeroflot voor bijna de helft van zijn vloot geen reserveonderdelen meer kan krijgen.
Op termijn komt het bedrijf hierdoor zeker in de problemen: vliegtuigen zijn complexe machines die bestaan uit tienduizenden onderdelen, die allemaal op zeker moment aan vervanging of reparatie toe zijn. Als Aeroflot en anderen niet meer aan reserveonderdelen kunnen komen, zijn hun vliegtuigen op een gegeven moment simpelweg niet meer luchtwaardig
Overvlieggeld
Dan is er nog het sluiten van het luchtruim. Inmiddels hebben vrijwel alle Europese landen hun luchtruim gesloten voor Russische luchtvaartmaatschappijen, waardoor het vanuit Rusland onmogelijk is om richting het westen te vliegen. Dit, gecombineerd met het feit dat Delta en de KLM hun codesharingovereenkomst met Aeroflot binnen de alliantie Skyteam hebben opgezegd, betekent dat Aeroflots internationale netwerk grotendeels is lamgelegd.
Poetin heeft teruggeslagen door luchtvaartmaatschappijen uit 36 landen de toegang tot het Russische luchtruim te ontzeggen, waaronder ook alle Europese luchtvaartmaatschappijen.
Dat is een maatregel die de Russische luchtvaartsector zelf ook pijn doet. Over Rusland wordt, alleen al omdat het land zo groot is, veel gevlogen. Zelfs vliegtuigen die helemaal geen tussenlanding in Rusland maken, betalen daarvoor. Tot een jaar of tien geleden gingen deze overvlieggelden rechtstreeks naar Aeroflot. In 2008 ontving het bedrijf volgens de Europese Unie 420 miljoen dollar van alleen al de Europese luchtvaartmaatschappijen.
Nog altijd innen de Russen honderden miljoenen per jaar aan deze overvliegtarieven
Na langdurige politieke druk werden de overvlieggelden verlaagd en worden ze ook niet langer rechtstreeks aan Ruslands nationale luchtvaartmaatschappij overgemaakt, maar nog altijd innen de Russen honderden miljoenen per jaar aan deze tarieven. Met het sluiten van het Russische luchtruim voor Europese luchtvaartmaatschappijen valt deze geldstroom grotendeels weg.
Laat duidelijk zijn: de oorlog in Oekraïne betekent voor westerse luchtvaartmaatschappijen een nieuwe klap, terwijl de sector nog lang niet van de coronacrisis is hersteld en nog altijd geen antwoord heeft op de klimaatcatastrofe. Europese luchtvaartmaatschappijen op weg naar Azië zullen moeten omvliegen, wat tijd, extra brandstof en geld kost. De oorlog levert logistieke problemen op: de route naar Azië loopt nu ten zuiden van Rusland, maar de capaciteit van bijvoorbeeld de luchtverkeersleiding is daar kleiner.
Bovendien kunnen er problemen ontstaan nu Air Bridge Cargo wegvalt. Dit grote Russische luchtvrachtbedrijf is in zijn eentje goed voor 4 procent van de afhandeling van de luchtvracht tussen Azië en Europa, maar is door de sancties nu niet meer welkom in de EU. Voor bedrijven die veel handel drijven met Azië kan dat problemen opleveren (maar voor de vrachtdivisie van de KLM betekent dit ook een economische kans).
De schade bij Europese bedrijven valt echter in het niet bij de klappen die de Russische luchtvaartsector de afgelopen dagen te verwerken kreeg. Met enkele pennenstreken zegde de Europese Unie de leasecontracten van honderden vliegtuigen op, werden de mogelijkheden om een groot deel van de Russische vloot luchtwaardig te houden danig beperkt, werd het internationale netwerk van Aeroflot en andere Russische maatschappijen nagenoeg stilgelegd en ging er een streep door honderden miljoenen aan overvliegbetalingen. De Russische beer is zijn vleugels kwijt.
Met medewerking van Tom Claessens
63 Bijdragen
jos gillissen
Corry Gommers
Ties Joosten 5
Corry GommersVincent Huijbers 9
Terwijl Poetin de klok terugdraaid moeten we ons gaan afvragen of we het spel met de knikkers wel met iedereen kunnen spelen?
John Janssen 4
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
John JanssenHet zal mij benieuwen hoe dit zal ontwkkelen. Een voordeel is dat economie een kort geheugen heeft en vergevingsgezind is als er weer geld verdiend kan worden.
Wietze van der Meulen 6
Maar ik denk tevens dat de leasemaatschappijen voorlopig ook hun geld kwijt zijn m.b.t. de vliegtuigen die zich nu binnen Rusland bevinden.
Hetty Litjens 6
De oorlogsgeilheid krijgt absurde vormen. Dirigenten, schrijvers, politici, media, ondernemingen moeten gelijkgeschakeld worden. Duitsland speelt weer een grote rol; kennelijk wil men met veel rancune de rollen na WO II omdraaien. De burgers zullen ervoor moeten opdraaien, want energie wordt onbetaalbaar.
De Europese eenheid die enkel te merken is in oorlogswoede voorspelt weinig goeds voor de Europeaan. De VS is maar al te blij dat ze de ellende over Europa kunnen uitstrooien waar de morele naïviteit en hypocrisie geen zinnig beleid meer mogelijk maken. De nieuwe joden zijn de Russen. Het is altijd goed om een vijand te hebben voor interne gelijkschakeling. Wat een trieste ontwikkeling. Heeft corona ook de hersenen aangetast?
Martine Groenendijk 5
Hetty LitjensErwin de Waard 6
Martine GroenendijkHmmm , ik zie Rusland niet in dit rijtje staan. De meeste oorlogtuig tot nu toe is volgens mij toch echt door Rusland afgevuurd.
Roland Horvath 7
Martine Groenendijk- De Europese EU staten zouden beter nu collectief de voorwaarden van RU aanvaarden.
Het zijn niet de VS, 6 duizend kilometer verwijderd van Europa, die de regels moeten stellen in Europa.
Oekraïne moet niet onder de vleugels komen van de VS, die wereldwijd oorlogen voeren.
In dat geval wordt RU teveel bedreigd. Er moet een buffer zone zijn tussen de NAVO staten en RU.
En UA is voor RU economisch belangrijk.
De taal in UA is voor 90% gelijk aan het Russisch.
- De commentaren van lieden, die Poetin alle schuld geven, zijn veelal het gevolg van een gebrek aan kennis van de geschiedenis en vooral van die van de VS.
- Dictaturen komen op in EU lidstaten zelfs in GB nu Boris Johnson premier is, maar ook in het EU bestuur.
- Doelbewust is de EU een zwakke confederatie gedomineerd door de stichters van de EU. De GMO en de VS.
De Raad, die vergadert achter gesloten deuren, is niet veel meer dat een verbale oorlog tussen de nationale belangen van de staten. Het recht van de sterkste functioneert als grondwet. De Commissie, bestaande uit 27 afdankertjes van de lidstaten, veelal ondeskundigen met een neoliberale ideologie, is hooguit een administratie van de Raad.
Problemen op EU niveau, zoals de immigratie, de oorlog in UA, worden niet opgelost.
Het beleid van de EU wordt gedicteerd door de GMO, de VS, de NAVO.
Zoals: In de eurozone zijn de nationale munten niet blijven bestaan met uitsluitend een binnenlandse toepassing, dat was een bijkomende geldcreatie geweest. CH heeft sedert 1934 twee munten de Franc en de WIR. Dan was de geldcreatie door de ECB niet nodig geweest en ook niet de nul rente. Beide maatregels zijn bedoeld om de rijken rijker te maken.
In de plaats daarvan is een grens van 3% van de uitgaven en de inkomsten en een grens van 60% van het BBP als grens voor de staatsschuld. Dat alles om zogenaamd de euro te redden.
Het EU bestuur is een unitaire moloch, die de staten verstikt.
Roland Horvath 7
Hetty LitjensEuropa is een slaaf van de VS geworden vooral sedert 1949 toen naïeve en onwetende Europese politici zich lieten verleiden door de VS om lid te worden van de NAVO. Met als voorwendsel dat de Sovjet Unie SU/ Rusland RU West Europa zou binnenvallen en bezetten, wat de SU niet kon, WO2 had in de SU te veel schade aangericht en doden gemaakt. De Europese politici wisten blijkbaar niets af van de kwade trouw en de leugens die de VS zich eigen gemaakt hebben sedert begin van de jaren 1800 met hun Manifest Destiny. De VS zijn van mening dat ze speciaal zijn o.a. door hun grondwet en dat ze daarom de hele wereld moeten regeren. Wat ze ook doen met grof geweld en bommen. Sedert de onafhankelijkheid in 1776 zijn de VS altijd in oorlog geweest op 16 jaar na.
- Indoctrinatie van wat dan ook, maakt van het geïndoctrineerde na verloop van tientallen jaren de absolute waarheid bij velen, in Europa doen de politici mee met de oorlog voering in UA. In plaats van te trachten/ te eisen dat de oorlog ophoudt door te praten met RU sturen ze wapens naar Oekraïne UA, waardoor nog meer doden zullen vallen in UA.
Overigens de eisen van RU zijn redelijk en aanvaardbaar, de EU had ze reeds jaren geleden moeten aanvaarden. Die zijn o.a. UA en Georgië worden nooit lid van de NAVO, de erkenning van de Krim als deel van RU, UA demilitariseren en denazificeren.
- Een boycot van ondernemingen in het buitenland is inderdaad een oorlogsdaad.
RU vliegtuigen geregistreerd in Bermuda, geleasd van een Iers leasebedrijf. Gekker dan dat kan men het niet bedenken.
Annemiek van Moorst 11
Roland HorvathTheo van Beuningen 4
Annemiek van MoorstJeroen Burgers
Roland Horvath- Waarom de Krim erkennen als deel van RU; waarom is dat aanvaardbaar? Omdat de wereld niets heeft durven toen destijds.
- Demilitariseren, het is een soeverein land. Waarom mag een land dit aan een ander land opleggen?
- Denazificeren... bedoel je daarmee genocide dan wel uitroken van alles wat niet Russisch-gezind is
Dieles Stolk 3
Roland HorvathAlex Vis 3
Hetty LitjensRoland Horvath 7
Alex VisDe VS hebben in hoofdzaak hebzucht en heerszucht. Ze willen geen coalitie, economisch of anderzijds, van geheel Europa van de Atlantische oceaan tot de Oeral zoals Charles de Gaulle zei.
Dat hebben de Europeanen gemist na WO2, ze zijn er in geluisd door de VS, in de NAVO. Als een kolonie van de VS. Nu zijn die naïeve Europeanen geïndoctrineerd met de heiligheid van de VS en met de slechtheid van Rusland RU. Eenvoudig, men moet geduld hebben en de leugens iedere dag herhalen.
In dit conflict worden de Russen overladen met alle mogelijke slechte eigenschappen, met verhalen over niet bestaande gevaren door RU. Voor WO2 kreeg in DE een minderheid de schuld o.a. voor de economische depressie, de Joden.
Erwin de Waard 6
Roland HorvathWietze van der Meulen 6
Roland HorvathEn gelukkig had in onderstaande link het verstand nog de overhand. Maar we moeten er inderdaad geen zaak van maken van wij tegen de Russen. Dat gaat van kwaad tot erger. Ben ook nog bang dat dit voor ons niet goed afloopt.....
https://www.swr.de/swraktuell/baden-wuerttemberg/karlsruhe/russische-gaeste-unerwuenscht-sorgt-fuer-shitstorm-100.html
Annemiek van Moorst 11
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Roland HorvathDieles Stolk 3
Roland HorvathWillem Timmer 4
Roland HorvathIn dit conflict is de enige schuldige Poetler, die alle informatie omdraait: het is geen oorlog maar een speciale militaire operatie, hij onderdrukt zijn eigen bevolking. Hij liegt over alles.
Oekraïne heeft al meerdere keren geleden onder het communisme, en wil vrijheid. Wie ben jij om ze dat te ontzeggen?
De spanningen zijn gecreëerd door Poetler die ruim 150000 man aan de grens stationeerde. hij zou niet invallen en zie daar: wie bestookt de steden met artillerie? Poetler. Dat is de echte vijand. Het Russische volk weet deels niet beter en het deel dat t wel beter weet is verstoken van correct informatie.
Ik weet niet wat jouw lange termijnplannen zijn maar Poetler heeft vast wel een vacature voor je
Theo van Beuningen 4
Alex VisCo Stuifbergen 5
Hetty LitjensIk vind ernstiger dat Russische staatsmedia niet meer in de EU te ontvangen zijn (RT en Sputnik).
Annemiek van Moorst 11
Co StuifbergenTheo van Beuningen 4
Annemiek van MoorstJeroen Burgers
Co StuifbergenRoland Horvath 7
Jeroen BurgersVincent Huijbers 9
Hetty LitjensDat de banden zo rigoureus verbroken worden komt door de enorme intergratie die de afgelopen decennia heeft plaatsgevonden. Mét de Russen. De Navo speelt in het dagelijks leven van de gemiddelde Europeaan nauwelijks een rol meer: wel een iPhone of een nieuwe spijkerbroek. Toch was het voor de grote muren bouwers die zijn achtergebleven in het Kremlin een reden om die economische banden op het spel te zetten en te dreigen met atoomwapens.
Het heeft een reden dat de voormalige Oostbloklanden zich naar het Westen hebben gekeerd en die heeft NIETS met de NAVO te maken.
Annemiek van Moorst 11
Vincent HuijbersTedje van Asseldonk, IEZ 9
Hetty LitjensWillem de Vroomen 4
Hetty LitjensRoland Horvath 7
Willem de VroomenDan weet men dat zowel de VS als RU wandaden hebben begaan.
En heel concreet dat zowel Biden, 79 jaar, als Poetin, 69 jaar oud, niet terugschrikken voor geweld.
Wie van de twee is in deze situatie van een oorlog in UA het meest evenwichtig.
Eveline Bernard 6
Ik ben een fan fan Ties, de inhoud van zijn artikelen is behoorlijk goed.
Maar FTM moet echt meer investeren in taalgevoeligheid bij de eindredactie.
Dit is geen Nederlands woord: "herriemakend".
Als het al zou bestaan zou het een kwalificatie van gedrag zijn.
Gedrag, namelijk "herrie maken", dat de genoemde machines nu juist net niet vertonen, want ze staan aan de grond, schrijft Ties.
Het juiste woord hier is 'luidruchtig' of 'lawaaierig'. Dat zijn bijvoeglijk naamwoorden die de aard van bedoelde vliegtuigen beschrijven.
Kritiek op de aard van iets of iemand is wezenlijk anders als kritiek op gedrag ervan.
FTM moet echt meer investeren in taalgevoeligheid bij de eindredactie. En de artikelen corrigeren vóór publicatie.
Co Stuifbergen 5
Eveline BernardMaar ik ben blij dat iemand een lans breekt voor het gebruik van bestaande woorden.
Ik vind "herrie makende" overigens correct taalgebruik, als het met de spatie geschreven wordt.
Eveline Bernard 6
Co StuifbergenJonette Groeneveld 3
Eveline BernardPeter Burrie
Wie zegt dat ze nog gaan betalen? En wie zegt dat ze buiten Rusland gaan vliegen? Of dat het aankomst land het vliegtuig dan in beslag neemt?
Overigens: Rusland is groot, kisten kunnen gemakkelijk alleen voor binnenlandse vluchten gebruikt worden. En voor onderdelen gebruiken ze dan 1 of 2 vliegtuigen....
En ondertussen staat de leasemaatschappij met lege handen.
Wietze van der Meulen 6
Peter BurrieAls we niet oppassen ontstaat er een kettingreactie t.g.v. de sancties waar o.a. Europa zelf wel eens een groot slachtoffer van zou kunnen worden (de gasprijzen in de US zijn redelijk stabiel, in Europa daarentegen…).
John Janssen 4
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
John Janssenhttps://www.nieuwsmotor.nl/motornieuws/26256-verhoging-importtarieven-harley-davidson-en-indian-opgeschort
Dan zijn de Europese problemen momenteel wel van een andere orde.
Als we het zien als een (economische) machtsstrijd tussen de US, Europa (of EU dat maakt niet zoveel uit) en Rusland, dan kunnen we, denk ik, wel vaststellen dat de US momenteel de beste kaarten heeft.....
Marco Fredriks 4
Peter BurrieVincent Huijbers 9
Peter BurrieWalter Boer 3
Co Stuifbergen 5
Walter BoerAnnemiek van Moorst 11
Vrijwel alle vliegtuigmij-en - ook KLM - leasen hun toestellen. Zie je daar nog problemen ontstaan als je zoveel verlies maakt?
Elzelien van Duijn
Annemiek van MoorstJogchem van Dijk 2
Elzelien van DuijnEuropa en de VS zijn zeker niet roomser dan de paus, maar ik woon toch liever hier dan in een land als Rusland waar de pers nu helemaal aan banden wordt gelegd.
Het westen verwijten van oorlogsretoriek door het opleggen van sancties aan een land dat burgerdoelen bombardeert is absurd als je er drie tellen over nadenkt. De eisen van Poetin zijn niet 'redelijk en aanvaardbaar'. Het is niet aan welk land dan ook om te eisen dat Oekraïne wel of niet lid mag worden van welke internationale organisatie dan ook. Vergeet niet dat Rusland al de Krim had geannexeerd en de separatisten in Loehansk en de Donesk steunden, nog twee daden die niet voorkomen in mijn handboek van 'redelijk handelen'.
De Oekraïners en de Russische soldaten en hun familie zijn slachtoffer van het beleid van Poetin en de tegenacties van het Westen. Ik vrees voor een tweede Afghanistan; tientallen jaren oorlog waar niemand beter van wordt.
Over het artikel zelf: Rusland/Aeroflot heeft zich lelijk in de vingers gesneden door deze leaseconstructies. Maar Europa zelf net zo doordat wij zo afhankelijk zijn van het gas uit Rusland.
Annemiek van Moorst 11
Jogchem van DijkWillem de Vroomen 4
Jogchem van DijkWie is oud genoeg om zich de eerste en tweede Golfoorlog in Irak te herinneren? Was er toen ook sprake van een wereldmacht die een ander land binnenviel? O nee, toen was er sprake van een gevaarlijke dictator (voorheen bondgenoot !) die gestopt moest worden! Gelukkig waren wij toen ook al vrij, liberaal en democratisch.
Willem de Vroomen 4
Jogchem van DijkHoe was het ook al weer met die bombardementen op burgerdoelen in b.v. Servië, Irak, Gaza enz.?
Wie is oud genoeg om zich de eerste en tweede Golfoorlog in Irak te herinneren? Was er toen ook sprake van een wereldmacht die een ander land binnenviel? O nee, toen was er sprake van een gevaarlijke dictator (voorheen bondgenoot !) die gestopt moest worden! Gelukkig waren wij toen ook al vrij, liberaal en democratisch.
Roland Horvath 7
Willem de VroomenNog iets. Bush 1 en Bush 2 zijn niet gedagvaard door een internationaal strafhof, hoewel ze aanvalsoorlogen hebben voorbereid en uitgevoerd.
Leugens en schijnheiligheid zijn een deel van het leven.
Annemiek van Moorst 11
Elzelien van DuijnAnnemiek van Moorst 11
Elzelien van DuijnTies Joosten 5
Annemiek van MoorstDie luchtvaartmaatschappijen dragen dus alle risico's. Dat kan, omdat overheden vrijwel nooit bereid zijn om hun luchtvaartmaatschappij te laten omvallen. Als puntje bij paaltje komt, dan ligt het risico dus bij de samenleving. Die financiële instellingen plukken de vruchten: zij ontvangen een risicopremie in de vorm van rente, terwijl het risico eigenlijk elders ligt
Annemiek van Moorst 11
Ties JoostenRoland Horvath 7
Ties JoostenIn het neoliberalisme stellen de grote ondernemingen, de GMO, de wet en de overheden zijn hun knechten.
De Ierse lease instellingen illustreren dat nogmaals.
Iets anders. Het is nodig dat wereldwijd in de regel lokaal lokaal blijft. Dat geldt voor belastingen, winsten, sociale lasten bij arbeid, BTW. De volatiliteit van winsten en geld o.a. via postbus ondernemingen is storend voor de maatschappij, wereldwijd. De globalisering moet in zo goed als al haar facetten verminderd worden. Alleen de aandeelhouders van de GMO worden rijker, alle anderen lijden verliezen. In de productie leidt de globalisering tot monopolies en op de meeste andere plaatsen tot wereldwijde armoede.
Peter Burrie
Annemiek van MoorstJeroen Ruigrok 1
Peter BurrieWillem Timmer 4