Al Qaeda: bankroet zonder Bin Laden?

2 Connecties

Relaties

Al qaeda

Personen

Osama bin Laden

Na de dood van miljardairszoon Osama bin Laden: waar halen de terroristen voortaan hun geld vandaan? Of betekent zijn dood het einde van Al Qaeda?

Bin Laden was niet alleen de geestelijk leider van Al Qaeda; zeker in de beginjaren van de terroristenorganisatie kwamen ook veruit de meeste centen uit de zak van de telg uit een zeer vermogende Saudische familie. Interessante vraag is daarom: wat is precies de financiële fall out van zijn dood?

Forbes analyseert de situatie, en concludeert dat zijn dood zeker grote financiële gevolgen heeft. Het zakenblad ontdekte eind vorig jaar al dat Al Qaeda in flinke financiële problemen verkeerde, en die situatie wordt er zeker niet beter op. Voor de terroristen dan. Het boegbeeld van de organisatie is weg, wat een centrale financiële regie moeilijker maakt.

 

Hawala


Wel opmerkelijk: door de Amerikaanse war on terror was de organisatie de afgelopen jaren al steeds meer afhankelijk geworden van het systeem van Hawala bankieren. U weet wel, dat ondergronds bankieren waar de Nederlandse politie meestal niets tegen doet.

Hierdoor zijn de financiën van Al Qaeda steeds minder doorzichtig geworden. Of de terroristen straks het faillissement moeten aanvragen moeten we daarom nog even afwachten.