Alles is goud wat er blinkt

2 Connecties

Relaties

Goudprijs Goud
0 Bijdragen

"Goud is een commodity die u beschermt tegen inflatie," zegt FTM-columnist Jan Dwarshuis. Fysiek goud dan, de rest kunt u bij voorbaat door de plee spoelen.

Eindelijk komen de beurzen wat in beweging vandaag. En de – neerwaartse - beweging is er ook nog eens eentje welke ik appreciëer. Voor de rest was het de week van de Elfstedentocht en Cruijff.

Inmiddels bivakkeer ik al weer zo’n 5 jaar in Catalunya. Cruijff is de oppergod hier en blijft dat ook nog wel even. Cruijff wil op Ajax het Bayern München-model gaan toepassen. Ondertussen weigert Ten Have Ajax over te dragen aan een stelletje ‘tuinkabouters’. Ik wacht het allemaal maar rustig af bij deze vermakelijke soap.


Stom lullen

Hoog tijd voor een iets serieuzer onderwerp. Tijdens zo’n stille handelsweek heb ik genoeg ruimte voor het lezen van veel artikelen of het doen van uitstapjes naar bevriende brokers. Oeverloos stom lullen over de markt blijft een vermakelijke bezigheid. Interessanter was een research rapportje van Credit Suisse (Global Investment Returns Yearbook 2012) over de daadwerkelijke waarde van uw geld. Het is de moeite waard om te lezen het aanstaande weekend. Onderaan deze column kunt u het rapport downloaden.
 
Zonder u verslag te doen van alle bevindingen, licht ik er wel eentje uit. De veelbesproken relatie tussen inflatie en goud en het rendement dat u daarop ontvangt. Volgens de heren van Credit Suisse is goud een ware investeringspuzzel. Hmmm, dat klopt. Vandaag de dag is het een commoditiy die u beschermt tegen inflatie. Omdat goud geen 'tegenpartijrisico' kent, in tegenstelling tot aandelen en obligaties, vluchten beleggers in tijden van grote onzekerheid traditioneel in goud. Ik heb het dan wel over fysiek goud. De rest kunt u bij voorbaat door de plee spoelen.
 

 
Maar hoe goed beschermt goud eigenlijk uw ‘purchasing power’? Als het allemaal zo mooi is als iedereen u aan de bar met veel gebaren doet geloven, dan zou goud een onwrikbaar prijspatroon moeten laten zien. In bijgaande chart uit het rapport kunt u zien dat de ‘purchasing power’ van goud grote fluctuaties laat zien en behoorlijk volatiel is. Dat is opvallend. In het grijze stukje van de chart kunt u ook zien dat tijdens het vastklinken van goud aan de dollar goud helemaal geen goede hedge was tegen inflatie. Maar ook in de periode dat goud werd losgelaten bleef het gele spul zeer volatiel en verloor het maar liefst driekwart van haar waarde.
 
De goudprijs wordt gedreven door de wens van beleggers om zich te beschermen tegen geldontwaarding en ander naderend onheil, niet meer dan dat. In periodes van extreme inflatie gaf goud een reëel rendement van ongeveer nul procent. Het gedrag van goud wijkt in zulke periodes nogal af van dat van bijvoorbeeld cash of schatkistpapier. Over een periode van 112 jaar was het rendement op jaarbasis (1,07 procent ten opzichte van de Britse Pond) hetzelfde als de wereldwijde aandelenmarkten (zónder het dividend mee te rekenen).
 
Voor de risk averse belegger die het in zijn broek doet voor een hoge inflatie, blijft goud echter een rol spelen. Maar goud genereert verder niets en draagt nergens iets toe bij. Goud kan aantoonbaar falen als bijdrage aan een positief resultaat in uw portfolio. Vergist u zich niet.
 
Opzuigen?
Tot slot wil ik opmerken dat het geld, dat met bakken gedrukt wordt door de FED, wordt opgezogen door het systeem. Het is gewoon weg. Een land als China kent inflatie omdat het flink produceert en daar winst mee maakt. Bij ons is dat niet aan de orde. De kratten vol met dollars en euro’s worden gebruikt voor hele andere zaken zoals u de afgelopen week tot in den treure heeft kunnen lezen. En met centrale bankiers die tot 2014 de rente op nul houden, vraag ik me af waar de inflatie vandaan moet komen. Deze is gewoonweg vals. Wellicht begrijpt u nu wat beter waarom ik geen broodjes goud onder mijn bed heb liggen.
Klik hier om het rapport te downloaden.
 
Rest mij u een goed weekend te wensen.
 

Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.