
Heeft de bank het dossier bij Bijzonder Beheer niet op orde, dan is er volgens de AFM geen probleem. Maar is het rentederivatendossier niet op orde, dan heeft de bank volgens de toezichthouder wél een probleem.
De AFM presenteerde dinsdag een langverwacht rapport over rentederivaten in het mkb. Twee weken later dan gepland. Oorzaak voor dit uitstel, zo liet de toezichthouder doorschemeren, was onder meer dat enkele banken niet bij naam en toenaam wilden worden genoemd. Dat gebeurde ook niet - met één uitzondering: Rabobank. Dat is de enige bank die nog tot het eind van het jaar nodig heeft om zijn 8.000 rentederivaten opnieuw door te lichten.
AFM keert redenering over Bijzonder beheer volledig om in derivatendossierDe toezichthouder publiceerde vorige week ook een rapport over Bijzonder Beheer, dat vrijwel tegelijkertijd onder vuur werd genomen. Er is een opmerkelijk verschil tussen de beide rapporten. Bij Bijzonder Beheer vond de toezichthouder geen enkele 'onredelijke maatregel' van de bank, ook al concludeerde de AFM dat 'vooral gespreksverslagen en schriftelijke communicatie van de klant aan de bank in veel dossiers ontbraken.' De banken kregen ondanks deze gebrekkige dossiervorming het voordeel van de twijfel. In het rapport over de rentederivaten keert de AFM die redenering volledig om: 'Als de dienstverlening daardoor [door het ontbreken van documenten in het dossier, red] niet meer reconstrueerbaar is, ligt het voor de hand dat de bank de klant tegemoet komt bij financiële schade.'
Nog vrijwel geen compensatie
Het is de vraag of, en in welke mate, die compensatie er ook daadwerkelijk komt. De banken hebben iets meer dan de helft van alle rentederivatendossiers van de drieduizend 'kwetsbare' klanten (bijvoorbeeld de klanten die in Bijzonder Beheer zitten) opnieuw onder de loep genomen, maar hebben nog vrijwel geen compensatievoorstellen gedaan (minder dan honderd). Aan het einde van dit jaar moeten alle klanten die financiële schade hebben geleden door hun derivaat, en waar de bank steken heeft laten vallen, gecompenseerd zijn, zo stelt de AFM.'Ik ben nog geen enkele herbeoordeling tegengekomen waar ik tevreden over was'De toezichthouder stelt dat een flink deel van de herbeoordelingen in eerste instantie onder de maat was, maar dat er na ingrijpen door de AFM een flinke verbetering heeft plaatsgevonden. Inmiddels zijn vrijwel alle herbeoordelingen 'goed' of 'voldoende,' constateerde AFM-bestuurder Harman Korte tevreden vast op een persconferentie. Advocaat Hester Bais is daar echter sceptisch over. 'Ik ben nog geen enkele herbeoordeling tegengekomen waar ik tevreden over was. In sommige gevallen wordt de herbeoordeling ook weggemoffeld in een gesprek of een brief, zonder dat de klant doorheeft dat er een herbeoordeling heeft plaatsgevonden.' Volgens de AFM hebben banken in 43 procent van de onderzochte dossiers geconstateerd dat er problemen zijn, of 'bevindingen', zoals de AFM het officieel noemt in haar rapportage. In die gevallen zijn klanten bijvoorbeeld niet goed voorgelicht over de precieze werking van een rentederivaat. De toezichthouder haast zich echter om te zeggen dat dit geen representatieve steekproef is, omdat eerst de probleemdossiers zijn onderzocht.
'Kans op collectieve aanpak minder waarschijnlijk'
In de persconferentie liet Harman Korte zich ook uit over de kans op collectieve klachten van mkb'ers tegen de banken. Pieter Lijesen kondigde vorig jaar al een massaclaim aan tegen de Rabobank, en sinds dit jaar probeert ook Pieter Lakeman om claims tegen ABN Amro en Rabobank te bundelen. Volgens Korte hangt veel af van de daadwerkelijke compensatie die banken later dit jaar gaan bieden. Maar als die net zo goed is als de herbeoordelingen die banken tot nu toe hebben gedaan, 'dan lijkt mij dat de kans tot collectieve aanpak voor 14.000 ondernemers, of voor een deel daarvan, minder waarschijnlijk.' De noodzaak van een dergelijke massaclaim zou daarmee volgens hem 'voor een groot deel redelijkerwijs zijn weggenomen.' Pieter Lijesen is niet onder de indruk van de opmerkingen van de AFM-bestuurder. 'Wat mij verbaast is dat dat hij zich hier in gaat mengen. Het is aan de rechter om daarover te beslissen. Hij moet wel op zijn eigen stoel blijven zitten.'Zicht op afgekochte swaps
Ondernemers die hun renteswap meer dan een jaar geleden al hebben (moeten) afkopen, vielen tot nu toe buiten het onderzoek van de AFM. Dat leidde tot veel kritiek, omdat deze ondernemers vaak flink hebben moeten betalen om van hun derivaat af te komen: gemiddeld ging het medio vorig jaar om een bedrag van zo'n 10 procent van de omvang van de lening. De 'niet-professionele' mkb'ers hadden derivaten met een gemiddelde omvang van 1,5 miljoen euro, waardoor het afkoopbedrag al snel 100.000 tot 200.000 euro bedroeg. Nu wil de AFM echter wél zich krijgen op deze groep, zo gaf de toezichthouder aan.Mogelijk al 150 tot 200 miljoen afgetikt door mkb'ersOok deze dossiers moeten dus worden herbeoordeeld. Dat is opmerkelijk, omdat deze ondernemers eerder bijvoorbeeld ook al werden uitgesloten van een gang naar het Kifidloket voor rentederivaten. De AFM zegt nog niet alle informatie binnen te hebben, maar stelt dat er tussen januari 2012 en 1 april 2014 ten minste 1265 rentederivaten vroegtijdig zijn afgekocht. 1162 ondernemers hebben daarvoor geld moeten betalen. Het is moeilijk om te stellen hoeveel deze ondernemers in totaal hebben betaald voor het afkopen van deze derivaten. Hoe langer de looptijd, hoe zwaarder een derivaat over het algemeen 'onder water' staat. Maar wie zijn derivaat afkocht in de tijd dat de rente nog iets hoger stond dan nu, is daarentegen weer wat goedkoper uit. Een simpele rekensom, waarbij wordt gerekend met de gemiddelde omvang van een derivaat (1,5 miljoen), een negatieve waarde van 10 procent (peildatum medio vorig jaar) en 1162 afgekochte contracten, komt al snel uit op zo'n 150 tot 200 miljoen euro die ondernemers aan banken hebben betaald om van hun derivaten af te komen. Naast de 1162 gevallen, zijn er ook nog 103 derivaten afgekocht die juist een positieve marktwaarde hadden, en waarbij de ondernemer dus geld kreeg van de bank.
42 Bijdragen
goof
kalf en put
Hester Bais
herbert
Hester BaisDe enige vriend van de consument is concurrentie.
Helaas is het laatste wat ondernemers of bestuurders willen concurrentie, maakt hen het leven lastig.
Wanneer dus de overheid die concurrentie niet organiseert blijven woekerwinsten mogelijk, sterker nog, zullen er zijn.
michiel werkman
Hester BaisHester Bais
michiel werkmanmichiel werkman
Hester BaisFrank Wijn
michiel werkmanEn in een doelgroep waarvan de bank ontkent dat het daar verkocht wordt.
michiel werkman
Frank WijnDzjiek
Hester BaisEn bij die box 3-er , die consument, zitten er ook aardig wat met een renteswap!
Hester Bais
DzjiekFrank Wijn
"De verwachting is dat er dit jaar meer leerlingen gaan slagen".
https://frankwijn.wordpress.com/2015/03/31/herbeoordelingen-rentederivatendossiers-nl/
Hester Bais
Frank Wijnmichiel werkman
Hester Baisherbert
michiel werkmanEn de linkerkant, helemaal niet ?
michiel werkman
herbertEn hij stuurt het financieringen bedrijf van de Rabobank aan. Als ik er nog werkte, gelukkig niet meer, zou ik me niet alleen voor hem mijn ogen uit mijn hoofd schamen maar me ook als onbenul weggezet gevoeld hebben. Zo zullen meer financiers binnen Rabo er wel over denken maar ZIJ kunnen dat niet uitspreken.....
herbert
michiel werkmanIk vermenigvuldigde iets van 1.06 maal 1.13 maal 1.07.
De president commissaris, president directeur van een bedrijf met een kleine 30.000 werknemers, vroeg waarom ik niet gewoon optelde.
Ik legde dat uit.
Het antwoord was 'dat is te moeilijk voor commissarissen'.
Kennelijk was ik ook te moeilijk voor hen, ik moest het veld ruimen.
Drie jaar later was het bedrijf failliet.
peter
michiel werkmanmichiel werkman
peterpeter
michiel werkmanpeter
petermichiel werkman
peterDuh. Paul dirken stelt dus dat hij (en zijn mensen) niet gewend zijn om de rechterkant van de balans mee te nemen.
BTW: De HOOFDLETTERS in zijn tekst zijn van mijn hand om even te duiden.
peter
michiel werkmanDagelijkse getrainde prietpraat, zegt me niks over wat ze daadwerkelijk denken.
michiel werkman
peterpeter
michiel werkmanmichiel werkman
peterpeter
michiel werkmanpeter
petermichiel werkman
peterColumn van Paul Dirken 'Een gezonde rechterzijde van de balans'.
michiel werkman
Hester Baisherbert
michiel werkmanRond 1880 werd de paus onfeilbaar verklaard, omdat zijn onfeilbaarheid niet meer vanzelfsprekend was.
Ik denk dat het met de zorgplicht niet anders is.
Frank Wijn
Hester BaisPaul Dirken: "Wij (Rabo) hebben nét een groot compliment gekregen van de AFM inzake onze herbeoordelingen van rentederivatendossiers. Ze waren zeer tevreden".
herbert
Frank WijnAls dat zo is is het begrijpelijk dat AFM en Rabo de bal heen en weer spelen, als de plof valt kunnen beide partijen zeggen goede informatie verschaft te hebben.
Stel het onvoorstelbare, AFM schrijft dat Rabo failliet is vanwege derivaten die geen waarde meer hebben.
Dat kan natuurlijk niet.
Het probleem is vergelijkbaar met niet goedkeuren van de jaarrekening van een onderneming door de accountant, acuut faillissement.
DSB hield op te bestaan toen Lakeman in een onbewaakt moment zo boos werd dat hij aanried het geld daar weg te halen.
Toezicht is leuk, zo lang er een toezicht nodig is.
michiel werkman
herbertherbert
michiel werkmanNooit werd aan de grote klok gehangen dat de G20 een half jaar geleden of zo besloot dat in alle G landen alle banktegoeden in beslag mogen worden genomen.
Misschien staat daarmee in verband dat huizen in VS bunker communities weggaan als broodjes bij de bakker, dat aan honderden bankiers survival uitrustingen zijn gegeven, en dat grote boerderijen met eigen vliegveldjes in Nieuw Zeeland en Midden Amerika zeer in trek zijn.
De bunker communities zijn compleet met eigen stroom, water, en ziekenhuizen.
Guest
michiel werkmanIk ken 'n paar pensioenfondsen die een novene houden om de RABO vastgoed-portefeuille voor de helft van de nominale waarde over te mogen nemen .
Dat lukt niet meer voor pasen : dán was het een échte wederopstanding...toch?
dicko
Guestherbert
Zo lang wij toelaten dat banken zo groot zijn, en zoveel macht hebben, dat wij ze niet failliet durven laten gaan, kan toezicht niet werken, roepen langs de kantlijn.
Waarom zouden bankiers zich iets aantrekken van AFM ?
Zodra AFM iets roept begint de banken PR en politieke machinerie een tegenactie.
Dingen als crowdfunding bieden een oplossing.
Of (en) het opbreken van banken.
Helaas is er niets wat doet denken dat aan oplossingen in deze richting wordt gedacht, in tegendeel, de Bankenunie is net het tegenovergestelde.
Joost Visser
Synoniemen voor niet-professioneel: niet bekwaam, niet beroepshalve, niet beroepsmatig, niet vakkundig. Dus een consument. Tijd dat het consumentenrecht van toepassing wordt verklaard.
Femke
MvdB
https://www.youtube.com/watch?v=KIfR4WQnEDY
michiel werkman
MvdBNet als daarna over Bijzonder Beheer trouwens.
Hou ze maar in de gaten.
peter
michiel werkman