
Het Afval Energie Bedrijf in Amsterdam maakt van een half miljoen vuilniszakken per dag duurzame energie en grondstoffen. Follow The Money ging op bezoek en volgde het proces. Hoe maakt dit bedrijf van afval een nieuw product?
‘Afval is geweldig!’, roept Susanna van der Heide. Ze zal die uitroep nog een paar maal herhalen in een fris wit zaaltje met afgeplakte ramen ergens in het grijs en winderig Westelijk Havengebied. Van der Heide is een zeer goed gemutste communicatiemedewerkster bij het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) en heeft Follow the Money uitgenodigd voor een rondleiding. AEB Amsterdam maakt een flinke transitie door en is van een instituut voor afvalverbranding getransformeerd tot een grondstoffen- en energiebedrijf. Van zakken vol huisvuil en ander afval worden nu nieuwe producten gemaakt, waaronder energie. Dat wil AEB graag laten zien.
De verbrandingsoven van AEB stoot voor 99,9 procent waterdamp uit.
De bodemassen die na de verbranding van afval overblijven, worden verwerkt in, bijvoorbeeld, asfalt.
Circulaire economie
AEB ziet zichzelf als een onmisbare schakel in de zogenoemde circulaire economie en wil zich steeds meer gaan bezighouden met het recyclen van grondstoffen. Afval verbranden is dus niet hun primaire doel. Als onze automaatkoffie op is en we over het onwelriekende terrein van AEB lopen, is dat laatste duidelijk te zien. Iedere dag denderen 600 vrachtwagens vol afval het terrein op. Soms vervoeren ze bijzonder afval, zoals bijvoorbeeld brandblussers die over datum zijn, afval van ziekenhuizen, oude koelkasten of snoeren. Twee mensen zijn bij AEB bezig met het demonteren van de brandblussers. Daar zit veel materiaal in dat nog bruikbaar is. Zo wordt het koper in de spuitmond gescheiden van de rubberen slang. Tientallen anderen zitten iedere dag snoeren van bijvoorbeeld opladers open te knippen, om daar het koper uit te halen. ‘Zelfs met een relatief lage koperprijs van vijf euro per kilo is dat rendabel,’ zegt Metz. Alle brandblussers worden leeggespoten en gedemonteerd, om het koper te verkopen.
'Positieve businesscase'
Het resultaat van al dat werk? ‘Geen miljoenenwinst,’ aldus Metz, ‘maar het is wel een positieve businesscase. Grondstoffen worden steeds schaarser en wij winnen ze zo veel mogelijk terug uit afval.’ De strategie om afval te recyclen en leverancier van duurzame energie en grondstoffen te worden, is onderdeel van een koerswijziging uit 2008. Toen voorzag AEB dat er op den duur een afvaltekort zou ontstaan, waardoor de centrales niet meer optimaal gebruikt kunnen worden. Op dit moment importeert AEB afval uit Engeland, om winstgevend te kunnen blijven opereren. Hoewel de moderne afvalverbranding ons dus voorziet van energie, maakt dat de AEB ook afhankelijk van afval. Het openknippen van snoertjes levert nog geen miljoenenwinst op.
12 Bijdragen
Stonecity
Pepe
StonecityLisa Boerop
PepeStonecity
Lisa Boerophttp://www.volkskrant.nl/binnenland/nederlanders-gooien-voor-miljoenen-aan-goud-weg~a4201138/
Sanne
StonecityStonecity
SanneLisa Boerop
StonecityM Kroner
StonecitySanne
Stonecityhttp://www.tudelft.nl/fileadmin/UD/MenC/Support/Internet/TU_Website/TU_Delft_portal/Actueel/Dossiers/Archief/Dossier_Energielabel/Delftse_artikelen/Delftse_artikelen_over_duurzaam_bouwen/doc/DI-06-2-1gouduitafval.pdf
Yogibeer
Jan Willem de Hoop
Yogibeer16again
Daar geloof ik niets van
Immers, CO2 wordt helemaal niet genoemd, terwijl dit juist volop vrij komt bij verbranding.