Amerikaanse fiscale nachtmerrie

  Grote Amerikaanse ondernemingen en rijke individuen zoals Warren Buffett betalen nauwelijks belasting. Hoe kan dat? Arianna Huffington haalt uit naar de fiscale wetgeving in de VS.

  Hoe is het toch mogelijk dat hoe rijker je bent in Amerika, hoe minder belasting je betaalt? vraagt journaliste Arianna Huffington zich af.
   
  Toch is het de keiharde realiteit: de Amerikaanse middenklasse draait op voor vrijwel alle belastingen, terwijl de corporate class alle regels met voeten treedt. Vermogende Amerikanen en ondernemingen slagen er in om jaarlijks 100 miljard dollar belasting te ontwijken door hun activiteiten op papier te verplaatsen naar zonnige tax-havens zoals de Bermuda -en Kaaiman Eilanden. 
   
  De mogelijkheden die de Amerikaanse fiscale wetgeving biedt slaan een gat in zowel de federale begroting als die van de afzonderlijke staten, waarvoor de middenklassen opdraait, stelt Huffington. 
   
  Al in 1961 probeerde toenmalig president John F. Kennedy de de gaten te dichten, zonder succes. Afgelopen vrijdag deed ook de Obama-adminstratie een poging met de American Jobs en Closing Tax Loopholes Act. De wet werd door het Congres aangenomen, ondanks dat bijna elke Republikeinse afgevaardigde tegenstemde. De wet is niet perfect, het is nog steeds mogelijk om overheidsontracten binnen te slepen vanuit een tax-haven
   
   
  Huffingtons artikel schetst een scherp beeld van het zichzelf uithollende fiscale stelsel van de VS. Huffington citeert belegger Warren Buffett die in 2007 zich al afvroeg waarom hij met zijn vermogen van 46 miljard dollar slechts 17,7 procent belasting op zijn belastbaar inkomen betaalt terwijl zijn receptioniste 30 procent kwijt is. 
   
  Buffett is geen uitzondering. Huffington wijst op de 25 meest succesvolle hedgefonds managers die minimaal een miljard dollar verdienden. Door handig gebruik te maken van een kantoor op een zonnig eiland betalen ze nauwelijks belasting. Als alleen al die fiscale vluchtroutes zouden worden gedicht gaten zouden worden gedicht dan levert dit de Amerikaanse schatkist onmiddellijk 20 miljard dollar op. Genoeg om alle ontslagen leraren en brandweerlieden weer aan te nemen.
   
  Nederland, en vooral de speciale relatie met de Antillen en Aruba, speelt in deze kwestie overigens ook een rol.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 240 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren