Amerika en zijn salondemocraten

2 Connecties

Onderwerpen

Verkiezingen

Organisaties

Verenigde Staten

Het zijn vooral Democratische kiezers die extreem rijk zijn, niet Republikeinse kiezers.

In staten waar de meeste Democraten huisvesten, wonen tegelijkertijd de meeste individuen die meer meer dan $30 miljoen aan vermogen bezitten. Zo hebben de blauwste staten Californië en New York respectievelijk 11.000 en 8.600 superrijken. Zelfs drie kwart van alle vermogende woont in een staat waar de Democraten overheersen. Dat blijkt uit een onderzoek van Wealth-x.

Een van Amerika's bekendste salondemcraten is hardcore Obama-fan Oprah Winfrey. Vijfentwintig jaar lang harkten de presentatrice miljoenen dollars binnen met haar talkshow door over de misère van weeskinderen en andere minder bedeelden te praten. Ook gaf ze tijdens  The Oprah Winrey Show elke uitzending dingen weg aan de onderkant van de samenleving. 

 

Hollywoodteske liefdadigheid

Met haar Hollywoodteske liefdadigheid schopte Winfrey het tot de eerste zwarte miljardaire vrouw ter wereld. Haar vermogen reikt boven de $2,5 miljard. Daar staat tegenover dat ze ongeveer $50 miljoen per jaar terug de maatschappij in pompt door middel van donaties aan goede doelen.

 

Maar zo zijn er meerdere. Michael Moore - een bekende regisseur van onder andere een anti-kapitalistische film - zit er ook warmpjes bij. En rapper Kanye West, iemand van de 1%, verborg zijn gouden ketting zodat hij niet te veel opviel bij het steunen van de Occupy-beweging. Kanye West was zeker niet het enige rijke Hollywood-figuur die zich in feite tegen zijn eigen excessieve rijkdom keerde tijdens het protest tegen de 1%.

 

Twee rijkste inwoners van Amerika

Daarnaast zijn de twee rijkste inwoners van Amerika tevens degenen die het meest van hun vermogen weggeven. Bill Gates en Warren Buffett, geven beiden gefaseerd 99% van hun rijkdom weg aan de goede zaak. Vooral Buffett is een erg uitgesproken Democraat die voor de verkiezingen vaak heeft gepleit voor hogere belasting voor de rijken, iets wat nu een speerpunt is van Obama in de race voor het presidentschap. 

 

De genoemde voorbeelden zijn blijkbaar geen uitzonderingen. Uit het rapport van Wealth-X wordt duidelijk dat de algemen consensus '(extreem) rijken zijn Republikeins' niet opgaat. 'The great irony that emerges from this UHNW market research is that contrary to the popular conception that the ultra-wealthy are more Republican leaning, the UHNW population for blue states is almost four times that of red states', aldus de president van het onderzoeksbureau. 

 

Ruben Munsterman
Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...
Gevolgd door 11 leden