
FTM verdiept zich sinds 2013 de wijze waarop grote banken in Nederland vele duizenden ondernemers in het MKB met rentederivaten opzadelde. Complexe financiële producten waarvan MKB’ers niet begrepen wat voor schadelijke uitwerking ze konden hebben. Dat had voor vele ondernemers desastreuze gevolgen. FTM drong door tot de kleinste details van deze grote misstand in de financiële sector. De serie artikelen vormt ook het langst lopende dossier op FTM. Lees meer
FTM zat meer dan 3 jaar de banken op de hielen en er ligt nu een oplossing.
Banken verkochten derivaten niet alleen aan woningcorporaties als Vestia, maar ook op grote schaal aan kleine ondernemers waarvan iedereen wist dat zij een verwaarloosbare kennis hadden van complexe financiële producten. Wilden die ondernemers uit het MKB opeens zo graag derivaten als renteswaps afnemen? Nee, ze werden daar in vele gevallen toe gedwongen. Geen renteswap, geen lening, zo luidde een voornaam verkoopargument van de bankiers. Langzaam beginnen de nadelige gevolgen van deze verkooppraktijken duidelijk te worden. De rentederivaten blijken voor duizenden ondernemers het equivalent van wat de woekerpolis ooit voor consumenten waren. De grote vraag is: wat nu? Worden de banken tot de verantwoording geroepen of wordt het probleem vooruit geschoven en moeten benadeelde MKB'ers - net als woekerpolis-slachtoffers - eindeloos wachten op een halfbakken oplossing of zal de rechtspraak een vroegtijdig vonnis vellen? FTM volgt sinds 2013 deze kwestie op de voet en dringt door tot de voornaamste details. Het dossier en de lezers en experts die er in de afgelopen jaren hun bijdrage aan leverden, vormt een rijke bron aan kennis.
De AFM heeft het publiek jarenlang verkeerd ingelicht over wetgeving rentederivaten
Derivatendrama: gedupeerde particulieren, scholen en ziekenhuizen kunnen via de rechter geld terugeisen
Podcast | Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Schaderegeling derivatendrama: gerechtigheid voor ondernemers of ‘handjeklap met de banken’?
Uitspraak Hoge Raad is doorbraak voor gedupeerde ondernemers in derivatendrama
Podcast | Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Juridische strijd tussen MKB en de banken is ‘David tegen Goliath’
Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Podcast | De kredietcrisis van het MKB duurt voort: drieduizend ondernemers wachten nog op definitieve schadevergoeding rentederivaten
Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
De Nederlandse grootbanken hadden zichzelf in een houdgreep gemanoeuvreerd. Ze hadden ondernemers en semipublieke instellingen verkeerd geïnformeerd over de financiële producten die ze hen hadden verkocht, een schending van hun zorgplicht. Dat toegeven zou ze honderden miljoenen of zelfs miljarden aan schadeclaims opleveren. Ontkennen was echter geen optie: daarmee zouden ze automatisch een andere wet overtreden, die saldibewaking voorschrijft. Maar er kwam hulp uit onverwachte hoek: in plaats van de banken op de vingers te tikken, verklaarde financieel toezichthouder AFM die laatste wet niet van toepassing. Advocaten en financieel adviseurs hekelen de dubieuze verklaring van de toezichthouder: ‘De AFM is medeplichtig aan fraude.’
-
De banken verkochten de derivaten als alternatief voor een lening met een vaste rente, en zeiden tegen hun klanten dat het voor hen de beste manier was om zich in te dekken tegen stijgende financieringskosten. Niets bleek minder waar: duizenden mkb’ers kwamen dankzij die derivaten in financieel zwaar weer terecht toen de rente na de crisis sterk daalde.
-
Dat was ook een probleem voor de banken: ze waren wettelijk verplicht om dagelijks de waardeontwikkelingen van de derivatencontracten en de saldi (tegoeden) van de klant te monitoren. Wanneer hun saldi ontoereikend waren om de negatieve waarde van de derivatencontracten af te dekken, moesten de banken een verplichte margin call uitvoeren bij de ondernemers.
-
Hoewel documentatie en praktijkvoorbeelden aantonen dat ABN Amro en de Rabobank saldibewaking toepasten, ontkennen ze nu dat die wettelijk verplicht was. De banken verdoezelen de uitgevoerde margin calls.
-
Daarbij kregen ze hulp uit onverwachte hoek. Hoewel de wet de saldibewakingsplicht voorschrijft, heeft toezichthouder AFM in 2015 verklaard dat die verplichting niet geldt bij de verkoop van rentederivaten.
-
Advocaten en financieel adviseurs begrijpen niets van die verklaring: ‘De toezichthouder helpt de banken om de ware omvang van het schandaal toe te dekken.’
Beurshandelaren, bankiers en speculanten weten wat een margin call is, maar buiten de financiële sector is die term hooguit bij filmliefhebbers bekend. In Margin Call (2011) schitteren Kevin Spacey en Jeremy Irons als Wall Street-bankiers bij een investeringsbank die aan de vooravond van een financiële crisis haar eigen hachje probeert te redden. In de film kiezen de bankiers voor een zogenoemde first mover-strategie, die lijkt op die van zakenbank Goldman Sachs vlak voor de crisis van 2008.
Goldman Sachs had indertijd als eerste door dat de verpakte rommelhypotheken die banken en pensioeninvesteerders in groten getale op hun balans hadden staan, zwaar overgewaardeerd waren. Goldman begon de hypotheekproducten lager in te prijzen en verkocht er zoveel mogelijk door aan partijen die nog niet doorhadden wat voor rommel het eigenlijk was. Die lagere waardering had grote gevolgen voor enkele cliënten van de bank. Zo leden twee beleggingsfondsen van Bear Stearns verliezen die het failliet van de zakenbank inluidden.
De lagere waardering vormde voor Goldman ook de aanleiding voor een enorme margin call: de bank vroeg kredietverzekeraar AIG op 26 juli 2007 liefst 1,8 miljard dollar op een rekening te storten. Dat geld diende als onderpand voor het virtuele waardeverlies van de hypotheekproducten die Goldman Sachs bij AIG had verzekerd. Hoewel dat geld juridisch gezien van AIG bleef – het was slechts een waarborg – brachten de betalingsverplichtingen AIG aan de rand van de afgrond. Op 16 september 2008, de dag waarop AIG de eerste 85 miljard dollar aan reddingsgeld van de Amerikaanse overheid ontving, bedroeg de margin call van Goldman al meer dan 10 miljard. Andere banken, waaronder de Rabobank, hadden daarbovenop inmiddels margin calls van bij elkaar 23 miljard geplaatst. De verzekeraar had uiteindelijk 182 miljard dollar belastinggeld nodig om de crisis te overleven.
Risico’s afdekken
Een margin call is niets anders dan een dringend verzoek om een waarborgsom te storten. De bank monitort op dagelijkse basis de (virtuele) waarde van de beleggingsportefeuilles van haar klanten. Wanneer er betalingsverplichtingen kunnen voortvloeien uit de koersontwikkelingen, bijvoorbeeld wanneer de waarde onder een bepaalde grens zakt, vraagt de bank om extra onderpand. Daarmee elimineert de bank het risico dat ze opdraait voor restschulden van klanten wanneer die hun onverhoopte beleggingsverliezen niet kunnen dragen. In zo’n geval wint de bank de verstrekte zekerheden uit, net zoals ze een huis of bedrijfspand verkoopt wanneer de hypotheek niet meer wordt betaald.
De problemen bij AIG ontstonden niet vanwege de margin call an sich. Die is binnen de bancaire wereld immers de normaalste zaak van de wereld. Het was de hoogte van de borgstelling die de verzekeraar compleet verraste. Goldman Sachs noch AIG hadden zien aankomen dat de waarde van de hypotheekproducten zo plotseling en drastisch in waarde zouden kelderen. AIG trok aan het kortste eind, omdat het de producten van Goldman en tientallen andere banken had verzekerd. De marginverplichtingen die Goldman bij AIG had afgedwongen, zorgden ervoor dat de zakenbank de crisis rustig kon uitzingen.
De banken zeiden tegen hun klanten dat derivaten voor hen de beste manier waren om zich in te dekken tegen stijgende financieringskosten
In het Nederlandse derivatendrama is iets soortgelijks gebeurd. Banken verkochten het mkb en (semi)publieke instellingen voor de kredietcrisis massaal rentederivaten, complexe financiële producten die helemaal niet geschikt waren voor hun situatie. De banken verkochten de derivaten als alternatief voor een lening met een vaste rente, en zeiden tegen hun klanten dat het voor hen de beste manier was om zich in te dekken tegen stijgende financieringskosten. Niets bleek minder waar: duizenden mkb’ers kwamen dankzij die derivaten in financieel zwaar weer terecht toen de rente na de crisis sterk daalde. Als gevolg van de dalende rente ontwikkelden de derivaten een substantiële negatieve waarde, iets waarvan de meeste ondernemers niet eens wisten dat dat kon gebeuren. Daarover hadden de banken ze nooit iets verteld.
De banken incasseerden prachtige marges op de verkoop van de derivatencontracten, maar hadden zelf ook een groot probleem toen de rente na de crisis flink daalde. Ze hadden hun mkb-klanten massaal opgescheept met een complexe beleggingsportefeuille die op papier dik in de min kwam te staan. Dat is niet zonder consequenties voor de bank. Op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft) zijn banken bij dit soort financiële producten verplicht erop toe te zien dat cliënten over voldoende saldi beschikken om te kunnen voldoen aan de actuele verplichtingen die uit hun posities kunnen voortvloeien. Met andere woorden: ze waren wettelijk verplicht om dagelijks de waardeontwikkelingen van de derivatencontracten en de saldi (tegoeden) van de klant te monitoren. Wanneer hun saldi ontoereikend waren om de negatieve waarde van de derivatencontracten af te dekken, moesten de banken een verplichte margin call uitvoeren bij de ondernemers. Dat gebeurde allemaal middenin de crisis, juist op het moment dat veel ondernemers alle zeilen moesten bijzetten om hun bedrijf overeind te houden.
Margin calls beperken niet alleen de risico’s voor banken, maar hebben ook een beschermende functie voor de klant. Ze moeten de tegenpartij van de bank behoeden voor financiële malaise: een margin call zorgt er immers voor dat een belegger zich bewust is van de risico’s die hij loopt en geen restschuld overhoudt als gevolg van de koersontwikkeling van zijn belegging. Wie niet genoeg reserves heeft om een verdere koersdaling te dragen, wordt gedwongen om uit te stappen. De bank liquideert weliswaar zijn positie, waardoor het virtuele verlies zich daadwerkelijk manifesteert, maar daardoor loopt de klant niet het risico dat hij meer verliest dan hij kan dragen.
Verplichte margin calls, in Nederland ook wel de ‘onderpand- of bijstortverplichting’, ‘marginverplichting’ of ‘saldibewakingsplicht’ geheten, zijn verankerd in artikel 85 en 86 van het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen (Bgfo), onderdeel van de Wft. Deze wet eist van banken dat ze erop toezien dat mkb-klanten met een rentederivaat over voldoende saldi beschikken om aan hun actuele verplichtingen te kunnen voldoen. Wanneer een derivaat een negatieve waarde ontwikkelt, moet de klant altijd in staat zijn die negatieve waarde met de bank af te rekenen wanneer het derivaat beëindigd zou worden. Zijn er onvoldoende saldi, dan moet de bank om meer onderpand vragen: een margin call uitvoeren. Kan de klant daar niet aan voldoen, dan moet het contract ontbonden worden: de liquidatieplicht.
Deze verplichting voor banken is bij uitstek van toepassing op klanten die in de categorie ‘niet-professionele beleggers’ vallen. Banken mogen alleen voor professionele beleggers een uitzondering maken (artikel 51 Vrijstellingsregeling Wft). De bank heeft dus alleen de vrijheid om af te zien van margin calls bij ondernemingen en semipublieke instellingen die als professionele belegger zijn gekwalificeerd. Het kleinere mkb valt eigenlijk altijd in de categorie niet-professionele beleggers, waarvoor de verplichting zonder uitzondering van toepassing is.
Hof van Amsterdam: ‘Geen kosteloos extraatje’
Toen de waarde van de aan het mkb verkochte rentederivaten ver onder de nul zakte, waren banken wettelijk verplicht om margin calls te plaatsen. Ze wisten ook dat ze dat bij de verkoop niet hadden uitgelegd – een schending van hun wettelijke zorgplicht. Hun nietsvermoedende klanten van de ene op de andere dag vragen geld bij te storten op een marginrekening, zoals Goldman Sachs dat bij AIG deed, zou onherroepelijk op enorme weerstand stuiten.
De banken verpakten de margin calls daarom als iets anders. Op heimelijke wijze verstrekten de Rabobank, ABN Amro, de SNS en de ING aanvullend krediet aan hun klanten. Dat blijkt uit (interne) documentatie, rekeningafschriften, brochures en correspondentie van banken met hun klanten. Die leningen deden vervolgens dienst als dekking voor de negatieve waarde van de derivaten. Daarmee voldeden de banken aan de wettelijke saldibewakingsplicht zonder massale opschudding te veroorzaken onder de ondernemers, die middenin de crisis toch al geen cent te makken hadden.
Veel ondernemers wisten echter nauwelijks wat ze overkwam. De banken verkochten de leningen als een ‘kosteloos extraatje’, maar dat was het helemaal niet. Het Hof van Amsterdam noemde deze aanvullende lening in hoger beroep ‘feitelijk een kredietverstrekking waarvoor ook de gestelde zekerheden konden worden uitgewonnen’. De klant werd hierover niet adequaat geïnformeerd, oordeelde het Hof: ‘[de klant] is geconfronteerd met substantiële nadelige gevolgen als gevolg van de marginverplichtingen.’
Die verdekte margin calls zijn goede munitie voor cliënten die proberen via een rechtszaak een schadevergoeding af te dwingen
De banken deden er jarenlang alles aan om een rookgordijn op te trekken. Ze ontkenden aanvankelijk dat ze stelselmatig fouten hadden gemaakt bij de derivatenverkoop en spraken slechts van incidenten. Nadat de minister van Financiën in 2016 ingreep en een schaderegeling liet optuigen, kon die strategie niet langer gevolgd worden. Bijna 19.000 ondernemers moesten worden gecompenseerd. Maar dat betekent nog niet dat alle misstanden boven water kwamen. De Rabobank en ABN Amro, de twee grootste verkopers van derivaten aan het mkb (bij elkaar goed voor 85 procent van alle contracten), trachten tot op de dag van vandaag te verbloemen dat ze heimelijk leningen (of limieten, zoals ze het zelf liever noemen) verstrekten en ophoogden als onderpand voor de derivaten. Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat die verdekte margin calls goede munitie zijn voor cliënten die via een rechtszaak een schadevergoeding proberen af te dwingen.
Er is een tweede partij die een hoofdrol speelt in het verdoezelen van de uitgevoerde margin calls, eentje die minder voor de hand ligt: de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hoewel de wet de saldibewakingsplicht voorschrijft, heeft de toezichthouder in 2015 verklaard dat die verplichting niet geldt bij de verkoop van rentederivaten. ‘De AFM is van mening dat de saldibewakingsplicht in principe niet geldt bij rentederivaten van niet-professionele klanten, tenzij bij het afsluiten ervan voorzienbaar is dat het rentederivaat gedurende de looptijd tussentijds wordt opgezegd.’ Waarom de AFM – die juist toeziet op het correct toepassen van de Wet op het financieel toezicht (Wft) – tot dit oordeel kwam, is voor financieel experts en juristen een raadsel. Sommigen vermoeden zelfs kwalijke intenties. ‘De toezichthouder helpt de banken om de ware omvang van het schandaal toe te dekken,’ zegt advocaat Hester Bais.
Auteur
Thomas analyseert graag complexe zaken om ze weer eenvoudig te maken en wil daarbij de onderste steen boven halen, ook als dat leidt tot controverse of conflict. Als consultant merkte hij dat opdrachtgevers daar vaak anders over dachten en commerciële doelen boven waarheidsvinding stelden. Voor FTM schrijft hij, zonder blad voor de mond te nemen, over de financiële sector en monetaire hervorming.
Zelfde beestje, andere naam
Op 15 maart 2015 spreekt een treasury-specialist van de Rabobank de voicemail in van een ondernemer wiens rentederivaten een negatieve waarde hebben. ‘Vandaag is geconstateerd dat het afgesproken bedrag, de limiet die u heeft afgesproken met de bank, is overschreden. Wettelijk dienen wij dit manco binnen vijf dagen op te lossen. Ik hoop dat de opties voor u duidelijk zijn.’ Hij legt vervolgens uit dat het ‘afgesproken bedrag’ – de term die de Rabobank gebruikt voor het krediet dat ze verstrekt aan klanten met een rentederivaat dat onder water staat – verhoogd moet worden. De treasury-specialist vertelt dat de bank genoodzaakt is een ‘unwind’ te plaatsen als de klant niet binnen de termijn van vijf dagen (zoals voorgeschreven in artikel 86 van het Bgfo Wft) akkoord gaat met de verhoging. Hij dreigt dus feitelijk het contract van de klant te ontbinden. ‘De kosten daarvan zijn voor rekening van de klant,’ licht hij droogjes toe.
De Rabobank gebruikte de term ‘afgesproken bedrag’ voor het extra krediet dat ze aan klanten verstrekte om te voldoen aan de saldibewakingsplicht. De SNS noemde het gewoon wat het is: een obligo- (of derivaten-)krediet, maar ook de ING en ABN hadden hun eigen terminologie ontwikkeld. De ING noemde het de ‘allowance faciliteit’ en ABN Amro sprak van de ‘OBSI limiet’. Klanten van deze banken wisten vaak niets van het bestaan van zo’n kredietlijn of risicolimiet. Laat staan dat ze wisten hoe het feitelijk een kredietfaciliteit was die als dekking voor hun derivatenportefeuille diende, en welke implicaties dat had: bij nieuwe kredietaanvragen of kredietrevisies namen de banken dit bedrag mee als ‘buiten de balans blijkende verplichtingen’.
Dat blijkt expliciet uit een intern handboek van ABN Amro, waarin accountmanagers wordt uitgelegd wat de OBSI limiet is en hoe ze die moeten meewegen in de beoordeling van klantdossiers. Die uitleg is als volgt: bij aankoop van een derivaat verstrekt ABN Amro haar klanten een OBSI limiet om de eventuele negatieve waarde van het derivaat af te kunnen dekken. Wanneer die negatieve waarde de oorspronkelijke OBSI limiet overschrijdt, dienen de accountmanagers de limiet te verhogen.
Inperking van de kredietruimte en verhoogde risico’s
De Rabobank en ABN Amro verklaren schriftelijk tegenover FTM dat de negatieve waarde van de derivaten geen enkele invloed heeft gehad op het risicoprofiel en de kredietruimte van klanten. Uit meerdere bewijsstukken die FTM inzag, blijkt echter dat die bewering aantoonbaar onjuist is. De tekst van het interne handboek van ABN Amro laat bijvoorbeeld geen twijfel bestaan over de invloed van de OBSI limiet op het risicoprofiel: ‘Deze limiet, om het marktrisico af te dekken, wordt gezien als aanvullend kredietrisico op de klant (je kunt dit zien als een vertaalslag van marktrisico naar kredietrisico).’
Op het bankafschrift van een Raboklant wordt de ‘limiet uit hoofde van rentederivatentransacties’ zelfs gewoon opgeteld bij zijn andere leningen. Samen vormen die leningen zijn obligo, het daadwerkelijk gebruikte deel van de totale kredietruimte die hij is overeengekomen met de bank. Het afgesproken bedrag neemt dus kredietruimte in beslag. De lening vervult dezelfde functie als het geld dat AIG op de marginrekening van Goldman Sachs moest bijstorten: het geleende geld is niet vrij besteedbaar voor de klant, maar fungeert als waarborg. Dat betekent een inperking van de ruimte die de ondernemer nog beschikbaar heeft voor aanvullende leningen, bijvoorbeeld voor nieuwe investeringen of werkkapitaal.
De limieten verhogen kostte op zich niets, maar had wel allerlei indirecte gevolgen voor de klant – met name dat die een hoger risicoprofiel kreeg
Het verhogen van de limieten kostte op zich niets – er werd geen extra rente voor in rekening gebracht – maar had wel allerlei indirecte gevolgen voor de klant, met name een hoger risicoprofiel. Dat betekent voor de klant in de regel hogere kosten; de bank rekent ze een hogere risico-opslag door, bovenop de normale rentelasten. Ook fungeerden zekerheden, zoals bedrijfspanden, die als onderpand voor het zakelijke krediet waren verstrekt, tevens als zekerheidsstelling voor de derivaten. Ondernemers werden daarover niet of onvolledig geïnformeerd.
Het Hof van Amsterdam oordeelde al dat de verhoogde kredietlimieten geen ‘kosteloos extraatje’ waren, maar ‘feitelijk een kredietverstrekking’. En de advocaat-generaal (AG) bracht op 8 maart een advies uit aan de Hoge Raad waarin hij de risico’s van de margin call voor klanten benoemt: ‘Bij een dalende variabele rente gaat de bank een kredietrisico lopen op haar cliënt. Banken zullen vaak proberen dergelijke risico’s te ondervangen door te bedingen dat wanneer het verschillen tussen de variabele rente en de vaste rente een bepaalde drempel overschrijdt, zij de klant kunnen dwingen een bedrag te betalen dan wel daar zekerheden voor te stellen (margin call). Gelet op het risico van een margin call, loopt de cliënt een liquiditeitsrisico.’
Klanten die eenmaal in de problemen zaten, ging het van kwaad tot erger. ‘De bank was altijd een vertrouwenspersoon, een partner waarmee we samenwerkten. Het klinkt raar dat nu te zeggen, want inmiddels weet ik: het zijn de grootste boeven die er zijn,’ zei een vastgoedondernemer onlangs tegen FTM in een terugblik op zijn persoonlijke derivatendrama. Als gevolg van de negatieve waarde van de derivaten, bijbehorende margin calls, hogere risico-opslagen en inperking van hun kredietruimte kwamen sommige ondernemers zelfs in Bijzonder Beheer terecht; dat bracht vervolgens ook weer extra kosten met zich mee.
De ontlastende verklaring van de AFM
Advocaten Hester Bais en Chantal van den Borne, mkb-adviseurs Patrick van Gerwen en Frank Wijn, en Pieter Lijesen, voorzitter van stichting renteswapschadeclaim, schreven vanaf 2014 talloze e-mails aan de AFM waarin ze met praktijkvoorbeelden lieten zien hoe de banken verdekte margin calls uitvoerden. Ze droegen talloze concrete bewijsstukken aan van de limietverhogingen en de gevolgen daarvan (waaronder de hier aangehaalde voicemail, afschriften van Raboklanten en passages uit het handboek van ABN Amro). De advocaten en adviseurs zijn stuk voor stuk teleurgesteld in wat de toezichthouder met hun meldingen heeft gedaan.
‘Keer op keer kaarten we misstanden bij de banken aan, maar de AFM doet niets,’ zegt advocaat Chantal van den Borne van Dirkzwager, die ondernemers en semipublieke instellingen bijstaat in rechtszaken tegen hun bank. Ze noemt de AFM een 'tandeloze tijger' en daarin is ze niet de enige. Mkb-adviseur Frank Wijn: ‘In plaats van als toezichthouder corrigerend op te treden, gaat de AFM met de banken in overleg.’ Wijn noemt als voorbeeld een dossier dat hij van zijn klant met de AFM mocht delen. ‘Daarna bleek dat de AFM het dossier een-op-een met de bank heeft besproken. Daar ga je met je vertrouwelijkheid.’
De AFM bestrijdt het geschetste beeld en wijst erop dat de advocaten en adviseurs waarmee FTM sprak, niet onafhankelijk zijn, maar de belangen van het mkb dienen. ‘Als er aanleiding voor is, spreekt de AFM banken daarop aan. In de praktijk handelen zij daar altijd naar,’ schreef de toezichthouder onlangs in reactie op een kritisch artikel aan haar adres in Het Financieele Dagblad (FD).
Maar niet alleen belangenbehartigers van het mkb hebben kritiek op de AFM. In 2016 tikte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zowel de banken als de toezichthouder op de vingers. De banken werden gedwongen tot schadeherstel via het Uniform Herstelkader rentederivaten (UHK) en de AFM liet haar eigen falen qua toezicht onderzoeken door consultancykantoor Alvarez & Marsal. Dat kantoor concludeerde in 2016 onder meer: ‘In het project zijn medewerkers meer op beschikbaarheid dan op geschiktheid toegewezen. [..] Ten aanzien van de project governance waren verantwoordelijkheden binnen het project niet voor iedereen helder en waren deze verantwoordelijkheden niet expliciet vastgelegd.’
De toezichthouder beloofde verbetering, maar de aanbeveling van Alvarez & Marsal om meer continuïteit binnen het derivatenteam te brengen, lijkt de afgelopen drie jaar niet te zijn opgevolgd. Tim Mortelmans, hoofd toezicht in de rentederivaten-affaire, stapte op 1 september 2017 over naar de Rabobank, de grootste derivatenverkoper aan het mkb. Het AFM-bestuurslid dat het beste thuis was in de dossiers, Femke de Vries, verliet de toezichthouder in januari 2018, na net iets meer dan twee jaar in dienst te zijn geweest, om een positie bij consultancybedrijf &samhoud aan te nemen. Jeroen van de Weijer, die in juli 2018 werd gepromoveerd tot hoogste projectmanager rentederivaten, stapte in februari 2019 alweer over naar fintech-adviseur Synechron. De draaideur aan de Vijzelgracht te Amsterdam maakt overuren en de AFM lijkt een structureel probleem te hebben om expertise vast te houden. Op 24 juli jongstleden plaatste de AFM opnieuw een externe advertentie voor een ‘analist rentederivaten’.
De AFM meldde tijdens de presentatie van haar jaarverslag 2018 dat het aantal mensen dat toezicht houdt op de afwikkeling van het UHK, inmiddels is afgebouwd. Hoewel de frequentie van controles is teruggeschroefd, gaat dat volgens de AFM niet ten koste van de kwaliteit van het toezicht. De mkb-adviseurs zetten daar vraagtekens bij. Frank Wijn, Patrick van Gerwen en Pieter Lijesen verwachten in de toekomst juist meer fouten in de dossiers, aangezien de banken de meest ingewikkelde zaken voor het laatst hebben bewaard. Dat laatste bevestigde de Rabobank tijdens een bezoek van FTM: de standaardcontracten zijn als eerste behandeld en de ingewikkelde dossiers vormen het sluitstuk.
De ernstigste aantijgingen aan het adres van de AFM komen van advocaat Hester Bais, die verscheidene ondernemers en semipublieke instellingen bijstaat in rechtszaken tegen hun bank. Bais: ‘De AFM is stilzwijgend betrokken geraakt bij fraude.’ Bais wil dat de AFM een beruchte passage uit de Rapportage rentederivatendienstverlening aan het MKB van maart 2015 intrekt en rectificeert. Die passage gaat over de vraag of banken nu wel of niet gebonden zijn aan de wettelijke saldibewakingsplicht. De toezichthouder zegt daarover: ‘De AFM is van mening dat de saldibewakingsplicht in principe niet geldt bij rentederivaten van niet-professionele klanten, tenzij bij het afsluiten ervan voorzienbaar is dat het rentederivaat gedurende de looptijd tussentijds wordt opgezegd.’ De AFM schrijft voorts dat de saldibewakingsplicht normaal gesproken niet in het belang is van de klant die een rentederivaat heeft afgesloten in combinatie met een krediet.
Met die laatste opmerking is Bais het eens. ‘Met onze meldingen hebben we dat punt in elk geval overgebracht op de AFM.’ Dat de toezichthouder vervolgens stelt dat de saldibewakingsplicht daarom niet zou gelden bij rentederivaten van niet-professionele klanten noemt ze pertinent onjuist; het doet volgens haar groot onrecht aan de nadelige gevolgen die ondernemers er jarenlang van ondervonden. Van den Borne, Van Gerwen, Wijn en Lijesen zijn een vergelijkbare mening toegedaan. Bais: ‘De conclusie die de AFM hieruit had moeten trekken, is dat de banken ondernemers niet hebben ingelicht over de geldende saldibewakingsplicht. De producten hadden onder deze omstandigheden nooit verkocht mogen worden aan het mkb en semipublieke instellingen.’
Opmerkelijk is dat de AFM, vijf maanden voordat ze verklaarde dat de saldibewakingsplicht niet geldt, al wist dat de banken die saldibewaking standaard toepasten
In de wet staat immers dat banken alleen een uitzondering mogen maken voor professionele beleggers (artikel 51 Vrijstellingsregeling Wft). De saldibewakingsplicht is dus juist van toepassing op niet-professionele beleggers. Ook staat er niets in de Wft over koppelingen met andere producten, waardoor de verplichting niet zou gelden.
Opmerkelijk is ook dat de AFM, vijf maanden voordat ze verklaarde dat de saldibewakingsplicht niet geldt, al wel wist dat de banken die saldibewaking standaard toepasten – inclusief de verborgen kredietverstrekkingen. Op 16 oktober 2014 schreef de AFM in een e-mail aan Frank Wijn: ‘Gedurende de looptijd wordt de actuele marktwaarde van de swap vergeleken met dit derivatenobligo. De bank houdt dus vanaf de start van het derivaat al rekening met de mogelijke negatieve waarde die de swap in de toekomst kan ontwikkelen, in de vorm van een obligo dat eveneens vanaf de start al onderdeel uitmaakt van de totale financiering. Dit derivatenobligo is een intern obligo en wordt niet vermeld in de met de klant afgesloten kredietovereenkomst.’
Catch-22
Bais vindt dat de AFM met haar verklaring haar hoofdtaak verzaakt: consumenten en bedrijven beschermen tegen financiële instellingen die hen op oneerlijke of onduidelijke wijze behandelen. De timing van de verklaring (maart 2015) maakt de kwestie extra brisant. De AFM gaf die verklaring immers pas af nadat de banken al bij talloze ondernemers de OBSI limieten, afgesproken bedragen en allowance faciliteiten hadden verhoogd; de verdekte margin calls met alle negatieve gevolgen van dien waren reeds een feit. De gedupeerde ondernemers hadden dus geen baat meer bij deze AFM-verklaring; alleen de banken sponnen er garen bij.
Dat zit zo. De banken zaten gevangen in een onoplosbaar vraagstuk, een catch-22:
- De zorgplicht schrijft voor dat je de klant goed uitlegt hoe financiële producten werken. Wie saldibewaking toepast, moet dat bij de verkoop dus goed uitleggen.
- Banken pasten saldibewaking toe, maar hadden die zelden adequaat aan hun klanten uitgelegd. Ondernemers die dat in de rechtszaal hard kunnen maken, hebben daarom een goede kans op schadevergoeding.
- Om massale schadeclaims te voorkomen, hadden de banken er baat bij te ontkennen dat ze saldibewaking en bijbehorende margin calls op grote schaal toepasten. Wie iets niet doet, hoeft het immers ook niet uit te leggen; dat zou de overtreding van de zorgplicht afzwakken.
- De saldibewakingsplicht, zoals verankerd in artikel 85 en 86 van het Bgfo, onderdeel van de Wft, gooit echter roet in het eten. Wie ontkent dat hij saldibewaking toepaste, overtreedt immers de Wft.
De verklaring van de AFM bood een uitweg uit deze catch-22: want als de saldibewakingsplicht niet geldt voor derivaten, is saldibewaking niet langer een wettelijke verplichting. Dat gaf de banken de mogelijkheid te ontkennen dat ze saldibewaking überhaupt toepasten, zonder daarmee een wet te overtreden. ‘Met deze foutieve uitleg van de wet plaveide de AFM een ontsnappingsroute voor de banken die ze eerst niet hadden,’ zegt Bais. ‘Banken ontkennen nu de saldibewakingsplicht en de verborgen kredieten die ze verstrekten. Ze verschuilen zich daarbij achter de verklaring van de AFM.’
De ING verschuilt zich niet achter de AFM
FTM nam de proef op de som en vroeg de banken hoe zij invulling gaven aan de saldibewakingsplicht. De Rabobank en ABN Amro maken in hun antwoorden handig gebruik van de vrijwaring die de AFM hen had verschaft. Hoewel documentatie en praktijkvoorbeelden aantonen dat beide banken saldibewaking toepasten, ontkennen ze nu dat die wettelijk verplicht was.
De Rabobank schrijft in een brief aan een niet-professionele klant begin 2017 nog: ‘Om een eventuele negatieve marktwaarde te kunnen betalen bij een tussentijdse beëindiging van een transactie, is Rabobank bereid om een bestaande kredietfaciliteit uit te breiden of een nieuwe kredietfaciliteit te vertrekken tot maximaal het bedrag van de derivatenlimiet. Dit doen wij in het kader van de saldibewakingsplicht.’
Maar aan FTM schrijft de Rabobank: ‘De saldibewakingsplicht uit artikel 86 Bgfo is als uitgangspunt niet van toepassing op renteswaps, zoals bevestigd door de AFM en de minister van Financiën. Rabobank heeft dus niet in strijd met de wet gehandeld.’
ABN Amro schrijft: ‘ABN AMRO stelt zich op het standpunt dat deze [de saldibewakingsplicht, red] niet geldt voor renteswaps in combinatie met een variabel rentende lening.’
De ING laat er geen twijfel over bestaan dat dit artikel juist van toepassing is op het mkb
Des te opmerkelijker is het daarom dat Nederlands grootste bank zich niet achter de toezichthouder verschuilt. In tegenstelling tot ABN Amro en de Rabobank erkent de ING de saldibewakingsplicht (marginverplichting) wel: ‘Als een klant over onvoldoende saldi beschikt, ziet ING er op toe dat de klant zekerheden stelt waaruit die verplichtingen kunnen worden voldaan. Dit is de wettelijke marginverplichting. Aangezien een rentederivaat een financieel instrument is, geldt dit dus ook voor rentederivaten op het moment dat de (tussentijdse) marktwaarde negatief is.’ De ING laat er geen twijfel over bestaan dat dit artikel juist van toepassing is op het mkb: ‘Deze wettelijke verplichting is er niet voor professionele klanten. De groep niet-professionele klanten hebben we hiervoor een Allowance-faciliteit aangeboden.’
Wat zegt de rechterlijke macht?
Op vragen van FTM antwoordt de AFM dat haar standpunt over de saldibewakingsplicht ongewijzigd is. Bais kreeg eerder hetzelfde te horen van de toezichthouder. De advocaat is daarom van plan de AFM te dagvaarden en wil een verzoekschrift indienen voor een voorlopig getuigenverhoor. ‘Aangezien ik al drie jaar mijn correspondentie rechtstreeks aan de [AFM-]bestuurders mevrouw van Vroonhoven en de heer Everts richt, maar nooit een antwoord van hen terugkrijg [..] voel ik me genoodzaakt om deze bestuurders onder ede te horen.’
Wat de mkb-vertegenwoordigers, de banken, of de AFM ook zeggen, uiteindelijk bepaalt de rechterlijke macht hoe de wet geïnterpreteerd moet worden. De zaak die Bais voert voor jeanshandelaar Jan Peters ligt inmiddels bij de Hoge Raad, de hoogste rechter. De uitspraak is al tweemaal uitgesteld. Bais verwacht dat de Hoge Raad in die zaak duidelijkheid zal verschaffen over de saldibewakingsplicht en de AFM zal terugfluiten. 'Als advocaat geloof ik in de onafhankelijkheid van de Hoge Raad en vertrouw ik er op dat het recht zal zegevieren.’
De tekst van dit artikel is integraal voorgelegd aan de AFM, de Rabobank, ABN AMRO en de ING. FTM vroeg hen om eventuele feitelijke onjuistheden aan te stippen en een aanvullende inhoudelijk reactie te formuleren.
De AFM
De AFM ging in eerste instantie niet in op de inhoud van het artikel of de aantijgingen aan haar adres. FTM nam daarom telefonisch contact op om nogmaals aan te dringen op een inhoudelijke reactie. De woordvoerder rentederivaten bleek op vakantie en haar plaatsvervanger vertelde nog nooit een vraag over rentederivaten te hebben beantwoord. Ze beloofde een aanvullend belrondje te doen en kwam terug met de volgende reactie:
- De suggestie dat de AFM banken zou ‘hebben geholpen’ is verre van juist. De inzet van de AFM op dit dossier is steeds geweest een collectieve oplossing te vinden voor een zo groot mogelijke groep klanten. De AFM meent dat het uniform herstelkader daarin voorziet. De stappen die de AFM daarin heeft gezet (verzoek aan minister om onafhankelijke adviescommissie in te stellen, toezicht op de uitvoering etc.) stroken dan ook niet met de beschuldigingen in dit artikel.
- Alle MKB-ers welke daarvoor kwalificeren hebben compensatie en herstel ontvangen en zeer binnenkort zal ook de laatste groep een finaal aanbod ontvangen. In totaal wordt door de banken tegen de anderhalf miljard euro aan compensatie betaald. Op instigatie van de AFM, gesteund door het Ministerie van Financiën, is het UHK tot stand gekomen.
- Een beperkt aantal MKB-ers komt hiervoor niet in aanmerking. Mevrouw Bais poogt civielrechtelijk genoegdoening voor deze partijen te krijgen. De AFM heeft daar begrip voor. Het staat een MKB-er vrij een juridische procedure te starten. Het lijkt ons niet gepast om over aanhangige juridische procedures uitlatingen te doen via de media.
- De AFM heeft de afgelopen jaren met man en macht gewerkt aan goed toezicht op de uitvoering van het UHK en de banken zo snel en zorgvuldig mogelijk ertoe bewogen passend herstel en compensatie voor MKB-ers te realiseren. Dit is met een team van zeer betrokken AFM-ers gebeurd. De opmerkingen in dit artikel over gebrek aan continuïteit en structurele problemen in het vasthouden van expertise zijn dan ook ongefundeerd.
De Rabobank
De Rabobank antwoordde: ‘De onjuistheden in het concept stuk betreffen een andere interpretatie van het afgesproken bedrag en de saldibewakingsplicht. Wij hebben dit in een eerder stadium al bij jou aangestipt en toegelicht. We zouden het zeer waarderen als je ons standpunt iets meer ruimte geeft naast die van andere belanghebbenden voor meer nuance.’
FTM antwoordde dat relevante passages zijn meegenomen in het artikel en het eerdere antwoord in zijn geheel is bijgevoegd in een plusje. FTM stelde de Rabobank nog een aantal inhoudelijke vragen. Die bleven vervolgens onbeantwoord. De Rabobank wilde het bij de eerdere reactie laten.
ABN Amro
ABN Amro reageerde op de passage over de OBSI-limiet: ‘Jouw interpretatie daarvan is onjuist. Het is geen kredietlijn maar een interne risico limiet die – omdat deze intern is – niet bekend is voor de klant. Dit in tegenstelling tot de allowance faciliteit en het afgesproken bedrag. De obsi limiet speelt geen rol bij kredietverlening, tarifering en opslagverhogingen. Overigens, reageren we niet op andere informatie en stellingen in je verhaal, maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat we het overal mee eens zijn.’
FTM stelde aanvullende vragen over de aard van de OBSI-limiet. Als de hoogte van de limiet geen rol speelt bij de kredietverlening, waarvoor diende de limiet dan wel? De woordvoerder kon de vragen telefonisch niet beantwoorden en legde ze voor aan experts binnen de bank. Het volgende antwoord kwam een dag later: ‘Dank voor je aanvullende vragen. Wij houden het echter bij ons eerdere antwoord, kort gezegd: de obsi-limiet is geen krediet en is niet te vergelijken met de allowance faciliteit.’
De ING
De ING reageerde niet meer op het voorgelegde artikel.
Onderzoeksverantwoording
FTM sprak voor dit onderzoek naar het derivatendrama met de AFM, de ING, de Rabobank en ABN Amro, advocaten Hester Bais, Chantal van den Borne, Jan Michiel Wagenaar, Jos Wouters, Hendrik Jan Bos en Marianne Adema, mkb-adviseurs Patrick van Gerwen, Frank Wijn en Pieter Lijesen, de voltallige derivatencommissie bestaande uit Theo Kocken, Rutger Schimmelpenninck en Ben Knüppe, en verscheidene gedupeerde ondernemers en semipublieke instellingen. Verder werden enkele onafhankelijke financieel experts, (ex)bankiers en hoogleraren geraadpleegd.
178 Bijdragen
Marla Singer 7
Dat die banken praten als Brugman om zich om hun verantwoordelijkheid te wurmen is nog te begrijpen.
De positie van de AFM is volkomen onbegrijpelijk. Houdt zich niet aan eigen onderzoeken en verschuilt zich achter drogredeneringen. Tijd voor ingrijpen van de betreffende minister? Of vindt die het allemaal wel best?
Paul Brinkkemper 1
Marla SingerMet zulke politieagenten heb je geen boeven meer nodig!
Paul Quekel 3
Paul BrinkkemperMet het dossier? ER IS NIETS MEE GEDAAN!
wim de kort 8
Thomas Bollen 7
wim de kortLuuk Mestrom
Volgt nog een artikel over de waarom vraag over het AFM? Hoe kan het dat zij dit standpunt innemen en waar komt dit door? Of valt dit niet te achterhalen?
Thomas Bollen 7
Luuk MestromArjan 7
Thomas BollenAFM bepaalt de minimale dekkingsvereisten, wat betekent dat banken vrij zijn om strengere eisen te stellen.
De minimale dekkingsvereiste is dat de klant moet kunnen voldoen aan de actuele verplichting.
Bij een hypothecaire lening is je actuele verplichting de rentebetaling en aflossing op de rentevervaldatum. Toekomstige verplichtingen zijn de betalingen in de toekomst. Banken vereisen niet dat je dit nu al als saldo aanhoudt.
Hoe moet je die visie loslaten op de marktwaarde van de renteswap? Is de marktwaarde een actuele verplichting?
Nee, zegt AFM. De bank kan namelijk niet de klant dwingen om die marktwaarde van de renteswap nu te verzilveren. Er is geen optie waarbij de bank gebruik kan maken om winst op het derivaat te verzilveren. En daarom zien zij slechts de actuele rentebetaling als verplichting. Of terwijl, je moet voldoende saldo op je rekening aanhouden om de komende rentebetalingen te verrichten. Je kan het niet vergelijken met de actuele verplichting bij geschreven opties. In dat geval is de marktwaarde wel een actuele verplichting omdat de bezitter van de optie altijd gebruik kan maken van zijn recht om tussentijds te exercisen. Dan is er wel dekking nodig obv de marktwaarde omdat het een actuele verplichting is.
En omdat de bank het recht niet heeft om vroegtijdig te transactie te beeindigen ziet AFM de marktwaarde niet als actuele verplichting.
En dat is maar goed ook, want dat zou veronderstellen dat iedere Nederlander ook de marktwaarde van de lening als dekking moet storten.
Dat er toch banken zijn die wel een marginverplichting in stellen is niet verboden omdat AFM slechts een minimale eis stelt. Je zou desondanks je wel af kunnen vragen waarom banken dat toch toepassen bij renteswaps en niet bij leningen. Ik ben er geen voorstander van.
Thomas Bollen 7
ArjanEen lening is een heel ander product dan een renteswap. De Wft schrijft geen saldibewaking voor leningen voor.
Arjan 7
Thomas BollenVergelijk het met de rentebetaling die je moet doen voor je hypothecaire lening waarbij wordt vereist dat je daarvoor voldoende saldo op je rekening aanhoudt.
Omdat banken niet het recht hebben om een swaptransactie vroegtijdig te unwinden, is de marktwaarde volgens AFM niet de actuele verplichting. Ze ziet slechts verplichting voor komende rentebetaling die voortvloeit uit de swap.
Er staat nergens in WfT dat de marktwaarde van de swap een actuele verplichting is. Dat HEster Bais dat er in wil lezen, betekent niet dat ze gelijk heeft.
Thomas Bollen 7
Arjan3. Een effecteninstelling ziet er op toe dat cliënten die posities hebben in financiële instrumenten waaruit verplichtingen kunnen voortkomen, voortdurend over voldoende saldi beschikken om aan de actuele verplichtingen te voldoen.
4. Indien de cliënt bedoeld in het derde lid over onvoldoende saldi beschikt, ziet de effecteninstelling er op toe dat deze cliënt zekerheden stelt waaruit de verplichtingen kunnen worden voldaan. Indien de cliënt geen aanvullende zekerheden kan stellen, sluit de effecteninstelling de posities op zo kort mogelijke termijn.
Voor zover producten niet worden verhandeld op gereguleerde beurzen sluiten dienen de zekerheden zoveel mogelijk analoog aan vergelijkbare producten die wel op gereguleerde beurzen worden verhandeld te worden vastgesteld. Als vuistregel kan dienen dat de te stellen margin in ieder geval groter moet zijn dan het totaal aan ongerealiseerde verliezen dat in betreffende positie zit en daarnaast dient nog een additionele buffer te worden gehanteerd ter dekking van mogelijke toekomstige (additionele) verliezen. De hoogte van deze additionele buffer is mede afhankelijk van de beweeglijkheid van de (onderliggende) waarde en moet groot genoeg te zijn om ook onder bijzondere marktomstandigheden (bijvoorbeeld in het geval van een (algemene) koerscorrectie) blijvend aan de verplichtingen welke voortkomen uit de positie te kunnen voldoen. Met de actuele (margin)verplichtingen worden overigens de dagelijks vast te stellen verplichtingen als gevolg van daadwerkelijke schommelingen in de positie bedoeld, inclusief genoemde buffer (initial plus variation margin); het betreft dus niet de maximale potentiële verplichtingen die op termijn uit de positie zouden kunnen voortvloeien.
Arjan 7
Thomas BollenDenk aan een hypothecaire lening: De actuele verplichting is dat je de komende maand je rente en aflossing kan betalen. De bank eist dat je voldoende saldo op je rekening hebt staan. De toekomstige verplichtingen zijn alle rentebetalingen en aflossingen in de toekomst. Je hoeft de marktwaarde daarvan niet aan te houden op je bankrekening. Ook deze leningen vereisen geen dekkingsplicht, terwijl ze in de markt wel degelijk een waarde hebben.
Wat zal de reden zijn dat WfT hier geen margineisen stelt? De reden is dat banken niet mensen kunnen dwingen de marktwaarde van de lening te verrekenen met de bank omdat de bank toevallig een winst ziet. Daarom zijn toekomstige verplichtingen geen actuele verplichtingen.
Bij renteswaps heeft de bank ook niet het recht om op basis van de marktwaarde een renteswap te unwinden. Daarom is ook hier de marktwaarde geen actuele verplichting. Slechts de komende rentebetaling is een verplichting, en toekomstige rentebetalingen zijn toekomstige verplichtingen.
WfT ziet slechts de marktwaarde als actuele verplichting als er een recht is voor de tegenpartij om tussentijds te unwinden waarbij het financieel resultaat moet worden verrekend. Denk aan de marktwaarde van een short positie in opties. De long positie heeft het RECHT tussentijds de optie uit te oefenen.
Lees Wft nog even goed, er wordt niet voor niks gesproken over ACTUELE verplichtingen waar dekkingsplicht voor geldt en niet over TOEKOMSTIGE verplichtingen. Het is belangrijk om te begrijpen dat de marktwaarde kan worden gezien als actuele verplichting als tegenpartij dat tussentijds kan verzilveren via een optie. In dit geval heeft bank die optie niet. En daarom is de benadering van AFM correct.
Thomas Bollen 7
ArjanIn de wet staat het volgende: "Een beleggingsonderneming ziet er op toe dat cliënten die posities hebben in financiële instrumenten waaruit verplichtingen kunnen voortvloeien voortdurend over voldoende saldi beschikken om aan de actuele verplichtingen die uit die posities voortvloeien te voldoen."
'Kunnen voorvloeien' staat er dus in de wet. Bij het beëindigen van de renteswap ontstaat de actuele verplichting om de negatieve waarde af te tikken. Marginbewaking is erop gericht om die negatieve waarde af te dekken, zodat kan worden voldaan aan de 'actuele verplichting' die kan voortvloeien uit die positie.
Dat is ook hoe banken marginbewaking toepasten. In alle beschrijvingen spreekt men over het monitoren van de Mark-to-Market waarde ten opzichte van de obligokredieten (of limieten). Die moesten worden opgehoogd als de negatieve waarde (MtM) te groot was geworden en het krediet niet meer toereikend was.
Lees anders de verklaring van de ING in het artikel nog eens.
Arjan 7
Thomas BollenWanneer de optie wel bestaat om tussentijds de transactie te unwinden, dan is de marktwaarde wel een ACTUELE verplichting.
Is het echt zo ingewikkeld?
Dat banken wel marginverplichtingen gingen hanteren betekent niet dat WfT dat vereist. WfT is slechts bepalend voor wat minimaal is vereist. Als ING strenger wil zijn, dan kan dat volgens de Wet.
Laat de gedachten even los dat Hester Bais gelijk heeft, en probeer het te beredeneren. WfT is echt gebaseerd op logica, en komt niet uit de lucht vallen.
Thomas Bollen 7
ArjanTotdat de Hoge Raad uitspraak doet interpreteer ik het daarom zoals in artikel 28 van Nadere Regeling toezicht effectenverkeer uit 1999 is uitgewerkt:
"Als vuistregel kan dienen dat de te stellen margin in ieder geval groter moet zijn dan het totaal aan ongerealiseerde verliezen dat in betreffende positie zit en daarnaast dient nog een additionele buffer te worden gehanteerd ter dekking van mogelijke toekomstige (additionele) verliezen. [..] Met de actuele (margin)verplichtingen worden overigens de dagelijks vast te stellen verplichtingen als gevolg van daadwerkelijke schommelingen in de positie bedoeld, inclusief genoemde buffer (initial plus variation margin); het betreft dus niet de maximale potentiële verplichtingen die op termijn uit de positie zouden kunnen voortvloeien."
Deze toelichting lijkt mij heel duidelijk en ook van toepassing op de negatieve waarde van derivaten.
De ING zegt niet dat ze strenger wil zijn dan de wft. Ze schrijven:
"Als een klant over onvoldoende saldi beschikt, ziet ING er op toe dat de klant zekerheden stelt waaruit die verplichtingen kunnen worden voldaan. Dit is de wettelijke marginverplichting. Aangezien een rentederivaat een financieel instrument is, geldt dit dus ook voor rentederivaten op het moment dat de (tussentijdse) marktwaarde negatief is."
Arjan 7
Thomas BollenDe bank moet het recht hebben om gebruik te maken van het unwinden van de transactie zodat je de actuele waarde als actuele verplichting ziet.
Dat recht heeft een bank helemaal niet. Een bank kan niet vanwege een rentedaling de klant bellen om de renteswap te unwinden omdat men winst op die positie heeft.
Vergeet niet dat al die regels van het Effectenverkeer voortvloeien uit producten waar die marktwaarde wel een actuele verplichting is.
Klanten die in de jaren 90 massaal short gingen in opties, en werden geconfronteerd met excersises, terwijl er geen dekking was. Daarom is deze regel ontstaan. Renteswaps lopen altijd naar een waarde van 0, en de bank kan niet vroegtijdig unwinden. Hoe logisch is het dan dat je toch de waarde van toekomstige rentebetalingen bij de klant gaat opeisen? De klant hoeft pas in de toekomst de rente te betalen, en niet nu. De bank hoeft slechts in de toekomst te kijken of er voldoende saldo is.
En ik denk Thomas, dat je best begrijpt wat ik bedoel. Hester Bais natuurlijk ook, maar die denkt dat ze winst kan halen uit een vreemde uitleg van de wet door renteswaps voor haar klanten ongedaan te maken. Ik begrijp haar belangen, maar dat maakt haar uitleg niet kloppend.
Thomas Bollen 7
ArjanActueel slaat mijns inziens op de 'actuele' waarde van het financiële instrument (en de betalingsverplichting die daaruit kan voortvloeien). Dagelijkse monitoring van de waarde is vereist om de 'actuele' verplichting te kunnen vaststellen.
Jij lijkt het woord 'actueel' te interpreteren als het moment van afrekenen. De verplichting om 'nu' af te rekenen.
Saldibewakingsplicht is volgens mij juist bedoeld om de 'actuele waarde' te dekken van een betaling die zich op dit moment zou kunnen materialiseren (in dit geval bij beëindiging van de swap), maar niet omdat die daadwerkelijk nu moet worden betaald.
Arjan 7
Thomas BollenEen uitzondering is als er een RECHT bestaat om de transactie af te wikkelen tussentijds waarbij van de klant wordt verwacht dat hij voldoende saldo heeft. Maar in dit geval heeft de bank dat recht NIET. De bank kan niet gebruik maken van het recht om de marktwaarde met de klant te verrekenen.
Er bestaan echter ook producten waar dat recht er wel is. Een klant die short posities heeft in opties kan worden geconfronteerd met een exercise. De marktwaarde is in dat geval een actuele verplichting omdat hij niet kan weigeren niet af te wikkelen.
Denk er nog maar even goed over na.
Nico Janssen 7
ArjanThomas Bollen 7
Arjan‘Indien de waarde van de door u verschafte Dekking op enig moment lager wordt dan het bedrag van uw Mogelijke Financiële Verplichtingen neemt de Bank contact met u op om de verdere handelwijze inzake gesloten en voorgenomen Transacties en verschafte en te verschaffen Dekking met u te bespreken in het licht van uw financiële- en bedrijfsomstandigheden alsdan. De Bank heeft het recht te verlangen dat u onmiddellijk zodanige extra Dekking verschaft dat er geen tekort aan Dekking meer bestaat. Bij gebreke daarvan heeft de Bank het recht om uw positie uit hoofde van een of meer Transacties met een voor u negatieve MTM waarde te sluiten door beëindiging van die Transacties, zodanig dat het tekort aan Dekking wordt opgeheven. In geval van sluiting van Transacties dient u het Afrekeningsbedrag terzake van die Transacties aan de Bank te betalen (zie de Algemene Voorwaarden voor Financiële Derivaten van de Rabobank.).
Extra Dekking kan eventueel worden verschaft door verhoging van het Afgesproken Bedrag overeen te komen. Dit kan echter alleen met instemming van zowel uzelf als van de Bank, waarbij de instemming van Bank weer afhankelijk zal zijn van uw financiële positie alsdan en uw ervaring met otc derivaten. De Bank kan aan haar instemming voorwaarden verbinden. De Bank kan bijvoorbeeld verlangen dat u risicobeperkende maatregelen neemt.’
Arjan 7
Thomas BollenAls de bank dat wil, dan leg je dat vanzelfsprekend vast op papier. Dat is wat je laat zien.....
Overigens wisten wij al voor de crisis wat het standpunt was van AFM inzake dekkingseisen (geen verplichting), en heeft ze dat standpunt niet pas in 2015 ingenomen om banken te redden.
Dus waar die bron van jou dat op baseert, Joost mag het weten (misschien iets teveel last van fantasie die feiten zelf bedenkt?)
Nico Janssen 7
ArjanArjan 7
Nico JanssenHet doel van de renteswap is ook om deze gewoon laten uit te lopen zodat er aan het eind van de rit geen marktwaarde meer is, en niet om financiele positieve resultaten te behalen.
En laten we eerlijk zijn, hoe stompzinnig is het om allemaal dekking van klanten te eisen obv rente-ontwikkelingen, terwijl dat vraagstuk niet speelt voor vastrentende leningen. In de financiele markten zijn obligaties met vaste coupons ook gevoelig voor rente, en kennen we voor hypothecaire leningen ook boeterente.
Ik vind het een beetje gezeur om niks van Hester Bais, en denk dat AFM er praktisch mee omgaat. Boeren met leningen van 20 a 30 jaar kun je toch niet vragen om een paar ton onderpand te storten ivm dalende rentes? Dat is waanzin. Dat geld hebben ze doorgaans niet vrij beschikbaar.
Nico Janssen 7
ArjanVerder vind ik het (opnieuw) erg kort door de bocht geredeneerd dat renteswaps altijd tot doel hadden / hebben om tot einde looptijd te laten doorlopen. In theorie wellicht, maar in de praktijk voor een aanzienlijk aantal MBK'ers niet, omdat tussentijds leningen overgesloten worden, aangepast, verlengd, afgelost, etc... Er ontstaat dan een mismatch met de bijbehorende swap en (dus) in veel gevallen een speculatieve, niet gehedgde swap-positie. Een zorgvuldig opererende bank (voorzichtigheidsbeginsel) zal hier altijd rekening mee (dienen te) houden en hiervoor margin bij de klant vragen.
Arjan 7
Nico JanssenIk durf te wedden dat Nederland massaal in opstand komt.
Dus waarom zou je bij renteswaps dan die zorgvuldigheid wel toepassen, als de bank helemaal niet het recht heeft om de swap te unwinden met de klant zolang hij maandelijks of per kwartaal netjes betaalt.
Een actuele verplichting is niet de verplichting om marktwaardes als onderpand aan te houden omdat die niet periodiek worden verrekend, de enige verplichting die je hebt is rente betalen.
Ps. voor diegene die mijn opmerkingen steeds zit te minnen: Je bent een heel triest figuur.
Nico Janssen 7
ArjanHoe zou het komen dat in Nederland woningen tot 100% financierbaar zijn? En hoe zou het komen dat de rentes op hypotheken in Nederland ver boven de marktrente liggen? In Denemarken worden nu zelfs hypotheken met een negatieve rente verstrekt. Jaja, dat is in Nederland nog heel ver weg....
Hoe zou dat allemaal komen? Ik weet het antwoord wel.... Iets met kongsi tussen banken en overheid in Nederland. En die AFM? Die doet hier niets aan.... Mooie toezichthouder....
Arjan 7
Nico JanssenEen beleggingsonderneming ziet er op toe dat cliënten die posities hebben in financiële instrumenten waaruit verplichtingen kunnen voortvloeien voortdurend over voldoende saldi beschikken om aan de actuele verplichtingen die uit die posities voortvloeien te voldoen.
2.
Indien een cliënt als bedoeld in het eerste lid over onvoldoende saldi beschikt om te voldoen aan de actuele verplichtingen die voortvloeien uit posities in financiële instrumenten, ziet de beleggingsonderneming er op toe dat deze cliënt zekerheden stelt waaruit die verplichtingen kunnen worden voldaan. Indien de cliënt geen zekerheden kan stellen, sluit de beleggingsonderneming de posities zo spoedig mogelijk doch uiterlijk binnen vijf werkdagen tenzij er zich bijzondere omstandigheden voordoen.
Mijn toelichting:
De verplichting van de klant is om rentebetalingen te verrichten voor de huidige periode. De verplichting is NIET om periodiek de marktwaarde te verrekenen. Zolang de klant aan die verplichting voldoet, heeft de bank NIET het RECHT om de transactie tussentijds af te wikkelen en is volgens AFM onderpand niet vereist. Op het moment dat de bank WEL het RECHT heeft om de transactie vroegtijdig te beeindigen, ondanks dat de klant voldoet aan zijn verplichting, dan is de marktwaarde wel onderdeel van de ACTUELE verplichtingen. De Wet vereist dan wel onderpand. Dat banken dat recht niet beschikken, is van essentieel belang om AFM dit standpunt in te laten nemen. En ik denk volledig terecht.
Nico Janssen 7
ArjanArjan 7
Nico JanssenAFM heeft toen het standpunt ingenomen dat zolang in het contract niet staat dat de bank een optie heeft om tussentijds te unwinden terwijl de klant niet in verzuim is (verplichtingen nakomt om rente te betalen op rentevervaldatum) er geen dekkingsverplichting is. Dat betekent dat de eerst komende rentebetaling een actuele verplichting is, en de daarop volgende rentebetalingen toekomstige verplichtingen. Wanneer de bank echter die optie wel heeft (dus de klant kan dwingen te unwinden terwijl klant verplichtingen nakomt), dan wordt de marktwaarde onderdeel van de actuele verplichting. De klant is dan namelijk verplicht de marktwaarde te verrekenen met de bank.
Daarnaast stelde AFM dat de Wet slechts een minimale dekkingseis voorschrijft, maar dat banken de vrijheid hebben om toch dekking te eisen als zij dat willen toepassen.
Vertaald naar de praktijk betekent dit dat Rabobank kan besluiten geen dekking te eisen, en ING wel.
In het wereldje waar jij werkte kan het dus goed voorkomen dat er wel werd gewerkt met margin calls, en het is ook heel gebruikelijk in de financiele markten dat partijen onderling een ISDA en CSA afsluiten waarbij dagelijks onderpand wordt uitgeruild obv marktwaarden.
Maar niet-professionele beleggers zijn geen mensen die allemaal cash of AAA rating govies bezitten om als onderpand te stallen voor lange looptijden, dus de klant is er helemaal niet bij gediend. AFM heeft ook in die zin rekening gehouden met het belang van de klant.
De enige reden waarom deze juristen hopen dat die dekking wel vereist is, is dat ze hopen dat het renteswap contract wordt vernietigd waardoor klant per saldo tegen euribor plus opslag kon lenen. Meer financieel voordeel voor de klant vergeleken met compensatie. Maar dit waren klanten die de rente wilden fixeren en niet klanten die tegen euribor wilden lenen.
Hester Bais 5
ArjanDat de AFM een verborgen agenda heeft is inmiddels wel duidelijk. Zelfs als banken de toezichthouder opzettelijk verkeerd hebben geïnformeerd over de aard van de limieten, dan kan de AFM zich niet vrijwaren nu wij al meer dan 5 jaar aan de bel trekken (en bewijs overleggen dat er operationeel margin calls plaatsvonden, die in nadeel van de klant waren). Mijn eerste zaak ligt nu bij Hoge Raad, een particulier die buiten het herstelkader valt omdat hij volgens dit kader “deskundig” is. Deze groep is veel groter en omvat ook (semi)publieke instellingen. Ik heb altijd gezegd dat het hier - al dan niet wederzijdse - dwaling (of bedrog) betreft. Klanten hadden er namelijk geen enkel belang bij dat banken het tegenpartijrisico gingen afwentelen op de klant. Het Hof heeft de dwaling in 2015 toegewezen in mijn zaak. Probleem is dat dit eigenlijk voor alle klanten geldt, dus vandaar dat banken en toezichthouders proberen recht te praten wat krom is (en dan verklap ik je ook dat het onderdeel is v/e veel groter probleem, namelijk saldocompensatie. Zie SNS rapport van Financiën. Ik raad je aan om eens wat dieper in de jaarrekeningen van Bank Mendes Gans te duiken. De AFM heeft niet zonder reden dit in 2015 verklaard en jarenlang slechts twee bestuurders gehad).
Arjan 7
Hester BaisMijn stelling is dat AFM al voor de crisis het standpunt heeft ingenomen dat er geen minimale dekkingseisen zijn voor renteswaps waarbij ik eerder al de randvoorwaarden in dit artikel heb gegeven, en ik kan me daar ook goed in vinden. Flauwekul om dekking te eisen indien bank geen recht heeft om transactie vroegtijdig te unwinden en marktwaarde op einddatum altijd 0 is. Is volledig inconsequent omgaan met renterisico's tov vastrentende leningen waar ook renterisico is en marktwaarde ontwikkeling is.
En ik was er bij in de tijd dat AFM die gesprekken had met de banken, en jij niet.
De rest van je reactie laat ik aan mij voorbij gaan. Ik kan er geen touw aan vastknopen wat je allemaal schrijft, en je schiet van links naar rechts. Geen idee wat ik met deze info moet.
Hester Bais 5
ArjanArjan 7
Hester BaisTeneerste ken ik jouw dossiers niet, en ten tweede vaar ik nooit blind op informatie die anderen mij geven.
Ongetwijfeld dat er fouten zijn gemaakt door banken, maar ik laat dat graag door de rechter beoordelen.
Hester Bais 5
ArjanArjan 7
Hester BaisWelke bewijzen heb je daar voor?
Of is het een verhaal wat je zelf hebt beredeneerd?
Maar goed, ik lees het wel in de media wanneer je ze voor de rechtbank sleept.
Op basis van de informatie die ik heb en de toelichtingen daarop, ga ik echt niet dit soort conclusies trekken.
Hester Bais 5
ArjanIk ga lekker slapen. Mijn aangifte ligt bij diverse instanties. De kleinste partijen zijn inmiddels gecompenseerd en ik heb verder geen haast. Ik wil alleen dat de waarheid boven tafel komt.
Arjan 7
Hester BaisIn de financiële wereld wordt dat niet als fraude gezien, maar als een vraagstuk waar onduidelijkheid over was. Het is de visie van banken dat zij juridisch hebben onderzocht wat de risico's zijn en of je kan salderen, tegenover een toezichthouder die zijn vingers daar niet aan wil branden en dus het voorzichtigheidsprincipe hanteert.
Ik kan prima leven met dat standpunt van de toezichthouder, maar om dan het standpunt in te nemen dat het fraude is, dat gaat me vele stappen te ver. Het was een meningsverschil waar banken een goed punt hadden inzake het inschatten van risico's. Dat toezichthouders vervolgens daar niet een hele apparaat op willen zetten dat allemaal op individueel niveau te beoordelen tot in alle juridische details valt ook wel te begrijpen.
Hester Bais 5
ArjanHester Bais 5
ArjanArjan 7
Hester BaisAls je een klant een krediet toezegging geeft, en ook duidelijk maakt dat rentederivaten margin vereisen, dan is het gevolg daarvan dat een kredietverstrekking inzake margin een inperking is op de kredietruimte.
Je moet echter het hele dossier kennen om een goed oordeel te vormen of de bank hierin goed gehandeld heeft, en kan niet vanuit beginsel stellen dat een margin krediet de kredietruimte niet mag verlagen.
Hester Bais 5
ArjanRikkie 7
Hester BaisNico Janssen 7
ArjanOverigens zijn de zekerheidseisen bij hypotheken dan wel weer heel raar geregeld in Nederland, specifiek bij dalende huizenprijzen. Vergelijk met de steeds strengere regels bij consumptief krediet wanneer het inkomen omlaag gaat. Waarschijnlijk vanwege de banken-hypotheken lobby in Nederland.
Arjan 7
Nico JanssenEveline Bernard 6
ArjanSchrijffoutje?
Arjan 7
Eveline BernardAnton Weenink 2
Thomas Bollenthijs 117
KIFID bij woekerpolissen
Het zijn gewoon ""decorstukken van de regering en het grootkapitaal, om de onderknuppels (bevolking) een gevoel te geven dat er naar je geluisterd wordt, maar het is echt niet meer dan dat.
Snap dat nu eindelijk eens!!!!!
Als je alle aan de kaak stellende artikelen van FTM naast elkaar legt en uiteindelijk een balans opmaakt van wat er nadien is aangepast of verandert is bij de genoemde organisaties of personen, kun je niet anders concluderen dat FTM weliswaar een uitstekende signalerende functie heeft (zeer goed) maar dat er qua oplossend vermogen binnen overheid niets gebeurt en de polonaise van Rutte, Shell, banken, verzekeraars, zorgondernemers, lobbyisten, UWV loopt nog steeds onverminderd vrolijk door, ten koste van.....
juist: U en Ik
Mz59 7
Dat betekent dat Bais van het Gerechtshof geen gelijk heeft gekregen. Daarom zegt het AFM ook niets.
Bais zegt "Als advocaat geloof ik in de onafhankelijkheid van de Hoge Raad en vertrouw ik er op dat het recht zal zegevieren.’ Zij bedoelt dat het recht dus niet gezegevierd heeft bij het Gerechtshof?
Het zou dus wel interessant zijn om de beslissing van het Gerechtshof te zien. Referentie?
Thomas Bollen 7
Mz59Mz59 7
Thomas BollenVoorbeeld: https://tpo.nl/2019/08/20/advocaten-willem-holleeder-rechtbank-was-vooringenomen/
Beweren dat de rechtbank vooringenomen was lijkt mij niet zo’n sterk verweer; als je tot levenslang wordt veroordeeld dan wil je wel in beroep gaan.
Thomas Bollen 7
Mz59Mz59 7
Thomas BollenJan-Maarten
Mz59Mz59 7
Jan-MaartenThomas Bollen 7
Jan-MaartenJan-Maarten
Thomas Bollen12 Conclusie
De conclusie strekt
in het principale cassatieberoep: tot vernietiging en tot verwijzing, en
in het incidentele cassatieberoep: tot verwerping.
(Het principale cassatieberoep was ingesteld door ING).
Zie rechtspraak.nl -> ECLI:NL:PHR:2019:331
Mz59 7
Jan-MaartenIk begrijp dat volgens de AG de banken wel een mededelingsplicht hebben, maar dat die niet onbegrensd is. Klinkt op zich niet zo vreemd.
Thomas Bollen 7
Jan-MaartenHet oordeel dat de allowancefaciliteit geen kosteloos extraatje maar een kredietfaciliteit is, wordt door de AG bevestigd. Dat staat dus buiten kijf.
Ik kijk in elk geval uit naar de uitspraak van de Hoge Raad!
Hester Bais 5
Jan-MaartenWat met name van belang is, is dat de AG niet overweegt dat de Allowancefaciliteit geen krediet is. Dat is nou juist wat ING wilde. Bovendien zou het kunnen dat, wanneer de Hoge Raad de AG volgt, uiteindelijk toch wordt aangesloten bij de geldstroomuitleg zoals de Hoge Raad heeft toegelicht in zijn arrest waarin hij de prejudiciële vragen heeft beantwoord. Ik verwijs je naar dit arrest, waarbij de Hoge Raad toelicht dat ook bij toepassing van artikel 6:210 BW uiteindelijk tot de uitkomst kan leiden dat alle betalingen terug moeten. Het is afhankelijk van de omstandigheden van het geval welk product een klant – de dwaling weggedacht – zou hebben gekozen. Ik kan me voorstellen dat een snelle lezing van de conclusie van de AG zou kunnen oproepen dat het incidenteel cassatieberoep terzijde wordt geschoven. Echter, in r.o. 10.18.3 overweegt de AG:
Hester Bais 5
Jan-Maarten“Hoewel in de toelichting op dit onderdeel vooral wordt verwezen naar een aspect waarover het hof een in cassatie onbestreden oordeel heeft gegeven (namelijk de eis dat het renterisico voor een bedrag van € 6.75 miljoen werd afgedekt; zie s.t. Cliënt nr. 80 en rov. 2.4 TA3), valt niet uit te sluiten dat na cassatie en verwijzing het verwijzingshof zou kunnen oordelen dat er reden is de incidentele vordering geheel of gedeeltelijk toe te wijzen (dan wel af te wijzen). Om het verwijzingshof daartoe de ruimte te geven, kan mijns inziens worden volstaan met het buiten behandeling laten van onderdeel 6 van het incidentele cassatiemiddel.”
Juist op basis van deze stukken zou de uiteindelijke uitkomst in dit geval kunnen zijn dat wordt aangesloten bij de geldstroomuitleg, omdat er in dit geval helemaal geen noodzaak was het renterisico (volledig) af te dekken. In het arrest waarin de Hoge Raad de prejudiciële vragen beantwoordt, lees je vooral terug dat het niet altijd gerechtvaardigd is dat alle betalingen terug moeten (geldstroomuitleg) en dat in die gevallen moet worden ingegrepen op de vernietiging. Dit is echter allemaal afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Bovendien is het opvallend dat de Hoge Raad in zijn antwoorden op de prejudiciële vragen art. 6:210 BW (en overigens ook nog andere wetsartikelen) benoemt, terwijl de prejudiciële vragen daar niet naar verwijzen. Maar dat terzijde.
Thomas Bollen 7
Mz59Mz59 7
Thomas BollenHester Bais 5
Mz59Anton Weenink 2
Thomas Bollen''Het Hof van Amsterdam corrigeerde de uitspraak van het Gerechtshof in hoger beroep''. Die zin kan niet kloppen, lijkt mij.
En of het oordeel van de HR een eindoordeel is daarover kan men redetwisten. HR kan terugverwijzen naar ander Hof. Verder, HR oordeelt niet over de feiten, alleen over toepassing recht t.a.v. het specifieke punt dat is voorgelegd in cassatie. Wanneer er gesjoemeld is met de feiten door achterhouden ervan door de bank kan er nog steeds een herroepingsprocedure worden gevoerd (in Nederland weliswaar meestal kansloos, maar toch). Ook kan men onder omstandigheden naar het Europees Hof voor de Rechten van de mens stappen, bijvoorbeeld omdat er ergens in de rechtsgang een schending van de Europees Verdrag Rechten van de Mens (EVRM; bijvoorbeeld artikel 6 EVRM) heeft plaatsgevonden.
Thomas Bollen 7
Anton WeeninkHester Bais 5
Mz59Roland Horvath 7
Er zijn drie opvallende, onaanvaardbare zaken:
1. Waarom verkopen NL grootbanken onduidelijke producten, rentederivaten,
uit de VS. Wellicht omdat ze uit de VS komen, de VS zijn heilig in elk opzicht.
Producten die steunen op hypotheken. De VS economie is onstabieler dan de economie van de EU. Er is veel minder Sociale Zekerheid SZ wat de vraag stabiliseert. Als de koopkracht afneemt dan zijn hypotheken de eerste slachtoffers.
2. Waarom fantaseert een instantie als de Autoriteit Financiële Markten AFM er op los en verklaart een wet niet van toepassing.
Dergelijk gedrag vindt men ook bij NL rechtbanken zelfs bij de Hoge Raad. Het komt er in die gevallen op neer dat de wet wordt herschreven.
3. De AFM staat aan de kant van de sterkste, van de grootbanken niet van het MKB. Een in NL en in BE en in de EU wel bekende houding van de overheid.
4. Nog iets.
Globaal en lokaal. In alles. Ook in bankzaken.
Het globale beurs gedoe en de mobiliteit van het geld hebben blijkbaar meer nadelen dan voordelen. Dat geldt ook voor de productie en handel in goederen.
Het is wellicht aangewezen de hele allocatie van geld in ieder land toe te vertrouwen aan één overheidsbank. Die het geld toekent volgens de noodzaak.
Zo iets is overzichtelijker, beter te regelen, transparanter en stabieler.
Geld en krediet zijn geen zaken die aan private ondernemingen kunnen toevertrouwd
worden. Het artikel is daar een levend bewijs van. De overheidsdienst, die controle moet uitoefenen, gedraagt zich als knecht van de banken.
De oplossing: Of privaat of collectief. De oplossing: collectief.
Mz59 7
Roland HorvathHeeft u voorbeelden van dat soort HR beslissingen?
Roland Horvath 7
Mz59Er is een arrest van februari 2017 over een belasting maatregel op de pensioenen van een internationale organisatie. Er is veel trammelant tussen nationale overheden en internationale organisaties. Dat is o.a. het gevolg van het feit dat internationale organisaties confederaal / intergouvernementeel bestuurd worden zoals de EU. De EU Raad is een confederale vergadering -één minister per lidstaat-, te vergelijken met de NL Eerste Kamer en met de bevoegdheden van de NL Tweede Kamer. Het gaat voor 90 à 95% uitstekend in zo'n confederaal bestuur maar voor 5% stokt het geheel. In de EU is dat o.a. de immigratie.
In het arrest betoogde de Hoge Raad HR twee zeer merkwaardige zaken.
- In een wetsartikel was een groep personen: De ambtenaren en de gepensioneerden van een internationale organisatie gedefinieerd. In een volgend wetsartikel werd verwezen naar die groep personen. En daarvoor golden dan een aantal zaken. De HR redeneerde zolang tot ze besloten dat de genoemde zaken niet golden voor de gepensioneerden. Er was hier echter sprake van een wiskundige identiteit van twee groepen, die dus dezelfde personen omvatten. Dus een 'letterlijke' interpretatie van de wettekst werd in de hoek getrapt door de HR. De HR fantaseerde er op los en ging op de stoel van de rechter zitten.
- Verder verkondigde de HR dat de grootte van de netto pensioenen van ex internationale ambtenaren geen invloed heeft op het functioneren van de organisatie. Terwijl die moet kunnen aanwerven uit alle lidstaten, anders is haar bestaan in gevaar. De netto pensioen bedragen hebben een zeer grote invloed op de personeelsaanwerving.
Het arrest: Schokkend en onaanvaardbaar.
Mz59 7
Roland HorvathWiskunde en recht werkt niet altijd. Dus juridisch is het gebruikelijk om in het eerste artikel te definiëren: dit recht geldt voor iedereen, om dan in het tweede artikel te definiëren: het bovenstaande geldt niet voor .... wiskundig gezien is dat een contradictie, maar juridisch gezien is het duidelijk; een algemene definitie en dan wat uitzonderingen, anders wordt het te ingewikkeld.
Nico Janssen 7
Roland Horvath“Waarom verkopen NL grootbanken onduidelijke producten, rentederivaten,
uit de VS. Wellicht omdat ze uit de VS komen, de VS zijn heilig in elk opzicht.
Producten die steunen op hypotheken. De VS economie is onstabieler dan de economie van de EU. Er is veel minder Sociale Zekerheid SZ wat de vraag stabiliseert. Als de koopkracht afneemt dan zijn hypotheken de eerste slachtoffers.”
Ik weet niet hoe je erbij komt dat deze producten uit de VS komen? Misschien zijn ze daar ooit bedacht, maar ze zijn al decennia volstrekt gangbaar bij Nederlandse banken en het (financiële) grootbedrijf in Nederland. Ook in het securitiseren van hypotheken was ABN-AMRO al decennia een van de grotere spelers in de internationale financiële markten.
Roland Horvath 7
Nico JanssenDe waarde daling van die hypotheken brachten banken in geldmoeilijkheden. En die daling was het gevolg van de daling van de koopkracht in de VS, een hypotheek is het laatste wat men betaalt. Die koopkracht daling was niet verwonderlijk aangezien bedrijven in de VS in het algemeen zelf mogen verlagen. Bijvoorbeeld om uit de rode cijfers te blijven. Dat creëert een daling van de koopkracht en al gauw een overproductie en een depressie. Een andere reden voor de crisis was er niet.
De rentederivaten met hypotheken in de VS als onderliggende waarde werden ook in Europa verkocht.
Dat creëerde moeilijkheden voor de banken. De Europese banken kregen uiteraard ook moeilijkheden door de bankencrisis in de VS.
Nico Janssen 7
Roland HorvathArjan 7
Nico JanssenAls je slechte assets stopt in een product, dan is het product niet het risico maar nog steeds de ingebrachte asset.
Probleem van verspreiding is op dat moment vooral dat niemand in de kapitaalmarkten weet wie welke positie heeft, en als ze dat wel weten dat ook niet grondig gaan analyseren. Je komt dan in een wereld waar je helemaal niks meer vertrouwt, dus ook niet beschikbare informatie.
Er is dan weinig nodig om alle kassen van banken op slot te zetten. Risk afdelingen gaan dan niet allemaal analyses loslaten op de financiele posities en beleggingen van andere partijen. Ze vertrouwen informatie niet meer en ze hebben de mankracht er helemaal niet voor om dat op dagbasis te monitoren.
Dus ja, CDO's en CDS'en hebben zeker een negatieve bijdrage gehad, maar de echte oorzaak is toch echt dat er wereldwijd geen risicobesef meer was en dat dus vooral in de VS krediet met zeer hoog risico is verkocht aan buitenlandse beleggers. En dan maakt het niet meer uit of je dat via ingewikkelde of simpele producten doet. Er is helemaal niemand die daar nog naar kijkt als de verliezen zich gaan uiten.
Co Pater 7
Nico JanssenHet echte probleem is het hele schuldgeld systeem zelf, en de neiging die het genereert om dit soort praktijken te genereren.
Het hele schuldgeld systeem is gebaseerd op chrematistiek en heeft niets maar dan ook niets meer met economie te maken.
Ook weer niet gek, want alles lijkt tegenwoordig slechts op die systematiek gebaseerd te zijn.
Aristoteles had het er al over, net als Marx ( G-W-G ).
Het begrip economie zoals we dat tegenwoordig kennen, zou volgens de indeling van Aristoteles eigenlijk chrematistiek moeten heten: Mathew Forstater.
Het heeft ook niets meer met risico management van doen. Het financiële systeem is zelf een groot risico.
Er kan zelfs geen sprake zijn van goede assets. Het is allemaal onzin.
Hervormen dus en simpeler maken toegespitst op wat economie is.
squarejaw 5
Co Pater 7
Keer op keer worden we daarmee geconfronteerd.
Publieke en private verstrengeling als rode draad die telkens weer schijnbaar onoplosbare ellende genereren.
Hervormen het bankenland, Nu
https://onsgeld.nu/kamerdebat-memo-geldstelsel.pdf
Jan Willem de Hoop 12
De overheid vindt dat ze zelf onaantsbaar is - ongeacht wat ze doet, overheden zorgen dat sectoren en / of grote organisaties onaantastbaar zijn, mogen zijn, kunnen blijven, ongeacht wat ze doen. Probeer dan nog maar eens een rechtsstaat te zijn / blijven als land. Van mensen die geleerd hebben dat ze onaantastbaar zijn, geleerd hebben overal mee weg te komen, weet je zeker dat ze in de toekomst nog dommere - en risicovollere dingen gaan doen. Als winnaars alleen nog maar kunnen winnen, omdat ze de verliezen altijd op anderen kunnen afwentelen, dan is dat geen markt, maar misdaad.
Vraagje nog; Hoe lang is de kwalijke rol die AFM speelde bij ontwijken - beperken aansprakelijkheid banken bekend?
Berend Pijlman 13
"De AFM is van mening dat de saldibewakingsplicht in principe niet [zou moeten gelden] bij rentederivaten van nietprofessionele klanten, tenzij bij het afsluiten ervan voorzienbaar is dat het rentederivaat gedurende de looptijd tussentijds wordt opgezegd. [De AFM stelt voor dat de wet hierop wordt aangepast]"
En dat had de AFM dan al ruim voor de crisis moeten aankaarten. Maar de banken hebben deze wettelijke verplichting niet aanhangig gemaakt bij de AFM. Waarom niet? De lijntjes tussen de politiek en de banken zijn kort. Als de banken van mening zijn dat de margin calls onterecht waren, waarom zijn er dan toch ondernemers door onder Bijzonder Beheer geplaatst?
Nu heeft de AFM echter gespeculeerd op de bedoeling die de wetgever had bij het opstellen van de wet. Daarmee gaan ze op de stoel van de rechter zitten. Dat doet afbreuk aan de scheiding van de machten.
Bij het uniforme herstelkader hield de AFM er ook al een eigen interpretatie van de wet op na. Dat belooft weinig goeds voor de wijze waarop de AFM toezicht houdt. Welke alternatieve wetsopvattingen houdt de AFM nog meer aan?
Ik zou de AFM voorstellen om telkens de minister te adviseren de wet te verduidelijken wanneer de AFM geneigd is om zelf de bedoeling van de wet in te vullen, wanneer die wet niet zwart/wit lijkt te zijn.
Nico Janssen 7
Berend PijlmanArjan 7
Berend PijlmanDat heeft wel plaatsgevonden. Ik wist voor de crisis al het standpunt van AFM.
Berend Pijlman 13
ArjanWaarom hielden banken de toekomstige verplichtingen aan op een virtuele rekening? Dat gezien er geen verplichting toe was én het tevens niet logisch was, omdat de swap niet beëindigd kon worden op ieder gewenst moment. Maar dan toch wél in geval van faillissement? Zit ik er ver naast als de banken deze toekomstige verplichtingen wel in rekening bij de klant wilde brengen in geval van faillissement?
Waarom had deze virtuele schuld invloed op de wijze waarop de bank met de klant omging?
Waarom schermt de bank (Rabobank) zelf wel met de 'verplichting' richting klanten als zij het zelf niet als verplichting zien (citaat uit het artikel):
"Vandaag is geconstateerd dat het afgesproken bedrag, de limiet die u heeft afgesproken met de bank, is overschreden. Wettelijk dienen wij dit manco binnen vijf dagen op te lossen. Ik hoop dat de opties voor u duidelijk zijn."
En waarom had deze virtuele lening wel invloed op de mogelijkheden van de klant?
"bij nieuwe kredietaanvragen of kredietrevisies namen de banken dit bedrag mee als ‘buiten de balans blijkende verplichtingen’."
"Deze limiet, om het marktrisico af te dekken, wordt gezien als aanvullend kredietrisico op de klant (je kunt dit zien als een vertaalslag van marktrisico naar kredietrisico)."
"Op het bankafschrift van een Raboklant wordt de ‘limiet uit hoofde van rentederivatentransacties’ zelfs gewoon opgeteld bij zijn andere leningen."
Hoe is het te verantwoorden dat de bank richting de toezichthouder anders met de wet omgaat dan richting de klant? Had de AFM daar niet op in moeten grijpen? Het raakt aan de toezichtstaak van de AFM:
"Gedragstoezicht is gericht op ordelijke en transparante financiële marktprocessen, zuivere verhoudingen tussen marktpartijen en zorgvuldige behandeling van cliënten."
Als je tegen de AFM zegt dat saldibewakingsplicht niet nodig is, terwijl je tegen de klant zegt dat het een wettelijke plicht is. Is dat zuiver?
Arjan 7
Berend PijlmanMaar AFM kan niet tegen banken zeggen dat ze geen dekking mogen eisen omdat er geen verplichte dekkingseis is. Als een bank vanuit eigen risico management toch zekerheden wil opeisen, dan heeft ze die mogelijkheid (mits voorwaarden en contracten die ruimte tot extra zekerheden opeisen mogelijk maakt).
Ik kan niet namens banken gaan spreken die klanten hebben verteld dat wanneer zij toch dekking eisten die voortvloeit vanuit WfT. Wanneer een bank dit zegt tegen de klant, dan betekent dat niet dat dit zo is, en dat je dat AFM kwalijk kan nemen. Banken die dekking gingen eisen, kregen natuurlijk te maken met klanten die hier niet blij mee waren. Dan is het voor banken verleidelijk om zich te verschuilen achter Wetgeving. Of ze dachten dat ze het voor de zekerheid beter toch konden toepassen (risico dat AFM van standpunt zou veranderen in toekomst was er ook)
Dus ja, het is niet netjes dat banken die dekking eisten zich hebben verschuild, achter de wetgever. Maar ik vrees dat je niet met dat argument renteswaps kan terugdraaien.
Berend Pijlman 13
ArjanMaar goed, die rechtzaken zullen allemaal wel loslopen. Wat ik maar even wilde aankaarten is de systematische weeffout van de AFM door de rol die het zichzelf toebedeelt. En dat zal ook voor andere zelfstandige bestuursorganen gelden.
En in dat licht leg je ook weer precies de vinger op de zere plek (zonder dat je je er van bewust lijkt te zijn). Je stelt namelijk dat de banken er rekening mee hielden dat de AFM hun standpunt zou wijzigen. Maar de AFM is niet de wetgever noch de rechter. De AFM kan het zich niet permitteren om een standpunt in te nemen. Als de banken het niet eens waren met de wet of zij hadden twijfels over hoe de wet uitgelegd moet worden dan hadden ze dat bij de AFM kunnen aankaarten en had de AFM de minister kunnen adviseren. De AFM heeft geen taak om de banken van een interpretatie van de wet te voorzien. Dat dit tot ongewenste resultaten leidt, blijkt wel dat de banken alsnog handelen tegen de interpretatie van de AFM omdat de AFM van mening zou kunnen veranderen. Daaruit blijkt wel dat de interpretatie van de AFM eigenlijk niets waard is. Het gaat erom hoe de rechter de wet uitlegt.
Daarnaast was de AFM ervan op de hoogte dat banken wettelijk geen dekking meende te hoeven vragen en dit desondanks toch deden. Dat lijkt me nog steeds niet zuiver van de banken en daar heeft de AFM dus wel een taak.
Ik heb het gevoel dat dit maar het topje van de ijsberg is qua misvattingen over de taakopvattingen van zbo's.
Arjan 7
Berend PijlmanOverige schade zal echt per situatie moeten worden bekeken (wat is aan klant gecommuniceerd, wat staat in contracten, heeft de bank het goed toegepast etc). Er moet niet blind worden gecompenseerd aan klanten omdat het product renteswap niet per definitie slecht is. Uiteindelijk rekenen banken die kosten aan de andere klanten door. Moet je zorgvuldig mee omgaan.
Berend Pijlman 13
ArjanOp je een na laatste zin wil ik toch even ingaan. In een werkende markt zou het verwerken van de kosten in de prijs ervoor zorgen dat de omzet daalt. Dat gaat ten koste van de winst. Verhogen van de prijs gaat in een werkende markt niet zo gemakkelijk.
Nu is het natuurlijk zo dat er sprake is van een oligopolie waarin ook nog eens al die bedrijven, met de grootste omvang, in het beklaagdenbankje zitten. Dus is het voor deze banken makkelijker om de kosten wel door te rekenen. Maar ook dat is dus een gevolg van een systematische fout. Namelijk een oligopolie in de financiële dienstverlening.
Berend Pijlman 13
ArjanEn waarom is die mogelijkheid er niet bij gewone hypotheken? Zoals je stelt:
"En laten we eerlijk zijn, hoe stompzinnig is het om allemaal dekking van klanten te eisen obv rente-ontwikkelingen, terwijl dat vraagstuk niet speelt voor vastrentende leningen. In de financiele markten zijn obligaties met vaste coupons ook gevoelig voor rente, en kennen we voor hypothecaire leningen ook boeterente."
Hoe stompzinnig was het dat banken dit in de praktijk dus wel deden? En belangrijker, mocht een niet-profesionele partij aan dergelijke onlogische voorwaarden worden blootgesteld?
Nico Janssen 7
Berend PijlmanArjan 7
Nico JanssenHet is inconsequent omgaan met het benaderen van risico.
De saldibewakingsplicht is ook helemaal daarvoor niet bedoeld, en omdat te begrijpen moet je terug gaan naar de reden waarom het is ingevoerd.
Het heeft allemaal te maken met producten waarbij rechten zijn ingebouwd om tussentijds transacties af te wikkelen, of waarbij op de einddatum een negatieve marktwaarde kan zijn die moet worden verrekend.
Denk aan opties. Waarbij iemand een short positie aangaat en de verplichting heeft om te leveren als er een exercise plaatsvindt. Dan moet er dus voldoende saldo op je rekening staan.
Zowel bij vastrentende leningen en renteswaps bestaat er geen recht in de contracten waarbij banken tussentijds de klanten kunnen bellen om te transactie te beëindigen omdat de bank een winst wil verzilveren. De klant moet dan eerst in verzuim zijn.
Die juristen proberen hier gewoon een slaatje uit te slaan, omdat ze saldibewakingsplicht willen toepassen op renteswaps, maar niet op vastrentende leningen. En het enige argument wat ze inbrengen is dat een renteswap een derivaat is en een lening niet.
Het is onzin, een lening is een product die markwaarde ontwikkelt. In de vastrentende lening zit de renteswap ingebakken.
Banken moeten praktisch omgaan met risico's die werkbaar zijn, en nog veel belangrijker: consequent risicobeleid toepassen op de verschillende producten. Onderpand eisen bij renteswaps had nooit moeten gebeuren bij het MKB.
Berend Pijlman 13
ArjanCo Pater 7
ArjanDeze stelling is onhoudbaar. Een lening genereert schuld, tegen rente en niet meer dan dat.
Wat dat met waarde van doen heeft is volstrekt onduidelijk en dus is de stelling nietszeggend.
Arjan 7
Co PaterHenk Zoer 7
ArjanArjan 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
ArjanSorry Arjan, maar je degradeert jezelf met dit soort reacties tot een productspecialist die niet in staat is op systeemniveau te denken maar tot in de eeuwigheid jouw product blijft verdedigen. Terwijl de wereld om jou heen ondertussen genoegzaam heeft geconcludeerd dat jouw producten over hun houdbaarheidsdatum heen zijn geraakt en voor heel veel ellende zorgen.
Arjan 7
Henk ZoerOndertussen sluiten de klanten massaal contracten tegen vaste rente voor lange periodes, met het risico dat ze een negatieve marktwaarde moeten betalen als ze tussentijds willen ontbinden. En als je dat een derivaat noemt dan vinden de mensen dat schandalig, en als het via een vastrentende lening is, dan is dat allemaal geen probleem. Als mensen een keuze maken die financieel in hun nadeel uitvalt, dan kan je dat ellende noemen. Maar als jij het normaal vindt dat mensen de verliezen door jou willen laten betalen, en de winsten zelf willen behouden, dan is mijn reactie daarop dat ik dat niet normaal vind. Verwijt mij dan maar dat ik niet op systeemniveau kan denken, ik weet wel beter.
Co Pater 7
ArjanLaat dat nu net je makke zijn. Vastgeroest denken, meer zit er niet in.
Arjan 7
Co PaterCo Pater 7
ArjanHet valt me op dat je simpelweg amper met kritiek op banken en geldstelsel kunt omgaan. Meestal volgt dan een manipulatieve reactie ( mensen willen nu eenmaal .... ) in plaats van een objectieve op de probleemstelling toegespitste redenering.
Op dit forum draait het om waarheidsvinding en niet om manipulatie. Het wordt eens tijd dat je dat ter harte gaat nemen. Op manipulators zitten we niet te wachten.
Henk Zoer 7
ArjanArjan 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
ArjanArjan 7
Henk ZoerMaar het zit zo bij jullie tussen de oren dat vastrentend lenen simpel is, en een renteswap ingewikkeld, dat er geen zinnige discussie met jullie over valt te voeren.
Met het vingertje wijzen, dat is wat jullie willen, meer niet.
Henk Zoer 7
ArjanSimon 73 3
ArjanEen groot deel van de misverstanden en conflicten op dit forum vallen in herhaling.
En in mijn opinie zit hier het breekpunt : mensbeeld.
Arjan 7
Simon 73Ik ben er 100% van overtuigd dat hij geen kennis van zaken heeft, en dit niet berust op misverstanden.
Dat zou een signaal voor Co moeten zijn, om gewoon niet op mijn reacties te reageren, zodat conflicten niet nodig zijn.
Maar dat pikt hij helaas niet op.
In geval van renteswaps hebben mensen de vrije keuze. Banken bieden ook vastrentende leningen aan die duurder zijn (o.a. voorwaarden boetevrije aflossingen). Maar als klanten de keuze maken om toch voor het lage tarief te gaan, dan moeten ze ook accepteren dat ze boeterente moeten betalen bij negatieve marktwaarde. En dat weten deze klanten ook. Alleen het probleem is dat de rente in 2008 fors is gedaald waardoor die boeterente hoog is. En bij vastrentende zakelijke leningen is ook niet alles boetevrij, en moeten bedrijven dat ook betalen. Banken hebben die kosten zelf ook aan de funding kant. Teveel mensen denken dat lenen een soort product is, waar al het risico voor de bank is, en niet voor hen zelf.
Co Pater 7
ArjanFatsoen heet dat !!
Arjan 7
Co PaterJe voegt namelijk niks inhoudelijks toe aan de discussie, en iedereen die bij jou ook maar de indruk wekt niet tegen banken te zijn, of het SP gedachtengoed niet deelt, moet met de grond worden gelijk gemaakt.
Ik en waarschijnlijk nog wel andere forumleden willen het gesprek niet meer met je aangaan vanwege die houding.
Dus ga niet elke keer de confrontatie zoeken Co. Ik heb daar geen zin in. Laat anderen met rust, en ga discussies voeren met anderen die daar open voor staan.
Al je reacties op mijn postings zie ik als vervuiling. Het leidt alleen maar af. Stop er mee.
Co Pater 7
ArjanMaar mijn kritiek behelst je narcisme, laat dat duidelijk zijn.
Het is ronduit stuitend dat je denkt je je zo'n houding kunt permitteren. Ik snap ook niet dat FTM geen narcisme filter instelt.
Heb je echt niet door hoe onfatsoenlijk je bent, en onbeschaafd ?
Rikkie 7
Co PaterDie Co3 toch. Nu heeft hij ook al verstand van psychiatrie. Hoe onfatsoenlijk en onbeschaafd is het om iemand met een andere mening narcist te noemen. Of minnetjes uit te delen aan andersdenkenden.
Staat Co3 misschien voor Communist 3.0?
Arjan 7
Co PaterNogmaals, stop met reageren.
Co Pater 7
ArjanNarcisme kan ik toch al niets mee, wie wel trouwens
Bij deze dus.
Rikkie 7
Co PaterVandaar dat ook bijna niemand meer iets met je te maken wil hebben. CO-munnist-3
Een narcist herkent zijn eigen narcisme niet en maakt daar anderen bij tegenspraak graag voor uit.
Bedankt voor de min 1, weet ik dat je het gelezen hebt....