Alibaba's onvoorstelbare koopexplosie op Singles' Day

Vandaag viert China Singles' Day, zeg maar anti-Valentijnsdag, met een kooporgie via e-commerce gigant Alibaba. Verwachte omzet dit jaar: ruim acht miljard dollar. Follow The Money feestte eerder al mee en bestelde een jas. Helaas kon Alibaba's logistiek het ijltempo van de koersstijging niet evenaren.

Vlak voor de beursgang van Alibaba bestelde ondergetekende half september een trenchcoat bij Aliexpress, één van de populaire marktplaatsen van de Chinese E-commerce gigant. Het is een handeling die vandaag op de Chinese feestdag Singles' Day door honderden miljoenen Chinezen gedaan zal worden. De aanleiding voor FTM's bestel-test vormde Alibaba's beursgang op de New York Stock Exchange die in eerste instantie enkel voorbehouden was aan institutionele beleggers. Maar particulieren stonden wereldwijd in de rij, en de hype zorgde er zelfs voor dat medewerkers van het Taiwanese bedrijf Green Seed Capital inhaakten om aandelen Alibaba aan particulieren te slijten. De Autoriteit Financiële Markten bracht onlangs een waarschuwing uit voor deze Taiwanese verkoopclub. Het zou een boiler room betreffen.

'Hello Friend!'

Terwijl de cold callers in Taiwan nog hun beste telefoonstem opzetten, was er in de Chinese provincie Shandong ene Cherry Huang, eigenaar van Cherry’s Online Store, die mijn bestelling uit Nederland binnenkreeg. In casu een khaki trenchcoat van 29,12 dollar inclusief verzendkosten. Half september stuurde hij de spotgoedkope jas via China Post richting Nederland. Dit grootste postbezorgingsbedrijf ter wereld zorgde voor enige twijfel, want het track & trace systeem blinkt uit in summiere informatie over de status van de verzending. Na de eerste pakketloze maand ging er via de chat-mogelijkheid op Aliexpress.com een kattebelletje naar Mr. Huang met een vraag over de punctualiteit van de bezorging. Zijn snelle antwoord: ‘Hello Friend, 70% package can arrived within 30-45 days, and 30% packages will delay on the way, maybe this package is delay on the way, I have increased 30 days delivery time for you. please wait for more time. Thanks Cherry.’
'I have increased 30 days delivery time for you. please wait for more time'
In de tussentijd steeg de koers van de nieuwe Chinese wereldmacht op online retail gebied spectaculair. De introductieprijs van 68 dollar per aandeel nam met 68 procent toe naar de huidige 114 dollar per aandeel. De beurswaarde van het Alibaba concern bedraagt nu 282 miljard dollar – ruim twee keer de beurswaarde van het Amerikaanse Amazon en vier keer die van eBay.

Slim fit

Na anderhalve maand posten bij de brievenbus, kwam op 31 oktober dan eindelijk het verlossende bericht van PostNL: het pakket kon worden opgehaald bij het postkantoor. Het aangekomen pakket is een dicht getapete vuilniszak beplakt met verschillende transport-stickers. Daaruit valt op te maken dat de jas als ‘Gift’ is verstuurd en dat de waarde 10 dollar bedraagt. Smart thinking van Mr. Huang, want de ontvanger hoeft daardoor geen inklaringskosten te betalen. Waarvoor dank.

pakket alibaba Post uit China

Het pakket bevat een verkreukelde beige polyester trenchcoat met in de kraag een goudgestikt label met de tekst ‘authentic manufactured for the fashionminded’. Alle modekennis ter redactie is vervolgens aangewend om de jas technisch te beoordelen. Belangrijkste conclusie: de ontwerpers van de glimmende jas hebben een grote voorkeur voor polyester boven katoen. Het stikwerk is naar behoren uitgevoerd en dat de jas zelfs een glimmende voering heeft, oogst lof. Enkel op het gebied van taal-technische details gaan ze op een labeltje de fout in met ‘do not use sdfteners’.
Het pakket bevat een wat verkreukelde beige polyester trenchcoat met in de kraag een goudgestikt label met de tekst ‘authentic manufactured for the fashionminded’
Het enige serieuze probleem vormt de bestelde maat XL die 5 centimeter van de onderarm onbedekt laat. De stiksels van de double breasted-knopen krijgen het bovendien zwaar te verduren als de jas dicht moet. En het ceintuur, dat zo’n 50 centimeter te kort is, biedt allesbehalve verlichting. Beter had de besteller daarom het advies van Mr. Huang kunnen opvolgen door niet één maar twéé maten groter te bestellen. De status van de bestelling heden: een slimfit jas die aan de kapstok hangt te glimmen. Maar soit, het blijft een 10-dollar-jas die voor 19 dollar extra ruim achtduizend kilometer heeft afgelegd. De mogelijkheid om een online dispuut te openen met de verkoper blijft dan ook ongebruikt. Het is op Aliexpress een kwestie van ‘Confirm Goods Received’ zodat het geld van de escrow account kan worden vrijgegeven aan Mr. Huang.

20141110_180514 Slim fit

Singles' day

De Chinese ondernemer Huang heeft het vandaag uitzonderlijk druk, vanwege de zogeheten Singles' Day, de dag waarop Chinese singles hun vrijheid vieren. 'I am worry my stock is not enough, and worry about the shipping. All china local transport routes will be blocked,' schrijft de verkoper. Singles' Day vormt de tegenhanger van ons Sint Maarten en onze Zottendag en culmineert in een ware kooporgie waardoor de online aankopen door het dak schieten. Om de koopwoede bij voornamelijk jonge singles nog verder aan te wakkeren eist Alibaba - dat zowel beroemd als berucht is vanwege haar genadeloze mentaliteit - dat aangeboden producten tijdens het 'shopping festival' met 50 procent korting op de marktplaatsen komen te staan. De verkoopcijfers blijven indrukwekkend: Alibaba boekte vorig jaar op Singles' Day op al haar marktplaatsen een verkooprecord van 5,75 miljard dollar. Dat is meer dan de verkopen op de Amerikaanse koopdagen Black Friday en Cyber Monday tezamen.
Alibaba boekte vorig jaar op Single’s Day op al haar marktplaatsen een verkooprecord van 5,75 miljard dollar. dat is meer dan de verkopen op Black Friday en Cyber Monday tezamen
En naar verwachting zullen er vandaag gewoon weer circa 156 miljoen pakketten de deur uitgaan. De logistieke implicaties daarvan komen mooi naar voren in een artikel in Forbes. Daarin melden ze dat één van Alibaba’s logistieke dienstverleners, YTO Express, naar verwachting 17 miljoen pakketten (een toename 40 procent ten opzichte van vorig jaar) krijgt te verwerken. Daarvoor zullen er vandaag 600 extra vrachtwagens en 30 duizend extra medewerkers nodig zijn. De verwachting is dat de servers van Alibaba's betaalsysteem Alipay vandaag voor 8 tot 10 miljard dollar aan handelswaar zullen verwerken. Happy Singles' Day, Jack Ma.

bericht alibaba1 Verkoper Huang maakt zich zorgen over zijn voorraad en de logistieke afhandeling