Amerikanen duwen Cameron verder in spagaat

2 Connecties

Onderwerpen

Europa Cameron
1 Bijdragen

De spagaat van Cameron wordt dieper: Groot-Brittannië moet vooral in de Europese Unie blijven, zo luidt het oordeel van het Witte Huis

De Amerikaanse regering heeft gisteren een nogal ongewone stap genomen. Ze heeft voor het eerst publiekelijk haar zorgen geuit over een mogelijk vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Philip Gordon, de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, vertelde aan Britse journalisten dat een exit uit de EU consequenties heeft voor de relatie tussen de Amerikanen en Britten. Gordon verstaat daarbij de kunst van het weglaten. 'We willen een sterke Britse stem in de EU. Dat is in het belang van Amerika. We verwelkomen een open, naar buiten-gekeerde Europese Unie met Groot-Brittannië erin.' Aan het navelstaren kan beter een einde worden gemaakt: 'Het is in ons voordeel als de EU één is, met één enkele stem spreekt en zich richt op onze gedeelde belangen in de wereld en in Europa. Hoe meer de EU zich richt op internet debatten, des te minder zijn ons partner in het buitenland zal zijn'.

Volgens de door FT aangehaalde Jacob Kirkegaard van het Peterson Institute for International Economics in Washington, betekent de uitspraak van Gordon simpelweg dat wanneer de Britten besluiten om uit de EU te stappen, ze dan op zichzelf zijn aangewezen.

 

Cameron in een spagaat
Daarmee wordt de nodige druk gelegd op de Britse premier David Cameron die over enkele dagen zijn plannen zal aankondigen met betrekking tot een referendum over het Britse lidmaatschap van de EU. De Britse premier Cameron wil lid blijven van de Europese Unie, maar hij verzet zich tegen de verdere economische integratie van EU-landen. Binnen zijn eigen Conservatieve Partij zijn er eurosceptici die liever uit de EU willen stappen. Cameron ziet een referendum als uitweg, maar Gordon drukte hem gisteren in een diepe spagaat. 'Referenda zorgen er vaak voor dat landen zich meer naar binnen gaan keren.'

 

Afgelopen dinsdag schreven een aantal prominente Britten, waaronder Richard Branson, in de Financial Times een open brief aan Cameron waarin zij opriepen dat het Verenigd Koninkrijk juist een sterke rol op zich moet nemen in een hervormde EU.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 448 leden