Amerikaanse miljardair bezit hele dorpen

  In de pensioengemeenschap The Villages beheert miljardair Gary Morse bijna elk facet van het dagelijks leven. Hoe lang krijgt hij dat nog gefinancierd?

  The Villages is een van ’s werelds grootste pensioengemeenschappen en bevindt zich in de Amerikaanse staat Florida. In deze communities wonen pensionado’s die vaak ouders zijn dan een bepaalde leeftijd. Oude vandagen kunnen in deze afgeschermde leefgebieden rustig hun holes lopen en biljartcompetities opzetten. Gary Morse is de eigenaar van The Villages en bezit praktisch en theoretisch alle stenen maar ook de media.

  Sinds 1983 heeft de vastgoedmagnaat 44.000 residenties verkocht in zijn dorpen. Ook heeft de miljardair 39 golfparcoursen laten bouwen en een groot commercieel gebied laten ontwikkelen, inclusief twee hotels, zestig restaurants en twee bioscopen.

  Morse-Hypotheek
  Daarnaast bezit Morse de lokale krant, een televisiekanaal en het radiostation. Van alle huizen die na de eerste koop weer verkocht worden, doet het makelaarskantoor van de ondernemer 60% van alle verkopen. De pensionado’s nemen tevens bij zijn bank een hypotheek en deze wordt vervolgens gedekt door zijn verzekeringsbedrijf.  Ondanks deze overheersing, is de lokale monopolist persoonlijk niet heel erg aanwezig. Anders dan Berlusconi die als premier van Italië geregeld op de beeldbuis kwam via zijn private kanalen of Donald Trump die op al zijn producten zijn naam laat drukken, kennen inwoners van The Villages Gary Morse niet echt.

  He’s kind of like the Wizard of Oz. He’s the man behind the curtain. No one really knows him at the Villages”, zegt Andrew Blechman, auteur van het boek leisureville dat over pensioengemeenschappen gaat.  Vermogen Familie Morse
  Het afgelopen jaar behaalde het holdingbedrijf van The Villages, dat in handen is van Morse en zijn familie, een omzet van 550 miljoen dollar. De familie Morse is goed voor zo’n 2,5 miljard dollar. Het dominerend heerschap heeft vier vliegtuigen, een immens jacht en is een van Amerika’s grootste vastgoedtycoons.

  De stenenboer is 100 procent selfmade en heeft zijn rijkdom opgebouwd door middel van door tax-exempt municipal bonds. Dat zijn speciale obligaties die een Amerikaanse stad, lokale overheid of gelijksoortig entiteit kan veilen. Over de renteopbrengsten van deze obligaties hoeft geen belasting te worden betaald. Via deze manier heeft hij de uitbreiding van zijn imperium gefinancierd.

  Belastingdienst
  Maar er staan nog veel meer municipal bonds op de planning om een extra 11.000 huizen te bouwen en nog een groot commercieel gebied te ontwikkelen. Deze actie heeft echter de aandacht getrokken van de gouverneur van Florida en Internal Revenu Service (IRS) - de Amerikaanse fiscus. Een woordvoerder van Morse zegt dat de vastgoedmagnaat hierop geen commentaar wil geven.

  Sinds 1992 heeft Morse minstens 1,16 miljard dollar opgehaald met municipal bonds. De staatswet van Florida laat deze belastingvrije obligaties toe voor speciale districten en communities maar alleen als daarmee “volledig het publiek belang” wordt gediend, staat in de richtlijnen.  De gouverneur van Florida gaat 1600 speciale belastingdistricten in zijn staat bekijken en mogelijk herzien. Daarnaast onderzoekt de IRS of momenteel of $426,6 miljoen aan geveilde municipal bonds van Morse & Co tussen 1993 en 2004 rechtmatig belastinguitzondering hebben gekregen. “There is nothing about the establishment or operation of the Center District that indicates it has a wholly public purpose”, zei de belastingdienst in een verklaring. Het lijkt er op dat de speciale obligaties vooral het belang van de monopolist hebben gediend.

  Kijk hier voor meer foto's van The Villages


  R

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid