Afab gepakt om fout advies

4 Connecties

Kredietbemiddelaar Afab wordt door de rechter aangepakt omdat een klant onterecht een dure extra lening kreeg aangesmeerd. Een flinke boete voor de provisiejagers van gewezen baas Maasbert Schouten – niet voor het eerst.

De zaak dateert van februari 2000. Een klant besloot via Afab een consumptief krediet bij de Postbank over te sluiten naar een nieuwe lening bij Defam van ruim 22.000 euro. Daarbij wist de adviseur van Afab de klant te overtuigen een extra 'effectenleasecontract' af te sluiten, tegen een rente van 8,8 procent per jaar. Een extra lening dus, ter waarde van nog eens ongeveer 20.000 euro.

Hoe verrassend: de klant bleek niet tevreden met het extra krediet toen bleek dat de extra rentekosten opliepen tot 6.600 euro, terwijl de lening eigenlijk niet nodig was en bovendien ongevraagd door Afab was afgesloten. Dus: klant naar de rechter en Afab nu in een rechterlijke uitspraak in het ongelijk gesteld. Boete: een kleine 7.000 euro. Niet voor het eerst trouwens: ook in een soortgelijke zaak uit juli van dit jaar bleek Afab fout te zitten.
 

Puinruimen

 

Het waren dit soort dubieuze adviezen die Afab vorig jaar in de problemen brachten, en die grootaandeelhouder Maasbert Schouten (hij bezit 95%) als bestuurder de kop kostten. Hij is inmiddels niet meer als bestuurder actief.

Na een periode van puinruimen werkt de kredietbemiddelaar inmiddels hard aan het verbeteren van het imago, dus dit soort rechtszaken komt het bedrijf niet lekker uit. Interim-bestuurder Martin Dupon legde eerder in een exclusief interview met FTM uit hoe de zaken er inmiddels voorstaan.

 

Niet handig

 

Daarin bekende hij al min of meer dat de club van Schouten eerder, laten we het voorzichtig stellen, niet handig handelde. Niet alleen zijn inmiddels de provisies op afgesloten leningen omgezet in een vast uurtarief voor adviseurs, ook kregen meer dan honderd klanten geld terug vanwege verkeerd gegeven adviezen.

En Maasbert Schouten? Die leunt even achterover nadat hij voetbalclub Vitesse in handen speelde van de Georgische investeerder Merab Jordania.

 

stefan@ftm.nl