Afwenden fiscal cliff stap dichterbij

2 Connecties
0 Bijdragen

De onderhandelingen tussen Obama en Boehner om de fiscal cliff te voorkomen, lijken sinds gisteren op gang te komen. volgens bronnen van Reuters is Obama bereid om 1220 miljard minder uit te geven.

De ontmoeting gisteren tussen president Barack Obama en de Republikein John Boehner, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft geleid tot optimisme over het afwenden van de fiscal cliff  - het pakket bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen dat bij aanvang van 2013 automatisch in werking zal treden met desastreuze gevolgen voor de Amerikaanse economie.

De ontmoeting tussen Obama en Boehner in het Witte Huis duurde gisteren slechts 45 minuten, maar onder druk lijkt alles vloeibaar te worden. De Democraten en de Republikeinen zijn dichter bij elkaar gekomen op het gebied van het begrotingsbeleid.

De contouren van een begrotingsakkoord beginnen steeds helderder te worden. Republikein Boehner had al aangegeven dat hij akkoord zou gaan met hogere belastingen voor alle Amerikanen die meer dan 1 miljoen dollar per jaar verdienden en, quid pro quo, Obama zal akkoord willen gaan met forse bezuinigingen op de sociale zekerheid.

Tegenvoorstel Obama
Volgens bronnen van persbureau Reuters heeft Obama een tegenvoorstel gedaan waarin er 1200 miljard extra inkomsten worden gegeneerd (door onder andere hogere belasting voor de rijken) en er voor 1220 miljard wordt bezuinigd op de overheidsuitgaven.    
Beleggers hebben er ook vertrouwen in dat er voor 31 december 2012 een oplossing komt. De Standard & Poor's 500 index van Amerikaanse aandelen steeg met 1,19 procent.