Amerikaanse CEO’s bakken zoete broodjes in Europa tijdens Startup Fest

3 Connecties

Organisaties

Apple Google Inc.

Werkvelden

Lobby
10 Bijdragen

Deze week is Nederland het decor van Startup Fest, een evenement dat veel kanonnen uit de Amerikaanse techsector trekt, zoals de ceo's van Apple, Alphabet (Google) en Uber. De topbestuurders kunnen hun bezoek aan de vijfdaagse startup-hoogmis eenvoudig combineren met een lobby-bezoek aan Brussel.

De topmannen van Apple en Alphabet, het moederbedrijf van Google, samen op een podium. Zoiets komt niet dagelijks voor, maar vandaag gaat het in de Amsterdamse Beurs van Berlage gebeuren. Neelie Kroes en prins Constantijn hebben als voortrekkers van Startup Fest een line-up van wereldformaat weten te strikken. Niet alleen Tim Cook (Apple) en Eric Schmidt (Alphabet) zijn aanwezig, ook de topmannen van Alibaba, Uber en Airbnb maken hun opwachting.

Startup Fest moet de aandacht vestigen op al het fascinerende van start-ups. Het evenement duurt vijf dagen en is bedoeld om snelgroeiende bedrijven te helpen door verbindingen te leggen met investeerders, wetenschap en andere bedrijven. Bovendien zet het Nederland op de kaart als een plek met het talent en infrastructuur die nodig zijn voor start-upklimaat. Naast de hoofdstad vinden er dan ook evenementen plaats in andere steden, zoals Eindhoven, Groningen en Nijmegen. De organisatie verwacht tienduizenden bezoekers vanuit de hele wereld.

De feestweek zou je bijna doen vergeten dat de klad er een beetje in zit in start-upland

De feestweek zou je bijna doen vergeten dat de klad er een beetje in zit in start-upland. Dit jaar vloeit het durfkapitaal niet meer zo rijkelijk als voorheen, waarderingen van grote startups gaan rap omlaag en er trekken meer mensen weg uit Silicon Valley dan dat er nieuwe inwoners bijkomen. Aan het enthousiast binnenhalen van talent is eveneens een eind gekomen. Het aantal ontslagen in de regio verdubbelde in de eerste maanden van 2016 ten opzichte van het jaar ervoor.

Hoogmis

Het evenement is vooral een manier om weer eens een onvervalste hoogmis op te voeren voor start-ups. De algehele jubelstemming met een alles overstemmend geschal van loftrompeten is namelijk al een tijdje voorbij. Waar innovatieve en disruptieve techbedrijven eerder als spannend en inspirerend werden gezien, wordt ze nu onder meer belastingontwijking, misbruik van monopoliepositie, uitholling van sociale rechten, privacyschendingen en uitbuiting verweten. Het zijn zaken waarmee de techsector zich liever niet geassocieerd ziet worden.

Ook de kalverliefde van heel wat Europese politici voor de startups in de Amerikaanse techsector is na een aantal negatieve incidenten danig bekoeld geraakt. Amerikaanse bedrijven hebben zich lang verzet tegen nieuwe Europese databeschermingsregels, een opstelling die in Brussel kwaad bloed heeft gezet. Het handig gebruiken van belastingregels kan ook niet op veel sympathie rekenen. Bovendien houden buitenlandse techbedrijven als Uber er een nogal ondiplomatieke wijze van communiceren op na. In Frankrijk is die opstelling bijvoorbeeld niet erg bevorderlijk gebleken voor de acceptatie.

Afspraken faciliteren

De bezoekende topmannen benutten deze week dan ook om de nodige zoete broodjes te bakken. Startup Fest heeft optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om snel een bezoek aan Brussel te brengen. Gisteren liet prins Constantijn al weten dat Uber-baas Travis Kalanick naar de Europese hoofdstad afreist. Tegenover het NRC zei de prins, die eerder werkzaam was bij de Europese Commissie, dat hij aan de bezoekers zijn diensten had aangeboden om afspraken te faciliteren. Hij had zelfs meer kunnen bieden dan waar de heren om hadden gevraagd.

De kalverliefde van heel wat Europese politici voor de startups in de Amerikaanse techsector is na een aantal negatieve incidenten danig bekoeld

Eric Schmidt van Alphabet zal eveneens een vinger aan de pols willen houden in Brussel. Google is verstrikt in de taaie strijd met de Europese Commissie over vermeend misbruik van haar monopoliepositie bij het mobiele besturingssysteem Android. De zaak lijkt op die tegen Microsoft aan het begin van het decennium vanwege het voortrekken van haar Windows Media Player. Beide partijen hebben daar slechte herinneringen aan. Google en de Commissie willen een herhaling heel graag vermijden, maar de juridische loopgraven zijn inmiddels ingenomen. Pikant is dat een rancuneus Microsoft het vuurtje een tijdlang heeft opgestookt door een lobbygroep te spekken die zich inzet voor een mededingingszaak tegen Google. De strijdbijl tussen de twee bedrijven is sinds een aantal maanden begraven en Microsoft heeft zich uit de lobbygroep teruggetrokken.

In Nederland lijken de verhoudingen juist weer te verbeteren. Premier Rutte en minister Kamp hielden een paar jaar geleden de deur resoluut dicht voor Kalanick. De Uber-ceo mocht zich dit voorjaar echter verheugen in een bezoek van Rutte. De premier was samen met Neelie Kroes in Silicon Valley op pad, ongetwijfeld om hem warm te maken voor een bezoekje aan Amsterdam. Ook Cook kon op een bezoek van het VVD-duo rekenen.

Verkiezingen

Eenmaal thuis worden niet alle ceo’s met open armen ontvangen. Afgelopen weekend liet de populaire Democratische senator Elizabeth Warren zich weer ongemeend fel uit tegen bedrijven die hun bestaan danken aan de zogenaamde ‘gig economy,’ waarin werknemers weinig betaald krijgen en slecht beschermd worden. Warren, die in de race is voor het vice-presidentschap, wil dat Uber net als andere bedrijven betaald ziekteverlof regelt en een bijdrage levert aan arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en pensioenen.

Eenmaal thuis worden niet alle ceo’s met open armen ontvangen

De woorden van Warren komen tijdens een ongekend grillige en nerveuze campagne voor de presidentsverkiezingen, waar Silicon Valley niet met een gerust hart naar zal kijken. Zowel Donald Trump als Hillary Clinton richten zich tot de ontevreden middenklasse en leggen de schuld voor de onvrede in brede lagen van de Amerikaanse bevolking vooral bij ‘corporate America’. Met name uit de mond van Clinton, die innige banden onderhoudt met het Amerikaanse grootbedrijf, klinkt dit niet erg geloofwaardig. Wat de onzekerheid vergroot, is dat Clinton nog steeds niet verlost is van haar linkse rivaal Bernie Sanders. Daarbij speelt er op de achtergrond ook nog een mogelijke strafzaak rond haar gebruik van een privé-mailadres voor het verzenden van geheime berichten in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken. Met de onzekerheid rond Clinton en Sanders, en met de onberekenbaarheid van Donald Trump, is het voor Amerikaanse techbedrijven maar beter om de banden buiten het thuisland goed te houden. Startup Fest biedt daar de perfecte gelegenheid voor.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Pieter van der Lugt

Gevolgd door 251 leden

Pieter van der Lugt (1990) studeerde politicologie aan de Radboud Universiteit. Tijdens zijn studie zette hij zijn eerste sta...

Dit artikel zit in het dossier

De #Lobbycratie

Gevolgd door 2589 leden

Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt...

Volg dossier