AFM vermoedt marktmisbruik bij flitshandel op beurs

4 Connecties

High Frequency Trading krijgt bijzondere aandacht van toezichthouder AFM, Stern wil Hessing en Spaanse banken blijven geld pompen in vastgoed. Newswatch.

AFM gaat beter naar flitshandel kijken
Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten gaat strenger letten op de High Frequency Trading (HFT), beter bekend onder de term "flitshandel". Volgens AFM-voorzitter Ronald Gerritse kan de HFT-handel soms markten manipuleren zonder dat de toezichthouder het ziet. Volgens de Bank of England is de flitshandel op dit moment goed voor 35 procent van het totale aantal aandelenorders in Europa. Met name Nederlandse bedrijven als IMC - van Rob Defares en voormalig Goldman Sachs-bankier Wiet Pot - en Optiver het bedrijf dat dankzij de inspanning van hoogleraar Arnout Boot (commissaris bij Optiver) sponsor werd van de Universiteit van Amsterdam, blijken erg goed in deze handel bedreven te zijn. HFT vindt plaats in een totaal geautomatiseerde omgeving waarbij de zelf ontwikkelde algoritmes van de bedrijven de mate van het succes van het systeem bepalen.
"De wezenlijke vraag is niet hoe snel de handel is, maar of hij wegblijft van marktmisbruik', zegt AFM-voorzitter Ronald Gerritse in FD. "Als je pal voor het sluiten van de beurs een order inlegt en die vervolgens intrekt, omdat je kennelijk een reactie bij andere algoritmes wilt oproepen, dan wordt ik daar niet vrolijk van. Dan moet je je goed afvragen of dat geen kip-en-klare marktmanipulatie is".
Bron: Het Financieele Dagblad


Spaanse banken blijven geld pompen in vastgoed
Volgens de Wall Street Journal is er nog geen einde gekomen aan de belangstelling van Spaanse banken voor Spaans vastgoed. De kant noemt een aantal provinciale Spaanse banken die nog steeds bezig zijn om grote bouwprojecten te financieren.
"The drive to keep building in a housing market drowning in empty properties shows the depth of Spain's banking crisis. The country's housing bust saddled banks with not just vacant homes, but also billions of euros worth of undeveloped land."
Bron: Wall Street Journal


Stern heeft interesse in Hessing
Het in Amsterdam gevestigde en aan de beurs genoteerde Stern heeft belangstelling voor de maandag failliet verklaarde auto-importeur Hessing, aldus Stern-ceo Henk van der Kwast in FD. Van der Kwast zegt ook dat hij al langer belangstelling had voor Hessing en dat hij blij is dat er nu geen dwarsverbanden meer bestaan met Park Bloeyendael in De Bilt.
Bron: Het Financieele Dagblad


JSF nog geen kat in bakkie voor Lockheed Martin
"Lockheed Martin ziet dat als ze Nederland binnenboord willen houden, ze daar moeite voor moeten doen", aldus minister van Defensie Hans Hillen (CDA) nadat hij een bezoek aflegde aan de fabriek in Fort Worth Texas. De vraag is echter hoe serieus deze woorden van Hillen genomen moeten worden. Rond de aanschaf is een politiek spel gaande waarbij Nederland - dat al 800 miljoen euro in de ontwikkeling van de JSF investeerde - een kritische houding aannneemt. Jack de Vries, partijgenoot van Hillen en voormalig staatssecretaris van Defensie is een lobbyist voor het JSF-traject.
Bron: BNR Nieuwsradio

 

Het NOS-nieuws in een minuut (Mitt Romney wint in New Hampshire):

 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 698 leden