Ahold boekt dikke vette winst bij verkoop ICA

2 Connecties

Relaties

ICA

Organisaties

Ahold Delhaize
1 Bijdrage

Ahold doet een joint venture van de hand en mag - fiscaal onbelast - 1,5 miljard euro bijschrijven.

Retailgroep Ahold, in Nederland de eigenaar van Albert Heijn, loost zijn belang in de Scandinavische joint venture ICA voor 2,5 miljard euro. De deal is voorwaardelijk goedgekeurd door de partijen maar de afronding zal halverwege het komende jaar plaats hebben. De joint venture staat voor 1 miljard bij Ahold euro in de boeken. De CFO van Ahold, Jeff Carr, zegt dat de verkoop dan ook 1,5 miljard euro winst oplevert.

Een lucratieve deal dus voor de Nederlandse retailgroep. Daar komt bij dat deze vermogensstijging onder de Nederlandse wet niet wordt belast. Pas als de verkoop helemaal rond is, zal Ahold bekend maken wat het met het kersverse kapitaal gaat doen. Hakon Invest, die de andere 40 procent van ICA bezit, neemt het belang van 60 procent van Ahold over. 

Boekhoudfraude
De verkoopaankondiging komt tien jaar – bijna op precies dezelfde dag – nadat een accountantsschandaal zich bij Ahold ontvouwde. Toen Ahold in 2000 een belang van aanvankelijk 50 procent in ICA kocht, tuigde financieel bestuurder Michiel Meurs een geheime constructie op om de volledige omzet van ICA te kunnen meetellen in de boeken.

De calamiteiten brachten het Ahold-concern op het randje van de afgrond en leidden tot het ontslag van de top van het bedrijf. De onderneming is zich sindsdien meer gaan toeleggen op de core business waar de groep meer controle over heeft. Met de boekhoudfraude heeft de verkoop van ICA niets te maken.

Ondanks dat Ahold 60 prcent van de aandelen in de joint venture bezit, hebben beide deelnemers 50 procent controle over het bestuur van de onderneming. Grootgrutter ICA is marktleider in Zweden. 

Goede prijs
Het prijskaartje van 2,5 miljard is een ‘goede prijs’, zegt Robert Jan Vos van ABN Amro in een verklaring. Hij voegt daar aan toe dat de prijs veertien keer de jaarwinst bedraagt.

In september liet Ahold al weten dat het de strategische opties voor ICA aan het onderzoeken was. De Nederlandse supermarktketen meldde destijds dat het naar uitbreiding op zoek is in ‘aangrenzende landen’ als België en Duitsland.

In de ochtend stond de aandelenkoers van Ahold 4,3 procent hoger op 11,06 euro op een over het algemeen vlakke Amsterdamse beurs.