
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Nederlandse diplomaten verdacht van fraude, witwassen en afpersing
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Ondanks bedrijfsschandalen is Heineken-directeur nu voorzitter van anti-corruptiewaakhond
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Dry January? Niet nodig, volgens de alcoholindustrie
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
Strafrechtelijk onderzoek naar hotelstrand richt zich ook op de bestuurders van Bonaire
De gaslobby maakte ons afhankelijk van Rusland en bepaalt nu wéér het beleid
© JanJaap Rypkema
Agrarische lobby presenteert zich als onafhankelijk onderzoeksbureau
Een onafhankelijke factchecker annex journalistiek onderzoeksplatform voor agrarische feiten: zo presenteert de stichting Agri Facts zich aan de buitenwereld. Maar de lijntjes tussen de kopstukken van Agri Facts en de Nederlandse landbouwlobby blijken zeer kort. Ook ontving de stichting donaties van grote veevoerfabrikanten, zonder hierover transparant te zijn.
Waar gaat dit over?
-
In oktober 2018 is de stichting Agri Facts (STAF) opgericht. Het zelfverklaarde doel van deze stichting: onderzoeksjournalistiek doen, en de feiten controleren waarop het landbouwbeleid in Nederland is gebaseerd.
-
Agri Facts zet zowel overheidsinstanties als media onder druk om berichten of rapporten over de negatieve milieu-impact van de landbouw aan te passen.
Waarom moet ik dit lezen?
-
Agri Facts is niet transparant over haar doelen: het pretendeert onafhankelijk journalistiek onderzoek te doen, maar lijkt meer op een lobby. Uit onderzoek van FTM blijkt dat de agribusiness en de lobbygroepen van de sector Agri Facts deels financieren, en dat Agri Facts een willig oor vindt bij sommige politieke partijen
Hoe heeft Follow the Money dit onderzocht?
-
FTM sprak met de initiatiefnemers van Agri Facts, en las diverse brieven die de stichting heeft verstuurd. FTM deed ook navraag bij het bedrijfsleven met de vraag of aan de stichting is gedoneerd.
‘Je denkt er niet meteen aan, maar ook onze vleesconsumptie is een enorme waterverspiller,’ meldde waterleidingbedrijf Vitens op zijn website. ‘Voor de productie van een kilo rundvlees is meer dan 15.000 liter water nodig. Water bespaar je dus eenvoudig door een of meerdere dagen geen vlees te eten.’ De veehouderij is wereldwijd niet alleen verantwoordelijk voor veel CO2-uitstoot, maar verbruikt en vervuilt ook enorme hoeveelheden zoetwater. ‘Eet eens geen vlees,’ adviseert Vitens daarom. Of beter gezegd: adviseerde Vitens. De tip is inmiddels van de website van Vitens verwijderd. Volgens het waterwinbedrijf, zo zegt een woordvoerder, omdat er ‘verwarring’ was ontstaan bij lezers. FTM heeft echter inzage in documenten die een ander licht op de zaak werpen.
De Twentse hoogleraar Arjen Hoekstra opent op 24 januari 2019 een Word-document op zijn computer, en begint aantekeningen te maken van het telefoongesprek dat hij zojuist heeft gevoerd. ‘De [persvoorlichter] van Vitens wil me urgent spreken,’ noteert hij. ‘Vitens is benaderd door Agri Facts, een stichting in het leven geroepen door de landbouw, met het verzoek de tip om minder vlees te eten om water te besparen van hun website te verwijderen [..]. Agrifacts heeft Vitens gedreigd met juridische stappen, omdat zij als drinkwaterbedrijf een andere sector schade zouden berokkenen.’
FTM kreeg inzage in deze notities. Hoekstra, hoogleraar watermanagement aan de Universiteit Twente, is in november 2019 op 52-jarige leeftijd onverwachts overleden. In een memoriam in de Volkskrant wordt hij geroemd als ’s werelds ‘meest geciteerde wetenschapper’ op het gebied van de ‘watervoetafdruk’. ‘De echte waterverspilling vindt plaats door het eten van vlees en het kopen van een nieuwe spijkerbroek of T-shirt,’ vat de krant de kern van Hoekstra’s jarenlange onderzoek samen. Vitens baseerde de waterbesparingstip op zijn website dan ook op berekeningen van de Twentse expert.
De aantekeningen van Hoekstra vervolgen: ‘Vitens heeft om juridische redenen aan dat verzoek [tot verwijdering van de tip] gevolg gegeven. De persvoorlichter laat me weten dat ze echter nog steeds achter de inhoud van het bericht staan en het betreuren dat dit gebeurt.’
Inmiddels is op webpagina van Vitens niets meer te vinden over vlees en waterverbruik. Bezoekers van de website krijgen nu tips voorgeschoteld als ‘vervang lekkende en druppelende kranen’ en ‘douche een minuutje korter’.
Agri Facts blijkt niet alleen bedrijven en organisaties onder druk te hebben gezet, maar ook krantenredacties
Vitens is niet de enige die het afgelopen jaar een dreigende brief heeft ontvangen van Agri Facts. Ook andere overheidsinstellingen – het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de provincie Zuid-Holland – kregen bericht van de stichting, net als Milieu Centraal, de True Food Price Coalition en supermarktketen Jumbo. De boodschap in vrijwel al deze correspondentie: er is sprake van ‘een onjuiste weergave van agrarische feiten’, die direct dient te worden gerectificeerd, anders zal de Stichting Agri Facts (STAF) een juridische procedure starten.
Agri Facts blijkt niet alleen bedrijven en organisaties onder druk te hebben gezet, maar ook krantenredacties. Zo heeft het aangekondigd twee journalisten voor de Raad voor de Journalistiek te dagen. Op 30 december 2019 schreef de stichting aan dagblad Trouw dat in het artikel ‘Nederlands gezin steunt boerensector met 500 euro per jaar’ de lezer ‘op het verkeerde been’ wordt gezet. Het artikel bevat geen feitelijke onjuistheden, maar zou volgens Agri Facts de suggestie wekken dat de 500 euro in kwestie direct naar Nederlandse boeren gaat, terwijl dat bedrag naar een subsidiepot voor de Europese landbouwsector gaat. Ook een journalist van Het Financieele Dagblad zal voor de Raad voor de Journalistiek worden gedaagd. Het artikel ‘Elf misvattingen in het stikstofconflict’ zou ‘eenzijdig’ zijn, en cijfers in het artikel over de agrarische sector zijn niet ‘ter wederhoor’ voorgelegd aan de sector zelf.
Journalistieke ‘verruiming’
‘Wij doen aan onderzoeksjournalistiek, en ook een stukje wetenschapsjournalistiek,’ antwoordt Geesje Rotgers als FTM vraagt wat voor organisatie de stichting Agri Facts (STAF) is. De STAF staat op haar woonadres ingeschreven. Rotgers is lid van de NVJ, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, en ondertekent haar e-mails steevast met ‘onderzoeksjournalist’. ‘Ik vind dat journalisten elkaar wel wat scherper mogen houden,’ zegt ze over het voornemen om Trouw en Het Financieele Dagblad voor de Raad voor de Journalistiek te dagen.
Rotgers ziet Agri Facts als een mediabedrijf, maar er is wel een klein verschil met andere media: ‘STAF gaat net een stapje verder,’ zegt ze. ‘Als instituten foute informatie naar buiten brengen, dan moet dat gewoon worden aangepast vinden wij.’ Ze noemt dit een ‘verruiming’ van de journalistiek.
Rotgers heeft, zo erkent ze tegenover FTM, voor een journalist een opmerkelijke bijbaan. Naast ‘onafhankelijk onderzoeksjournalist’ is ze woordvoerder voor de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), de belangengroep van de Nederlandse varkensboeren.
De kopstukken
Initiatiefnemer en directeur van Agri Facts is Jan Cees Vogelaar (57), een zwaargewicht binnen de landbouwsector. Vogelaar is voormalig melkveehouder, eigenaar van een paardenbedrijf in Lelystad en oprichter van HarvestaGG. Hij was bestuurder bij onder meer Friesland Foods, de melkveehoudersvakbond NMV en LTO Zuivel. ‘Zijn enorme netwerk omspant iedereen die ertoe doet in de sector,’ noteert het vakblad Boerderij in een interview met Vogelaar dat op 18 januari verscheen. ‘Vooral achter de schermen’ zou hij grote invloed hebben, schrijft Boerderij, in ‘bijna alle belangrijke onderwerpen die de landbouw nu beheersen, inclusief het stikstofprotest.’
Vogelaar schuwt de confrontatie niet. ‘Ik ben hard op de inhoud en op de persoon,’ zegt hij tegen Boerderij, dat hem omschrijft als een ‘straatvechter’. Zijn opvattingen over de stikstofcrisis zijn kort en simpel samen te vatten: ‘Volgens mij is er geen stikstofprobleem,’ zegt Vogelaar. Ook van andere milieuschade door de landbouw is hij niet erg overtuigd: ‘Al dat geleuter over minder natuur en biodiversiteit, mijn broek zakt ervan af.’
Foto: ANP / Lex van Lieshout. Vogelaar (Mesdagfonds) tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over stikstofbeleid
Vogelaar is naast directeur van Agri Facts ook voorzitter van het Mesdag Zuivelfonds NLTO, een stichting die een pot met geld beheert die oorspronkelijk door de zuivelindustrie werd gespekt, maar waaraan inmiddels ook grote diervoederfabrikanten en slachtbedrijven meebetalen. Het Mesdagfonds was prominent in het nieuws toen het op 20 februari 2020 in het Haagse perscentrum Nieuwspoort alternatieve cijfers van de stikstofuitstoot in Nederland presenteerde.
Het onderzoek, een herberekening van stikstofdata van het RIVM, concludeerde dat Nederlandse boeren verantwoordelijk zijn voor ‘slechts’ 25 procent van alle stikstofneerslag. Volgens het RIVM is dat 45 procent. Tijdens de presentatie werden vraagtekens gezet bij de integriteit van de rekenmeesters van het Rijk. ‘Wij hebben het vermoeden dat er balletje-balletje is gespeeld,’ zei civiel-ingenieur Richard Zijlstra. De herberekening voerde hij samen uit met Geesje Rotgers. Desgevraagd kon Zijlstra echter niet zeggen op welk punt de RIVM-berekeningen niet zouden kloppen.
‘Vandaag hebben we een heel bijzondere gast,’ zo opent Marcel Crok van het klimaatsceptische platform Clintel een recente aflevering van het YouTube-kanaal van Café Weltschmerz. ‘Een collega-onderzoeksjournalist: Geesje Rotgers.’ Bijna een uur lang spreken Crok en Rotgers over stikstof en over de herberekening van RIVM-cijfers die Rotgers in opdracht van het Mesdagfonds heeft uitgevoerd. Rotgers zal die diezelfde dag in Nieuwspoort presenteren.
Waar Rotgers de stikstofberekeningen van het RIVM in twijfel trekt, beschuldigt Clintel het meteorologisch instituut KNMI van gerommel met data over het klimaat. Clintel stelt, net als Agri Facts, een waakhond te zijn die geïnteresseerd is in onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Maar net als bij Agri Facts zijn er innige banden tussen Clintel en partijen die baat hebben bij twijfel, in dit geval de fossiele industrie, zoals FTM, Platform Authentieke Journalistiek en Pointer deze week onthulden.
Rotgers zei tijdens de persconferentie in Nieuwspoort dat ‘meer graafwerk naar de werkwijze van het RIVM’ gerechtvaardigd is. Vogelaar ging een stap verder, hij eiste zelfs een parlementaire enquête, zo melddeTrouw. En: ‘Vogelaar wil bovendien de komende drie jaar eigen metingen gaan uitvoeren. Tot die tijd mag van hervorming van de landbouw volgens hem geen sprake zijn.’
Vogelaar speelt ook een rol in de onderhandelingen tussen het kabinet en het recent opgerichte Landbouw Collectief, de organisatie waarin de belangengroepen en de boerenprotestgroepen verenigd zijn. Vogelaar omschrijft zichzelf als het ‘oliemannetje’ van het Landbouw Collectief, en meldt dat het Mesdagfonds de eerste 25 duizend euro aan uitgaven van het Landbouw Collectief heeft betaald.
‘Pispaal zijn is een keuze,’ zegt Vogelaar. Agri Facts zal in de tegenaanval gaan, ‘desnoods tot de hoogste rechter’
Vogelaar heeft naar eigen zeggen ook Aalt Dijkhuizen, oud-bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit, voorgedragen als voorzitter van het Landbouw Collectief. Aalt Dijkhuizen zit op zijn beurt weer in de raad van advies van Agri Facts.
Kortom: de kopstukken van Agri Facts zijn allen actief binnen de Nederlandse landbouwlobby, Jan Cees Vogelaar en Aalt Dijkhuizen zelfs op het hoogste niveau.
Terwijl het Landbouw Collectief met het kabinet aan de onderhandelingstafel zit, richt Agri Facts zich op de feiten die aan de basis liggen van het regeringsbeleid. Vogelaar spreekt van een ‘brij aan gekleurde rapporten’ van en voor overheden en ngo’s. ‘We gaan met goed onderbouwde feiten terugmeppen,’ zegt hij op 26 september 2018, als hij 300 melkveehouders op een landbouwbeurs in Joure toespreekt. Volgens hem heerst er in Nederland een ‘anti-landbouwsentiment’ en probeert een ‘georganiseerde lobby’ de veehouderij een kopje kleiner maken. ‘Pispaal zijn is een keuze,’ zegt hij. Agri Facts zal in de tegenaanval gaan, ‘desnoods tot [aan] de hoogste rechter’.
Financiering van mist
Maar wie financieren het werk van Agri Facts? Geesje Rotgers wil daar niets over kwijt, behalve dan dat het Mesdag Zuivelfonds ook voor hen ‘de eerste rekeningen’ heeft betaald.
Hoongelach klinkt door de telefoon wanneer Jan Cees Vogelaar de vraag krijgt voorgelegd. ‘Agri Facts is grotendeels een vrijwilligersorganisatie,’ zegt hij vervolgens. ‘De plaatselijke pony-vereniging in Dronten heeft meer omzet.’ Het zou gaan om met name kleine donaties van boerenbedrijven; 250 euro, en een keer 1000 euro. ‘Er is een boer, die vind ik echt fantastisch, die geeft iedere maand 10 euro. Je praat over dat soort bedragen.’
Maar Agri Facts doet zich kleiner voor dan het is. Naast kleine heeft de stichting ook grote donaties in de boeken. Zo ontvangt de organisatie voor dit jaar een donatie van 10 duizend euro van de LTO, de Haagse lobbygroep van de sector, laat een woordvoerder van de LTO desgevraagd aan FTM weten. Ook blijkt de agribusiness mee te betalen: veevoergiganten ForFarmers en Agrifirm bevestigen tegenover FTM een donatie aan Agri Facts te hebben gedaan. Om hoeveel geld het gaat, willen ze niet zeggen.
Auteur
Vincent heeft lang vanuit Brussel gewerkt, waar hij zich vastbeet in vrijhandelsverdrag TTIP. Daar stuitte hij op de lobby van de Europese chemiesector, die de trans-Atlantische gesprekken als hefboom inzette om regels voor hormoonverstorende chemicaliën van tafel te krijgen. Sindsdien heeft hij zich gespecialiseerd in de lobby’s en industrieën achter vervuilende, ongezonde en mogelijk gevaarlijke producten.
ForFarmers betaalde, zo liet Nieuwsuur eerder al zien, ook mee aan het boerenprotest van 1 oktober 2019, de grootste boerenmanifestatie uit de Nederlandse geschiedenis. Met de stikstofcrisis zal de veehouderij moeten inkrimpen, volgens Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) zelfs moeten halveren. Het verdienmodel van de veevoerhandel wordt daarmee bedreigd. ForFarmers boekte volgens Nieuwsuur in 2018 2,4 miljard euro omzet, waarvan 45 procent via verkoop in Nederland.
Twijfel zaaien over cijfers
Agri Facts weet, net als het Mesdagfonds, geregeld twijfel te zaaien over de bevindingen van anderen. Die twijfel bereikt ook meermaals de nationale media en politiek.
Zoals wanneer op 3 december 2018, het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), de belangrijkste adviseur van het kabinet op het gebied van milieu en klimaat, een brief van Agri Facts ontvangt. ‘Op uw website staat het bericht: “Minder vlees eten levert forse klimaatwinst op”,’ zo steekt de brief van wal. De brief citeert een frase uit het betreffende bericht: ‘Als alle inwoners van de Europese Unie de helft minder vlees, zuivel en eieren eten, dan daalt de uitstoot van broeikasgassen met 25-40 % [..].’ Agri Facts vervolgt: ‘Volgens STAF publiceert het PBL daarmee een onjuistheid.’
Want Agri Facts heeft een fout ontdekt in het nieuwsbericht, dat al sinds 2014 online staat. De daling van 25 tot 40 procent betreft enkel de landbouwgerelateerde broeikasgassen. Dat is inderdaad een belangrijke kwalificatie, omdat landbouwemissies maar een deel (9 procent volgens het PBL) van alle uitstoot in de EU vormen.
Het PBL past per ommegaande het nieuwsbericht aan, en verontschuldigt zich tegenover Agri Facts. ‘Het [..] betreft hier [..] een evidente vergissing,’ schrijft Hans Mommaas, directeur van het PBL. Hij benadrukt dat het rapport waarover het nieuwsbericht handelt, wél de correcte formulering bevat, en dat er zeker ‘geen kwade opzet’ in het spel was.
Een maand later komt De Telegraaf met een nieuwsbericht: ‘Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) rommelt met de cijfers en overdrijft de impact van het eten van vlees op het klimaat,’ schrijft de krant op 9 januari 2019. ‘De vleesconsumptie is veel minder schadelijk dan de milieurekenmeesters voorstellen en daarom moet het PBL de uitkomsten van hun berekeningen snel aanpassen. Dat sommeert Stichting Agri Facts (STAF), die de wetenschappelijke onderbouwing van het land- en tuinbouwbeleid in Nederland controleert.’
De suggestie van De Telegraaf dat met de cijfers is gesjoemeld, wordt vervolgens opgepikt door de VVD- en CDA-fracties in de Tweede Kamer
De krant, die niets meldt over de achtergrond van Agri Facts of hun banden met de landbouwlobby, noemt het verzoek tot rectificatie ‘pijnlijk’ voor het PBL. ‘De rekenmeesters treden immers op als adviseur van de overheid op het gebied van milieu- en klimaatbeleid.’ Agri Facts, zo beschrijft de krant, is ondanks de aanpassing nog steeds van mening dat de klimaatimpact van het eten van vlees, zuivel en eieren door het PBL wordt overdreven.
Die suggestie van De Telegraaf dat met de cijfers is gesjoemeld, wordt vervolgens opgepikt door de VVD- en CDA-fracties in de Tweede Kamer. ‘Deelt u de mening dat het zorgelijk is als een onafhankelijk en wetenschappelijk adviesinstituut [..] onjuiste en ongefundeerde gegevens publiceert?’ vraagt Kamerlid Helma Lodders (VVD) aan minister Carola Schouten (Landbouw, CU). ‘In hoeveel gevallen is er beleid gemaakt op basis van onjuiste of voorbarige PBL-gegevens?’
Ook Jaco Geurts (CDA) eist opheldering: ‘Waarom zijn de Tweede Kamer en de Eerste Kamer niet op de hoogte gesteld van tekortkomingen van het PBL in zijn publicaties?’ En: ‘Welke gevolgen hebben de aanpassingen van de cijfers van het PBL voor de berekeningen met betrekking tot het Klimaatakkoord?’
In de beantwoording door verschillende ministeries wordt duidelijk dat het slechts een fout op de website betreft, en dat die fout al is hersteld. ‘Aanpassing van cijfers is [dus] niet aan de orde,’ schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) op 5 april 2019 terug aan de Kamer; ‘derhalve zijn er ook geen gevolgen voor de berekeningen met betrekking tot het Klimaatakkoord’.
Bijen tellen
Twee maanden later wordt de invloed van Agri Facts op Den Haag opnieuw zichtbaar, wanneer Kamerleden een rapport van de stichting in ontvangst nemen. Bijen op boerenland doen het beterheet het onderzoek, waaraan Geesje Rotgers heeft meegeschreven. Het rapport behandelt de zogeheten neonicotinoïden, insecticiden die sinds 2018 in de EU in de ban zijn gedaan vanwege hun schadelijkheid voor bijen. Dat besluit van de Europese toezichthouder EFSA is gebaseerd op honderden wetenschappelijke studies. Agri Facts concludeert echter: ‘Het geschetste beeld dat er sprake zou zijn van een afnemende trend bij bijen- en hommels op het platteland vanwege het gebruik van neonicotinoïden is onjuist.’
Volgens de experts trekt Agri Facts ‘verschillende compleet ongefundeerde conclusies’
In de Tweede Kamer wil Helma Lodders (VVD) op 11 juli 2019 een reactie van landbouwminister Schouten op de data-analyse. Zij wil dat er uitzonderingen op het verbod komen, zodat Nederlandse boeren de insecticiden weer mogen gebruiken.
In dit geval laat een groep invloedrijke Nederlandse bijenexperts snel van zich horen. ‘De conclusies die het rapport van Agrifacts [..] trekt zijn onterecht en hun analyse voldoet niet aan de criteria voor goed wetenschappelijk onderzoek,’ schrijven de wetenschappers, waaronder Koos Biesmijer, wetenschappelijk directeur bij Naturalis. Volgens de experts trekt Agri Facts ‘verschillende compleet ongefundeerde conclusies’, en laten wetenschappelijke studies duidelijk de ‘negatieve effecten’ van de gifstoffen op bijen zien.
Geesje Rotgers noemt deze kritiek op het rapport een ‘leerpunt’ voor Agri Facts. ‘Wat ik hier had moeten doen is eerst met deze statistiek naar bijvoorbeeld iemand van Wageningen Universiteit stappen, om het zo vooraf te laten toetsen.’ De kritiek dat de berekeningen niet aan wetenschappelijke criteria voldeden, vindt ze onterecht. ‘Het is ook niet peer-reviewed gepubliceerd,’ verdedigt Rotgers zich. ‘Het pretendeert daarom ook niet wetenschappelijk te zijn.’
Volgens de Wageningse hoogleraar plantenecologie en natuurbeheer David Kleijn, die meeschreef aan de reactie op het rapport, is voor de meeste mensen echter niet te herkennen of zo’n ‘data-analyse’ al dan niet wetenschappelijk is. ‘Het rapport van Agri Facts was kwalitatief zo slecht,’ zegt hij, ‘dat we vonden dat we hierop wel moesten reageren. Het rapport raakte simpelweg kant noch wal, maar werd wel als argument aangevoerd om te stellen dat het allemaal wel mee zou vallen met de bijensterfte.’
Agri Facts meldt nog altijd ‘pal achter’ de data-analyse te staan die ze over bijen en neonics hebben gemaakt.
Zou het niet eerlijk zijn als Agri Facts in elk geval vermeldt dat het opkomt voor de belangen van de agrosector, en daarmee dus niet onafhankelijk is? ‘Het loopt inderdaad misschien nog wel iets teveel door elkaar heen,’ erkent Rotgers. Ook haar rol als communicatieadviseur voor de varkenslobby ‘bijt misschien’, geeft ze toe. ‘Maar ik zie het wel een beetje als aanloopproblemen,’ zegt ze. ‘De scheiding moet strikter. Vorig jaar was eigenlijk een uitprobeerjaar. We zitten nog echt in de oprichtingsfase.’
Inmiddels is Agri Facts een juridische procedure gestart tegen het PBL. Het betreft een rapport over pesticidegebruik, waarin volgens Agri Facts de mate van vervuiling van het oppervlaktewater in Nederland wordt overdreven. Ook zegt Agri Facts samen met het Mesdagfonds een omvangrijk Wob-verzoek te hebben ingediend bij meerdere ministeries. Doel is om inzage krijgen in alle beleidsstukken ‘vanaf 1990’ die ingaan op de totstandkoming van het Nederlandse stikstofbeleid.
Uit de aantekeningen van waterexpert Arjen Hoekstra spreekt dat hij geschokt was. ‘Ben ik nu onredelijk dat ik me hier mateloos over opwind?’ schreef de hoogleraar in mei 2019 over de knieval van Vitens. ‘Vitens is eigendom van de overheid, en de overheid laat zich op die manier dus aan banden leggen door een lobby-organisatie.’ Hij zag gelijkenis met het klimaatdebat, waar belangenorganisaties ook ‘jarenlang hebben geprobeerd de feiten te ontkennen’. Hoekstra wilde graag meewerken aan een artikel dat licht zou werpen op de handelswijze van Agri Facts. Helaas overleed hij (ook daarvoor) te vroeg.
106 Bijdragen
Uitgelicht door de redactie
Arne van der Wal 10
Roland Horvath 7
Hetzelfde gebeurt met rapporten van lobbyorganisaties, die zich voordoen als onafhankelijk van economische belangen. Zoals Agri Facts, STAF, doet. Kwalijk en onaanvaardbaar.
- Voor de productie van 1 kg vlees is 15.000 liter zoetwater nodig. Dat water komt echter in de natuur terug, alleen is het dan gemengd met biologische afvalstoffen. Dat water is echter niet verloren, het is wel een belasting voor de zoetwater productie.
Het is dus niet te vergelijken met de CO2 - of de stikstof oxiden uitstoot. Waar het resultaat is dat koolstof en stikstof zijn verbonden zijn met zuurstof en zo andere moleculen vormen, die schadelijk zijn voor de natuur en bijdragen aan de invloed op het klimaat.
Sicco Kamminga 4
Roland HorvathBerend Pijlman 13
Roland HorvathStellen dat het gemengd is, is overigens scheikundig niet per se het geval. Bij mengen krijg je een suspensie. Het gaat echter ook vaak over stoffen die oplossen in water. Dat krijg je dus niet meer schoon door filteren. Daarnaast zijn er veel stoffen die waterstofbruggen maken met watermoleculen en daarmee dus verbonden zijn aan elkaar.
Het is ook te vergelijken met CO2 en stikstof uitstoot in die zin dat deze stoffen in de lucht worden gemengd waarmee de lucht dus wordt vervuild terwijl allerlei afvalstoffen in het water worden gemengd en opgelost waarmee het water wordt vervuild. Het is in beide gevallen niet zo dat het gebrek aan O2 of N2 in de lucht respectievelijk H2O in het water tot problemen leidt maar dat een teveel aan andere verbindingen tot problemen leidt.
Martin Brt
Berend PijlmanGerrit Zeilemaker 6
Roland HorvathMartien van Dongen 4
Roland Horvath[Verwijderd]
Roland HorvathF.1
Roland HorvathMesdag Zuivelfonds: fout in onze stikstofcijfers
"Het Mesdagfonds, een denktank voor de melkveehouderij, gaat opnieuw rekenen. De uitkomst kan weken of maanden op zich laten wachten, want er is veel rekencapaciteit nodig om de miljoenen cijfers na te gaan, zegt onderzoeker Geesje Rotgers."
Sicco Kamminga 4
Kamerleden zijn toch hoog opgeleid en zouden kritisch moeten kunnen denken. Ze kiezen er voor om zonder na te denken op hoge toon voor te lezen wat ze voorgeschoteld krijgen door clubjes als AgriFacts en Clintel.
Dat lijkt leuk, opkomen voor de kleine boer. Maar die boer van 10 euro wordt gemangeld door de veevoerindustrie want die zit in de vorm van DSM overal aan tafel. Die kamerleden weten dat wel, maar ze zijn het net even vergeten als ze op een traktor klimmen.
Marla Singer 7
Sicco KammingaHet is bijvoorbeeld algemeen bekend dat de lobbyisten van het bedrijfsleven veel meer spreektijd krijgen bij politici en ambtenaren dan belangen organisaties van burgers. Daar heeft FTM in het verleden al diverse artikelen aan besteed.
Het is makkelijk te roepen dat dit geformaliseerd zou moeten worden maar daar creëer je eerder nog een papieren tijger mee. Het is aan de pers om deze verhoudingen scherp in de gaten te houden. Die pakt dat helaas genoeg te weinig op.
Sicco Kamminga 4
Marla SingerJuist deze serie over lobbycratie gaat er over.
Ik heb te doen met kamerleden die hun werk niet aan kunnen. Het woord is aan de kiezer volgend jaar.
Marc Fahrner 7
Sicco KammingaRuud 6 1
Van wie krijgt FTM allemaal geld? Daar zit ook belastinggeld bij? Subsidies? Of puur geld van de leden?
MaartenH 10
Ruud 6[Verwijderd]
Ruud 6Gerard van Dijk 6
Ruud 6Mijn beleving bij de wetenschap was altijd dat die onderzoeken gereproduceerd moeten kunnen worden. Maar bij het stikstof stond de wetenschap daar niet welwillend tegenover.
Vreemd!
Berend Pijlman 13
Gerard van DijkIn de wetenschap worden fouten gemaakt maar de wetenschap als geheel is het beste wat we hebben om kennis te verkrijgen. De wetenschap is ingericht om elkaar te controleren. Zijn er zaken die beter moeten? Absoluut. Zal het er beter door worden wanneer het bedrijfsleven (nog) meer zeggenschap krijgt over de wetenschap? Absoluut niet.
Marla Singer 7
Berend PijlmanOftewel het eeuwenoude dilemma van de financiering van wetenschap en de daardoor ontstane mogelijke beïnvloeding van de uitkomst.
Ook hier wordt soms teveel het nadruk op belangenverstrengelingen gelegd terwijl het in de praktijk het vrij lastig vast te stellen als je niet schriftelijk of mondelijk bewijs hebt. Al helemaal als je gericht gaat zoeken zonder het grote plaatje te blijven overzien.
Said Ajouaau 5
Gerard van DijkPolitie maakt menselijke fouten en de wetenschap niet. Natuurlijk zijn wetenschappers ook mensen, maar nemen uitgebreid de tijd om het menselijk falen te reduceren door verschillende uitkomsten naast elkaar neer te leggen. De politie heeft te maken met onverwachte zaken (een man/vrouw die opeens wild om zich/haar heen begint te slaan) en de wetenschap neemt, als het goed is, de onverwachte zaken mee in hun modules en statistieken.
"Waar het geld vandaan komt maakt niet uit"
Dat is een uitkomst die je wel graag zou willen/moeten weten. Dat bepaald namelijk deels of het onderzoek in een bepaalde richting is gedaan. Daardoor kan men bepalen of er spraken is van belangenverstrengeling. Niet dat het onderzoek goed of fout is, maar ik kan me voorstellen dat een onderzoek, bijvoorbeeld naar bodemvervuiling en die gedaan en gefinancierd is door een chemiebedrijf, dat je graag een onafhankelijker onderzoek zou willen.
Roland Horvath 7
Ruud 6Want wiens brood men eet, diens taal men spreekt.
Onderzoek dat gefinancierd wordt door de landbouwlobby mag men dus niet voorstellen als onafhankelijk van de zakelijke belangen van de landbouw.
Van het grootste deel van de MSM in NL en BE bijvoorbeeld en bij uitbreiding in de hele EU is bekend dat ze toebehoren aan het grootkapitaal. Met andere woorden, de meeste MSM zijn tot niet meer in staat dan de neoliberale propaganda van het grootkapitaal te herhalen.
Ze zijn dus anti democratisch, anti sociaal, neoliberaal, -extreem- rechts, voor privatisering, - deregulering en - bedrijfslasten vermindering. En voor multinationale vrijhandelsverdragen als CETA, TTIP en TISA.
Die verdragen zullen in de meeste lidstaten wanorde veroorzaken zoals CETA in NL aan de lopende band faillissementen van boeren zal veroorzaken door de lage prijzen van landbouwproducten uit Canada.
Sicco Kamminga 4
Roland HorvathBerend Pijlman 13
Ruud 6De overheid is er voor het algemeen belang totdat je politici kiest die er niet zijn voor het algemeen belang. Politici die opkomen voor special interests. Die uitzondering op uitzondering maken om steeds maar weer een andere groep te kunnen paaien. Als we weer politici hebben die in het algemeen belang denken en niet hun verkiezing te danken hebben aan een klein deel van de bevolking, dan is het 'probleem' van overheidsfinanciering ook direct verholpen.
Overigens kun je politici aanspreken op financiering waar jij van vindt dat het niet in het algemeen belang is. Dat kun je dan weer via de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid aan de wereld bekend maken. En zo wordt de financiering vanuit de overheid gecontroleerd (in zoverre dat door de kamer te kort schiet). Financiering door bedrijven werkt toch wat minder democratisch en transparant. Bedrijven trekken zich weinig aan dat hun gedrag niet moreel is. Het argument, "we handelen binnen de wet," is meestal afdoende om overal mee weg te komen. Zijn ze wel overduidelijk abject bezig dan springt rechts meestal overeind om te zeggen dat er sprake zou zijn van cultuurmarxisme of cancelculture of iets dergelijks.
Robert Van der klip
Ruud 6Van de overheid, (als die echt goed onafhankelijk zou opereren) zou je mogen verwachten dat die maatschappelijk relevant onderzoek doet. Zoals de 15.000 Water die blijkbaar nodig zou zijn voor een kilotje biefstuk.
Vind overheid eerder teveel luisteren naar lobby dan naar maatschappelijk langdurige belang.
Tot op heden vind ik dit de kracht van follow the money, dat zij Kritisch kijken naar hun funding. Zodat zij dergelijke goede berichtgeving kunnen blijven maken.
Hoe zou dit artikel eruit gezien hebben als FTM 1 mio funding zou krijgen van Agrifarm?
Dus ja voor de openheid van zaken lijkt het mij netjes als partijen die onderzoek verrichten en dit publiceren openheid geven over hun funding.
Rob Huibers 4
Ruud 6marcel 7
Ruud 6Waar ik echter wel moeite mee heb, is dat een organisatie niet transparant is over wie het onderzoek heeft gedaan en wie het financiert. Bij Agritfacts was daar naar mijn mening sprake van. Ik weet niet of de stichting inmiddels bij haar publicaties vermeldt wie de financiers zijn?
Mz59 7
Kees Neervoort
Mz59Hans van Swoll 5
Mz59Marc Fahrner 7
Mz59Gerard van Dijk 6
Ik ben er uiteraard wel mee eens dat boeren hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
Maar wanneer je kijkt naar de olie-industrie of specifieker de stookolie dan zijn er meerdere malen reportages geweest over nucleaire afval en chemisch afval die Nederland importeert en dat verwerkt in de stookolie voor schepen.
Na die reportages hoor ik geen enkele maatschappelijke verontwaardiging hierover. Voor het journaal heeft het geen nieuwswaarde. Persoonlijk heb ik het gevoel dat nucleaire en chemisch afval een groter schade veroorzaakt dan het stikstof. In de reportages werd aangegeven dat de uitstoot van deze stookolie een factor 7 heeft van de totale uitstoot van alle wereldwijde voertuigen bij elkaar.
Geen milieu organisatie die hier een maatschappelijk punt van maakt en daar blijft alles bij het oude. Dat doet er niet toe.
Ik vind dat er met 2 maten gemeten word en vind het volstrekt logisch dat de boeren met een offensief gekomen zijn. Zij hebben inderdaad 2x een onderzoeks rectificatie weten te bewerkstelligen. Dat kan je wel terzijde schuiven als foutje, maar wanneer de agrarische wereld hier niet tegen in waren gegaan heeft dat wel grote consequenties voor hun bedrijfsvoering. Terwijl de milieuwinst veel kleiner en marginaal is.
Sicco Kamminga 4
Gerard van DijkC. Tamsyn 4
Sicco KammingaPapier is geduldig!
https://www.nieuwsbladtransport.nl/scheepvaart/2019/03/27/imo-doet-reders-handreiking-in-stookolieverbod/
Berend Pijlman 13
Gerard van DijkIk denk dat je dat wat minder volgt. Natuurlijk ageren milieuorganisaties hier ook op. Echter net als al dit soort dingen haalt de gemiddelde burger zijn schouders op en gaat er van uit dat de politiek het oppakt. Soms is dat zo maar meestal niet. Net zoals bij stikstof. De politiek heeft geprobeerd met de PAS om het via een slinks programma toch mogelijk te maken dat de sector door zou kunnen groeien. Daarvan heeft de rechter gezegd dat het slecht onderbouwd is. Dat er nu dus toch een probleem is, komt niet uit een onwil van politici om de boeren te helpen (zoals ze ook andere vervuilers zoveel mogelijk helpen) maar dat het ze niet is gelukt om de realiteit naar hun hand te zetten. Er is gewoonweg sprake van effecten op de natuur. Dat kun je zelf gewoon zien in bijvoorbeeld bosranden.
Dat deze crisis zo breed is uitgemeten komt enerzijds vanwege de gevolgen voor de andere sectoren en op het dagelijks leven van inwoners door snelheidsbeperking. Datzelfde zie je wanneer vraagtekens worden gezet bij de hoogovens. De staalproductie is weer belangrijk voor andere sectoren en dus is de politiek angstig om dat aan te pakken. Daarnaast zijn het de boeren die ruchtbaarheid geven aan de zaak terwijl multinationals het vaak via achterkamertjes regelen en het daarmee uit het nieuws houden. De aandacht van de media op het dossier is dus eerder te danken aan de boeren dan aan maatschappelijke verontwaardiging.
Ik denk overigens dat de sector een van de meest aansprekende is bij de bevolking. Het is niet zo dat 'Accountant zoekt vrouw' miljoenen kijkers trekt. Maar de verwachting is wel dat boeren met de natuur werken en niet tegen de natuur in. Als dat dan niet zo blijkt te zijn, dan kun je enige verontwaardiging verwachten.
Jan Ooms 10
Gerard van DijkRob Huibers 4
Gerard van DijkGerard van Dijk 6
Het CETA verdrag in combinatie met het NAFTA verdrag kan heel Noord-Amerika ongestoord hormoon vlees exporteren. Hoewel de christen unie hier een inleg formuliertje voor eist in het verdrag. Komt het er uiteindelijk neer dat we de blauwe ogen van dat continent maar moeten vertrouwen. Controle mogelijkheden zijn er niet. De boodschap aan de Europese boeren is duidelijk. Wij zijn jullie veel liever kwijt dan rijk.
Niek Jansen 9
Gerard van DijkImmers het Oekraïne Associatieverdrag en CETA zijn een veel grote bedreiging voor de prijzen en de kwaliteit van hun producten dan die stikstofproblematiek, waar de boeren wel massaal voor uit hun bed komen.
Gerrit Zeilemaker 6
Niek JansenNiek Jansen 9
Gerrit ZeilemakerLees hier een uitstekend artikel van onderzoek journalist Hans Wetzels een goede bekende bij FTM. Groene Amsterdammer en andere kritische media, over de enorme impact, die het Oekraïne Associatieverdrag heeft alleen al op de kippenindustrie en milieu in Nederland maar ook in Oekraïne.
En daarbij gaat het niet alleen over die Oekraïense plofkippenfabriek in Veenendaal waar het mee begonnen is.
Dat verdrag is er gekomen onder grote druk van de EU met multinationals en banken en vooral van Rutte die de uitslag van het referendum negeerde.
Niek Jansen 9
Gerrit ZeilemakerGerrit Zeilemaker 6
Gerard van Dijk'Concurrentie' leidt altijd tot de weg naar beneden, zowel in prijs als in kwaliteit, vandaar dat hormoonvlees via de achterdeur.
Berend Pijlman 13
Gerard van DijkHans van Swoll 5
Berend PijlmanEen van uw betere gedachten.
Berend Pijlman 13
Hans van SwollBart Klein Ikink 6
Niek Jansen 9
Als je op deze website de zoekopdracht intikt 'Dutch Agriculture Lobby' wordt duidelijk hoe actief de Nederlandse landbouwlobby is op Europees niveau.
Hendrik Faber 4
Het positieve effect hiervan kan zijn dat deze aanval op de wetenschap er toe leidt dat er meer en bredere onderzoeksjournalistiek komt. En dat instanties zich nu eens in het publieke debat gaan mengen door zich te verantwoorden over haar cijfers.
Want in die situatie moet het ook eenvoudig zijn om de onruststokers met gelijke munt terug te betalen. Argifacts moet ook haar verantwoordelijkheid over haar cijfers en publicaties nemen en eerlijk zijn over haar belangen
Hans Stammes 3
Hendrik Fabernico roosnek 3
Marla Singer 7
nico roosnekHet is niet onmisbaar maar het is ook niet zo dat als het verdwijnt dat het geen gevolgen voor de (wereld) economie heeft.
Berend Pijlman 13
Marla SingerNeemt niet weg dat de Nederlandse landbouw zeker wat te bieden heeft.
Annemiek van Moorst 11
Berend PijlmanHelaas hoor je de biologische boeren nauwelijks; die zijn het echt niet eens met deze boerenlobbyclubs die het verspreiden van fakenieuws tot doel hebben.
Ate Kuipers
Ik vraag het nogmaals; wat is erop tegen dat als je aangevallen wordt op je bestaan dat jij je tot op het bot gaat verdedigen. De Nederlandse overheid hanteert al erg lang (30 jaar) een Machiavelli mentaliteit tegen de Agrarische sector; hoog tijd om op te staan en je te verweren tegen al die subsidiesluipers in de Randstad.
Trouwens die Agro subsidie waar Trouw het over had van 500 Euro/gezin dat is naast de waarheid. Deze subsidie is er gekomen voor; 1. waarborg dat consumenten blijvend goedkoper eten op tafel hebben. 2. dat de erosie in Europa wordt voorkomen en land wordt bewerkt. 3. om via de cross compliance (26 opgelegde regelementen waar boeren op worden gecontroleerd door EU en staat) de boeren in een wurggreep te houden.
Ik zeg als ondernemer met een paar boerderijen in de EU; snel afschaffen deze manipulerende subsidies en eerlijke prijzen voor de producenten en snel!
Stop met gesleep van voedsel over de wereld, corona virus laat ons zien hoe gevaarlijk en afhankelijk wij zijn geworden door de alsmaar grotere wereldmarkt. Dit dient alleen de multinationals in deze wereld en dat moet snel de kop ingedrukt worden.
Ik heb gezegd.
Jan Ooms 10
Ate KuipersHelemaal niets. Maar doe het wel eerlijk. Dat Agrifacts doorspekt is van commerciële belangen van allerlei organisaties om 'de boerderij' heen maakt het er nou niet echt geloofwaardiger op. En wanneer de sector zich op deze manier blijft 'verdedigen' maakt ze zich volslagen ongeloofwaardig, ja zelfs belachelijk!
Marla Singer 7
Jan OomsAte Kuipers
Door CETA verdragen met 'verweggistan' te sluiten slepen wij veel hormonen vlees lager gekwalificeerde producten de BV NL binnen; dat moet stoppen en dat ben ik als boer met u eens!
Berend Pijlman 13
Ate KuipersDe politiek valt veel te verwijten. Dat is een ding dat zeker is. Het lijkt er echter op dat de boeren zichzelf een slechte dienst hebben bewezen door zich te laten vertegenwoordigen door LTO en CDA. Door schaalvergroting steeds minder ruimte om daadwerkelijk boer te zijn. Door schaalvergroting van zowel toeleveranciers als afnemers een speelbal van de economie. Het romantische is er aan alle kanten wel vanaf. Ik heb zeker compassie met de boeren die daarnaar terugverlangen. Maar niet met de schreeuwers die de effecten op natuur en klimaat ontkennen en wijzen naar natuurorganisaties die de boeman zouden zijn. We hebben boeren nodig maar geen bio-industrie.
Gerrit Zeilemaker 6
Nico Janssen 7
Gerrit ZeilemakerGerrit Zeilemaker 6
Nico JanssenAnnemiek van Moorst 11
Nico Janssenhttps://www.tubantia.nl/reggestreek/boeren-zijn-dierenbeulen-en-vervuilers-zo-leren-de-schoolboeken~a6e4369b/?referrer=https://www.google.com/
Nico Janssen 7
Annemiek van MoorstWim 204
Karin Spaink 5
Wim 204F.1
Berend Pijlman 13
F.1Dus zijn we afhankelijk van wetenschappers die in de naam van de wetenschap en vooruitgang van kennis onderzoek doen. Maar het belang van de vooruitgang van kennis wordt door steeds meer mensen overschreeuwd. Het is voor mij onbegrijpelijk dat men niet inziet dat er verschil zit tussen financiering door de overheid aan wetenschappelijke instellingen om hiermee onze kennis te verruimen, en financiering vanuit het bedrijfsleven om daarmee onderzoek te doen op de wijze die hen uitkomt en alleen te publiceren als de uitkomst hen uitkomt. Of nog erger een aantal 'deskundigen' iets te laten roepen over wetenschap dat is gebaseerd op moedwillig verwarring zaaien.
Hetzelfde geldt ook voor overheidsfinanciering voor onderzoeksjournalistiek. Het is toch prachtig dat de overheid de controle op het eigen handelen stimuleert? Of is meer controle slecht? Moet Won maar afgeschaft worden?
Marla Singer 7
F.1Zij schetst hier een een-dimensionale situatie dat een belangenorganisatie niet open is qua haar berichtgeving. Impliceert dat dan direct kwade zin?
F.1
Marla Singer2. Qua openheid. Nee, niet per se, altijd en overal. Maar het is wel opmerkelijk als je je laat betalen door belanghebbenden. Uiteindelijk verklaart het - zo begrijp ik uit deze bijdrage - wel waarom de onderz. journalist/ varkensvoorlichter achteraf zelf de wetenschappelijkheid van haar publicaties relativeert.
3. Hier zaaien dilettanten, met halve waarheden of zelfs dat niet eens, twijfel tot de Tweede Kamer aan toe.
4. Zie ook het Clintel-verhaal ook bij FTM.
Uitgelicht door de redactie
Arne van der Wal 10
C. Tamsyn 4
Arne van der WalZijn deze mensen niet ingezet met het doel om bewust onrust te stoken? Worden ze misschien betaald om hun uitspraken op dit forum te ventileren, ik kan mij namelijk voorstellen dat er partijen zijn die er belang bij hebben om FTM in een kwaad daglicht te stellen om zo de aandacht van hun eigen ''stinkzaakjes'' af te leiden?
Een kat in het nauw maakt gekke sprongen.
[Verwijderd]
Marla Singer 7
[Verwijderd]Of de truc van hebberigheid. 'Iedere burger krijgt €1000' of 'tijdelijke aanbieding' of het totaal stompzinnige 'als u product X koopt krijgt u een bepaald bedrag in contanten terug'.
Andere truc is een beroep op het menselijk instinct voor gevaar. Doemdenken geeft mensen die adrenalinestoot en drukt de ratio weg. Kijk maar naar de paniek om het Corona virus terwijl het een virus is dat bijna alleen mensen met een zwakke weerstand in levensgevaar brengt. Verstandig mee omgaan dus.
Het geval van Agri Facts is symptomatisch voor het gehele speelveld en niet alleen die instantie. Omdat dat speelveld zwaar gepolitiseerd is krijg je ellenlange discussies over de validiteit van meningen en al dan niet verborgen agenda's.
Het lijkt mij niet onredelijk dat je als je onderneming in gevaar is dat je daartegen wilt verdedigen. Dat deze mensen het vervolgens dan met een wetenschappelijk sausje opdienen komt niet open en oprecht over.
Maar heeft zij in dit speelveld nog een keuze omdat alle andere partijen die toon al veel langer gezet hebben? Om nog maar niet te zwijgen van de veel te grote invloed van de pers die maar wat graag meelift en zich rijkelijk bedient van sensatie. Of FTM ook hier aan doet? Hopelijk van niet maar ze lijken wel mee te huilen met de wolven in het bos deze week. Het zou interessant zijn als zij een abstractie iteratie hoger zouden toelichten maar of dat mogelijk is met grotendeels ZZPers lijkt mij erg lastig.
Berend Pijlman 13
Marla SingerDat ondermijnt het punt dat je wilt maken. Het toont juist de sterkte van de theorie als er slechts 1 onderzoek kan leiden tot het falsificeren van de theorie. Dat duizenden het tevergeefs proberen. Dat maakt de theorie steeds iets sterker tot het moment dat er iets anders wordt aangetoond. Dat is waarom wetenschappers ook nooit stellig zullen zeggen dat er iets 'bewezen' is. Het is geen beroep op autoriteit omdat er niet naar één persoon gewezen wordt maar naar de collectieve arbeid die is verzet om van een hypothese te komen tot een wetenschappelijke theorie. Het hoogst haalbare in de wetenschap. Bij een beroep op autoriteit gaat het juist vaak mis in de wetenschap. Zie bijvoorbeeld Diederik Stapel.
Als het nodig is om de wetenschap aan te vallen om je bedrijf te redden dan is je bedrijfsvoering wellicht toe aan vervanging. Dan kan je beter op zoek gaan naar een verdienmodel dat wel past in de realiteit dan de realiteit aan te passen aan het verdienmodel (dat overigens zonder milieuregels al onder druk lag van het hyperkapitalisme dat ze dan weer niet aanvallen omdat het vanuit die zijde wordt gefinancierd).
F.1
Marla SingerLeven en werken van Albert Einstein lagen ingebed in de academische / wetenschappelijke wereld, waar hij deel van wilde uitmaken en waar hij actief aan deelnam : discussie met collega-natuurkundigen, gesprekken, congressen. Zo kwam hij tot ideeën.
Hij bemoeide zich dus niet met vakgebieden die niet de zijne waren; hij zat niet in een lobbygroep te mokken dat hij niet gehoord werd; evenmin meende hij dat er een samenzwering (tegen hem of wie of wat dan ook) gaande was.
“Eenling” Einstein kreeg terstond grote bijval, omdat de genialiteit van zijn bijdrage aan de natuurkunde van meet af aan helder was.
Tot slot, hoewel revolutionair in de natuurkunde, is het niet zo dat Einsteins theorieën de hele natuurkunde of alle wetenschap overhoop heeft gehaald.
C. Tamsyn 4
Marla SingerJos Moelands
marcel 7
Jos MoelandsTasco Alblas 1
C. Tamsyn 4
Tasco AlblasMaar wat zou een rechter in deze casus kunnen betekenen? Ik denk niets! Als hoogleraar Arjen Hoekstra een handje geholpen is misschien dan zou het wel eens een ander licht op de zaak kunnen werpen. Maar als het al zo is dan zit dat goed verborgen in een hele grote doofpot.Wat een prachtige rechtsstaat hebben we toch!, gewoon geweldig.
marcel 7
Tasco AlblasAnnemiek van Moorst 11
marcelWim Verver 5
Martin Haarmans 5
C. Tamsyn 4
Martin HaarmansJa en daar zit het probleem. "Democratie( althans dit land beweert dat het een democratie is) heeft de bijwerking dat wanneer er een meerderheidsstandpunt is gevormd een minderheid of een afwijkende mening meteen gestigmatiseerd wordt."
Waar ik zo over twijfel is of het de meerderheid is. Volgens mij is het maar een heel klein (maar sterk) groepje dat het voor elkaar bokst om leidend te worden en daarmee een meerderheid te lijken. Ik geloof namelijk nooit dat de meerderheid achter deze klimaathysterie staat, maar je komt er niet achter als de tegenstanders meteen publiekelijk als imbeciel worden neergezet.
Dan is het niet echt populair om het met die andere mening eens te zijn. Men zou er gefrustreerd van kunnen worden, als men niet zo ongeïnteresseerd zou zijn in een andermans opvattingen.
Wietze van der Meulen 6
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/watergebruik.aspx
Daar valt wat voor te zeggen.
Vlees.nl maakt onderscheid tussen groen, blauw en grijs water.
https://www.vlees.nl/themas/milieu-techniek/footprint-water/
Daar valt ook wat voor te zeggen (de bulk van het water wordt ver- of gebruikt bij de productie van het voedsel).
Nu stoten koeien meer methaan uit als gedacht.
https://resource.wur.nl/nl/show/Koeien-stoten-meer-methaan-uit-dan-gedacht.htm
Maar...zonder het huidig systeem zou er natuurlijk wel een ander systeem zijn geweest.
Zo is de schatting dat dat zo rond het jaar 1.500 er 30 tot 60 miljoen Bisons rondliepen op de Great Plains van de USA/Canada.
https://www.fws.gov/bisonrange/timeline.htm
Wat zou de methaanuitstoot van al die dieren zijn geweest of hoeveel water zou er jaarlijkse nodig zijn geweest om die kuddes in stand te houden?
Het is natuurlijk ook wel een beetje “wat wil je wel en wat wil je niet meenemen in je berekeningen”.
En onderstaand nog een stukje van Martin Sommer waarbij dhr. Wiebes ook nog even wordt aangehaald.
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/wij-worden-met-die-energietransitie-ergens-ingerommeld~b47f1a79/
C. Tamsyn 4
Wietze van der MeulenU moet het aantal ook in de verhouding met de oppervlakte vergelijken. Bij elkaar zijn er ongeveer 18,2 miljoen grotere veedieren (varkens, koeien, schapen en geiten en paarden in ons zeer kleine landje daarbij opgeteld 35 miljoen huisdieren en 17 miljoen mensen krijg je een heel andere verhouding. De Great Plains 1.300.000 km² en ons land 41.543 km² is een behoorlijk groot verschil.
Wietze van der Meulen 6
C. TamsynZo heb ik meer moeite met de teelt van agri-producten in aride gebieden als aardbeien in Zuid Spanje, tuinbouwproducten in Marokko, avocado’s in Chili of rundvlees in Namibië. Producten die dan ook nog vaak voor de export zijn bestemd.
Een voorbeeld daarvan hieronder.
https://www.sunseed.org.uk/ecocide/
Vaak wordt er ingeteerd op waterreserves, staat de biodiversiteit onder druk en trekt de lokale bevolking qua waterreserves aan het kortste eind.
C. Tamsyn 4
Wietze van der MeulenHelemaal eens maar geven wij zelf niet het (goede) voorbeeld als exportland?
1000km verder moet de bevolking kilometers lopen om aan drinkwater te komen, hier zemen we de ramen en spoelen we onze toiletten door met drinkwater, gekker kan eigenlijk niet.
Als zelfbenoemd superieur (roofdier) genaamd mens hebben we niet door dat we aan totale zelfvernietiging ten onder zullen gaan. Er is naar mijn mening geen weg terug meer het is al in volle gang bezig .
Om ons westerse luxe leventje te kunnen behouden proberen we nu angstvallig met allerlei noodmaatregelen het schip drijvende te houden, dat we het niet gaan redden komt niet in ons op.
Klimaatalarmisten en klimaatsceptici bestrijden elkaar zonder echt naar elkaar te luisteren en proberen met het creëren en het zaaien van onrust deze (aardkloot) nog te redden zonder het besef dat men zonder samenwerking er niet en nooit uitkomt.
De koek is op. “Moeder Aarde is moe doodmoe”.
Fictie of een doemscenario ?
Annemiek van Moorst 11
C. TamsynZie bijvoorbeeld hier: https://charleseisenstein.org/essays/permaculture-and-the-myth-of-scarcity/
Diegenen die zeggen dat de opbrengsten van deze biologische vormen van landbouw lager zijn, liegen. Het zijn lobbyclubs die de mens-, boer- en dieronterende praktijken in stand willen houden voor meer geld, meer winst. De aarde kan dat niet aan.
Er moeten meer boeren komen met kleinere bedrijven. En consumenten zullen moeten betalen voor de echte kosten van landbouwproducten.
C. Tamsyn 4
Annemiek van MoorstAls het hier al lukt dat mensen met een volkstuintje er in slagen om hun eigen ''boontjes te doppen'' en daar ook nog van aan een voedselbank kunnen leveren, dan is het bewijs al geleverd dat het roer wel om kan, maar dat het roer niet om mag.
Financiële vrijheid en daar aan gekoppeld de economische vrijheid is de nachtmerrie voor de elite en hét antwoord voor iedereen die meer geld nodig heeft.
C. Tamsyn 4
Onderzoeksjournalistiek doen met een zak geld van grote veevoerfabrikanten en daar niet transparant over zijn is geen onderzoeksjournalistiek, mevrouw Geesje Rotgers vult gewoon haar zakken met het schrijven van gedicteerde stukjes nepnieuws die zij in opdracht van haar werkgever ''vrijwilligersorganisatie'' Agri Facts schrijft, zij is niets meer dan een marionet van de'' financiele elite'' met de het u vraagt wij draaien mentaliteit.
Directeur van Agri Facts Jan Cees Vogelaar een zwaargewicht binnen de landbouwsector regeert met strakke hand als ik het goed begrijp, en gaat de confrontatie niet uit de weg, hij gelooft en dat is uiteraard zijn goed recht totaal niets van de hele stikstofcrisis, en dat is logisch hij is tenslotte de voorman van al die boerenbedrijven die zwaar onder druk staan. Dat er waarschijnlijk weer eens een ''stinkend lijntje'' naar de politiek Den Haag loopt is in deze ''corrupte fake rechtstaat'' natuurlijk niet ondenkbaar ook boeren stemmen en dan komt het CDA dikwijls als eerste keus.
Vreemder is dat Agri Facts het voor elkaar krijgt dat waterbedrijf Vitens tip om minder vlees te eten om water te besparen van hun website te verwijderen gehonoreerd ziet worden, (Vitens is eigendom van de overheid, en de overheid laat zich op die manier dus aan banden leggen door een lobby-organisatie )hoogleraar Arjen Hoekstra past het onder druk aan, (over vrijheid van meningsuiting zal ik het maar niet hebben) . Nog vreemder is dat deze in mijn ogen sympathieke hoogleraar Arjen Hoekstra plotseling overlijd. Is deze man een handje geholpen misschien? Ik sta in dit door en door verrotte land nergens meer van te kijken. Wie belazerde de kluit hier ? onze overheid , en is er geldelijk belang bij dat Agri Facts zijn zin krijgt? Zijn er steekpenningen betaald? Wie zet ons weer eens op het verkeerde been?
Marjolein Verkijk
f. van Dam 6
Rene van Winsum 1
Investeringen van kapitaalkrachtige mensen. Neem bv Bram van Ojik die op de vraag van Sven Kokkelman wat hij aan duurzaamheid doet antwoordde, dat er niets mogelijk was bij zijn appartement in Amsterdam , maar geïnvesteerd heeft in een windmolen in Zeeland. Zo gaat dat, de stad de lusten het platteland de lasten. Maar denk goed na, want het platteland kan best buiten de stad, maar de stad niet buiten het platteland.
Arne van der Wal 10
Rene van WinsumF.1
Rene van WinsumWelnu, komt het aan op de inrichting van dit parklandschap, dan zouden wij – plattelanders én stedelingen – er goed aan doen om aan te dringen op een nieuw plan voor Nederland – zoiets als vroeger de “Planologische kernbeslissing”. Helaas heeft al het VVD en CDA stemmen ertoe geleid dat onder het motto “Decentraal wat kan, centraal wat moet” het land danig verrommelt.
Uiteraard heb je dan als individu het nakijken, want er is namelijk geen echt plan. Ga maar bij je eigen gemeentebestuur klagen!
Het valt hier wat buiten het bestek: maar hetzelfde gefrommel geldt ook de energietransitie, de woningnood, de vergijzing... Geen deltaplannen of niets, maar gerommel en niemand begrijpt of weet goed wat nou werkt en wat niet.
Tot slot denk ik dat al teveel kritiek op links in dezen niet aangemeten is. Misschien had Bram van Ojik (GroenLinks; oud-PPR) inderdaad geen certificaat in een Zeeuwse molen moeten nemen, maar hij is meer van “centraal” dan “decentraal”. Ik vond hem als parlementariër en buitenland-deskundige trouwens integer.
marcel 7
Rene van WinsumAnnemiek van Moorst 11
Rene van WinsumFTM geeft alleen aan wat voor een leugens worden verspreid door deze club om zogenaamd boeren te dienen maar in feite de grote agribusiness die niet is gebaat bij mondige boeren. Wordt wakker en verdiep je in permacultuur en hoe je daarmee meer kunt verdienen en weer plezier in je werk krijgt.
Ik boer zelf ook - permacultuur.
C. Tamsyn 4
Annemiek van MoorstHelemaal mee eens, alleen zal weer die ''financiële elite'' dit angstvallig zien te voorkomen of afremmen met hun lange invloedrijke graaivingers.
Wij zijn al jaren op kleine schaal bezig met kleding, fietsen, meubelen, witgoed en noem maar op een tweede leven te geven, weg met die ''weeggooimaatschappij'' De kracht van de kringloopwinkels met speciale aandacht voor de kunst van het ''upcyclen'' het op creatieve wijze nieuw leven geven aan oude spullen.
Naast de spullen krijgen ook de medewerkers vaak een tweede kans in de kringloopwinkels. Prachtige initiatieven met grote toekomstwaarde.
Ook wat betreft de stadslandbouw boeken we flinke vooruitgang, prachtig allemaal. (Zie links)
http://cityseeds-middelburg.nl/
https://www.pzc.nl/walcheren/cityseeds-middelburg-maakt-met-stadslandbouw-kans-op-gouden-pit~a1f3c76d/
C. Tamsyn 4
Rene van WinsumIk betwijfel nog steeds of we het redden met deze molens?
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/zo-duurzaam-zijn-die-windmolens-niet~b3a190f29/
GLer Bram van Ojik is ook niet gestikt in zijn eerste “groene leugen”. “Groen rechts” zou voor deze partij beter klinken.ze kunnen beter fuseren met de PvdA en samen met D66 “links lullen” en rechts vullen dit stelletje “salonsocialisten”.
Het is niet gezegd als je tot iets wordt gedwongen dat ook moet pikken!
F.1
Mesdag Zuivelfonds: fout in onze stikstofcijfers
"Het Mesdagfonds, een denktank voor de melkveehouderij, gaat opnieuw rekenen. De uitkomst kan weken of maanden op zich laten wachten, want er is veel rekencapaciteit nodig om de miljoenen cijfers na te gaan, zegt onderzoeker Geesje Rotgers."
Annemiek van Moorst 11
F.1Annemiek van Moorst 11
Nico Van Den Akker
David Tonneman 1
Echt ongelofelijk dat Agri-Facts niet eerder ter sprake is gekomen.
Martin Brt
De zaken zijn in werkelijkheid altijd ingewikkeld, en het is voor elke partij makkelijk om de goegemeente wat aan te praten. Per slot van rekening heeft iedereen 'belangen'. Dus ik ben wel tevreden over de procedure. Nu hoop ik dat alle partijen in gesprek blijven, fouten kunnen erkennen, en proberen kwaliteit te leveren.