Amerika raakt in verwarring over "socialist" Warren Buffett

De herhaalde uithalen van superbelegger Buffett naar Republikeinen en zijn pleidooi voor hogere belastingen voor rijken, blijven verbazen.

"Insane" noemde Warren Buffett het standpunt van de Tea Party inzake het Amerikaanse begrotingsdebat. In de New York Times schreef hij een uitvoerig betoog om de belastingen voor de rijken te verhogen. Dit gecombineerd met uithalen naar Republikeinse presidentskandidaten die zich tegen belastingverhogingen uitspreken, laat vooral de rechtse gemoederen in de States niet onberoerd. De Republikeinse presidentskandidaat Michelle Bachmann noemde de uitspraak van Buffett over het verhogen van belastingen een "sound bite". Een andere Republikein zei dat hij de "the class warfare card" speelt.
De kritiek op Buffett ging zelfs zover dat een presentator op Fox en een blog van de Wall Street Journal (beide eigendom van Rupert Murdoch) de miljardair een "socialist" noemden. Dat leidde er weer toe dat het zakenblad Forbes - hoofdredacteur en erfgenaam Steve Forbes begaf zich in het verleden als republikeins kandidaat twee keer in de strijd om het Amerikaans presidentschap - het een week later opnam voor de superbelegger en het noemen van het "S"-woord "ludicrous" (bespottelijk) noemde. "He is not a socialist, just a warm-blooded human being", aldus de commentator van Forbes. Een van Buffett "super rich friends" Whitney Tilson - tevens een voorstander van hogere belastingen voor rijken -  zegt dat Buffett zich zo uitlaat "omdat hij er in gelooft, niet uit eigenbelang".

 

Merk op het spel
Warren Buffett was als zoon van een republikeins lid van het Amerikaanse congres nauw verwant aan het conservatieve Amerikaanse gedachtegoed. Hoewel Buffett altijd te boek heeft gestaan als een overtuigd Democraat, had hij ook zijn Republikeinse vrienden. Hij was iemand die de voormalige Republikeinse gouverneur van Californië - oud bodybuilder en filmster Arnold Schwarzenegger - van complimenten voorzag en hij nam het ook op voor Republikein Hank Paulson die ooit door voormalig president George W. Bush was aangesteld.

Buffett hield zich in het verleden echter verre van hete politieke hangijzers die hij nu met overgave in de handen neemt. De Amerikaanse samenleving polariseert en Buffett doet mee. Hij begeeft zich daarmee op nieuw terrein en dat is dus te merken aan de reacties die zijn uitspraken losmaken. Buffetts biograaf Jeff Matthews - qua kaaklijn de meerdere van Ridge Forrester uit de Bold & the Beautiful - zei op Bloomberg TV dat Buffett met zijn uitspraken zijn "merk op het spel zet".

"Buffett has always been in favor of taxes, and he’s always been in favor of a progressive scale," stelde de bekende journalist Roger Lowenstein, tevens schrijver van het boek "Buffett: The Making of an American Capitalist" daar tegenover. "What’s new is that the Republican Party has moved to the right of Genghis Khan."