Amerikaanse 'Rekenkamer': apocalypse now in 2013

3 Connecties

Onderwerpen

Congres

Organisaties

Verenigde Staten

Werkvelden

Economie
0 Bijdragen

De VS stevent af op een forse recessie in 2013 als Washington besluiteloos blijft. De patstelling in het Congres kan leiden tot een 'begrotingsapocalyps', zo waarschuwt de Amerikaanse 'Rekenkamer.'

Dat moet even schrikken zijn voor president en Democraat Barack Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney, tweeënhalf maand voor de verkiezingen. De Verenigde Staten zijn hard op weg naar een ernstige recessie in 2013 als het Congres niets doet aan de economische malaise, zo schrijft  The Atlantic.

 

De website van het vermaarde opinietijdschrift uit Boston baseert dit alarmerend bericht op nieuwe waarschuwingen van het Congressional Budget Office (CBO), het onpartijdige onderzoeksbureau voor begrotingszaken van het Amerikaanse parlement, in een nieuw rapport. Strekking van de notitie van de Amerikaanse 'Rekenkamer': een 'begrotingsapocalyps' breekt uit als Washington niet tot actie overgaat tussen nu en januari.

 

Werkloosheid van minstens 9 procent
Volgens een prognose van het CBO zullen de belastingverhogingen en overheidsbezuinigingen leiden tot een korte maar hevige recessie, begin volgend jaar. Daarna zal de werkgelegenheid snel afnemen in de VS. Treft het Congres niet tijdig maatregelen tegen de werkloosheid, dan zullen bijna één op tien Amerikanen zonder baan komen te zitten.

 

Naast een werkloosheidspercentage van minimaal 9 procent, voorspelt het CBO dat het Binnenland Bruto Product met circa drie procent in de eerste zes maanden van 2013 zal dalen. Daarmee zou dan de vrees over een 'double dip' van de economie van de grootste wereldmacht uitkomen.

 

Besluiteloosheid in Washington
The Atlantic is de besluiteloosheid in Washington beu. Zoals gewoonlijk doet het Amerikaanse Congres niets, zo luidt de bittere constatering van de website van The Atlantic Montly. Volgens The Atlantic wordt Washington lam gelegd door totaal verschillende ideologieën.

 

Met als gevolg dat de poltieke partijen maar niet komen tot het doorhakken van knopen in deze toch al moeilijke economische tijden waarin de VS verkeert. Zo worden Democraten nerveus zijn van snijden in begrotingsposten behalve die van defensie, terwijl de Republikeinen knap zenuwachtig raken van bezuinigen op defensie.

 

Bezuinigen op de krijgsmacht
Maar liefst 14 procent van de staatsbegroting van de VS is bestemd voor defensie. Begin dit jaar maakte Minister van Defensie Leon Panetta bekend dat de VS de komende tien jaar 487 miljard dollar minder gaat uitgeven aan de krijgsmacht. Het Pentagon kan de komende jaren nog forsere bezuinigingen voor haar kiezen krijgen. Als het Congres er niet in slaagt om de overheidsuitgaven met 1200 miljard terug te dringen moeten de kosten van defensie per jaar met nog eens vijftig miljard omlaag, tenzij het Congres de wet aanpast.

 

Minister van de Defensie Leon Panetta: fors bezuinigen op krijgsmacht VS.

 

'Amerika is verzwakt'

Republikeinse wetgevers hebben de bezuinigingsplannen van de Democratiche bewindsman Panetta sterk bekritiseerd. Zo stelde senator John McCain dat 'lessen uit het verleden worden genegeerd' en volgens vertegenwoordiger Buck McKeon is het snijden in de Amerikaanse krijgsmacht hét bewijs van het bankroet van het beleid van president Obama. 'Dit toont aan dat Obama’s visie is dat Amerika is verzwakt, en niet versterkt door de Amerikanen in uniform', aldus Buck McKeon.

 

Maar zolang democraten en Republikeinen het onderling oneens blijven op verdere bezuinigingen op defensie en andere begrotingsposten, dreigt de Amerikaanse economie naar beneden te donderen in een krater, zo waarschuwt The Atlantic. Maar dan moet Washington wél opschieten want er resteert nog zeer weinig tijd.

 

(L)

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 600 leden