
© CC0 (Publiek domein)
De almacht van de surveillance-kapitalisten ondermijnt onze vrijheid
Onder mensen die zich beroepshalve met internet en Big Data bezighouden, werd reikhalzend uitgekeken naar Shoshana Zuboffs nieuwe boek, ‘The Age of Surveillance Capitalism’. Vrolijk word je er niet van, maar het boek is van groot belang.
Toen de heren van het theatercollectief De Verleiders op 28 januari bij DWDD aanschoven, moeten ze gedacht hebben: laten wij onze gastheer, de koning van de superlatief, eens naar de kroon steken. Aldus geschiedde: tegen zoveel semantische bombarie bleek zelfs Matthijs van Nieuwkerk niet opgewassen. Het deed hem dusdanig naar adem happen, dat hij niet in de gaten had dat de acteurs zich lelijk vergaloppeerden aan een onderwerp dat op zichzelf best wat grote woorden gebruiken kan.
‘Overdrijven is ook een kunst,’ zei mijn vader altijd. Die wijsheid hadden De Verleiders zich ter harte moeten nemen. Het thema van slimme surveillance-technologieën is uiterst urgent, en waar grote zaken in het geding zijn, mogen best grote woorden gebruikt worden. Maar wie zich van de overtreffende trap bedient, dient dat wel op basis van feiten te doen – of als gedachte-experiment voor wat ons mogelijkerwijs te wachten staat. Neem je die regels niet in acht, dan keert de hyperbool als boemerang terug. Voor je het weet komt de toehoorder tot de conclusie dat het ‘allemaal wel meevalt’ en dat doet deze zaak, die in veel opzichten wel degelijk dystopische trekken vertoont, geen goed.
Een ‘meesterwerk van horror’ dat zelfs kenners van de materie tot op het bot doet sidderen
De Verleiders vonden het niet nodig om experts te raadplegen, omdat dit hun objectiviteit niet ten goede zou komen. Dat mag misschien symptomatisch heten voor een tijd waarin deskundigheid gewantrouwd wordt en waarin de opvatting van de expert gelijkgeschakeld is aan die van de gemiddelde reaguurder. Maar toch zou ik George van Houts cum suis van harte het nieuwste boek van expert Shoshana Zuboff aanbevelen. Onder mensen die zich beroepshalve met dit onderwerp bezighouden werd reikhalzend uitgekeken naar de verschijning van The Age of Surveillance Capitalism.
Zuboff, die verbonden is aan de Harvard Business School, maakt de hoge verwachtingen ruimschoots waar. Ze heeft een bijna 700 pagina’s tellend werk geschreven dat je bij tijd en wijle de adem beneemt. Deze geëngageerde wetenschapper schuwt de grote woorden niet; woorden als mokerslagen, die niet alleen gedragen worden door zeven jaar onderzoek, maar ook door een diep doorleefde en grondig geïnformeerde verontwaardiging – ik zou haast zeggen: woede – over de werkwijze van dataplunderende grootmachten als Google en Facebook. Zuboffs combinatie van geestdrift en gedegen kennis over dit thema, bracht een recensent van het journalistieke platform The Intercept tot de conclusie dat haar boek een ‘meesterwerk van horror’ is dat zelfs kenners van de materie tot op het bot doet sidderen.
Moederschip van de nieuwe economische realiteit
De verdienste van Zuboff is dat zij enerzijds nauwgezet de aanloop beschrijft naar een volgens haar parasitaire economische logica – oftewel: het surveillance-kapitalisme – en anderzijds uitgebreid stilstaat bij de destructieve gevolgen ervan. In die aanloop staat één woord centraal: de ontdekking van wat zij gedragssurplus (behavorial surplus) noemt. Google gebruikte de persoonsgebonden data van gebruikers aanvankelijk uitsluitend om zijn dienstverlening aan diezelfde gebruikers te verbeteren. Na de dotcom-crisis van 2000 nam de druk van investeerders op de oprichters van de zoekmachine toe; Googles verdienmodel schoot zogezegd tekort. Opgejut door het grote, ongedurige geld ontdekten de whizzkids van het bedrijf, min of meer bij toeval, dat ze op een enorme berg ongebruikte gedragsdata zaten, een imposante hoeveelheid datapuin dat een ware goudmijn bleek te zijn.
Wat hierna gebeurde is al bijna geschiedenis. Eerst benutte Google deze gedragsgegevens om gebruikers met persoonsgerichte advertenties te bestoken. Maar naarmate de zelflerende systemen van het bedrijf slimmer werden en de databergen groeiden, legde Google zich meer toe op het voorspellen en uiteindelijk zelfs sturen van gedrag. Toen het gouden ei van de gedragsdata eenmaal was ontdekt, ontstond er al snel een internationale datamarkt; een volledig aan het zicht onttrokken virtuele markthal waar databoeren en datahandelaren onze persoonlijke gedragsprofielen aan de hoogste bieder doorverkopen.
Hoe voorspelbaarder de handel en wandel van de datamens, des te lucratiever diens gangen
Volgens Zuboff is Google het moederschip van deze nieuwe economische realiteit, een realiteit zonder precedent in de geschiedenis. Wat deze mutatie van het kapitalisme zo ongekend maakt, is dat men het hele menselijke ervaringsgebied – onze verlangens, motieven, emoties, dromen en intenties – koloniseert en als grondstof gebruikt voor commerciële praktijken. Die praktijken zijn er in toenemende mate op gericht om ons gedrag voorspelbaar te maken; hoe voorspelbaarder de handel en wandel van de datamens is, des te lucratiever diens gangen zijn.
Hiertoe wordt een digitale surveillance-infrastructuur opgetuigd die de mens en zijn datasporen in kaart brengt, analyseert en algoritmiseert, dat wil zeggen: die de homo digitalis in de richting van gewenste uitkomsten stuurt. Denk aan de wijze waarop individueel kiezersgedrag gemanipuleerd kan worden, zoals in het Cambridge Analytica-schandaal is gebeurd, of aan de manier waarop een spel als Pokémon Go – een voorbeeld waar Zuboff uitgebreid bij stilstaat – de spelers ervan ongezien en ongemerkt naar de dichtstbijzijnde fastfoodketen of koffieboer dirigeert.
De principes van dit hyperkapitalisme sijpelen door in het maatschappelijke en sociale weefsel, al was het maar omdat de distributie van kennis en informatie exclusief in handen is gekomen van een paar tech-giganten. Hun dominantie is totaal aan het worden; zij weten en bepalen wat er door wie geleerd, gekend of gezien wordt. Deze ongehoorde concentratie van kennis en macht is volgens Zuboff uniek in de geschiedenis. Juist dit aspect zorgt ervoor dat we nauwelijks beseffen waarmee we geconfronteerd worden. Het gedrocht dat uit de geïndustrialiseerde datamist tevoorschijn komt is zo uitzonderlijk en grotesk, dat we niet goed snappen wat we zien.
Gestage automatisering
Om te begrijpen wat er op het spel staat grijpt Zuboff onder meer terug op de filosoof Hannah Arendt, en dan met name op haar ideeën over de aard van het menselijk handelen. Volgens Arendt brengt de mens die handelt per definitie iets nieuws en onvoorspelbaars in de wereld; elke handeling kan een keten aan gebeurtenissen in gang zetten die letterlijk tot het einde der tijden voortduurt. Daarom vergelijkt Arendt het vermogen om te handelen met een tweede geboorte; in elke handeling schuilt een belofte, hoe ongewis ook. Vandaar de gevleugelde uitspraak dat ‘de toekomst altijd open ligt’. In die openheid – de ruimte tussen voornemen en daad, tussen jezelf een belofte maken en het al dan niet inlossen daarvan – ligt de menselijke vrijheid besloten.
Je zou kunnen zeggen dat onze handelingsvrijheid de natuurlijke vijand is van het surveillance-kapitalisme, dat er juist op is gebrand ons gedrag voorspelbaar en berekenbaar te maken. Volgens Zuboff zijn we dan ook getuige van een gestage automatisering van het hele menselijke bewustzijn en handelen, met als uitkomst dat de mens zélf een automaat wordt: net zo controleerbaar, programmeerbaar én manipuleerbaar als elke andere machine. Onze openheid naar de toekomst staat hiermee op het spel en daarmee de menselijke vrijheid en waardigheid zelf, aldus Zuboff. Zij pleit derhalve voor de invoering van een nieuw mensenrecht: het recht op een toekomstige tijd.
Op hol geslagen kapitalisme
De oplossingen die Zuboff aandraagt om ons van dit Faustiaanse pact te bevrijden doen wat schraal aan in vergelijking met haar bijtende analyse. Ze stelt bijvoorbeeld dat het opbreken van alziende voyeurs als Google en Facebook weinig zin heeft, omdat dit de verdere verspreiding van de surveillance-logica niet in de weg zal staan. Die constatering staat op gespannen voet met het gevaar dat een handvol techreuzen een onaantastbare en onomkeerbare monopoliepositie weet te verwerven, zoals Zuboff zelf ook constateert. Mededingingsmaatregelen, zoals onlangs in Duitsland ingevoerd, zijn wel degelijk een belangrijk instrument om de almacht van grootdatabezitters te beteugelen.
Zuboff acht wetgeving die de beginselen van het surveillance-kapitalisme afwijst wel behulpzaam, maar de werkelijke tegenbeweging moet volgens haar van het dataproletariaat zelf komen. De gedataficeerde en gealgoritmiseerde massa moet, ondersteund door kritische wetenschappers en internetactivisten, collectief in beweging komen om haar eigen bestaansvoorwaarden weer op te eisen. Hoe sympathiek een dergelijke oproep ook klinkt, in het licht van Zuboffs eigen analyse is zo’n aansporing toch wat onbevredigend.
Je kunt niet over het surveillance-kapitalisme schrijven zonder het kapitalisme zelf te deconstrueren
Zuboff maakt goed duidelijk hoe desastreus en grotesk de effecten van een op hol geslagen kapitalisme zijn. Dat vraagt om een fundamentele bezinning op de kapitalistische logica zelf. Dit punt van kritiek komt aan bod in wat je gerust een epische bespreking van haar boek kunt noemen, geschreven door de Wit-Russische internetcriticus Evgeny Morozov. De essentie van zijn gloedvolle betoog van 16.500 woorden komt erop neer dat je niet over het surveillance-kapitalisme kunt schrijven zonder het kapitalisme zelf te deconstrueren. Wat hij Zuboff feitelijk verwijt is dat zij niet radicaal genoeg is in haar kritiek, dat zij niet werkelijk buiten het bestaande economische paradigma denkt en daardoor impliciet de instandhouding van het huidige systeem rechtvaardigt.
Morozov heeft hier zeker een punt. Zo stelt Zuboff zichzelf bijvoorbeeld niet de vraag waarom je de behoefte aan menselijke interactie en sociabiliteit überhaupt aan de markt zou willen overlaten. Dat verklaart wellicht waarom zij nergens serieus ingaat op de optie data als een nutsvoorziening te zien, een collectief goed waar marktwetten geen vat op mogen krijgen.
Toch gun ik Zuboff het voordeel van de twijfel. Misschien is zij minder ambitieus of diepgravend dan Morozov zou wensen; maar haar verdienste is ontegenzeggelijk dat ze het debat over deze kwestie van nieuwe munitie voorziet. Morozovs eigen reactie op haar boek getuigt daar al van. Door zo indringend te laten zien hoezeer we met z’n allen in een digitale dwangbuis gevangen zitten, opent ze allicht (en misschien zelfs ongewild) de weg naar het soort discussie waar Morozov naartoe wil.
In die discussie kunnen we het schrille, samenzweerderige toontje van matig geïnformeerde komedianten missen als kiespijn. Let je even op, Matthijs?
43 Bijdragen
Uitgelicht door de redactie
Tom de Ket 1
Dat wij geen gebruik maken van deskundigen was onzin. Wij praten wel degelijk met experts. Zo maakten wij voor door De bank genomen bijvoorbeeld gebruik van de inzichten van de denktank Ons Geld en voor #Niksteverbergen o.a. van werk van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis van de Correspondent. FTM is ook vaak een bron. Wat wij doen is in feite op de schouders gaan staan van degenen die het echt slimme werk doen en hun inzichten op het podium voelbaar maken voor een groot publiek.
Wat ik bedoelde te zeggen was dat wij niet ingaan op verzoeken van belanghebbenden. Dat beïnvloedt namelijk altijd je onbevangenheid. Bij De Verleiders bieden dit soort lobbyisten zich regelmatig aan. Kennelijk vinden ze onze voorstellingen belangrijk genoeg om zich mee te bemoeien. Maar zodra een voorstelling eenmaal staat, gaan we met iedereen in discussie. Graag zelfs. Overigens heb ik het boek van Zuboff gelezen. Haar denkbeelden zitten zelfs in de voorstelling. Maar het is mij duidelijk dat je die niet hebt gezien.
Take Kerkhof 1
Olaf Appel 2
Take Kerkhof[Verwijderd]
The Beyonder 3
[Verwijderd]Voor mij is een essentie van vrijheid dat niet alles wat je doet ergens vastgelegd wordt. Echter de essentie van het internet en alle gekoppelde systemen is helaas nu juist dat alles, elke input, in 0 en 1 vastgelegd wordt.
Inmiddels lijkt de dataindustrie helaas, net als de banken / het geldsysteem, eigenlijk al too big to change.
Marla Singer 7
IoT is per definitie ook een superlatief van de surveillance staat. Veiligheid voor de gebruikt is daar dan ook niet aan de orde want die is altijd een slachtoffer van de dataslurpers.
De sneer dat er over de materie op een bepaalde manier gesproken zou moeten worden gaat er bij mij niet in. Dankzij de alternatieve media wist ik al jaren lang hoe de stand van zaken was. De macht dronken tech reuzen hebben de doos van Pandora geopend en hebben megalomane trekjes gekregen dat met gemak in een James Bond filmscript past. Alleen is dit geen film maar de koude werkelijkheid.
Het is belangrijk dat dit onderwerp op een begrijpelijke manier behandeld wordt en niet een speeltje blijft van de 'deskundigen'. Wat De Verleiders doen is van een zeer grote waarde voor de Nederlandse samenleving.
Jaïr Tchong 1
Marla SingerFerry de Boer 7
Marla SingerMaar dan nog, al is het begrijpelijk. Genoeg mensen geven geen fuck, te groot en buiten hun invloedssfeer ofzo. Althans, dat zou je dan denken. Als ik een artikel als dit zou delen op Facebook levert dat vrij weinig aandacht op. Hier is de vraag natuurlijk ook, wie van mijn vrienden krijgt dit te zien?!?! Het algoritme bepaalt immers wie wat te zien krijgt, vorige keer vonden ze het immers ook niet interessant misschien. Nou weet ik uit de praktijk ook wel dat mensen vaak afhaken bij grotere vraagstukken, maar het feit dat een bedrijf dus bepaalt wie wat mag zien is bewijst het punt van het artikel.
Marla Singer 7
Ferry de BoerAl sinds het begin van Facebook roep ik tegen iedereen die het wil horen dat Facebook voor sukkel is en tot de dag van vandaag blijf ik daarbij. Het is alsof de joden zich in de jaren 40 van de vorige eeuw vrijwillig bij de NSDAP aanmelden als jood met naam, adres van zichzelf en alle familieleden.
Dit is geen spelletje of vrijblijvend ding. Dit is big business en het maakt de tech moguls geen zier uit of jij leeft of sterft. Waarom zou je die in godesnaam jouw privé gegevens gunnen? Mijn tandarts krijg mijn email gegevens niet eens!
Mz59 7
Marla SingerDat is dus democratie. Ik heb mij nooit op Facebook en Twitter begeven, ik ben niet achterlijk.
"De machtdronken tech reuzen hebben de doos van Pandora geopend en hebben megalomane trekjes gekregen dat met gemak in een James Bond filmscript past"; dat WILLEN de mensen toch? Of zijn ze zo dom dat ze dit niet hebben zien aankomen?
Jan Ooms 10
Mz59Een groot deel is onwetend en de techreuzen en onze overheid doen er alles aan om dat zo te houden. En ja, daarnaast is er nog een (relatief kleine) groep die zegt, ondanks dat ze geïnformeerd zijn, dat het ze daadwerkelijk niets interesseert hoeveel er van hen bekend is/wordt omdat ze 'niets te verbergen hebben'. Die doen dan wel 'een beetje dom'.
HeRo 7
Jan OomsJan Ooms 10
HeRoKlopt, zo staat het in de wet, maar onze neoliberale kapitalistische samenleving zit zó in elkaar dat wil je daar uitvoering aangeven je daar méér dan een dagtaak aan hebt. En daar helpt geen handjevol (tandeloze) 'waakhonden' tegen.
Mz59 7
Jan OomsZie b.v. https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/feb/22/eu-impatience-brexit-Brussels
"The now prevalent just-get-it-over-with view is mistaken for two reasons. First, it commits the fundamental error of contemporary democratic politics: short-termism. Yes, in the short run, getting Britain out before the summer will be easier for the EU, but in the long run it will be more damaging."
Short-termism. Dat is wat veel mensen doen. Niet nadenken, dus. Wow, Facebook, ik ga er meteen vanalles opzetten. En alles wat er in mij opborrelt gooi ik op Twitter.
Jan Ooms 10
Mz59Lekker makkelijk.
Zo zou je ook kunnen zeggen alwetend of veelwetend = fout, omdat er door deze categorie structureel misbruik wordt gemaakt van onwetendheid.
Niet iedereen wordt even slim geboren. Dat jij als 'slimmer dan gemiddeld mens' geboren bent geeft je nog niet het recht de niet zo slimme of onwetende MEDEmens voor jouw gewin te misbruiken.
[Verwijderd]
Mooi verwoord....
Indien u kijkt naar de genetische codering van het brein / de intelligentie van de gemiddelde mens, is het resultaat de door genetische hebzucht en genetische on-gematigdheid gedreven 'parasitaire economische logica', die leidt tot excessen van het kapitalisme, vooral bedreven door lieden die het schadebeginsel van John Stuart Mill niet, onvolledig of eclectisch belijden, dan wel simpelweg predispositief crimineel zijn aangelegd.
Het ergste exces van alles binnen de evolutiepsychologie gelokaliseerd?
(Zeer) hoog intelligente psychopaten, met een parasitaire economische en andere logica...
Peter Urbanus 5
Waarschijnlijk zijn ze er achter dat ik niet veel te besteden heb en niet van zins ben om me in de schulden te steken om due nieuwe spullen te kopen.
Roland Horvath 7
Het verhaal doet denken aan de banken die aan het spaargeld van hun klanten mogen zitten als ze zichzelf in moeilijkheden hebben gebracht door hebzuchtige waaghalzerij. Het antwoord moet daar zijn dat de -geld creërende en kredietverlenende- banken ongeschikt zijn om het spaargeld en de portemonnee van de burgers te bewaren. Dat moet dan gebeuren door andere instellingen, die uitsluitend geld bewaren en betalingen doen.
Een dergelijke oplossing is wellicht de enige voor het surveillance kapitalisme. Google & Co moeten dus de gegevens van hun gebruikers behandelen als beroepsgeheim. Even streng als anderen zoals artsen, advocaten, psychologen gebonden zijn aan een beroepsgeheim. De mens, de 99%, zijn al altijd door de superrijken als koopwaar gebruikt zoals in de slavernij. En zoals nu in de moderne slavernij van de hongerlonen & Co zoals Ryanair en Amazon die betalen.
Bovendien moet Google uiteraard al zijn gebruikers op dezelfde manier behandelen. Dat vereist wat denkwerk maar het is mogelijk.
Het surveillance kapitalisme leidt tot een verlies van de vrijheid en dus ook tot een ongezien conformisme, onverdraagzaamheid, agressie en stilstand in alle mogelijke ontwikkelingen. De machtigen waren altijd tegenstanders van vernieuwingen, dat geldt in de politiek, de economie, de maatschappij, de wetenschap, de kunst. Na een tumultueuze vernieuwing van enkele tientallen jaren zijn de ICT bedrijven als Google, Apple, Microsoft & Co nu bezig met het realiseren van een stilstand, een status quo, in de maatschappelijke ontwikkelingen. Dat gaat niet lang meer op zich laten wachten. Zoiets kan ook het gevolg genoemd worden van de remmende -voorsprong.
Said Ajouaau 5
Ik vind overdrijven ook een kunst, maar welke feiten zijn er nodig om jezelf ervan te overtuigen dat er geen spraken is van... hmmm.... overdrijven?
Toevallig kwam ik dit onderstaand bericht gisteren tegen:
https://www.businessinsider.nl/google-nest-guard-microfoon/
Nou zullen er mensen zijn die zullen zeggen: "... ach... foutje bedankt...", maar ik denk dan, nee... een tech bedrijf, zoals Google, die vergeet te vermelden dat er een "technisch snufje" is vergeten bij de specificaties van 1 van hun apparaten, is alsof Nokia vergeet te vermelden dat er een bel functie zit op hun telefoons. Of overdrijf ik nou een beetje?
Jan Ooms 10
Said AjouaauZoveel toeval bestaat net zo min als de Staatsloterij winnen, zonder een lot te hebben gekocht.
Peter Zwitser 9
Said Ajouaau'n Tijd geleden was er 'n foutje bij 'n update van Windows 10. Bij een deel van de gebruikers (waaronder ondergetekende) werden per ongeluk allerlei instellingen teruggezet naar de standaard-instellingen. Per ongeluk waren dat alleen de privacy-instellingen, verder geen enkele. Na de rel daarover is dat foutje niet meer voorgekomen.
Nee, je overdrijft niet, je onderdrijft eerder nog. Alleen een volslagen idioot gelooft dat dit steeds maar foutjes zijn.
[Verwijderd]
Hier stond een reactie waarin ik FTM ten onrechte verdacht van samenwerking met Facebook, via de social media iconen op deze site. MaartenH laat hieronder zien dat dat niet klopt.
MaartenH 10
[Verwijderd]Neemt trouwens niet weg dat die social media links voor mij niet hoeven en dat het gebruik ervan slecht is voor je privacy en bijdraagt aan het achterliggende verdienmodel.
The Beyonder 3
MaartenHhttps://tweakers.net/nieuws/76992/facebook-blijft-gebruikers-ook-na-uitloggen-nog-volgen.html
MaartenH 10
The Beyonder"<a class="facebook" href="https://www.facebook.com/dialog/share?app_id=1641639456124709
&display=popup&href=https%3A%2F%2Fwww.ftm.nl%2Fartikelen%2Falmacht-van-surveillance-kapitalisten%3Futm_medium%3Dsocial%26utm_campaign%3Dsharebuttonleden%26utm_source%3Dfacebook
&redirect_uri=https%3A%2F%2Fwww.ftm.nl%2Fartikelen%2Falmacht-van-surveillance-kapitalisten%3Futm_medium%3Dsocial%26utm_campaign%3Dsharebuttonleden%26utm_source%3Dfacebook"
onclick="javascript:window.open(this.href, '', 'menubar=no,toolbar=no,resizable=yes,scrollbars=yes,height=600,width=600');return false;"><i class="fa fa-facebook"></i></a>"
Hieruit kun je met een klein beetje kennis van html en javascript afleiden dat er alleen iets gebeurt als je erop klikt. Als je klikt gebeurt er het volgende:
- er wordt een nieuw venster geopend
- daarin wordt https://www.facebook.com/dialog/share?app_id=1 met de hele riedel erachter geopend
- er wordt informatie meegestuurd, om te beginnen: app_id=1641639456124709, vervolgens alles met (hierboven) &[naam]=[waarde]
Dat is alles..
The Beyonder 3
MaartenHHier staat het algemene verhaal duidelijker en kort uitgelegd.
https://www.socialmedialawbulletin.com/2016/04/privacy-laws-violated-by-facebook-like-button/
en
http://time.com/4695/7-controversial-ways-facebook-has-used-your-data/
Je hoeft dus niet op de button te clicken om toch getracked te worden.
"What most people are not aware of is that this button also uses cookies that automatically send personal information, such as the user’s IP address and browser string, from the website user’s computer to Facebook when the website is accessed. This transmission of information occurs even if the button is not clicked or the user is not a registered Facebook user."
Dit is denk ik ook de reden dat ad-blockers deze buttons blocken.
[Verwijderd]
MaartenHMijn verhaal klopte inderdaad niet. Ik begrijp nu ook dat je dezelfde app_id hebt als ik hier, dus met dit icoon worden we niet bespioneerd.
MaartenH 10
[Verwijderd][Verwijderd]
squarejaw 5
Gerrit Zeilemaker 6
En over de militaire kant van Silicon Valley (in het Duits): http://norberthaering.de/de/buchtipps/1056-ruegemer-internet
Uitgelicht door de redactie
Tom de Ket 1
Dat wij geen gebruik maken van deskundigen was onzin. Wij praten wel degelijk met experts. Zo maakten wij voor door De bank genomen bijvoorbeeld gebruik van de inzichten van de denktank Ons Geld en voor #Niksteverbergen o.a. van werk van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis van de Correspondent. FTM is ook vaak een bron. Wat wij doen is in feite op de schouders gaan staan van degenen die het echt slimme werk doen en hun inzichten op het podium voelbaar maken voor een groot publiek.
Wat ik bedoelde te zeggen was dat wij niet ingaan op verzoeken van belanghebbenden. Dat beïnvloedt namelijk altijd je onbevangenheid. Bij De Verleiders bieden dit soort lobbyisten zich regelmatig aan. Kennelijk vinden ze onze voorstellingen belangrijk genoeg om zich mee te bemoeien. Maar zodra een voorstelling eenmaal staat, gaan we met iedereen in discussie. Graag zelfs. Overigens heb ik het boek van Zuboff gelezen. Haar denkbeelden zitten zelfs in de voorstelling. Maar het is mij duidelijk dat je die niet hebt gezien.
Hans Schnitzler 1
Tom de KetMarla Singer 7
Hans SchnitzlerWellicht is het met deze wederhoor van Tom handig om het artikel te actualiseren.
Wat die munitie betreft lijkt me dat meer een typisch voorbeeld van jezelf belangrijker voordoen om zo je vakgebied meer statuur te geven. Maar deze experts die weten wat er allemaal gebeurd lijken schijnbaar geen krimp te geven dat de kernwaarden van onze samenleving aan digitale rot onderhevig is.
Wat dat betreft is het belangrijker dat ook de journalistiek beseft dat mede verantwoordelijk zijn voor de beeldvorming over dit onderwerp en zich niet moet laten beïnvloeden door experts die de zaken bagatelliseren tegen beter weten in. Kijk maar naar het 'Sesame Credit' systeem in China.
Jip Kruis 1
Tom de KetDank voor jouw / jullie bijdrage aan het noodzakelijke en urgente debat!
j.a. karman 5
Tom de KetWat ik daarmee bedoel is dat het onvoldoende onafhankelijk is. Wil je wel goed geïnformeerd worden dan zijn meerdere onafhankelijke bronnen nodig waar je onbevooroordeeld naar kijkt en de situatie onbevooroordeeld evalueert.
De procesoptimalisatie risicoprofilering en het aanleveren van voorgeselecteerde gevallen naar de uitvoerende scherm-werkers kun je als "onbegrijpelijk black box algoritme" zwart maken, zoiets is wel degelijk heel goed uit te leggen en begrijpen. De onbegrijpelijke niet transparante management beslissingen is heel anders, daar zit veel bij wat voor het gemak afgedaan wordt als "de computer".
Gertjan Scholten 2
De Correspondent heeft hier al aardig wat ervaring mee opgedaan. (Ik heb alleen hun artikelen hierover gevolgd, geen kennis in de diepte).
Peter Zwitser 9
Gertjan ScholtenEn Piwik PRO is een commercieel bedrijf, dat helemaal niets met Piwik of Matomo te maken heeft (behalve dat ze de merknaam Piwik PRO in handen hebben weten te krijgen. Open source is soms wat onhandig met registreren en zo.)
Fred Horbeek
willem Broekhuis 6
George van Houts 2
Hans Schnitzler 1
George van HoutsGeorge van Houts 2
Diny Pubben 9
George van Houtshttps://www.zorgictzorgen.nl/grootschalige-doorbreking-medisch-beroepsgeheim-met-zorgfraude-wetsontwerp/
Volg Wim Jongejan op Twitter,
over de (internationale) praktijk, over EPD-LSP misstanden, ook over SyRI of link mij hier maar terug, ging als zorg leidinggevende, privacy en ethiek, al naar de rechter voordat FTM bestond. Zeer principieel in 2010. Rechters zonder data en systeembesef, bestuurders en politici dienstbaar aan de SV Boys,
'dataroof van een heel volk kent zijn gelijke niet in de geschiedenis'
(de data liggen op servers in de VS) concludeerde ik na jaren, toch zijn het de vragen van de 21ste eeuw.
En een I-Overheid die via het BSN nummer uw privacy op straat flikkert, wat vindt u daarvan en staat Hippocrates ook op het podium? Durf verder te kijken dan uw toetsenbord! De AVG komt nu pas maar daar is bij het ontwerp begin deze eeuw niet eens over nagedacht.
SyRI breed! Er zij ook burgers die vals beschuldigd worden naar de rechter stappen en gelijk krijgen en daar is BSN SyRI correctie nodig. Heeft ook niemand over nagedacht.
Succes met de voorstelling!