
De blockchain is meer dan alleen bitcoin. Het is een technologie die de wereld kan veranderen. Wie dit weekend naar Groningen ging kreeg een indruk van de talloze mogelijkheden die blockchain voor ons in petto heeft. Follow the Money bezocht de grootste blockchain-hackathon ter wereld.
Als we een voormalige fabriekshal binnentreden, belanden we in een duistere ruimte die volhangt met rook. We krijgen een stoffen festivalbandje om de pols. Het hippe bandje is ons toegangsbewijs tot de grootste blockchain-hackathon ter wereld: The Blockchaingers. In de fabriekshal staan honderden computers te zoemen. De immense ruimte wordt schaars verlicht door beeldschermen en spotlampen. Mensen staan in groepjes te smoezen of zitten te tikken achter hun scherm. De plek heeft meer weg van een Berlijnse techno-bunker dan een ruimte waarin wereldproblemen worden opgelost. In het midden zien we een grote digitale aftelklok. Countdown: nog twintig minuten.
Voor blockchain fanaten was het afgelopen weekend snoepen in Groningen. In een voormalige suikerfabriek troffen 700 nerds, entrepreneurs, ambtenaren en managers elkaar om 48 uur non-stop te werken aan dat ene briljante blockchain-product dat de wereld gaat veranderen. In deze hackathon waren het 63 teams van over de hele wereld die zich stortten op het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Hun gereedschap: blockchain technologie. En er valt nog wat te winnen ook: de beste concepten worden beloond met een ton.
De software achter de bitcoin kan namelijk voor meer gebruikt worden dan alleen het registreren van financiële transacties. Een paar voorbeelden: het veilig opslaan van DNA-gegevens, het organiseren van online-toezicht of het zelf beheren van je elektronisch patiëntendossier. Bedenk een probleem, en blockchain heeft er een oplossing voor.
Take your work to the real world and show what the blockchain can do'
Tal van partijen zijn daarom naar Groningen gekomen om in dit ternauwernood van de sloop geredde industriële erfgoed hun nieuwe digitale concepten en software aan de slag te gaan. Het is de tweede keer dat Rutger van Zuidam, een prominente Nederlandse blockchain ondernemer en eigenaar van DutchChain, deze hackathon organiseert. Blockchain is hot. Als technologie, maar ook als business model. Follow the Money liep rond tussen computergeeks, programmeurs, bitcoinfans, entrepreneurs én vertegenwoordigers van overheidsinstellingen en grote ondernemingen om zelf te zien waar de hype ophoudt en de praktische oplossingen beginnen.
Epic!
‘Ik ben super psyched,’ roept een jongen van het team Health unchained uit. Bij de vraag of blockchain de wereld gaat veranderen, klinkt van zijn hele team een volmondig ja. Sommige zijn van plan de gehele 48 uur die het evenement duurt wakker te blijven. Voordat ze over hun blockchain bedenksels kunnen vertellen wordt het ineens donker. De aftelklok staat op nul. Een introductiefilm start. Tijdens het bijbehorende lichtspektakel klinkt een enorm gejoel. De mensen hebben er zin in. Van Zuidam, initiatiefnemer en organisator van de hackathon, wordt met gejuich op het podium geroepen. ‘Use this epic momentum,’ predikt hij. ‘Take your work to the real world and show what the blockchain can do’.
Wat later spreken we hem. Hoe is hij in deze scene terecht geraakt? ‘Ik heb vroeger veel geëxperimenteerd met blockchain software,’ vertelt Van Zuidam. ‘Toen ontdekte ik wat de blockchain te bieden heeft. Ik vond dat we het erover moesten hebben, dus ik organiseerde allerlei congressen. Maar het erover hebben was niet genoeg. Ik vond dat we er mee aan de slag moesten. Daarvoor heb ik de hackathon opgericht.’
Van Zuidam is eigenaar van DutchChain, een Nederlands blockchain bedrijf dat zegt met deze technologie de samenleving te willen verbeteren. Vanwege zijn expertise werd hij door de Tweede Kamer uitgenodigd om de onwetende parlementariërs wijzer te maken omtrent de zegeningen van de nieuwe technologie.
‘Het gebruiken van bitcoin is één ding,’ zegt hij. ‘Maar je leert pas echt hoe de blockchain werkt als je er een applicatie op bouwt. Dat is waar we hier aan werken. We maken prototypes. Dat zijn de beste verhalenvertellers voor wat je met een blockchain kunt doen.’
Mogelijkheden
Om de mogelijkheden met blockchain te verkennen zijn op de hackathon zeven zogeheten tracks uitgezet. Binnen zo’n thematische track proberen de verschillende teams met blockchain technologie maatschappelijke vraagstukken te tackelen. Hoe kunnen we de aanpak van cybercrime organiseren? Hoe maken we de energietransitie mogelijk, zonder dat grote bedrijven de regels aan hun laars lappen? En hoe zorgen we dat jouw persoonlijke gegevens ook echt van jou blijven? De blockchain kan een antwoord bieden.
In essentie gaan de tracks over een aantal terugkerende thema’s, zoals privacy en eigendom van data. Denk hierbij aan gegevens als paspoorten, contracten of medische informatie. Dit soort data kan op een blockchain versleuteld worden. Dat betekent dat alleen degene van wie die data is, toegang tot die data heeft. Op die manier worden de mensen zélf eigenaar van hun gegevens.
Daarnaast gaan de tracks vaak over transparantie en digitaal vertrouwen. De blockchain kan hier op twee manieren aan bijdragen. De blockchain is een openbaar netwerk. Dat maakt het moeilijk er op te frauderen, iedere handeling wordt namelijk inzichtelijk gemaakt voor de deelnemers van dat netwerk. Bovendien kun je er smart contracts op programmeren, dat zijn digitale overeenkomsten die alleen in werking treden als aan alle voorwaarden voldaan is. Dat kan nuttig zijn bij het naleven van klimaatakkoorden, of het heffen van belasting.
Jedi
De tafels waar de teams aan zitten zijn gegroepeerd per track, herkenbaar aan de kleur waarmee ze worden belicht. Bij elke track houdt één iemand het overzicht: de track-mayor. Tussen de tafels lopen Jedi’s. Dat zijn blockchain experts die de teams helpen bij obstakels. Ze dragen zwarte vesten. Eén van hen heeft de verwijzing naar Star Wars wel erg letterlijk genomen. Hij is gekleed in een gewaad en in zijn riem steekt een lightsaber. Bij de vraag wat blockchain ons te bieden heeft antwoordt hij met een quote van de Star Wars-held Obi-Wan Kenobi: ‘If the droids (robots) could do all the work then we wouldn't be here, right?’ Er hangt lol en zweet in de lucht.
Vliegende 3D printers dus. Niet is onmogelijk vandaag
Ik spreek Jan-Peter Doomernik, track-mayor van de track Machine-to-Machine economy. Wanneer ik hem vraag van welk team hij enthousiast wordt, verschijnt er een grijns. ‘Kom maar mee’, zegt hij. ‘Dit is team 8D,’ vertelt Jan-Peter als we bij een geel belichte tafel zijn aangekomen. ‘Zij hebben écht iets gaafs verzonnen’. Van achter hun schermen kijken twee jongemannen op. Maarten van der Poel en Laurens Schumacher zijn geen mannen in een maatpak, maar twintigers in een t-shirt. Ze werken bij Deloitte. Enthousiast vertellen ze hoe zij wereldproblemen gaan tackelen - met 3D printers.
Hun idee komt neer op het volgende. De verwachting is dat 3D printers in de toekomst van alles kunnen maken. Van voedsel tot huizen tot auto’s. Dat kan nuttig zijn voor het bieden van hulp bij rampen of ontwikkelingssamenwerking. Je kunt zo’n printer dan de opdracht geven ter plekke iets te doneren, zoals een school of een ziekenhuis. Dit doe je door een order te plaatsen op de blockchain waaraan die printer is verbonden. De blockchain maakt direct inzichtelijk of de donatie goed terecht komt, hetgeen bij huidige ontwikkelings- of hulp organisaties niet altijd het geval is. Als de slimme printer jouw order binnen heeft, dan maakt hij contact met een drone. Deze dropt de printer op de juiste plek, zodat die aan de slag kan gaan.
Vliegende 3D printers dus. Tja. Niets lijkt vandaag onmogelijk in de Groningse suikerfabriek.
De toepassingen van blockchain-technologie hebben vaak te maken met bescherming van privacy of het vaststellen van identiteit. Bij de track Health worden elektronische patiëntendossiers of DNA-gegevens uit biobanken in een blockchain gezet. Deze data wordt hierbij versleuteld en uitsluitend toegekend aan de mensen van wie die data is (in plaats van deze centraal op te slaan). Op die manier worden de mensen zelf eigenaar van hun gegevens.
Zoiets kan je ook met pensioenen doen. Doordat mensen tegenwoordig voor meerdere werkgevers werken, vaker zzp’er zijn of meerdere flexcontracten hebben, wordt pensioenopbouw steeds onoverzichtelijker en foutgevoeliger. Door hier zogeheten smart contracts voor op te stellen en deze in een blockchain te zetten, kan iedereen zijn eigen pensioenopbouw gaan regelen, zonder dat daarvoor een intermediair nodig is. De track Future of pensions boog zich over praktische oplossingen op dat terrein.
Soortgelijke blockchain toepassingen kunnen gebruikt worden voor belangrijke bedrijfsgegevens of paspoorten. Op die manier wordt de veiligheid en accuraatheid van de gegevens bevorderd. Doordat je zelf eigenaar bent van je eigen gegevens kun je deze immers up-to-date maken. De teams uit de tracks Global Digital Identity en Digital Nations Infrastructure storten zich op deze challenge.
Daarnaast kan de blockchain worden ingezet voor de Energy Transition. Het kan big data van bijvoorbeeld energiebedrijven transparant maken en middels smartcontracts naleving van internationale energie-afspraken organiseren.
Tevens kan de blockchain publieke veiligheid bevorderen door een soort ambert-alert erop te organiseren. En tot slot kan de blockchain technologie worden ingezet om een programmeerbare economie te ontwikkelen, een zogenoemde Machine-to-machine economy. Van praktische oplossingen tot bizarre vergezichten, met blockchain is dus van alles mogelijk.
Huiskluis
Naast dit soort futuristische ideeën zijn er ook praktische prototypes. Pepitas, het enige team dat volledig uit vrouwen bestaat is hier een voorbeeld van. Ze ontwikkelen een interessant product wat ze de Huiskluis hebben genoemd.
‘Het is als een digitale identiteit voor je huis,’ vertelt Eveline Klumpers, oprichter van blockchain-startup Katalysis. ‘In je huis staat dan een apparaat dat aangesloten is op een blockchain. Hierop worden allerlei gegevens van je huis in opgeslagen. De materialen waaruit je huis is opgebouwd, je energieverbruik, historische informatie en hoe goed je koelkast is gevuld. De blockchain zorgt dat al deze gegevens bij elkaar kunnen worden gebracht op een virtuele plek waar alleen jij toegang toe hebt: de huiskluis.’
Leuk, maar voor welk probleem is dat eigenlijk een oplossing? ‘Dit concept kan bijdragen aan bijvoorbeeld het opzetten van circulaire bouw,’ legt Eveline uit. ‘Nu zijn de bouwgegevens vaak niet of moeilijk beschikbaar. Ook kan de informatie helpen bij het taxeren van de waarde van je huis als onderpand. Op die manier sta je als bewoner sterker in je schoenen.’ De vrouwen zijn trots op hun idee. ‘The hackathon is not just for the nerdy guys,’ lacht Eveline.
Overheidsorakel
Wie denkt dat dergelijke evenementen alleen gewiekste entrepreneurs en startups met computergeeks trekt, heeft het mis. Alle hackathon-tracks zijn namelijk uitgeschreven door verschillende organisaties. Van de Nationale Politie tot Gasunie, van pensioen-adviesgroep APG tot het Kadaster en van de Europese Unie tot gemeente Groningen.
Zelfs de Belastingdienst is aanwezig. De ambtenaren zitten aan een klein tafeltje, weggemoffeld in een hoekje van de fabriekshal. Rhodé Reuijl, Java Developer bij de Belastingdienst, vertelt dat ze vorig jaar ook heeft meegedaan aan de hackathon. ‘Blockchain wordt een belangrijke technologie. Daar moeten wij dus ook wat mee.’
Reuijl legt uit dat voor veel toepassingen van smart contracts informatie vanuit de overheid wordt gevraagd. ‘Stel iemand wil een huis kopen. Daarvoor wil de kredietverstrekker weten of de aanvrager voldoende inkomen heeft en die informatie kan hij opvragen bij de Belastingdienst.’ Nu moeten mensen die informatie handmatig opzoeken in ouderwetse systemen, maar via blockchain kunnen dat soort verzoeken veel efficiënter worden afgehandeld. Natuurlijk moeten overheidsinstanties ook binnen de blockchain nog steeds aan alle eisen voor privacy en veiligheid voldoen.
'We blijven gewoon de Belastingdienst. We werken van 9 tot 5'
‘In principe kun je dit soort verzoeken via smart contracts automatisch afhandelen op de blockchain,’ vertelt Rhodé. ‘Er is alleen nog geen enkele overheidsinstantie in staat om gegevens op een goede, veilige manier aan te bieden op de blockchain. Een smart contract mag namelijk nooit in de database van de Belastingdienst rondneuzen op zoek naar informatie. Wel mag een smart contract een informatieverzoek indienen, waarbij ons eigen systeem vervolgens de juiste informatie erbij zoekt en aanbiedt. Zo’n programma zijn wij nu aan het ontwikkelen: een orakel noemen we dat, een overheidsorakel.’
Op de vraag of hun team ook 48 uur zonder slaap gaat doorwerken aan de ontwikkeling van ‘het orakel’ grapt Rhodé: ‘Het is dan wel een blockchain hackathon, maar wij blijven gewoon de Belastingdienst. We werken van 9 tot 5.’
On April 5-8, the second edition of the largest #blockchain hackathon on the planet took place in Groningen, The Netherlands.
— Rutger van Zuidam (@rutgervz) 10 april 2018
It is a great pleasure to present the outstanding results of the winning teams in this after movie!#bc1718 @blockchaingershttps://t.co/n2RdDznxGc
Verkeer
‘Er zijn hier een hoop fantasierijke ideeën,’ zegt Maaike van der Post, track-mayor van Digital Nations Infrastructure. ‘Maar soms is een goede website beter dan een blockchain. Het is nu natuurlijk een hype, maar het is niet voor ieder probleem het juiste antwoord.’
‘Mensen willen helemaal geen blockchain,’ zegt ook organisator Rutger van Zuidam. ‘Ze hebben ook geen blockchain nodig. Wat mensen wel willen zijn oplossingen voor problemen en dingen die ze helpen. En de blockchain kan daar een rol in spelen.’
De ondernemer legt ons uit wat hij ziet als de échte toegevoegde waarde van de blockchain. ‘Onze maatschappij is ingericht in systemen. Van het financiële systeem tot het overheidssysteem. Die systemen werken alleen als wij ze vertrouwen. Maar dat vertrouwen is niet oneindig. Het beperkt zich tot land- en organisatiegrenzen. Dat is onhandig, aangezien we steeds meer online doen wordt de wereld steeds groter. We moeten dus systemen verzinnen die we op internationale schaal kunnen vertrouwen. Daar heb je gek genoeg een decentralisatie voor nodig.’
Van Zuidam vergelijkt het met het systeem van het verkeer. ‘Dat is eigenlijk ook gedecentraliseerd. Als bestuurder heb je absolute zelfbeschikking over je auto. Tegelijkertijd is daar een gezamenlijke wegennet voor nodig. Hier gelden regels, er staan stoplichten, flitspalen en iedere weggebruiker wordt er gecertificeerd. Allemaal dingen die zorgen dat wij het wegennet vertrouwen. Op die manier kun je samen de weg op en kun je samenwerken met mensen die je niet kent. Zoiets kun je ook met blockchain. De blockchain is het wegennet met verkeersregels waar je autonoom over je gegevens beschikt, net zoals je op openbare wegen zélf je auto bestuurt’.
Buiten was de avondschemering gevallen toen we de fabriek verlieten. Ook al was het ver na vijven, de medewerkers van de Belastingsdienst zaten nog steeds in de fabriekshal te werken. Nog zo’n 40 uur zouden de hackathon-teams er achter hun computerschermen zitten. Het is de vraag of de suikerfabriek in Groningen volgend jaar groot genoeg zal zijn.
Winnaars
Er zijn per track verschillende winnaars uit de bus gekomen. Zo heeft team Unchain de Global Identity track gewonnen. Zij bedachten een blockchain toepassing die de distributie van medicijnen transparant maakt. Zij hebben dit zo geprogrammeerd dat het inzichtelijk wordt of het medicijn op de juiste plek terecht komt.
De Future of Pensions track is gewonnen door het team FHICT Chaingers. Zij wonnen met hun idee om via microtransacties op een blockchain millennials bewust te maken van hun pensioenopbouw. Zo kan de toepassing een jongere laten zien dat een euro aan statiegeld, veertien euro waard is wanneer diegene met pensioen gaat.
Ook team Kryha is in de prijzen gevallen. Voor de Machine-to-Machine economy track bedachten zij een blockchain netwerk voor drones, zodat deze bijvoorbeeld kunnen helpen bij reddingsmissies of onderzoek naar het regenwoud. Op de Energy track heeft team Bencom gewonnen. Team Pepitas, het volledige vrouwenteam dat wij spraken, werd tweede.
32 Bijdragen
Thijn van den Berg
Arne van der Wal 10
Thijn van den BergMatthijs 11
Inge 5
MatthijsMatthijs 11
IngeAhmed Aarad 2
MatthijsHet leidt tot noch toe tot enkel weggegooid geld door organisaties die vaak maar een toepassing verzinnen om maar met blockchain 'dingen'te gaan doen. Waarbij ik volmondig achter dit artikel sta van Ruud Leether op iBestuur: https://ibestuur.nl/weblog/blockchain-hype-gebouwd-op-mythes
Inge 5
Ahmed Aaradj.a. karman 5
Ahmed AaradRaar wordt het als het als de oplossing voor voorgaande ict faal gebracht wordt zonder de achtergrond van die faal te begrijpen.
Je krijgt dan een aanpak van trial en error wat zeer vaak en voorspelbaar de error opleverd. Cmm level 3 is wat anders.
Inge 5
MatthijsMatthijs 11
IngeBoban Braspenning 1
MatthijsMatthijs 11
Boban BraspenningEn waar Inge het over had was haar eigen paspoort.
Nogmaals, er zullen best toepassingen zijn waarbij een blockchain achtige oplossing de beste keuze is. Maar de hosanna verhalen over "revolutionaire" veranderingen zie ik gewoon niet. Als mijn gemeente overstapt op een ander software pakket waar al dan niet een blockchain achter zit, verandert er verder niks voor mij.
j.a. karman 5
Boban BraspenningEen behoorlijk probleem is dat de controle of de persoon en paspoort bij elkaar horen en dat het een rechstgeldig paspoort is van die betreffende staat. Het is met het Nederlands paspoort als niet op orde. BZk zegt dat als iemand het bsn kan noemen dat dat het bewijs is dat hij die persoon uit de administratie is.
Wat is het wereldprobleem met vluchtelingen?
- Het zijn vluchtelingen van een staat die bestaat en waar contacten mee zijn. De bekende ideologische dissidenten worden aangehaald maar het gaat net zo goed om de vele criminelen en misdadigers.
- Het gebied waar de mensen vandaan komen heeft geen staat of die is ten onder gegaan. Zonder staat is er geen paspoort registratie of wat dan ook.
Waar komt dat idee vandaan dat vluchtelingen een probleem hebben als ze geen paspoort hebben?
Dat zijn de asielzoeker procedures, het is de makkelijke weg om iets van bewijs te hebben waar de persoon vandaan komt. Het ligt in het verlengde van de douane.
Daarmee is het ook heel makkelijk om die personen meteen terug uit te zetten, want veilig gebied. Daar gaat blockchain niets aan doen. Bitcoin mogelijk wel omdat je daarmee her en der omgeruild naar echt geld je burgerschap kan kopen. (voor het grootkapitaal).
De gewone vluchteling kun je hooguit plaatsen aan raciale kenmerken DNA en meer bijzondere persoonsgegevens. Een id aan de persoon vast te maken. Om dat nu met blockchain te willen automatiseren lijkt me niet bepaald ethisch.
Ook niet als het zou betekenen dat we paspoorten per staat afschaffen en er een wereldwijde overheidsregistratie van maken.
Inge 5
MatthijsZoals je zegt, het gaat niet om de software die jouw gemeente gebruikt, jouw gemeente hoeft dan helemaal geen paspoorten meer uit te geven, je hebt het bij de grens /incheck ook niet nodig, de data kan daar zo worden opgeroepen. Er zal heel veel veranderen, kan ik ook niet overzien, maar wel dat het die kant uitgaat en ook dat je vernieuwing niet tegenhoudt.
Over mijn eigen paspoort, ja daar had ik het over. Verder wordt in financi"ele dienstverlenging heel veel id van mensen vastgesteld, daar zie ik ook voordelen. Er zijn nu mensen die niets meer vertrouwen en een fotocopie van een paspoort geheel en al zwart gemaakt presenteren, daar valt weinig meer id uit vast te stellen... daar schiet je niets mee op. Voordeel van de blockchain, gevens zijn bekend, en de desbetreffende persoon kan dan bedrijf x, instantie a. inzage in verlenen.
Geld transfer hoeft niet meer via banken, meteen handig om de graaiers aan de top kwijt te raken.
Nou ja, tal van mogelijkheden, just wait and see... Behoudend zijn gaat niet helpen, alles blijft niet altijd hoe het is, de wereld is steeds in beweging. Er zijn geen data typistes meer bezig met ponskaarten, de treinkaartjes zijn niet meer van zalmroze karton etc. waarschijnlijk gaat het niet stormachtig en is het goed te hanteren...
Matthijs 11
IngeBlockchain technologie waarborgt op geen enkele manier de validiteit van data. De taxateur kan nog steeds een verkeerde taxatie doen, die vervolgens in de blockchain terecht komt. Een fruitkweker die claimt biologisch fruit te kweken en dat vastlegt in blockchain, kan nog steeds stiekem z'n fruit bespuiten. Voor een koopcontract heb ik nog steeds een goede notaris en advocaat nodig. Etc.
"je hebt het bij de grens /incheck ook niet nodig, de data kan daar zo worden opgeroepen"
Ik zie niet welk probleem dit oplost. Ik kom al m'n leven lang probleemloos langs iedere grens met m'n paspoort. Een centrale blockchain database met m'n biometrische gegevens heb ik juist liever niet door iedere grensbeambte in de wereld in te zien.
"Geld transfer hoeft niet meer via banken"
Geld wordt door banken gecreëerd en staat al op bankrekeningen. Overboeken of betalen kan nu al probleemloos met contactloos betalen, via PC of mobiele app. Als je doelt op betalen via bitcoin achtige currencies: super traag, extreem duur, onbetrouwbaar (wisselkoersen die per minuut veranderen) en energieverslindend.
Tuurlijk gaan dingen veranderen. Maar kom eerst maar eens met realistische toepassingen die zich bewijzen in de praktijk. Ik zie nog erg veel hype.
Inge 5
Matthijsb. probleemloos bij de grens etc. // we konden ook gemakkelijk, comfortabel met de postkoets, snel leek het ook, maar we doen het nu allemaal niet meer. Toch nog willen instappen is geen optie... de postkoets komt ook niet meer langs... Ik kan aan het jaagpad op een turfschuit gaan wachten tot ik een ons weeg.
c. nee gaat niet om bitcoins, Euro's en andere currencies kunnen dan zonder tussenkomst van banken van partij a. naar partij b.
En verder, heb ik er natuurlijk geen aandeel in, geen stem ook, maar ik zie het wel gebeuren. Van Jules Verne dachten ze op gegeven moment dat hij geschift was en op de maan zouden we nooit komen...
Houd me ten goede, ik vind alles leuk wat geschiedenis is, mijn ouders hebben lang doorgekookt op een oliestel, ik weet nog hoe het vroeger was maar ben ook blij dat er naast het wollen kamisooltje materialen als kevlar zijn, om maar iets te noemen. De verandering en de vooruitgang is interessant en zodra er methoden zijn, komen er meer toepassingen voor.
Matthijs 11
IngeNatuurlijk zal er van alles veranderen in de (nabije) toekomst. Maar wie zegt dat dat blockchain is? Ik werk zelf in de ICT en ben bekend met diverse database systemen. Bij alle software is er altijd een afweging tussen verschillende factoren. Meer snelheid, meer of minder robuustheid, etc. Je kunt niet alles tegelijk optimaliseren. Blockchains zullen voor sommige toepassingen een goede keuze zijn, maar voor veel andere juist niet. Zeker is dat blockchain technologie erg veel resources vergt en nogal inefficient is.
Over die euro's: nee, die worden bij banken gemaakt en kunnen dus nooit zonder banken (en centrale bank) van A naar B. Dan moet je je toch echt even in het geldsysteem verdiepen om te begrijpen hoe eea werkt.
Inge 5
MatthijsDat zeg ik, ik ben geen techneut! (heb ze alleen maar als familie) maar kan wel verbanden en mogelijkheden zien. Ik vind het meer informatief dan gehyped. Je noemde: "eerst maar eens toepassingsmogelijkheden zien." Eerder van de week schreef ik in dit item aan Ahmed over het internet. Mijn man zat bij KLM toen het internet "ontstond" en was daar als pionier aan het kijken of het iets voor de company zou kunnen zijn. Niemand wist wat een website was!? Ik bedoel, de toepassingen komen nadat de technologie de mogelijkheden biedt.
Matthijs 11
Ingehttps://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1905625
We hebben dus allang goed functionerend digitaal geld. Met een swipe van m'n bankpas kan ik bijna overal direct betalen. Nog even en ik weet m'n pincode niet eens meer.
Over je voorbeeld over internet: die vergelijking gaat mank en zegt niks over de mogelijke toepassingen van blockchain. Hoe weet je nu dat blockchain de wereld gaat veranderen? Er zullen nog veel meer technologische ontwikkelingen komen die wellicht ieder op een eigen manier een succes worden. Een groot deel zal ook falen. Of slechts in een niche toepassing vinden.
Zo ook met blockchain. Wie weet krijgt het zijn toepassing in specifieke situaties. Maar wellicht dat andere nog uit te vinden technologien veel meer zullen veranderen. De beloftes van blockchain worden echt overdreven volgens mij. Lees deze bijv voor een goede uitleg over voor- en nadelen:
https://www.technologiebeleid.nl/blockchain/
En nog belangrijker deze, over het belang van vertrouwen:
https://medium.com/@kaistinchcombe/decentralized-and-trustless-crypto-paradise-is-actually-a-medieval-hellhole-c1ca122efdec
"Projects based on the elimination of trust have failed to capture customers’ interest because trust is actually so damn valuable. A lawless and mistrustful world where self-interest is the only principle and paranoia is the only source of safety is a not a paradise but a crypto-medieval hellhole."
line 5
IngeKan de blockchain de overheid vervangen?? Met hun eigen gedrag met wetten en regels? Er wordt pensioen aangehaald, bestaat die dan nog? Je haalt aan: graaiers kan aan gepakt worden, hoe? Het is toch prive. Ik vind blokchain alleen als een verschuiving, maar niet de oplossing. En er kunnen weer zoveel truc's mee uitgehaald worden, net zoals comp. En in deze wereld zoals wij nu leven met zoveel misbruik, uitbuiting, misleiding enz, geen goede vernieuwing. Pas we de problemen op gelost hebben. Dan e.v.t wel. Ben met Matthijs eens met zijn reacties.
j.a. karman 5
IngeICT staat bol van het jargon waar eens in de zo veel tijd heel kuddes ineens er achter aan gaan redden als het nieuwe wondermiddel.
Ik zou liever gedegen kwalitatieve informatieverwerking zien dan al die hypes met buzzwoorden die een paar jaar later iedereen weer vergeten is.
Inge 5
j.a. karmanVoorts ben ik bizar individueel en nog nooit ergens als kuddedier achteraan gegaan, daar kom je wel eens van in rare situaties; soit.
j.a. karman 5
Inge- Acid eigenschappen van een RDBMs met de mogelijkheid tot gedistribueerde instances.
- Het verschil in codasyl netwerk DB en een rdbms met 3nf 5nf uit te breiden naar graph benaderingen zoals Neodb dan wel een XML based zoals MarkLogic waar je met xqueries kan werken.
- Het verhaal rond object georiënteerd ontwerpen wat in de jaren 90 naast de SOA hyping was.
- Het Olap idee van kubussen in een structuur met slowly changing dimensions 1-6 in de common Warehouse meta cwm 1.1 en wat dan datavault daar anders aan maakt met virtual datawarehousing. Kun je uitbreiden met de vraag waarom oalp niet geschikt is in het data mingin gebied.
Tot slot:
- Met een database heb je van oudsher wegens de beperkte capaciteit alleen de huidige geldige toestand. Vraag dan waarom er niet een logisch model gehanteerd wordt waarbij elk object (meerdere records) enkel een ingangsdatum heeft en een nieuwe versie van een object enkel een verwijzing heeft van naar het voorgaande met een unique hash voor dat object. Je kan dan makkelijker een cdc (change data capture) inzetten met alle controles. Ik ken een invulling. Zo zou je op met een papieren journaal registratie werken en ooit was dat de standaard.
j.a. karman 5
MatthijsIk ben eens gedoken in de LO's van BRP en GBA. Als je dat doorhebt wat er mist zie je ook waarom de techniek niet de faalfactor is.
Gerard Braspenning
Richard van der Bie
"Deze data wordt hierbij versleuteld en uitsluitend toegekend aan de mensen van wie die data is (in plaats van deze centraal op te slaan). Op die manier worden de mensen zelf eigenaar van hun gegevens."
Dit zijn feitelijk twee niet met elkaar verbonden kenmerken die tot een conclusie worden gesmeed. Versleuteling en toekenning van gegevens hangt niet per definitie samen met een gedistribueerde database, dat is onderdeel van de beveiliging van ieder object in een IT omgeving. En andersom, een gedistribueerde database leidt niet per se tot een veiligere opslag (wel in opzicht van data opslag).
Van FTM had ik beter verwacht.
Boban Braspenning 1
Richard van der BieJe hebt inderdaad gelijk dat versleuteling en toekenning van gegevens niet een unieke eigenschap van de gedistribueerde database blockchain is.
De passage die je aanhaalt wordt gebruikt voor het voorbeeld van DNA-gegevens en patiëntendossiers. In de huidige systemen is het natuurlijk ook mogelijk inzicht te krijgen in dat soort data, maar daarbij ben je wel afhankelijk van een centrale database: van het ziekenhuis of een biobank. Het is de vraag of dit de meeste efficiënte manier is.
Waarin de blockchain het verschil maakt is dat je dus zélf eigenaar van dat soort gegevens wordt. Je hebt geen centrale database nodig om toegang te krijgen tot dat soort informatie. Dit kan op elke plek en op ieder moment.
Het opslaan van data op een blockchain wordt als veiliger gezien omdat het voor hackers moeilijker is het hele systeem plat te leggen. Wanneer één persoonlijke computer wegvalt, dan blijft het netwerk staande. Als een centrale database wegvalt, dan is een groot deel van de data niet beschermd.
Matthijs 11
Boban BraspenningVerder over beschermen data en platleggen systemen: ook "centrale" databases kunnen prima geschaald worden naar "gedistribueerde" versies. Ieder beetje groot datacenter is zo ingericht dat data altijd op meerdere servers tegelijk draait en dat uitvallen van één deel geen effect heeft op het geheel. Ook een systeem als Git gebruikt een gedistribueerde manier van opslaan, zonder gebruik te maken van blockchain.
Matthijs 11
https://medium.com/@kaistinchcombe/decentralized-and-trustless-crypto-paradise-is-actually-a-medieval-hellhole-c1ca122efdec
F.T.M. Kauffmann 7
MatthijsDe natte droom van libertariers: ieder intermenselijk contact terugbrengen tot een technische transactie. Of zoals er hier één op het forum al eens verwoorde: er is geen wij, alleen ik en jij. Maar of iedereen hierop zit te wachten betwijfel ik.
Maar dat er geen praktische toepasssingen zijn daar ben ik het niet helemaal mee eens. Denk bijvoorbeeld aan ZorgLog https://www.istandaarden.nl/izo/innovaties/blockchain-mijn-zorg-log . Alleen is het probleem hier niet de anonimiteit maar het wantrouwen wat weer resulteert in een enorme bureaucratie. Of het er ook echt gaat komen is erg onzeker. Al zal dat vooral door de incompatibele EPD's en ECD's komen denk ik.
Matthijs 11
F.T.M. KauffmannOver je tweede punt: ben het volledig met je eens dat er zeker toepassingen zullen zijn voor blockchain technologie. Puur technisch is het een uniek soort database waar bepaalde voordelen aan zitten (zoals het niet of nauwelijks kunnen aanpassen van de data, wat het op die manier een stuk veiliger/robuuster maakt dan andere database systemen). Er zitten ook nadelen aan (schaalbaarheid oa). Dus in bepaalde situaties zal het een goede keuze zijn en verbetering betekenen. In ander situaties zullen andere oplossingen beter werken.
Alex Hoen 4