Amerikaanse Justitie onderzoekt ING

De Amerikaanse justitie zit ING op de hielen vanwege transacties in "foute" landen, Amerikanen gaan waarschijnlijk AAA-rating verliezen en meer in Newswatch.

Strafrechtelijk onderzoek in US naar ING
De Amerikaanse justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar ING Bank. Volgens een anonieme bron van Het Financieele Dagblad bij De Nederlandsche Bank, verwacht ING boetes te moeten incasseren die in de honderden miljoenen dollar kunnen lopen. ING laat zelf weten dat het onderzoek tot "aanzienlijke boetes" kan leiden.
Reden dat de Amerikaanse justitie de Nederlandse bank/verzekeraar op de korrel hebben genomen, is dat ING ervan wordt verdacht dat het de sanctieregimes tegen Cuba, Iran en Syrië zou hebben geschonden. Dat een Nederlandse bank zich bij de Amerikaanse justitie moet verantwoorden voor transacties die het elders heeft verricht, is het gevolg van het door de Amerikanen geclaimde recht om wereldwijd op te treden als internationale dollarbetalingen - waar ook ter wereld - via Amerikaanse banken administratief worden verwerkt. Volgens de DNB-bron van FD heeft DNB de risico's van de Amerikaanse sanctieregimes "lange tijd onderschat".

Bron: Het Financieele Dagblad


US of A gaat hoogstwaarschijnlijk AAA-rating verliezen
Op zijn minst 1 kredietbeoordelaar zal de triple A-rating van de Verenigde Staten naar beneden bijstellen. Dat meldt het persbureau Reuters dat een enquête heeft gehouden onder 53 economen. Een kleine meerderheid - 30 - stelt Moody's, Standard & Poor's of Fitch tot deze degradatie zal overgaan.  20 Procent van de economen zegt dat Amerika in het komende jaar in een recessie zal afglijden als gevolg van de hevige politieke strijd over het ophogen van het schuldenplafond. De kans dat de VS de Griekse route zal bewandelen en failliet zal gaan, wordt uiterst klein geacht.

Bron: Reuters

Zie ook The Telegraph: "Why the credit rating agencies are keeping a close eye on the US"

En Dagblad De Pers: "Amerikanen bellen massaal over staatsschuld"


Huishoudingvergelijker
In de New York Times staat een prachtige tool waarmee iedereen zijn eigen huishouding kan vergelijken met het gemiddelde huishouden in de Verenigde Staten. Daarbij wordt ook aangegeven in welke etnische bevolkingsgroep de type huishouding het meest waarschijnlijk kan worden aangetroffen en in welke inkomensklasse. Ook kun je zien in welk tijdvak de specifieke gezinsopbouw het meest veelvuldig kon worden aangetroffen.

Bron: The New York Times


Het NOS-nieuws in 60 seconden: