'Alles verkopen!' is vooral goed voor uw bank

3 Connecties

Relaties

RBS Financiële sector

Werkvelden

Beleggen
17 Bijdragen

Dit nieuws zal u niet verbazen: 2015 was een extreem moeilijk jaar om geld te verdienen op de beurs. Maar, waarschuwt Jan Dwarshuis, dat is geen reden om op advies van de bank met z'n allen richting uitgang te hollen. Zulk kuddegedrag is namelijk wel goed voor de bank, maar niet voor de belegger.

Het was de RBS die begin dit jaar haar klanten adviseerde om ‘alles’ te verkopen. Ondanks een verder aantrekkende economie slaat het pessimisme van 2015 langzaam om in paniek bij de start van 2016. Waarom adviseert een bank zoiets terwijl de economie verder aantrekt en op verschillende vlakken zelfs solide is? Het heeft te maken met groepsdenken waarbij de consensus als waarheid wordt aangenomen, vaak aangezwengeld door tendentieuze mediaberichten. Dit is wat we vandaag de dag zien.

Tulpenmanie

De eerste keer dat het groepsdenken zich in volle glorie presenteerde was tijdens de tulpengekte in 1637 te Amsterdam. Een tulp kostte destijds grofweg 10 keer het jaarsalaris van een geschoolde timmerman. Meer recentelijk is de internet bubbel in de periode 1995-2000 een goed voorbeeld van groepsdenken. Destijds was men er van overtuigd dat er een nieuwe economie zou ontstaan en dat winst maken niet langer nodig was; het ging immers om de ‘burn rate’.

Olie en emotie

In de periode 2005-2008 dacht menigeen dat olie op was, hoe anders is de overvloed van het zwarte spul vandaag de dag. Wanneer grote groepen in dezelfde richting denken – al dan niet aangezwengeld door banken, brokers en de media – kan het snel gaan. De logica van de consensus wordt op een gegeven moment als waarheid aangenomen, ook al is er genoeg tegenbewijs. Individuele beleggers worden als het ware massaal misleid.

Wanneer koersdalingen van 50 procent of meer uw gemoedsrust aantasten, heeft u op de beurs niets te zoeken

De grootste groep beleggers op mondiale beurzen denkt in trends en is van mening dat de prijs hen op de beurs alles vertelt. Degene die zich continu laat meeslepen door de waan van de dag is echter een emotioneel gedreven investeerder. Wanneer koersdalingen van 50 procent of meer uw gemoedsrust aantasten, heeft u op de beurs niets te zoeken.

Fundamenten

Het draait uiteindelijk om de daadwerkelijke fundamenten. De economische activiteit is doorslaggevend. Tot op heden is er geen bewijs dat de fundamenten op instorten staan, sterker nog, sommige trekken juist aan. De prijstrend van olie wordt echter direct gekoppeld aan economische activiteit. De prijs van olie is echter hoogst speculatief en het is zonneklaar dat verschillende speculanten baat hebben bij een lagere olieprijs. In olie zou de grootste short speculatie sinds 1995 aan de orde zijn. Velen nemen niet de moeite – of zijn niet in staat – zich te verdiepen in de fundamenten, zij verkopen omdat een ander ook verkoopt. Volgens gerenommeerd belegger Warren Buffett is het stomste wat u kunt doen een aandeel kopen omdat het omhoog gaat. Andersom geldt dit uiteraard ook.

2002 revisited

Ik zie vooral overeenkomsten met het jaar 2002 waarbij na het klappen van de internet bubbel, met name telecombedrijven in zwaar weer terecht kwamen. Nu zijn, na het leeglopen van de peak oil bubbel, de oliemaatschappijen die te veel schuld hebben de klos. Het is een sector gedreven sanering, meer niet. Nieuwszender CNBC is van mening dat 2015 het moeilijkste jaar sinds 1937 was om als belegger geld te verdienen, waarvan akte. De bank die aanprijst om ‘alles’ te verkopen kan zichzelf niet serieus nemen. Immers, wat doet deze bank dan met haar eigen bezittingen op de balans? Juist; gebruik maken van psychologische manipulatie waardoor de handelsdesk overuren kan draaien en de balans ondertussen verder opgepoetst kan worden met unieke koopjes. Legendarisch belegger John Bogle beveelt aan om vooral koers te houden en noemt de huidige koersreactie pure speculatie. Doe er uw voordeel mee. Rest mij u een goed weekend te wensen.

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.