Akzo Nobel overleefde dankzij Wijers

1 Connectie

Personen

Hans Wijers
0 Bijdragen

Hans Wijers trok Akzo Nobel uit de stront en zorgde er voor dat het chemiebedrijf een duidelijke koers ging varen.

Dat Hans Wijers zichzelf met een geestig filmpje op de hak nam, zegt veel over zijn zelfbewustzijn. Het filmpje dat zijn afscheid van de nodige lachsalvo's voorzag, toont zijn laatste dag op kantoor. Niemand die een traan laat om zijn vertrek, de verwarde Wijers is al vergeten voordat hij de deur achter zich dicht kan doen. Het is echter veel waarschijnlijker dat hij nog lang op een positieve manier zal worden herinnerd. Wijers kon daarom wel even de spot met zichzelf drijven.

Hoe groot het belang van Wijers voor Akzo Nobel is geweest, beschreef de Financial Times. De Britse krant omschreef maandagochtend het Akzo Nobel van 2003 als een 'loose-knit chemicals conglomerate based in the nondescript Dutch town of Arnhem'. Hoewel Britten sinds het oorlogsjaar 1944 de Gelderse provinciestad toch niet weg zouden mogen zetten als 'non-descript', is het inderdaad zo dat de rest van de wereld nauwelijks weet dat Arnhem bestaat. Veel tijd om te mijmeren over de nadelen van de provincie had Wijers niet. De uitdaging die hij met zijn ceo-schap in 2002 aanvaarde was daar eenvoudigweg te groot voor. De strategische samenhang tussen de bedrijfsonderdelen ontbrak en in het voorgaande jaar was de koers van het aandeel met meer dan 60 procent gedaald. Volgens FT was de verwachting van veel analisten dat het bedrijf uit elkaar zou vallen.

"Akzo Nobel has survived"
Dat gebeurde ten dele. Onder Wijers werden er tal van bedrijven verkocht - waarvan Organon de grootste was - en ook aangekocht (het Britse chemieconcern ICI). Akzo Nobel kreeg langzaam maar zeker een strategische focus, het keerde in 2007 de Rijnoevers de rug toe en verwierf een uitzicht op de Amstel. Tien jaar na het aantreden van Wijers is het aandeel Akzo Nobel 134 procent in waarde gestegen en heeft het wereldwijd een dominante positie als verf en coatingsproducent weten te verwerven. En ondanks het feit dat de winstcijfers in 2011 hebben geleden onder de stijgende prijzen voor grondstoffen, komt FT tot de conclusie dat de afzwaaiende topman zijn werk uitstekend heeft gedaan.

"Akzo Nobel might have joined the long list of major Dutch companies that have vanished over the past decade and a half, but Akzo Nobel has survived, and many chalk that up to Mr Wijers’ strategic decisions."


Wijers als verwarde sukkel-ceo


Goed gepositioneerd
Willem Schramade, Equity Analyst bij Robeco, is evenals FT zeer te spreken over Wijers: "Wijers heeft Akzo Nobel strategisch goed gepositioneerd qua markten en niches. Onder Wijers heeft Akzo Nobel veel bedrijven aangekocht en verkocht. Door deze portefeuille transformatie is Akzo in veel landen nummer één of twee in haar markt. De bijbehorende schaalvoordelen leveren betere winstmarges op. Dit is echter niet overal geval, zoals bijvoorbeeld in de VS."
Schramade heeft ook nog een andere aanmerking. "Operationeel had hij het nog niet op orde. De ICT-systemen zijn niet geweldig waardoor management informatie niet up-to-date is, maar daar schijnen de kwaliteiten van de nieuwe CEO juist weer te liggen. Kortom: Wijers heeft Akzo strategisch goed in de markt gepositioneerd en zijn opvolger Ton Büchner moet dit operationeel uitvoeren."

Wijers verdiende als topman goed. Hij toucheerde de afgelopen tien jaar bijna 25 miljoen euro aan salaris, bonussen, opties, aandelen en pensioentoelagen. Het is echter niet waarschijnlijk dat hij daar stil van zal gaan genieten nu met de val van het kabinet Rutte de schuldencrisis in Nederland een steeds grotere politieke dimensie begint te krijgen.
Tegenover RTL Z zei Wijers zegt dat het voor de politiek 5 voor 12 is. "Tijd is nu precies wat we niet hebben. Inmiddels zijn meer dan 7 weken verprutst om over een pakket van hoog noodzakelijke bezuinigingen en structurele hervormingen te besluiten, en we lopen nu het serieuze risico, dat er pas eind van het jaar weer een kabinet zit met een parlementaire meerderheid. Voor zover zo'n kabinet althans na verkiezingen al te construeren zal zijn. Er is nu een nationaal belang - dat de partijpolitieke overwegingen overstijgt- om een constructie te bedenken die met een parlementaire meerderheid een basispakket van noodzakelijke maatregelen kan uitvoeren."
Wellicht dat Wijers dat belang onderschrijft en zich aanmeldt om deel te nemen aan een eventueel zakenkabinet of zich wellicht weer verkiesbaar stelt. Een nieuwe standvastige koers kan Nederland, net als Akzo Nobel in 2002, goed gebruiken

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 457 leden