
Dit nieuws zal u niet verbazen: 2015 was een extreem moeilijk jaar om geld te verdienen op de beurs. Maar, waarschuwt Jan Dwarshuis, dat is geen reden om op advies van de bank met z'n allen richting uitgang te hollen. Zulk kuddegedrag is namelijk wel goed voor de bank, maar niet voor de belegger.
Het was de RBS die begin dit jaar haar klanten adviseerde om ‘alles’ te verkopen. Ondanks een verder aantrekkende economie slaat het pessimisme van 2015 langzaam om in paniek bij de start van 2016. Waarom adviseert een bank zoiets terwijl de economie verder aantrekt en op verschillende vlakken zelfs solide is? Het heeft te maken met groepsdenken waarbij de consensus als waarheid wordt aangenomen, vaak aangezwengeld door tendentieuze mediaberichten. Dit is wat we vandaag de dag zien.
Tulpenmanie
De eerste keer dat het groepsdenken zich in volle glorie presenteerde was tijdens de tulpengekte in 1637 te Amsterdam. Een tulp kostte destijds grofweg 10 keer het jaarsalaris van een geschoolde timmerman. Meer recentelijk is de internet bubbel in de periode 1995-2000 een goed voorbeeld van groepsdenken. Destijds was men er van overtuigd dat er een nieuwe economie zou ontstaan en dat winst maken niet langer nodig was; het ging immers om de ‘burn rate’.
Olie en emotie
In de periode 2005-2008 dacht menigeen dat olie op was, hoe anders is de overvloed van het zwarte spul vandaag de dag. Wanneer grote groepen in dezelfde richting denken – al dan niet aangezwengeld door banken, brokers en de media – kan het snel gaan. De logica van de consensus wordt op een gegeven moment als waarheid aangenomen, ook al is er genoeg tegenbewijs. Individuele beleggers worden als het ware massaal misleid.
Wanneer koersdalingen van 50 procent of meer uw gemoedsrust aantasten, heeft u op de beurs niets te zoeken
De grootste groep beleggers op mondiale beurzen denkt in trends en is van mening dat de prijs hen op de beurs alles vertelt. Degene die zich continu laat meeslepen door de waan van de dag is echter een emotioneel gedreven investeerder. Wanneer koersdalingen van 50 procent of meer uw gemoedsrust aantasten, heeft u op de beurs niets te zoeken.
Fundamenten
Het draait uiteindelijk om de daadwerkelijke fundamenten. De economische activiteit is doorslaggevend. Tot op heden is er geen bewijs dat de fundamenten op instorten staan, sterker nog, sommige trekken juist aan. De prijstrend van olie wordt echter direct gekoppeld aan economische activiteit. De prijs van olie is echter hoogst speculatief en het is zonneklaar dat verschillende speculanten baat hebben bij een lagere olieprijs. In olie zou de grootste short speculatie sinds 1995 aan de orde zijn. Velen nemen niet de moeite – of zijn niet in staat – zich te verdiepen in de fundamenten, zij verkopen omdat een ander ook verkoopt. Volgens gerenommeerd belegger Warren Buffett is het stomste wat u kunt doen een aandeel kopen omdat het omhoog gaat. Andersom geldt dit uiteraard ook.
2002 revisited
Ik zie vooral overeenkomsten met het jaar 2002 waarbij na het klappen van de internet bubbel, met name telecombedrijven in zwaar weer terecht kwamen. Nu zijn, na het leeglopen van de peak oil bubbel, de oliemaatschappijen die te veel schuld hebben de klos. Het is een sector gedreven sanering, meer niet. Nieuwszender CNBC is van mening dat 2015 het moeilijkste jaar sinds 1937 was om als belegger geld te verdienen, waarvan akte. De bank die aanprijst om ‘alles’ te verkopen kan zichzelf niet serieus nemen. Immers, wat doet deze bank dan met haar eigen bezittingen op de balans? Juist; gebruik maken van psychologische manipulatie waardoor de handelsdesk overuren kan draaien en de balans ondertussen verder opgepoetst kan worden met unieke koopjes. Legendarisch belegger John Bogle beveelt aan om vooral koers te houden en noemt de huidige koersreactie pure speculatie. Doe er uw voordeel mee. Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
17 Bijdragen
goof
Nu zegt RBS alle aandelen verkopen !
Alle andere banken zeggen kopen.
50 % van de beursgoeroes zegt verkopen en de andere 50 % zegt nu mooi koopmoment.
Maw , natte vingerwerk en er is niemand die weet .
Alle seinen staan op rood maar dat staan ze al 5 jaar en toch zijn de beurzen gestegen.
Top afgelopen maand was aex 450 low was 400 .
Verwacht technisch herstel tot max. 425 en dan kan de beurs zijn richting bepalen.
Eens kijken hoe hard de out of the money puts onder de aex febr. 400 zakken in prijs vandaag .
Conclusie is , gelukkig weet niemand het en een feit is als je naar bankanalisten luistert dan weet je vrijwel zeker dat je fout doet omdat bij dat soort adviezen andere belangen spelen.
Carthago
goofgoof
Carthagogisteren op dieptepunt aex van onder de 390.
nu 1,5 dag later aex van 420.
En waarom ?
Een technisch herstel van de dalingen januari vanaf 390 zou tot 420-425 best kunnen maar in een dag !
Puts blijven duur en ik denk niet voor niets .
Volgende week de 375 testen lijkt mij het meest voor de hand liggend want veel redenen om te stijgen zie ik niet , veel redenen om te dalen des te meer .
Joost Vsser
goofCarthago
Anton
Hier valt wel een aantal kanttekeningen bij te maken. Het economische herstel sinds de crisis van 2008-2009 in Europa en de VS is zeer moeizaam. Sterker nog, het is het zwakste herstel in meer dan een eeuw. En dat terwijl de FED en de ECB alle zeilen hebben bijgezet door geld in de markt te pompen en zo de zeepbellen op allerhande financiële en onroerend goed markten op spanning te kunnen houden. En nu lijkt een volgende crisis alweer aan de horizon op te doemen:
http://uk.businessinsider.com/top-banker-warns-of-worldwide-bankruptcies-2016-1
http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/davos/12108569/World-faces-wave-of-epic-debt-defaults-fears-central-bank-veteran.html
“De prijs van olie is echter hoogst speculatief en het is zonneklaar dat verschillende speculanten baat hebben bij een lagere olieprijs. In olie zou de grootste short speculatie sinds 1995 aan de orde zijn. Velen nemen niet de moeite – of zijn niet in staat – zich te
verdiepen in de fundamenten, zij verkopen omdat een ander ook verkoopt.”
De prijzen van grondstoffen als olie worden op de langere termijn bepaald door de krachten van vraag en aanbod. Iemand die probeert om dat evenwicht voor langere tijd te verstoren loopt een groot risico om zijn vingers te branden. Partijen die beschikken over een voldoende hoeveelheid geld om zoiets enorms als de oliemarkt significant te manipuleren zijn zich m.i. in de regel bewust van dat risico en zullen niet snel een marktbewegende shortpositie innemen als ze niet hele goede redenen hebben om te verwachten dat er om fundamentele redenen op termijn een veel lagere olieprijs te verwachten valt. Zie als klassiek voorbeeld: https://en.wikipedia.org/wiki/Nelson_Bunker_Hunt
Joost Vsser
AntonWij kopen calls op een jaar op olietrackers, iedere keer wanneer de WTI onder de 30 dollar zakt. Gebaseerd op faillissementen in de VS en toenemende spanning in het middenoosten. Ben benieuwd.
Yes!
bos
En de krs eur/roebel even op 92,nu 85(was eind 2013 nog 38).
Was deze week op TV in NE: Russen die al sinds juli niet meer uitbetaald worden ?
Rusland wil dat 800.000 naar Rusland gevluchte Oekrainers teruggaan naar Oekraine ?
Die komen straks als vluchteling ook deze kant op ?
De rijke Russen waren al eerder naar het Westen getrokken !
Kuddegedrag ? Soros werd er heel rijk mee ?
En wss ook anderen "in het klein " ?
goof
Als een brood in de supermarkt met 25 % wordt aangeboden in men er als de kippen bij en als de aandelenmarkten met 25 % dalen wil men geen aandelen , toch een vreemde eigenschap van mensen dat men altijd achter de kudde aan blijft lopen ook al lopen ze het ravijn in .
Wat ik afgelopen week al zei hier , na de 390 kon je dat technische herstel tot 425 wel verwachten na de vette dalingen van de eerste 2 januari weken.
Maar wat is er veranderd in die tussentijd ? alleen dat lul praatje van Draghi kan toch niet meer het tij keren lijkt mij en zijn woorden en daden zijn niet meer de bazooka die de zaak kan doen kantelen omdat zijn bazooka's geen lading meer bevatten omdat hij die troeven al heeft uitgespeeld .
Alles maar dan ook werkelijk alles aan economische data , conflicten all over the world , schuldenbergen die niemand meer kan oplossen , een EU die op sterven na dood is , een vluchtelingen probleem dat volledig uit de hand loopt , grondstoffenprijzen een drama voor de producenten, netto lonen die verdampen , rente naar onder nul , belastingen steeds verder omhoog , werkeloosheidsproblemen wereldwijd , geen inflatie maar deflatie ,
failliete banken , Het midden oosten in de fik, enz enz .
En dan zijn er beursgoeroes die denken dat de aandelen markten nog veel verder kunnen stijgen en het nu een mooi koopmoment is.
Maar toch , het zou zomaar kunnen door gebrek aan alternatieven voor de enorme stromen nep-geld die maandelijks gedrukt worden en dat alleen maar meer zal worden om het balletje in de lucht te houden dat de aex toch nog even gaat pieken naar 500 als de hele grote spelers dit gezamenlijk hebben besloten.
Draghi zal zijn uitspraak "what ever tit takes " doorzetten tot het gaatje en tot de laatste snik.
De vraag is nu nog ,
locke
goofhttp://usawatchdog.com/economic-collapse-happening-now-rob-kirby/#more-16746
Maarten Wienbelt
In het kader van zorgplicht banken hadden we een maand terug een bijzondere uitspraak. Het komt er op neer dat banken hun zorgplicht schonden door producten ontwikkeld door dubieuze adviseurs in hun boeken op te nemen. http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/24924717/__SNS_en_Rabobank_verliezen_oude_hypotheekzaak__.html
De vraag is of dit wel een goede ontwikkeling is. Want in Nederland staan nog ruim een miljoen woningen onder water. Ondanks de berichten dat alles aantrekt en onze president nog net niet roept, leen geld en koop aandelen, is het maar de vraag of het goed komt met het vastgoed. Stel het gaat niet goed en de signalen dat de economie krimpt, de wereldhandel stagneert
kloppen en we krijgen een recessie wat gebeurt er dan? Gaan al die mensen met hun restschuld dan deels de taxateurs, adviseurs en de banken in het kader van zorgplicht aansprakelijk stellen voor de schade?
Zonder een bancair systeem hebben we geen economie tenzij wellicht de Bitcoin een alternatief is. Voorlopig hebben wij banken echter heel hard nodig. In 2008 moesten de banken dus ook gered worden. Het is natuurlijk een vreemde vorm van nivellering, dat probleemschulden door iedereen gezamenlijk moeten worden opgehoest. Persoonlijk ben ik erg benieuwd hoe die QE
programma’s uiteindelijk afgelost gaan worden. Nu kunnen COCO’s door banken worden uitgegeven die door de ECB worden opgekocht en waarmee dan virtueel het vermogen van de bank versterkt wordt. Maar uiteindelijk komt het moment dat de bank moet aflossen. Ik begrijp dus wel dat bancaire financiering momenteel lastig is.
Hebben wij gezamenlijk niet eigenlijk een zorgplicht voor onze banken? Ik kan eigenlijk niet meer uitleggen waarom een bank beursgenoteerd mag zijn. Gaat het mis dan betalen we allemaal de rekening, gaat het goed dan krijgen aandeelhouders het rendement. Bij een normaal bedrijf betalen we niet allemaal de rekening. Crediteuren en personeel zijn dan
MvdB
Maarten WienbeltDit jaar al toegepast op een Portugese bank: http://www.bloombergview.com/articles/2016-01-05/portugal-s-bank-bail-in-maneuver-sets-a-worrying-precedent
Youp
goof
YoupWaarom zijn er nu al banken die een hypotheek verstrekken voor 20 jaar van amper 2 % denkt u want de banken weten dat allang.
Daarom hebben ze zoveel rente-swaps voor 4% rente verkocht aan het MKB wat ze zelfs mogen verhogen als zij denken dat je in een andere risico-sector valt .
Als de rente om wat voor reden zal stijgen en de goud pieken prijs kun je beter snel de provisiekasten gaan vullen want dan is het feestje over.
Ik zag zojuist op het nieuws een bijdrage uit een AZC waar er een paar mensen een beetje buikpijn kregen omdat ze teveel gegeten hadden en er vele gelukszoekers voor de tv aan het schreeuwen waren waarom er geen doktoren waren.
In die onderontwikkelde apenlanden waar ze vandaan komen is er helemaal geen vreten en al helemaal geen dokters en dan denken zulke idioten dat ze ook nog recht hebben op dokters , wij zijn gek ,wij zijn echt knettergek geworden hier met al die linkse moslim lovers.
PVV weer een zeteltje erbij zag ik , haha Rutte en Samson , ga lekker zo door .
Youp
goofDe logica die aan deze uitspraak voorafgaat ontgaat mij helaas. Banken weten net zo weinig als de rest van de wereld en zijn genoodzaakt te werken met de absurd lage rentestanden die we momenteel hebben. Ze kunnen goedkoop uitlenen omdat ze goedkoop kunnen inlenen, meer is het niet.
Een bubbel kan herkend worden als de prijzen elk gezond verstand te boven gaan. Een, de facto, negatieve rente is daar een voorbeeld van. Immers de uitlener krijgt geen enkele vergoeding voor de service die hij verleent noch voor het risico wat hij loopt. Het is krankzinning. Net als megalomane beurskoersen voor bedrijfjes die nog nooit een cent winst hebben gemaakt. Maw: de lagerentebubbel gaat barsten en dat gaat voor veel mensen hele nare consequenties hebben. Niet in de laatste plaats omdat niemand het verwacht en tot over zijn oren in de schulden zit. Griekenland komt eraan!
PetervanderSlikke