
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’
Corporatie De Key kaapt huurdersstichting en wil nu ook haar vermogen
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
© JanJaap Rypkema
Een eigen huis, een plekje onder water
Tot begin van dit decennium vonden de banken een aflossingsvrije hypotheek nog een goed idee: de huizenkoper betaalt dan ‘slechts de rente’ over de lening. Nu is er ineens de campagne ‘aflossingsblij’ van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB): kennelijk moeten klanten snel van die eerder zo veilig geachte aflossingsvrije hypotheek af. Wat is er veranderd?
-
De nationale hypotheekschuld is in een generatie verviervoudigd, terwijl het inkomen van gezinnen stagneerde.
-
Banken zijn dankzij een financiële innovatie, de zogeheten ‘securitisatie’, veel meer gaan uitlenen dan er aan spaargeld binnenkomt.
-
De helft van de hypotheekschuld is aflossingsvrij, maar moet uiteindelijk wel worden afbetaald. Dat levert deze hypotheekhouders aan het eind van de looptijd waarschijnlijk nogal wat problemen op.
-
Ook na 2008 is het verkopen en doorverkopen van woninghypotheken met afstand de grootste bancaire bezigheid.
Ongeveer de helft van de Nederlandse hypotheekschulden zit in een aflossingsvrije lening, waarbij gedurende de looptijd niet wordt afgelost. Zo’n hypotheek is alleen veilig zolang de woningprijzen blijven stijgen, of wanneer mensen op andere manieren geld opzij zetten om hun lening later te kunnen aflossen. Al in januari 2008, tijdens een hoorzitting over de kredietcrisis in de VS, vertelde toenmalig DNB-president Nout Wellink dat Nederland het helemaal niet zoveel beter deed dan de VS. Met onze door schuld opgeblazen markt liepen we net zo goed enorme risico’s, als de huizenprijzen met tientallen procenten zouden dalen. Wellink zei bovendien dat hij daar al jaren voor waarschuwde, zeker vanaf 1999.
De Nederlandse en Amerikaanse woningmarkt verschillen op meerdere vlakken, ook in hoe mensen hun woning financieren. Eén ding hebben ze echter gemeen: allebei hebben ze te lijden gehad van de zogeheten ‘gesecuritiseerde’ hypotheek. Dat is het beleggingsproduct waardoor Lehman Brothers in september 2008 omviel, en dat de wereldwijde kredietcrisis inluidde. Wat securitisatie was leerde ik eind 2006, toen ik bij een accountantskantoor werkte. Het zou nog even duren voordat ik echt begreep hoe dat hypotheekproduct in elkaar stak. Een bevriende bankier leerde me in 2007 de kneepjes van securitisatie: het bouwen van beleggingsproducten rondom iemands huis en de bijbehorende schuld.
Begin 2008 was ik (inmiddels journalist) bij een persconferentie van de DSB, waar Dirk Scheringa en zijn financieel directeur Gerrit Zalm beweerden dat hun bank niet ten onder zou gaan aan dat malle kredietgriepje dat in de VS woedde. Een paar maanden daarna ging Lehman Brothers failliet, mede door hun waardeloos geworden gesecuritiseerde hypotheekpakketten. Scheringa’s bank volgde een jaar later. Wat Wall Street in New York en de Dick Ketlaan te Wognum gemeen hadden? Gesecuritiseerde hypotheken. Het securitiseren van hypotheken was zelfs de core business van de DSB. Snapten Scheringa en Zalm überhaupt iets van bankieren? Scheringa kon je zijn onkunde niet aanrekenen: voordat hij zijn kredietbedrijf begon, was hij politieman geweest, en daarna was hij vooral een goede verkoper. Maar Zalm was minister van Financiën geweest, van hem mocht je wat achtergrondkennis verwachten.
Tien jaar na de val van Lehman is de vraag: hebben we sindsdien iets geleerd van ‘2008’? Voor het antwoord moeten we ons eerst verdiepen in het verdienmodel van banken, voor en na 1996. Want in 1996 begonnen de banken hun kruistocht om van de Nederlandse huizenmarkt een casino te maken.
Hypotheekschulden nemen enorm toe
Het heersende beeld is dat banken de hypotheek van de een financieren met het spaargeld van de ander (zie ook dit filmpje van de NVB, de Nederlandse Vereniging van Banken). Dit principe, dat tot 1996 gold, staat bekend als het originate-to-hold model (OTH). In de OTH-wereld biedt de bank een huizenkoper een hypotheek aan met het spaargeld van een andere klant, waarbij alle partijen het risico kunnen inschatten. Ze gaan alledrie een langdurige relatie met elkaar aan: vandaar dat ‘to hold’. Maar zo werkt het allang niet meer.
Het Nederlands bbp is sinds midden jaren ’90 grofweg verdubbeld, maar de hypotheekschuld is verviervoudigd
Banken zijn overgegaan op het originate-to-distribute model (OTD), eigenlijk de omgekeerde versie van OTH. Binnen OTD koester je als bank een hypotheekrelatie niet, maar wil je die juist zo snel mogelijk distribueren en doorverkopen: de bank wil de huizenkoper liefst vandaag nog uit de boeken hebben. Deze mentale en culturele omschakeling in het bankwezen zou een grote impact op de huizenmarkt hebben. Tot 1996 werd het volume van de Nederlandse hypotheekmarkt bepaald door de omvang van het vergaarde spaargeld. Zodra een bank geen spaargeld meer binnenkreeg, stokte de mogelijkheid om hypotheken te verstrekken vanzelf. Zo werd overkreditering door marktwerking beperkt, wat weer voorkwam dat de woningprijzen te snel stegen.
Na 1996 stegen de prijzen van bestaande woningen ineens harder dan macro-economische indicatoren konden verklaren. Dat gebeurde allemaal met krediet, wat Wellink toen al slapeloze nachten bezorgde. De huishoudelijke schuld als percentage van het nationaal inkomen verdubbelde in die periode. Het Nederlands bbp is sinds midden jaren ’90 grofweg verdubbeld, maar de hypotheekschuld is verviervoudigd, naar bijna 700 miljard euro. Tegelijkertijd stokt de ontwikkeling van het besteedbaar inkomen van gezinnen. Tussen spaargeld en hypotheekschuld is zo een enorme kloof ontstaan en gezinnen moeten steeds meer risico nemen, alleen al om te kunnen wonen. Hoe is dat mogelijk?
Het antwoord zit ’m in de financiële innovatie die we securitisering noemen. In 1996 werd volgens de gegevens van DNB voor het eerst een hypotheek gesecuritiseerd en doorverkocht. Daarbij kan een partij die zelf geen bank is, toch geld verdienen aan de goede kredietwaardigheid van Nederlandse gezinnen.
Hoe gaat dat in zijn werk? Bij securitisatie richt de bank een nieuw bedrijf op, een zogeheten special purpose vehicle (SPV). SPV’s hebben vaak namen die naar de bedenker verwijzen; zo heeft ING het ‘Orange Lion’ programma. De bank sluit een contract af met de SPV, waarbij een reeks al uitgegeven hypotheken wordt aangewezen waarvan de bank de rente elke maand doorstort naar de SPV. Vervolgens kan de SPV zelf effecten uitgeven, zoals obligaties en aandelen.
De SPV kan bijvoorbeeld een beleggingsproduct maken, waarbij de koper een vaste periodieke uitkering krijgt. De SPV kan dat makkelijk beloven, want die krijgt elke maand de rente van een grote groep Nederlandse huizenbezitters. De beleggingsproducten die de SPV aanbiedt, kunnen verschillen in looptijd en risicoprofiel. De tranches met de laagste rente en het laagste risicoprofiel worden het eerst uitbetaald, daarna volgen de andere. Een obligatie of aandeel in een SPV heet een Residential Mortgage Backed Security (RMBS). Hier is een handige animatie:
Ook financiële bedrijven zonder bankvergunning – de zogeheten schaduwbanken – kunnen zo investeren op de woningmarkt. Als een buitenlandse bank via deze route een pakket Nederlandse hypotheken opkoopt, beïnvloedt zij de verhoudingen op de Nederlandse kredietmarkt. Het Chinese conglomeraat Anbang, waarin de Chinese staat een grote aandeelhouder is, bezit bijvoorbeeld 1 miljard euro aan hypotheken van de Rabobank. Heeft u zo’n hypotheek, dan betaalt u derhalve maandelijks rente aan de regering in Peking, niet aan de Rabobank en diens spaarklanten. Het beeld dat de NVB schept – banken brengen spaarders en huizenkopers samen – is dus onvolledig, om niet te zeggen achterhaald.
Nadelen van OTD versus OTH
In de literatuur over de kredietcrisis werden achteraf minstens twee grote nadelen aan deze opzet vastgesteld. Ten eerste weet de bank binnen het OTH-model wie haar klant is en wat diens financiële situatie is, en kan dan redelijk goed inschatten wat het risico is van de aangegane overeenkomst. Bij een gesecuritiseerde hypotheek is dat onmogelijk. De koper daarvan kan een Australisch pensioenfonds zijn, of een staatsbank in China. Risico’s inschatten is dan onmogelijk, ook voor de accountant van de financiële instelling die de RMBS koopt. Meestal kijken de risicomanagers en accountants van banken en schaduwbanken naar koersgrafieken van vergelijkbare RMBS’s, als degenen die ze moeten controleren.
Als de koersen van een paar RMBS’s wereldwijd stijgen, zonder dat iemand ook maar enig idee heeft wat er in die gestructureerde producten zit, dan gaan de koersen van alle RMBS’s omhoog. Banken en schaduwbanken maken dan een enorme winst, zij het op papier. Breekt er ergens paniek uit en storten er een paar RMBS’s in, dan ontstaat er een acute financiële crisis, zoals in 2008. Dat staat allemaal compleet los van de onderliggende huizen en de gezinnen die erin wonen, die hebben geen idee van het casino om hen heen.
Maar het grote voordeel van zo’n RMBS is dat de schaduwbank nu kan profiteren van de kredietwaardige Nederlandse burger – wat eerder voorbehouden was aan partijen met een Nederlandse bankvergunning. Vandaar de populariteit van securitisaties.
Ondanks haar zonnige kijk op haar eigen overlevingskansen, sneuvelde de bank in kwestie door de kredietcrisis
In 2007 controleerde ik als assistent-accountant een bank die een grote positie in RMBS’s had. Hun expert had eerst zijn eigen collega’s uitgelegd hoe die moesten worden gewaardeerd en kwam daarna bij ons accountantsteam zijn meetmethode toelichten: als je nu zus en zo doet, kun je die RMBS’s wel aardig begrijpen en waarderen. De accountants werden dus geacht de methode te gebruiken die de bank intern toepaste, namelijk kijken hoe soortgelijke beleggingsproducten het doen. Daarna kwamen zowel de klant als de externe accountants tot dezelfde conclusie: de RMBS-portefeuille was echt veilig. Dat was overigens de laatste keer dat deze instelling een jaarverslag kon inleveren. Ondanks haar zonnige kijk op haar eigen overlevingskansen, sneuvelde de bank in kwestie door de kredietcrisis.
Een tweede aspect is de morele afstand tussen de huizenkoper en de bank. Een huizenkoper die de bank binnenstapt is niet langer de klant, maar het product dat aan de achterdeur van de bank wordt doorverkocht aan de echte klant: de schaduwbank. Dat heeft gevolgen voor de kredietverstrekking.
Binnen het OTD-model wacht zo’n bank namelijk niet totdat een huizenkoper zich aandient. De bankier gaat zelf op zoek naar nieuwe huizenkopers die hij een hypotheek kan verkopen. Met het bundelen van hypotheken en het verkopen via de SPV verdient de bank immers provisie, zo simpel is het. In de VS spreekt men in zo’n geval van predatory lending. Ook mensen die beter geen hypotheek konden nemen, worden door de bank aangespoord dat te doen. Dat was een belangrijke factor in de Amerikaanse subprime crisis. Ook in Nederland zijn er duidelijk zichtbare signalen van te agressieve kredietverlening; denk maar aan de DSB en alle schreeuwerige reclames met ‘Leen van Frisia’.
Huizenprijzen sterk gestuurd door securitisatie
De securitisatie heeft na 1996 de Nederlandse huizenmarkt stevig beïnvloed: die leunt niet langer op de aanwezige hoeveelheid spaargeld. Je kunt nu immers RMBS’s van bestaande hypotheken kopen. Dat verklaart waarom de hoeveelheid hypothecair krediet sinds 1996 veel harder is gestegen dan de economie. In 1995 bedroeg de huishoudelijke schuld in Nederland nog 145 procent van het besteedbaar inkomen, in 2009 was die verdubbeld. Nu de economie aan het opkrabbelen is, verbetert de score, maar bij een nieuwe crash zal die weer verslechteren.
De fluctuaties op de huizenmarkt zijn vooral het gevolg van veranderingen in de financiering, en staan los van vraag en aanbod van woningen. De huizenmarkt is een illusie geworden. Zij is vervangen door een financiële markt, die het soms makkelijker en soms moeilijker maakt om met geleend geld te gokken op het dak boven andermans hoofd.
Dat blijkt ook uit de cijfers van het CBS. Indien de huizenprijzen zouden stijgen omdat het goed gaat met de koopkracht van huishoudens, dan moet een correlatie tussen die twee te zien zijn. Maar hoewel het besteedbaar inkomen van Nederlandse gezinnen tussen 1995 en 2001 nog wel verbeterde, stokte dat na 2001. Een studie van de Rabobank, die zich op iets andere cijfers baseert, concludeert zelfs dat het besteedbaar inkomen al veertig jaar amper groeit.
De stijging van de huizenprijzen valt dus niet samen met inkomensgroei bij huishoudens – wél met de omvang van de securitisatiemarkt en andere vormen van externe financiering voor banken, oftewel door de financialisatie en de bijbehorende toegenomen hoeveelheid krediet.
Nederland heeft een zeer hoge huishoudelijke schuld en is – na Denemarken – de Europees kampioen hypotheekschulden, met 265 procent van het jaarlijks besteedbaar inkomen. (Ter vergelijking: Duitsland heeft een score van 93 procent.) Optimistisch gesproken kun je zeggen: tegenover die schuld staat toch ook een bezit, te weten een huis? Maar huizen worden in Nederland net zo gewaardeerd als een RMBS: de waardering bij de laatste transactie bepaalt de waarde van alle soortgelijke objecten. Als in een blok huizen iemand zijn woning voor 10 procent boven de verwachte prijs verkoopt, gaat elk huishouden in dat blok er vervolgens vanuit dat ook hun vermogen met dat bedrag is gestegen. De marktwaarde van hun huis wordt bepaald door de waarde van de laatste transactie. Maar het is een papieren winst.
Op die manier is al het Nederlandse vastgoed op dit moment 1,64 biljoen euro waard. In 1997 was dat nog 497 miljard. Door steeds meer krediet beschikbaar te stellen, zorgden de banken ervoor dat Nederlanders steeds meer konden lenen voor hetzelfde huis. Het aantal huizen stijgt nauwelijks, hetzelfde huis kan dus met steeds meer hypotheek verzwaard worden, dankzij securitisatie. Want door securitisatie werd een braaf woonhuis onderdeel van het internationale schaduwbankwezen.
De Amsterdamse vastgoedmarkt is de meest oververhitte van Nederland. In 1997 was de totale waarde van alle Amsterdamse huizen nog 22 miljard. Vervolgens verviervoudigde deze score in 2010 naar 105 miljard. Er volgde een tijdelijke daling: in 2015 stond de score op 96 miljard en sindsdien ging die weer hard omhoog. Wie alle huizen in Amsterdam eind 2017 wilde kopen, moest toen volgens het CBS 122 miljard neertellen; naar verwachting zal deze score eind dit jaar 138 miljard zijn.
Om te begrijpen hoe onrealistisch deze cijfers zijn, helpt het om naar Rotterdam te kijken. Al het Rotterdamse residentiële vastgoed vertegenwoordigde in 2015 een waarde van 44 miljard. Anders gezegd: de totale toename in speculatieve waarde van Amsterdamse huizen sinds 2015 is even hoog als de waarde van alle Rotterdamse koophuizen bij elkaar.
Demografische ontwikkelingen
De waardestijging van woningen heeft enorme gevolgen voor hun betaalbaarheid, en daarmee voor de samenleving. Wanneer de inkomens stagneren en de leennormen aangescherpt worden, kan een doorsnee gezin zich simpelweg geen woning meer veroorloven. In 2013 stonden er nog 169 duizend woningen te koop. Inmiddels is dat volgens de NVM ongeveer driekwart minder: 48 duizend.
De combinatie van een laag aanbod en opgeklopte vraagprijzen maakt dat de markt vastloopt. Gezinnen kunnen met hun oude salaris nooit meer tegen de nieuwe opgeklopte prijzen een volgende woning kopen bij bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, doen daarom geen bod op een nieuw huis en zetten het oude vervolgens niet te koop. De prijsstijging wordt zodoende gedragen door steeds minder transacties, het begin van het barsten van de speculatieve bubbel. Het gevolg van deze onverkwikkelijke situatie – hogere prijzen, gedreven door schuld, zonder corresponderende toename van het inkomen – is dat alle beschikbare huizen in een bepaalde prijsklasse simpelweg op zijn.
Amsterdam jaagt jonge gezinnen weg: na de geboorte van het eerste kind vertrekt 40 procent van de gezinnen
Het maatschappelijke effect van de onbetaalbaarheid is aanzienlijk. Scholen in de steden kunnen geen leraren vinden, zodat er sinds deze zomer gemeenteambtenaren voor de klas worden gezet. Het Medisch Centrum van de VU heeft de intensive care voor kinderen definitief moeten sluiten, omdat er binnen acceptabele reistijd geen verplegend personeel te vinden is. Deze inkomensgroepen kunnen simpelweg geen woonruimte in de stad meer vinden. De stad jaagt jonge gezinnen weg: na de geboorte van hun eerste kind verdwijnt 40 procent van de gezinnen uit Amsterdam, tot verdriet van de stad.
Ondertussen is al decennia een leegloop van het platteland naar de steden gaande, en vergrijst Nederland hard. De omvang van elke jongere generaties is kleiner dan die van de oudere. Maar huizen waarderen op marktwaarde, is alleen zinvol als er ook in de toekomst voldoende potentiële kopers zijn. Met name het platteland zal voor problemen komen te staan wanneer die eerder zo geprezen aflossingsvrije hypotheken binnenkort aflopen.
Het CBS neemt aan dat de Nederlandse bevolking de komende halve eeuw iets zal groeien. Een klein deel deel van die toename zal bestaan uit arbeidsmigranten, die eventueel een hypotheekje zouden kunnen nemen om de markt draaiende te houden. Een ander deel van de bevolkingsgroei wordt verklaard omdat we steeds ouder worden. Zo zal het aantal 80-jarigen volgens het CBS tot 2060 verdrievoudigen. Prettig dat we zo’n hoge levensverwachting hebben, maar deze bejaarden zullen waarschijnlijk weinig langlopende hypotheken afsluiten.
De charme van de aflossingsvrije hypotheek
Als die aflossingsvrije hypotheek inherent riskant is, zoals de NVB nu zegt, waarom waren de aangesloten banken dan eerder zo enthousiast dat ze hem aan half huizenkopend Nederland verkochten? Welnu: omdat een hypotheek waarop wél wordt afgelost, zichzelf als het ware vernietigt. Met een aflossingsvrije hypotheek maakt een bank een product waar vooral de kopers op de financiële markten garen bij spinnen. Hoe langer het product meegaat, hoe beter. Het huis mag intussen echter niet in waarde dalen, anders ontstaat er een probleem.
Of huiseigenaars hun hypotheek straks metterdaad kunnen aflossen, is zeer de vraag
De meeste hypotheken hebben een looptijd van 30 jaar en in 1996 begonnen Nederlandse banken met het securitiseren ervan hypotheken: ze creëerden zoveel mogelijk aflossingsvrije hypotheken. Vanaf 2028 – 30 jaar nadat securitisatie een vlucht nam – zullen deze hypotheken aflopen. Of de huiseigenaars hun hypotheek dan metterdaad kunnen aflossen, is zeer de vraag. Daarom heeft de NVB gelijk met haar stelling dat deze mensen meer moeten sparen. Dan hebben ze tenminste geld achter de hand om de tekorten te dekken wanneer hun huis straks bij verkoop veel minder waard blijkt te zijn dan waarvoor het nu in de boeken staat.
De nieuwe securitisaties
Er wordt weliswaar minder gesecuritiseerd dan tien jaar geleden. Maar ook de klassieke RMBS’s zijn ruimschoots te koop. Neem bijvoorbeeld de Storm-serie van de Rabobank, een programma waarbij 100 miljard euro aan hypotheken wordt gesecuritiseerd. Een van de betrokken SPV’s is Purple Storm bv, met een balanstotaal van 1,3 miljard. Er worden obligaties uitgegeven in vier tranches, elk met een eigen risicoprofiel en rendement voor de belegger, voor 99,5 procent van het balanstotaal. Als er uit de rente van de huizenbezitters nog iets overblijft, gaat dat naar de beleggers in de Z-tranche. Standard and Poor heeft daar geen rating voor afgegeven, het is dus een speculatieve belegging in eigen vermogen: goed afgekeken van Lehman Brothers.
Van de hypotheken bij deze SPV is 55 procent aflossingsvrij, meer dan het landelijk gemiddelde. De grootste concentratie van Purple Storm is in Noord-Brabant. Aanvankelijk was bij 44 procent van deze hypotheken de schuld hoger dan de waarde van het huis. Bij een kwart van de hypotheken bedraagt de schuld meer dan 4,5 maal het inkomen van de aanvrager, bij 2 procent is die zelfs 7 keer zo hoog. Rabobank noemt in een reactie dat er niets illegaals is aan deze constructies. Dat was het punt alleen ook helemaal niet, het gaat erom of het allemaal niet te risicovol is.
Toch heeft securitisatie recentelijk aan populariteit ingeboet. De omvang van de ‘securitisatievehikels’ in Nederland is in de afgelopen tien jaar volgens de gegevens van DNB geslonken van 310 miljard naar 180 miljard euro. Sinds ongeveer 2008 heeft een ander gestructureerd financieel product aan populariteit gewonnen, namelijk de covered bond (CB), oftewel gedekte obligatie of pandbrief. Het grote verschil met een klassieke RMBS is dat de koper recht heeft om schade in ieder geval gedeeltelijk te verhalen op de uitgevende instelling, zijnde de hypotheekbank. Bij een ‘normale’ securitisatie, zeg maar Lehman-stijl, pakt de bank de provisie en is de bundel hypotheken over de schutting naar de SPV gegooid. Bij CB’s is dat niet zo. Verder lijkt het prospectus van een CB verdacht veel op die van een RMBS: er is een uitgevende instelling, een SPV die eigenlijk het verlengstuk is van de bank, er kan getrancheerd worden, enzovoort.
Al deze ontwikkelingen samen maken dat Nederland in 2018 niet idioot veel verschilt van de VS in 2008
Als die RMBS’s niet zo populair meer zijn, wie koopt die vervangende CB’s dan? Hun charme wordt vergroot doordat CB’s worden behandeld als staatsobligaties: een bank mag ze naar hartelust bij de ECB parkeren, die daarmee een deel van het kredietrisico op zich neemt. Inmiddels heeft de ECB via twee afgeronde programma’s voor 8,5 miljard aan CB’s in haar boeken. De ECB kan dit in theorie zonder enig maximum doen. Net als bij Griekse staatsobligaties hoefde de ECB maar aan te kondigen dat er een opkoopprogramma zou komen, en de markten reageerden al positief. Of het programma een jaar later of pas twee jaar effectief wordt, maakt niet zoveel uit.
Bubbels en waterhoofden
Zo worden banken aangemoedigd om via CB’s meer krediet te verstrekken en versterkt de ECB het OTD-model. Lokale Europese banken kunnen nu hypotheken verpakken en naar de balans van de ECB verplaatsen. De ECB heeft overigens ook al 27 miljard aan klassieke RMBS’s in de boeken staan. Dat levert een bijzondere spagaat op. De ECB schrijft in meerdere analyses dat in de aanloop naar de kredietcrisis de wedijver om rendementen binnen het bankwezen ‘te agressief was’. En securitisatie was daar expliciet onderdeel van. Om de gevolgen van de kredietcrisis te dempen, voert de ECB een beleid van monetaire verruiming, waarbij ze precies diezelfde RMBS’s en CB’s van de balans van banken trekt.
De officiële lezing van de ECB is dat zij CB’s en RMBS’s koopt om de economie te stimuleren. Maar inmiddels weten we dat geld dat middels monetaire verruiming is gecreëerd, nooit het echte bedrijfsleven bereikt. Zulk geld zorgt vooral voor speculatieve bubbels, zoals op de Amsterdamse huizenmarkt.
Al deze ontwikkelingen samen maken dat Nederland in 2018 niet idioot veel verschilt van de VS in 2008. Met inzet van exact dezelfde financiële instrumenten is de schuld op huizen voor gewone mensen onbetaalbaar geworden, wat een onhoudbare situatie is. De terugloop in securitisaties na de val van Lehman wordt opgevangen door covered bonds, en de prijzen daarvan worden kunstmatig hoog gehouden, doordat de ECB er deels garant voor staat.
De wijdverbreidheid van het probleem wordt mooi geïllustreerd door de financiële producten die Nederlandse bedrijven aanbieden. Wie een aandeel of obligatie aan beleggers wil verkopen, moet zich registreren bij toezichthouder AFM. In haar openbare overzicht van beleggingsproducten valt precies na te gaan welke nieuwe investeringsmogelijkheden er in Nederland te vinden zijn. Gaat er misschien een nieuwe medicijnfabrikant, energieleverancier of softwaremaker naar de beurs? Of – lekker hip – een nieuwe duurzame foodketen? Helaas. Het betreft vrijwel uitsluitend handel in tweedehands hypotheken, hetzij via klassieke securitisatie dan wel via covered bonds.
Het financiële waterhoofd dat boven de Nederlandse economie hangt is er sinds 2008 niet kleiner op geworden, integendeel. Maar met hangen en wurgen kunnen we het noodlot nog wel even uitstellen. Misschien wel tot zo rond 2028.
210 Bijdragen
Louis Hofmeijer
Roland van Laar 3
Huiseigenaren mogen daar hun huissleutel aan de bank geven zonder een restschuld aan over te houden. In Nederland blijft de eigenaar verantwoordelijk voor de restschuld.
Minder risico voor de bank en destructief voor de burger die failliet gaat.
[Verwijderd]
Roland van Laarsquarejaw 5
[Verwijderd][Verwijderd]
squarejawLeuk filmpje hierboven over de 'nieuwe kringloop' van schulden. Leert niemand daar dan van?
[Verwijderd]
squarejaw[Verwijderd]
[Verwijderd]Dus ook de mensen die geen koophuis hebben. Huurders mogen de crisis opruimen en nu de staatsschuld en de regering schudt ze nog verder uit en tegelijk probeert de regering mensen over te halen weer te kopen met dubbele hypotheken en roept de regering dat ALLEEN EEN KOOPHUIS goed is in de ogen der almachtige VVD.
Leuk filmpje hierboven over de 'nieuwe kringloop' van schulden. Leert niemand daar dan van?
Tiede Boersma 4
[Verwijderd][Verwijderd]
Tiede BoersmaWaar is het geld dat ooit werd uitgeleend en thans niet wordt terugbetaald gebleven?
De aandeelhouders van deze particulier gehouden financiële instellingen zijn er vandoor met de buit.
En wie zijn dat ?!
Tiede Boersma 4
[Verwijderd]Wim Verver 5
Tiede BoersmaDat geldt lang niet voor iedereen. We willen meer is gelukkig niet altijd zo.
Tiede Boersma 4
Wim VerverWim Verver 5
Tiede BoersmaVerheugend dat je reageert, want we moeten elkaar niet fouten aanpraten. Bitcoins ben ik niet aan begonnen hoewel een groot pluspunt dat het het stelsel van centrale banken er geen grip op heeft. De bitcoin zelf is OK alleen de handelsplatforms zijn niet te vertrouwen. Een woekerpolis heb ik ook nooit gehad maar wel mijn dochter met een z.g beleggingshypotheek. Toen ik mijn huis kocht was ik verplicht een levensverzekering af te sluiten bij de mogelijke financier. Dat heb ik geweigerd want ik vroeg een hypotheek en geen levensverzekering. Het belasting voordeel wat me werd voorgespiegeld zou in mijn optiek slecht tijdelijk zijn omdat de politiek niet te voorspellen is. Ik moet wel bekennen dat ik toen niet doorhad dat het feitelijk een villa subsidie was met als gevolg dat het daarom heel lang kon blijven bestaan. Feitelijk wijk ik af van de kudde daarom verdiep ik me op financieel gebied zover ik het kan begrijpen maar nooit voor persoonlijk gewin alleen wie en wat bepaalt hoe de hazen lopen in z.g. algemeen belang. Een zelfstandig denker ben ik zeker.
Lara Oude Alink 3
Tiede BoersmaDenken dat iedereen zo denkt is niet alleen onwaar, maar ook schadelijk. Die angst voor de ander en dat je misschien niet genoeg krijgt zorgt voor onverstandig gedrag, ook financieel.
[Verwijderd]
Lara Oude AlinkRichard Cantineau 1
[Verwijderd]Het geld heeft hun!
Tiede Boersma 4
[Verwijderd][Verwijderd]
Tiede BoersmaTiede Boersma 4
Lara Oude AlinkSimon le Bon 3
Tiede BoersmaNiet aan elk mens, rijk zijn is vooral een gevoel. Ik voel me rijk, kan eten wat ik wil, heb geen schulden (ook geen hypotheek meer). Heb doordat ik part time werk ook vrije tijd. Dat is niet vanzelf gegaan, maar daar heb ik zo'n 25 jaar naartoe moeten werken. Waarom zou ik naar de buurman kijken die op grote voet leeft en alleen maar werkt? Ik verklaar eerder de buurman Gekke Gerrit dan mezelf, ook al betaal ik met mijn lagere inkomen meer belasting (voordeel door wet Hillens is inmiddels afgeschaft) dan hij.
Dat minder belasting betalen wordt als goed gezien en je wordt als Gekke Gerrit gezien wanneer je dat doet. Maar goed, als iemand mij Gekke Gerrit vindt, prima, het is maar een mening, net als zovele meningen hier. Ik voel me in ieder geval niet de Gekke Gerrit omdat ik geen schulden heb. Dat is tegenwoordig eerder uitzondering dan regel.
Wijzen naar iemand anders is makkelijker dan jezelf bekritiseren, zoals je ziet, ik ben daarop geen uitzondering.
Tiede Boersma 4
Simon le BonNee, ik val wel even over die Wet Hillen en hoe politiek omgaat met ons allen, want het is in basis al belachelijk dat er een huurwaardeforfait is, maar ook een Wet Hillen. Een gevolg van de woning in box 1.
Alleen even over die Wet Hillen.
Wat is het verschil tussen bezit in de eigen woning en bezit in box III. Juist in box III moet je er belasting over betalen (even de drempel negerend).
Bezit in de eigen woning wordt niet belast, behalve dan met dat huurwaardeforfait, wat pas boven de miljoen WOZ ongeveer overeen komt met heffing in box III, maar door de wet Hillen is er dus niets belast als er geen hypothecaire lening is.
De woning is ons belangrijkste bezit. Die had al lang ook belast moeten worden in box III. Met het huurwaardeforfait gebeurt dat nog enigszins, maar door de Wet Hillen gaat de rijke particulier die zijn huis volledig heeft afgelost vrijuit. Ik zeg rijke particulier, en bedoel dan in geld uiteraard, maar met een afgeloste hypotheek en geen schulden is rijk vaak iets meer dan alleen geld. In de politiek hebben ze het dan over die kleine particulier die dan net nog zijn huisje heeft afgelost met de laatste spaarcentjes. En ja die zijn er, maar het merendeel is juist heel vermogend, althans in mijn klantenk
Simon le Bon 3
Tiede BoersmaIk val in de groep niet vermogend, elk jaar trouw extra aflossen, spaarcenten+erfenisje=aflossing schuld (hypotheek), tevreden (cq. Gekke Gerrit).
Met de afschaffing -of beter gezegd afbouw- van de wet Hillen kan ik prima leven, ik zie het nut van het betalen van belasting. Wat ik nog steeds vreemd vind is dat huurpenningen vrijgesteld zijn van belasting. Beter zou het zijn deze te belasten als inkomen (ipv de huidige box 3).
Eigenwoningforfait is naar mijn mening in de basis een prima regeling om de HRA geleidelijk aan te beperken. Hillen was eigenlijk bedoeld als stimulans voor het aflossen van de eigen woning (en zo HRA te verlagen). Naar mijn mening zou de HRA zo snel mogelijk moeten worden afgeschaft, zeker met de huidige rentestanden.
In mijn geval is het natuurlijk niet fijn om eerst te worden voorgespiegeld dat er geen belasting over de eigen woning geheven wordt (buiten heffingen van de gemeente en waterschap) en vervolgens, op het moment dat er daadwerkelijk is afgelost, de regelgeving zo verandert dat er toch eigenwoningforfait betaald moet worden. Ik heb letterlijk naar de aflossing van mijn woning toegewerkt. Nogmaals: ik heb geen probleem met het feit dat ik belasting moet betalen voor mijn eigen woning, maar wel met het continu wijzigen van het beleid.
De langetermijnvisie ontbreekt en er wordt vooral naar eigen belang gekeken. Men zou het moeten zoeken in versimpeling. Dat is geprobeerd dmv het box-systeem, maar het (voort)bestaan van jouw beroep geeft eigenlijk al aan dat de fiscale regelgeving ondanks de herziening nog steeds te ingewikkeld is door alle voorwaarden/regeltjes EN toevoegingen.
Hendrick 4
Jan Ooms 10
HendrickIk niet. De Europese belastingbetaler mag middels een verhoogde landelijke bijdrage aan de EU dit (opnieuw) voor zijn/haar rekening nemen. Of de Europese belastingbetaler dit opnieuw gaat pikken? Dat verwacht ik niet. De gevolgen? De EU bestaat nog maximaal 10 jaar. Daarna? Ieder voor zich, met of zonder (burger)oorlog. Doemscenario? We zullen zien...!
Hendrick 4
Jan OomsNik
HendrickOf wellicht zie ik iets over het hoofd.
Arno Wellens 1
HendrickWim Verver 5
Hendrick[Verwijderd]
Wim VerverWim Verver 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Wim VerverWim Verver 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Wim VerverWim Verver 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Wim VerverWim Verver 5
[Verwijderd]Hendrik Faber 4
HendrickAlleen de euro kan wel failliet gaan, doordat er geen vertrouwen is de munt meer is. En een ECB die massaal bagger opkoopt en vernietigd doet het vertrouwen in die munt niet iets goed.
Hendrick 4
Hendrik FaberArjan 7
HendrickDat principe zou je ook kunnen hanteren binnen commerciële banken. In dat geval rekenen banken de verliezen niet door aan verstrekkers eigen en vreemd vermogen, maar zal ook het verlies worden genomen via geldontwaarding.
Hoe dan ook, het verlies zal altijd worden genomen, de vraag is alleen via welke weg.
[Verwijderd]
ArjanOnno Van Woerden 6
ArjanHuub Van Dommelen
Hans 518
Arno Wellens 1
Hans 518[Verwijderd]
Arno Wellens[Verwijderd]
Wat is eigenlijk de maatschappelijke noodzaak - strikt noodzakelijk? - van securitiseren / covered bonds?
Heeft het maatschappelijk nut? Of is het de standaard ‘nog meer verdienen’ ten laste / ten koste van anderen, te weten houders van het risico dragende spv-obligatiepakket (dat waren in 2008 ook onze eigen Nederlandse pensioenfondsen toch?).
Ikke ikke de toekomstige rente al verdiend, jij het risico van non-betaling van de hypotheekleningen?
Ze zijn toch met en zonder de toekomstige rente doorverkocht, die bundels rentedragende leningen?
QE: Quantitative easing door private banken: geldschepping
(of: wittenboorden valsmunterij):
Ik dacht: € 100 EUR spaargeld daadwerkelijk in kas, en dan door fractional reserve lending € 1.500 (8% eigen vermogen in kas (het spaargeld)) tot € 3.300 (3% eigen vermogen in kas ( het spaargeld)) gaan uitlenen.
Dan is maximaal 97% van bijna € 700 miljard hypotheekleningen gebakken lucht!
En die gebakken lucht geld leningen dan ook nog eens doorverkopen?
En die koop dan ook weer financieren met gebakken lucht geld? En die leningen ook weer doorverkopen en financieren met gebakken lucht geld?
Eerst valsmunterij, en dan gebakken lucht verkopen aan pensioenfondsen?
En er komt geen nieuwe opstand van het volk?
Willem Verhoeven 5
[Verwijderd]Hendrik Faber 4
Willem VerhoevenHet geld systeem zal vastlopen met het gevolg dat je geen toegang hebt tot je geld.
De economie zal dan direct weer terug vallen in een enorme crisis met gigantische werkloosheid tot gevolg.
Waarom grijpt de politiek en de centrale banken niet in is mijn vraag. Het bewustzijn dat dit een dode weg is komt. Er worden vraagtekens gezet bij financiële wereld. Neo kapitalisme en zelfs vrijhandel. Nou pak het dan ook aan. Buig de trend om naar een minder, eerlijker en veiliger systeem.
REINIER VAN DRIEL 7
Hendrik FaberDat is niet zo moeilijk, de wereld is verdeeld tussen ,,haves" en ,,not haves". De naam zegt het al, de ,,haves" kun je vinden in de politiek, GMO's en banken, zij hebben de kennis, macht, de instrumenten en invloeden om de juiste voorwaarden te scheppen ( jazeker, ook in de 2e Kamer) om het spel te spelen tot profijt van de groep.
De ,,not haves" zijn, zeg, kort door de bocht, de hardwerkende burger t/m de middengroepen, die netjes zijn belasting en premies betaald. Hij/zij moet wel want voor de burger is, in tegenstelling tot GMO's en banken, er geen mogelijkheden belasting te ontwijken etc.
M.n de laatste 10 jaar zien we dat de ,,verzorgingstaat", met de invoering van de participatiemaatschappij, voor de burger steeds verder wordt afgeschaft en die voor het bedrijfsleven steeds groter groeit. ( continue lastenverzwaring voor de burger, lasten verlichting voor bedrijven)
Dat is echter geen natuur ramp, maar gevolg van politieke besluitvorming.
Het tragische is dat veel ,,not haves" de grote lijnen niet doorzien, en bij verkiezingen keuzes maken die dit systeem in stand houd en tegen hen werkt.
Ook in Nederland zijn er veel verliezers van de globalisering, het herkennen en erkennen is lastig, dat dan weer wel.
Hendrik Faber 4
REINIER VAN DRIELDaarnaast heeft het echte financiële kapitalistische systeem de burger vaak ook helemaal niet meer nodig om grote spelletjes te spelen met enorme bedragen. Het moet de banden maar eens helemaal los knippen van de fysieke wereld (de reële economie). Dan kun je compleet - van mij part - zonder enkele regelgeving miljarden verdienen en verdampen.
Het is dus ook in het eigen belang van de haves om te veranderen.
[Verwijderd]
Hendrik FaberWillem Verhoeven 5
Hendrik Faber[Verwijderd]
Willem Verhoeven[Verwijderd]
Willem VerhoevenHenk Zoer 7
[Verwijderd]Tot die tijd kunnen wij ons best doen het probleem van die gebakken lucht bij de mensen bekend te maken. Arno draagt hier heel goed aan bij. Maar ook het Sustainable Finance Lab en Stichting Ons Geld. Wij kunnen ook ons steentje bijdragen door ons te verdiepen in de presentaties en verslagleggingen van deze instituten en onze omgeving daar op te wijzen. Op een gegeven moment kan onze politiek (welke partij dan ook) niet meer om het probleem heen.
Bekijk hier een film van het Sustainable Finance Lab:
https://www.youtube.com/watch?v=aZxBhDFRU30
Een presentatie van Klaas van Egmond over het geldstelsel:
https://www.youtube.com/watch?v=V-gQVfk8Ong
Het symposium 2018 van stichting Ons Geld:
https://www.youtube.com/watch?v=fj5q5I55U44
[Verwijderd]
Henk ZoerHenk Zoer 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Henk ZoerHenk Zoer 7
[Verwijderd]1. Een vierde instantie naast de overheid (dus niet de zittende regering maar een onafhankelijk instituut, vergelijk het met de rechterlijke macht) gaat over de geldhoeveelheid en schept geld indien nodig.
2. Het regelmechanisme voor geldschepping is prijsstabiliteit. Maar dan echte met een inflatie van nul (dus niet die 'prijsstabiliteit' van de ECB met een inflatie van 2%, de ECB streeft dus niet prijsstabiliteit na maar geldontwaarding en daarmee prijsstijgingen). Als een brood nu 2 euro kost, moet het over 5 jaar nog 2 euro kosten.
3. Allocatie van nieuw geld gebeurd door de overheid. Bijvoorbeeld voor zorg, energietransitie, AOW-leeftijd terug naar 65 of wat de zittende regering maar wil. Op die manier komt nieuw geld niet door rente belast in de samenleving.
4. Banken mogen nog steeds makelaar op de geldmarkt zijn, ze mogen echter niet meer geld scheppen. Als een bank spaargeld aantrekt, mogen ze dat uitlenen aan iemand anders. Het verschil in rente is voor de bank.
5. Er moet een depositobank komen waar mensen risicoloos hun geld kunnen stallen. Het kan toch niet zo zijn dat wij gedwongen worden ons geld slechts bij banken te moeten stallen, wetende dat dat geld risico loopt. Dit zal banken ook dwingen minder risico te nemen omdat ze anders hun funding kwijtraken. Dus meer lange termijn planning en daardoor stabieler.
Op de site van het SFL(sustainablefinancelab.nl) is meer te vinden. Ook onsgeld.nu geeft meer informatie.
[Verwijderd]
Henk ZoerHenk Zoer 7
[Verwijderd]Laat ik dan beginnen met een klein filmpje van Stichting Ons Geld (wel kijken dus):
https://www.youtube.com/watch?v=0fvuL_sowiQ
Dan hetzelfde filmpje, maar dan van de DNB:
https://www.youtube.com/watch?v=CuunNjALozo
Vervolgens een uitzending van Tros Radar over deze materie:
https://www.youtube.com/watch?v=hK7lxDFlvc8
En bekijk nu de presentatie van Klaas van Egmond nog eens:
https://www.youtube.com/watch?v=V-gQVfk8Ong
Als u een beetje moeite doet de films goed te bekijken en te begrijpen dan zal mijn verhaal hierboven ook duidelijker worden.
Henk Zoer 7
[Verwijderd]https://www.youtube.com/watch?v=JHQOX8EVNmE
Let wel, dit filmpje is uit 2012!
Henk Zoer 7
[Verwijderd]Pieter Jongejan 7
Het jaar 1996 is inderdaad een bijzonder jaar. Onduidelijk blijft in hoeverre de sterke groei van Nederland in de jaren negentig is toe te schrijven aan een te sterke kredietverlening. Is de securitisatie van hypotheken begonnen in de USA of in Nederland? De wetgeving in de USA is pas in 1998/1999 verruimd. Het idee zal wel uit de USA zijn gekomen.
Onduidelijk blijft verder waarom de hypotheekschulden in andere eurolanden zoals Duitsland en F rankrijk op een veel lager niveau liggen. Duitse en Franse banken kunnen hun hypotheekleningen toch ook naar de ECB brengen? En hoe zit het met Denemarken? Die hebben geen euro, maar een eigen munt, maar nog hogere particuliere schulden.
Wat Nederland betreft zijn er nog andere oorzaken aan te wijzen voor de hoge particuliere hypotheekschulden te weten de hypotheekrenteaftrek, de overheidsgarantie en niet te vergeten de enome hoeveelheid zwart geld (uit vooral de drugshandel binnen Europa) die boven de Nederlandse markt hangt en een witwas bestemming zoekt. Oudere huurwoningen en koopwoningen worden opgekocht en geschikt genaakt voor de verhuur aan touristen Dit gebeurt met name in de Randstad en verklaart mede het enorme tekort aan betaalbare huurwoningen en koopwoningen in de Randstad en daarmee het enorme prijsverschil tussen een woning in Zuid-Limburg en een woning in Amsterdam.
[Verwijderd]
Pieter JongejanMz59 7
Willem Verhoeven 5
Mz59Mz59 7
Willem Verhoevensquarejaw 5
Mz59Mz59 7
squarejawWillem Verhoeven 5
squarejawwim de kort 8
Peter Urbanus 5
Voeg bij de prijsopdrijving op de koopwoningenmarkt de enorme stijging van de huren in de sociale en vrije sector, waardoor het voor mensen met een klein tot modaal inkomen al snel aantrekkelijker wordt om een huisje te kopen.
Ten opzichte van twintig jaar geleden zijn huren voor zelfs de goedkoopste, uitgeleefde woningen in Zeeuwse provinciesteden ruimschoots verdubbeld, terwijl de inkomsten lang niet zo hard zijn gestegen. Dus ben je al snel aangewezen op kopen, ook al sta je financieel helemaal niet zo sterk.
Bij de woningen op het platteland speelt ook het streven naar verduurzaming een rol. Duizenden oudere woningen zullen niet tegen aanvaardbare kosten kunnen worden verduurzaamd. Wat zal dat doen met de waarde? Vandaag in Trouw ook een interessant artikel over asbestsanering bij niet eens zulke oude woningen.
Marla Singer 7
Wat ik niet snap is dat al die mensen die voor aflossingsvrij zijn gegaan. Snap je überhaupt dan wel waarmee je hebt ingelaten en dat je daarmee je hypotheekverstrekker een som geld geeft waarmee deze op de financiële markten gaat gokken?
Waarschijnlijk zal er ook wel weer een component zijn dat de financiële adviseurs meer geld overhouden aan een aflossingsvrije hypotheek dan zo'n oersaaie reguliere hypotheek. Daar vraag ik mij dan vanaf wat de AFM daar vindt.
squarejaw 5
Marla SingerMz59 7
squarejawsquarejaw 5
Mz59Mz59 7
squarejawsquarejaw 5
Mz59Mz59 7
squarejawPeter Urbanus 5
squarejaw[Verwijderd]
Mz59[Verwijderd]
squarejawMensen die zich lieten verleiden om te kopen gingen kopen. Smoes: Dan zijn die 4 muren niet van de verhuurder maar van jou. Zolang je echter je huis niet afbetaald hebt is er niets 'van jou'. Je huurt van de bank (Hypotheekverstrekker).
Wat nu al enkele jaren niet meer kan is de keuze tussen huur en koop. Dat kon destijds wel. Huren of kopen is hetzelfde. Je bent altijd een woonconsument.
Door toedoen van de VVD en CDA e.d. is kopen nu elitair geworden en ook de 'enige goede' manier. Huren is inmiddels voor plebs. Terwijl ouderen graag weer willen huren, zodat ze in de huur en servicekosten de meeste onderhoudskosten maandelijks meebetalen en als er wat is wordt het gedaan.
Ik heb ooit een huisje gekocht. Lang geleden. Er was m.i. maar 1 hypotheek mogelijk. Maandelijks afbetalen inclusief rente. Al die nieuwe vormen lokten en lokken mensen, maar meestal is het gewoon niet slim om daarin mee te gaan.
Mz59 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Mz59Ludovica Van Oirschot 15
[Verwijderd]In Zuid Europa is kopen de norm. En let wel: Zuid Europa begint bij de Nederlandse grote rivieren. Brabant en Limburg horen bij Zuid Europa.
[Verwijderd]
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
[Verwijderd][Verwijderd]
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
[Verwijderd]wim de kort 8
Ludovica Van OirschotPeter Urbanus 5
[Verwijderd]Ludovica Van Oirschot 15
Peter Urbanus[Verwijderd]
Peter UrbanusLudovica: wantrouwen is prima. Maar je legt wel je volle vertrouwen in de handen van familie en vrienden en dat kan goed gaan, maar als het fout gaat, gaat het goed fout. Geen enkele bescherming en centen kwijt. Lijkt me geen goed idee. Bij leningen is nog het contract dat geldt. Dan heb je 'iets'.
line 5
squarejaw[Verwijderd]
lineErwin de Waard 6
lineMz59 7
Marla Singersquarejaw 5
Mz59Mz59 7
squarejawAls men geld had verdiend met de aflossingsvrije hypotheek dan was die winst voor de huiskoper geweest, nu men er geld op verloren heeft is het de schuld van de overheid. Ja ja.
Onno Van Woerden 6
Mz59Lara Oude Alink 3
Mz59Een beslissing wordt gemaakt op basis van informatie. Het is de taak van de hypotheekverstrekker om de juiste informatie te geven en die duidelijk over te brengen. Ik ben er niet zeker van dat dat daadwerkelijk is gebeurd, niet alleen omdat het nu eenmaal een redelijk ingewikkeld verhaal is, maar ook omdat de bank winst moet maken. Altijd. Dat is hun eerste belang; het belang van de huizenkoper is een woning.
Daar komt nog bij dat niemand in de toekomst kan kijken. De mensen die een aflossingsvrije hypotheek aangingen konden, net als veel andere niet-deskundigen, niet bedenken dat een ogenschijnlijk normaal en steeds gangbaarder bankproduct tientallen jaren later, op een overspannen huizenmarkt (die nu op een heel andere manier overspannen is dan eerder), een onhoudbare situatie zou gaan betekenen.
Ik weet ook dat aflossingsvrij dikke onzin is waaraan niemand ooit zou moeten beginnen. Maar iedereen die er wél aan is begonnen maar de hele verantwoordelijkheid te laten dragen, omdat ze een tijd terug een domme beslissing hebben gemaakt... daar ben ik niet voor. Degenen die beter wisten hadden dit product niet moeten verkopen.
[Verwijderd]
Mz59Mz59 7
[Verwijderd]Inge 5
[Verwijderd][Verwijderd]
IngeKan dus wel: https://www.abnamro.nl/nl/prive/hypotheken/mijn-hypotheek/extra-aflossen/hoe-werkt-maandelijks-extra-aflossen.html
M.a.w. als je een aflossingsvrije hypotheek gekozen hebt is het m..i. je eigen fout, als je het niet kunt aflossen aan het einde. En nogal stom ook. Mijn kleine huisje in Dordrecht destijds - er was 1 optie: maandelijks afbetalen plus de rente. Wie daar niet voor kiest is dus onverstandig. Erger... als er zulke mensen zijn die dan ook nog durven neerkijken op huurders, dan zet ik echt mijn hoorns overeind. Ik kan me niet indenken dat er veel van zulke idioten bestaan, maar mij is verteld dat het er wel degelijk heeeeeel veel zijn. En ze blijven maar gepamperd worden. Dat is mensen ongelijk behandelen dus.
Betaal maandelijks af, inclusief je rente. Dan weet je pas echt wat je werkelijk kunt besteden. Als dat is dat je niet meer twee keer op vakantie kunt, dan heeft dat een reden. Minder luxe is helemaal niet erg.
Inge 5
[Verwijderd]Aflossingsvrij is in sommige gevallen helemaal niet slecht. Bij een geheel afgelost huis zit je mogelijk later weer met het feit dat er geld uit de stenen moet komen, want de kinderen hoeven de volle mep niet te erven en je hebt zelf nog geld nodig voor een andere auto of je wilt nog eens op reis voor je niet meer leeft etc. Als je nog een kwart hypotheek hebt is er in alle gevallen een aardige vermogensopbouw om aan kinderen na te laten, die daarmee ook weer verderop kunnen komen. De echte armoede waarbij een heel kleine elite een erfenis ontving ligt nog niet zo lang achter ons.
[Verwijderd]
Inge14 miljard aan HRA. Om en nabij 50% is bestemd voor de 20% rijkste mensen en de rest voor alle andere huis'eigenaren'.
3½ miljard Huurtoeslag die KEIHARDE NOODZAAK is en die vanaf 2019 gekort gaat worden.
Als het allemaal echt eigen geld is, dan wens ik jullie het allerbeste en veel plezier toe. Zoals ik het lees gebruik je geleend geld ervoor. Daar kan ik niet achter staan.
Inge 5
[Verwijderd]Neen de nalatenschap wordt niet door huurders betaald, mijn kinderen krijgen die uitsluitend van mij en my hard labour. Het kleine openstaande aflossingsvrije deel lossen ze in bij verkoop woning.
Ik heb nog nooit een huurder met de nek aangekeken, ook niet om huurtoeslag. Dat gebeurt kennelijk wel, anders zou je het niet opschrijven. Ernstig is dat.
Ik ben voor het verdwijnen van alle toeslagen zorg en huur en voor verhoging van lage lonen, waar je nauwelijks van rond komt. Zo ben ik ook voor het verdwijnen van de voedsel bank. We komen allemaal ons bed uit, gaan 8 uur iets zinnigs doen, waarom moet de een als graaier aan de top worden beloond en wordt een ander met een minimumloon aan de kant gezet. Ook zoiets bizars, minimum loon, alsof je daar mee uit de voeten kunt.
Maar mijn vermogensopbouw in mijn woning is door mij opgebouwd, solely, wholy and fully, uit loondienst en met tussentijdse extra afbetalingen. Ik ben daar vast niet uniek in :-)
Het gebruiken van geleend geld van banken voor een hypotheek is normaal genoeg, de tijden dat we een plaggenhut bouwden liggen achter ons :-)
[Verwijderd]
IngeJe stelt eigenlijk zoiets voor: https://www.aedes.nl/artikelen/woningmarkt/hervorming-woningmarkt/standpunt-aedes.html
De VVD zwiepte het in 2012 onmiddellijk van tafel. Toch weet ik dat er bij de kopers niet meer honend naar gekeken wordt. Dit plan is niet bedoeld voor de rijke huizenkopers. Daarom wees de VVD het af. Want die heeft ook verdraaid weinig op met kopers met een kleine beurs. Er wordt tweedracht gezaaid door een kabinet dat er voor ALLE inwoners zou moeten zijn en dat niet is.
wim de kort 8
[Verwijderd][Verwijderd]
Marla SingerWonen 4.0 (2012) vond dat ook. https://www.aedes.nl/artikelen/woningmarkt/hervorming-woningmarkt/standpunt-aedes.html
Inge 5
Marla SingerAl jaren geleden is provisie afgeschaft, het maakt een adviseur niet uit voor welke vorm je kiest, een goede adviseur rekent je voor wat de verschillende vormen inhouden in je persoonlijke situatie en wat je er aan kwijt bent. De rekening van de adviseur zelf is in alle gevallen gelijk, het bedrag daarop wordt gebaseerd op de tijd die hij aan het advies kwijt is.
R. Eman 8
Marla SingerProbleem is dat er bij de totstandkoming van een hypotheek drie partijen (bank als hypotheekverstrekker, consument als hypotheeknemer, overheid als HRA subsidieverstrekker) betrokken zijn, doch er maar twee aan tafel zitten. Door de HRA te gebruiken en de hypotheekvorm met aflossing iets hoger te stellen dat de aflossingvrije vorm (evt icm spaardeel) in het advies is de keuze snel gemaakt. Een simpele marketingtruc van de banken dus, waar de consument niet slechter van wordt. Maar de staat wel slechter van wordt middels stijging van de HRA subsidie. En waarschijnlijk alsnog ook de consument, zoals blijkt uit dit artikel.
[Verwijderd]
R. EmanArno Wellens 1
Marla SingerJan Timmer
Marla SingerNanko Van Dijk 1
Robin van V 3
De strekking van het verhaal lijkt te zijn dat de externe financiering dus de huizenprijzen bepaalt.
Maar een correlatie betekent natuurlijk helemaal geen oorzakelijk verband. Sterker nog: wat me opvalt is dat de trend in huizenprijzen voorloopt op die in de externe financiering. Wat suggereert dat het laatste niet de oorzaak is van het eerste. Je zou op basis van de grafiek eerder vermoeden dat de huizenprijzen de externe financiering beïnvloeden, of dat beiden reageren op een andere factor (waarbij de huizenprijs sneller reageert dan de externe financiering).
Levert de grafiek dus eigenlijk wel een goede onderbouwing voor het verhaal?
Arno Wellens 1
Robin van VArjan 7
Arno WellensSaid Ajouaau 5
Arno Wellens[Verwijderd]
Arno WellensAegon Garantiefonds koopt SPV-obligaties van Bank Labouchere, beiden behorende tot de Aegon-groep
squarejaw 5
Robin van VRobin van V 3
squarejawZoals ik het begrijp is de boodschap van het verhaal dat de huizenprijzen bepaald worden niet door vraag en aanbod maar door de mate van beschikbaarheid van externe financiering (maw wat de gemiddelde belegger overheeft voor een RMBS). Dat wordt naar mijn mening niet ondersteund door de grafiek.
Arjan 7
Robin van VKijk naar figuur 2. Omvang van beleggers is sinds 2006 (voor de crisis) niet gestegen en daalt daarna zelfs (donkerblauw gedeelte). Sinds 2006 is interne securitisaties explosief gestegen (lichtblauwe gedeelte). Dat is het gedeelte wat NIET wordt verkocht aan beleggers, maar wat kan worden gebruikt voor onderpand in ruil voor funding,
Wordt met name gebruikt in herfinancieringsoperaties waarbij de Centrale Bank funding gaat verstrekken aan commerciele banken, en in ruil daarvoor hypotheekobligaties als onderpand kreeg.
Of terwijl, niet beleggers gingen meer RMBS papier kopen, het was de toezichthouder DNB zelf die securitisaties stimuleerde door het als onderpand te accepteren in ruil voor funding. En dat met Nout Wellink als grote baas, de man die ons zogenaamd waarschuwde voor de risico's hypothecaire leningen.
En zo zien we maar weer, hoe mensen zoals Nout Wellink zich zelf nu proberen in te dekken, en ons wijs maken dat banken en beleggers teveel risico nemen, terwijl de man zelf aan het roer stond bij DNB en meer kredietverlening faciliteerde. Even hard lachen nu met zijn allen om deze Nout Wellink die de critici nu gelijk gaat geven en een positieve draai probeert te geven aan zijn eigen rol vanwege zijn voorspellende rol over de risico's begin jaren 2000.
Inge 5
Robin van VSjoerd Nelissen 6
Inge[Verwijderd]
Robin van VDat gaat zeer makkelijk, want ze hoeven maar 3 tot 8% van het geld dat ze hebben uitgeleend echt te hebben.
De rest valsemunt je erbij vanwege de Fiat-geld-vergunning.
Rente vangen op gebakken lucht, dat wil iedereen...
Jan Ooms 10
Duidelijk, maar ook afschrikwekkend. Dit gaat vanaf 2028 dan ook vreselijk fout aflopen. Uiteindelijk draait de burger opnieuw op voor de kosten of dat nu voor een nationale bank is of voor de ECB. Maar diezelfde burger, die dan al ca. 50 jaar geen inkomensgroei gekend heeft, gaat die dat opnieuw pikken? Met alle, al of niet gerechtvaardigde, onvrede die er nú al binnen Europa heerst? Ik voorzie een heel erg zwart scenario.
Hank.Rearden. 1
Jan OomsDe Britse banken hadden hier allang geen zin in en hebben dus maar een Brexit georganiseerd (3). In de rest van de EU mag eerst de bankier zijn spullen pakken bij faillissement van een bank.
1. http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-297_en.htm
2. http://blogs.harvard.edu/lawmoneyfinance/tag/bail-in/
3. https://www.gov.uk/government/consultations/consultation-on-the-implementation-of-the-bank-recovery-and-resolution-directive-brrd/bank-recovery-and-resolution-directive-brrd-implementation
Jan Ooms 10
Hank.Rearden. 1