
Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS © vrij
'Als moederbedrijf TSN bewust aansprakelijkheid ontdook, is dat moreel verwerpelijk'
Staatssecretaris Martin van Rijn beantwoordde afgelopen week Kamervragen over de constructie van het moederbedrijf van TSN om zich te ontdoen van aansprakelijkheid voor schulden. 'Ik kan me voorstellen dat met name de medewerkers van TSN Thuiszorg hier een naar gevoel aan overhouden.'
'Ik weet niet wat de bedoeling van het moederbedrijf ADG dienstengroep SE is geweest', aldus een uiterst voorzichtige staatssecretaris Martin van Rijn van VWS. Hij heeft het over het moederbedrijf van de noodlijdende thuiszorggigant TSN Thuiszorg. Dat moederbedrijf probeerde zich afgelopen zomer van alle eventuele aansprakelijkheid richting personeel en overige schuldeisers te ontdoen - zo bleek uit onderzoek van Follow the Money in december. Enkele maanden later vroeg TSN uitstel van betaling aan, mogelijk leidend tot een faillissement.
SP-kamerlid Tjitske Siderius stelde kamervragen naar aanleiding van het artikel van Follow the Money over de constructie, die wellicht zelfs illegaal zou kunnen blijken. Martin van Rijn beantwoordde die afgelopen vrijdag.
'Moreel verwerpelijk'
Van Rijn beaamt de werkwijze van ADG Dienstengroep SE, het moederbedrijf van TSN en eigendom van de steenrijke Quote-millionaire Monique van Riemsdijk: 'Op basis van een juridische analyse van gegevens uit het handelsregister, kom ik tot de conclusie dat de feiten die Follow The Money in haar artikel presenteert, kloppen. Daarbij merk ik op dat ik niet kan beoordelen of daadwerkelijk aan de wettelijke voorwaarden is voldaan voor het eindigen van de zogenaamde 'overblijvende aansprakelijkheid'; dat oordeel is aan de rechter.'
Maar de staatssecretaris wil zijn vingers niet branden aan een al te harde uitspraak over de bedoeling van de truc die ADG in de zomer van 2015 uitvoerde. Toen veranderde het bedrijf, waar ook Asito en Timing uitzendgroep onder vallen, de naam van haar centrale moedervennootschap om vervolgens achter de rug van schuldeisers - voornamelijk personeel - om alle resterende aansprakelijkheid in te trekken. Dat hoort bekendgemaakt te worden aan belanghebbenden, maar door de nieuwe naam en het ontbreken van cruciale informatie, kon niemand de officiele bekendmaking nog linken aan TSN Thuiszorg of moederbedrijf ADG. 'Ik weet niet wat de bedoeling van het moederbedrijf ADG Dienstengroep is geweest,' zegt Van Rijn daarover. 'Wel constateer ik dat de acties van ADG er de schijn van zouden kunnen hebben dat ze zijn verricht om de 'overblijvende aansprakelijkheid' voor TSN Thuiszorg op te heffen.'
'De acties van ADG zouden er de schijn van kunnen hebben dat ze zijn verricht om de 'overblijvende aansprakelijkheid' voor TSN Thuiszorg op te heffen'
Door de acties van ADG verliep voor eventuele schuldeisers de mogelijkheid om zich op tijd te melden om bezwaar te maken. Dit alles speelde zich af terwijl TSN Thuiszorg een rechtszaak tegen haar eigen personeelsleden voerde om een loonkorting af te dwingen. Vlak nadat het bedrijf die zaak verloor vroeg het surseance van betaling aan. Door de constructie van ADG kunnen schuldeisers bij een faillissement echter in feite fluiten naar hun geld. De voornaamste schuldeisers van TSN zijn de thuishulpen zelf, die maandenlang achterstallig salaris tegoed hebben en bij een faillissement van TSN op straat zouden komen te staan.
Van Rijn: 'Of de voormalige ADG Dienstengroep SE daadwerkelijk de bedoeling heeft gehad om schuldeisers onwetend te laten over haar acties om de overblijvende aansprakelijkheid voor TSN Thuiszorg op te heffen, dan vind ik dat moreel verwerpelijk en keur ik dat zeer af. Ik kan me voorstellen dat met name de medewerkers van TSN Thuiszorg hier een naar gevoel aan overhouden.' Van Rijn beweert niet op te hoogte te zijn geweest van de constructie die ADG opgetuigd had om de aansprakelijkheid voor TSN kwijt te raken, voordat Follow the Money erover publiceerde.
Buurtzorg
De thuishulpen en cliënten van TSN zitten vooralsnog in spanning over hun toekomst, maar de bewindvoerders van de thuishulporganisatie zijn in gesprek met thuiszorgorganisatie Buurtzorg. Dat wil het personeel en ongeveer driekwart van de contracten van TSN overnemen in een nieuwe stichting, zo meldde NRC Handelsblad afgelopen zaterdag. Samen met Rabobank wil Buurtzorg volgens directeur Jos de Blok een financiering van 15 tot 20 miljoen euro realiseren om een nieuwe stichting op te richten - Familiehulp genaamd - waarin de TSN Thuishulpen in 900 teams hun huidige werk voort kunnen zetten. Daarbij staan nog tachtig gemeenten in de weg die niet het tarief willen betalen dat Buurtzorg vraagt voor thuishulp.
13 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Hilterman 4
Gilles Wattel 1Jan Willem de Hoop 12
HiltermanJeronimus van Alphen 2
Contramine 1
Jeronimus van AlphenJe bijna-naamgenoot dichtte over een boom zo volgeladen dat men vijf, zes pruimen niet mist. Nou, die tijd ligt achter ons. Overigens, vroeger had het grootkapitaal nog veel meer te vertellen.
Floris Vogel 3
Jan Willem de Hoop 12
Bij de VVD moeten ze wekelijks in een deuk liggen om wanbeleid Staatssecretaris Martin van Rijn. Met zulke partij vrienden als van PvdA staatssecretaris Martin van Rijn heeft de PvdA geen politieke vijanden meer nodig.
Als je het leed van thuiszorgmedewerkers en leed van clienten even wegdenkt heeft het reilen en zeilen op VWS veel weg van de Britse komedie Yes Minister. Met van Rijn met dubbele pet van technocratische ambtenaar en politicus.
Hilterman 4
Jan Willem de HoopVergeet niet dat zorgvragers jarenlang volop betaald hebben om verzekerd te zijn van zorg op het moment dat ze die nodig hebben. Het is pure oplichting wat hier met dit afbraakbeleid gebeurt.
Jan Willem de Hoop 12
HiltermanHilterman 4
Jan Willem de HoopHet meest tragische is dat al dat gedonder uiteindelijk geen enkele besparing oplevert.
Grote aantallen zorgverleners richting WW en bijstand, rechtszaken met gefinancierde rechtsbijstand etc.
Het enige tastbare resultaat is een volledig ontwricht zorgsysteem dat de meest kwetsbare mensen dupeert. Ouderen die kampen met gezondheidsproblemen zijn nu eenmaal niet de meest krachtige actievoerders.
Van Rijn behoort daarmee absoluut tot de meest laffe bewindslieden.
De man had er zelfs geen idee van hoe de verzorging van zijn eigen moeder te kort schoot.
Het zal je kind maar zijn dat over de ruggen van kwetsbare ouderen politiek carrière maakt.
Maarten Wienbelt 2
De manier van aanbesteden aan de “onderkant” van de arbeidsmarkt kan anders. Iedereen kan een kostprijs per uur uitrekenen aan de hand van een cao. In de thuiszorg ligt deze om en nabij de 21 euro. Als opdrachtgever kun je dus eisen dat er loonvolgend en conform cao gewerkt moet worden. Verkoopprijzen in offertes die onder kostprijs cao liggen dienen terzijde te worden gelegd. Daarmee zullen bedrijven als TSN en Buurtzorg dus een opdracht gegund krijgen aan de hand van een efficiënte organisatie voering. Aan FNV, de Belastingdienst en SZW zal het niet liggen die zullen net als nu controleren op loonvolgend werken en ontwijking van cao’s al dan niet middels schijnconstructies.
Jan Willem de Hoop 12
Er zijn veel meer thuiszorgorganisaties die de afgelopen tijd het loodje hebben gelegd en er staan nog velen op het punt dit binnenkort te doen. En de thuiszorgorganisaties die het nog wel redden, daar gaat het behoorlijk over de ruggen van personeel en clienten. En de mogelijke redder van TSN, Buurtzorg, die wil het alleen doen als gemeenten, de overheid, meer gaat betalen. Buurtzorg wil het dus niet doen voor het bedrag waarvan PvdA staatssecreataris Martin van Rijn vindt dat TSN en anderen het wel zou moeten doen / zouden moeten kunnen.
TSN had dus nog een tijd door kunnen gaan met verlies bijpassen, maar daar komt natuurijk een keer een einde aan. En deze malaise is volledig op het conto te schrijven van PvdA staatsecretaris Martin van Rijn en alle partijen die hem in zijn wanbeleid steunen.
De huidige verwarring en chaos rondom de huishoudelijke hulp werkt verblindend. EN in het land van de blinden, is PvdA staatsecretaris van VWS Martin van Rijn momenteel de Koning.
Joost Visser 5