Al Gore, rijk geworden door oliedollars

1 Connectie

Onderwerpen

Al Gore

Al Gore is na het verlies van de verkiezingen zeer rijk geworden. En voor een groot deel dankzij oliedollars.

Al Gore heeft exact de tegengestelde route van landgenoot Mitt Romney bewandeld. Namelijk die van politieke verliezer tot zakelijk winnaar. Twaalf jaar geleden verloor Gore, die destijds ´slechts´ twee miljoen dollar waard was, de presidentsverkiezingen maar sindsdien heeft hij een vermogen van 200 miljoen dollar opgebouwd. Indirect met dank aan olie.

Het politieke verlies van George Bush Junior deed hem erg pijn, zo blikt Gore terug tegenover New York Magazine. ´Het was een verschrikkelijke ervaring. Ik kan wel doen alsof het niet vernietigend was, maar dat was het wel voor mij.´ De democraat kreeg een meerderheid van de stemmen maar republikein Bush had meer kiesmannen achter zich. Na een reeks rechtszaken won de cowboy uit Texas.

Gore besloot om de wereld buiten de presidentiële route om te verbeteren als milieuactivist. Zijn documentaire ‘An Inconvenienth Truth’ uit 2006 werd een megasucces. Vanwege zijn vele groene inspanningen kreeg ’s werelds bekendste boodschapper van de duurzame doctrine in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede.

Een iets minder bekende kant van Gore is zijn zakelijke succes. Tot vorige week, toen Bloomberg het vermogen van de idealist schatte op 200 miljoen dollar. Dat is bijna zoveel als de 230 miljoen dollar die aan Mitt Romney wordt toegedicht, die als rijke zakenman eind vorig jaar de verkiezingen verloor van Barack Obama.

Ironisch genoeg heeft milieuactivist Gore een groot deel van zijn vermogen te danken aan oliedollars. Begin dit jaar werd het mede door hem opgezette kabeltelevisiekanaal Current TV voor 500 miljoen dollar verkocht aan Al Jazeera Network, het tv-bedrijf in handen is van de oligarchische regering van Katar. Zelf ontving de initiatiefnemer 70 miljoen dollar voor zijn 20 procentbelang.

In onderstaand filmpje legt Gore uit waarom hij Current Tv, dat de tegenhanger is voor het scala aan conservatieve zenders in Amerika, heeft verkocht aan Al Jazeera.Ondanks dat hij indirect oliedollars in zijn vak heeft zitten, blijft hij ageren tegen het goedje. ‘Er is niet zoiets als ethische olie’, zei Gore vorige week nog tijdens een bijeenkomt op een vraag of olie ook onethisch is wanneer het door een democratische regering met respect voor mensenrechten wordt geproduceerd. ‘Er is alleen vieze olie en nog viezere olie.’

Ironie is niet per se hypocrisie. Toch wordt Gore geregeld hypocrisie verweten, mede doordat hij een jetsetleven zou lijden waarin hij met het vliegtuig van plek naar plek vliegt om zijn groene boodschap te verspreiden.

Ook kwam hij in opspraak toen een Libertarische denktank claimde dat de energierekening van Gore zijn paleisje in Tennessee bijna 221.000 kilowatturen noteerde. Dat is meer dan twintig keer zoveel als het gemiddelde huishouden in de Verenigde Staten. Een woordvoerder van Gore ontkende de aanklacht en meldde dat zijn energieverbruik juist dalende is.

Behalve oliedollars, heeft Gore ook talrijke investeringsavontuurtjes - zoals het door hem opgerichte investeringsfonds GIM - gehad die hem een goedbelegde boterham hebben opgeleverd. En natuurlijk niet te vergeten: hij zit in het bestuur van Apple en heeft voor zijn verdiensten al bijna 50 miljoen dollar aan optieaandelen cadeau gekregen, dankzij de  koersstijging van Apple.

Hoe dan ook is Al Gore er na de verkiezingen zowel qua politieke invloed als zakelijke macht op vooruit gegaan. Dat is anders bij Mitt Romney, die de Amerikaanse geschiedenis in zal gaan als de rijke man die verloor van Obama. 

 

 

Ruben Munsterman
Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...
Gevolgd door 11 leden