
De Amerikaanse emiritus hoogleraar economie Melvyn Krauss schreef afgelopen zaterdag in de NRC een oppervlakkig en gemakzuchtig stukje waarin de geesten rijp worden gemaakt voor de zoveelste verdragsschending, die bovendien niets verandert of verbetert aan de huidige europroblematiek.
Ik moest bij het lezen van het stukje van emiritus professor Krauss onmiddellijk denken aan de column van René Cuperus in De Volkskrant van vandaag: 'De hypocrisie der hoogopgeleiden'. Hierin stak Cuperus op meesterlijke wijze de draak met de vermeende superioriteit (van een bepaald deel) der hogeropgeleiden. De bijdrage van Melvyn Krauss in de NRC van zaterdag is een schoolvoorbeeld van gemakzuchtig en oppervlakkig redeneren. Amerikanen begrijpen Europa niet.
Eurozone is Amerika niet
Amerika kent een hele andere situatie dan de eurozone en is daar op geen enkele wijze mee te vergelijken. Amerika is -net als UK, Japan of China- een natiestaat, de eurozone niet. De eurozone is niet eens een optimaal valutagebied. Dit betekent, dat soevereine regeringen, zoals bijvoorbeeld Frankrijk en Italie, de regels en gemaakte afspraken aan hun laars kunnen lappen. Wat ze dus ook doen. Een ander verschil met Amerika is, dat daar geen overheid bestaat met 15-25% ambtenaren van de werkende bevolking zoals bijvoorbeeld in Frankrijk, Griekenland, Spanje en Italie het geval is. Er is bovendien geen epidemische overheidscorruptie, maar wel een flexibele arbeidsmarkt, een hoge arbeidsmobiliteit, en pompt de overheid niet 45% van het budget in de landbouw zoals in de EU. In tegenstelling tot de ECB is de Amerikaanse Centrale Bank wel politiek onpartijdig. In tegenstelling tot het Europese Hof van Justitie, is het Supreme Court evenmin politiek partijdig (republikeinse rechters beslissen regelmatig anders dan hun partij). En last but not least zijn in Amerika wel banken failliet gegaan, zijn de buffers effectief verhoogd en is de sector daardoor weer relatief boven Jan. In de eurozone worden nog talrijke zombiebanken kunstmatig overeind gehouden. Met geld van de belastingbetaler.Krauss stelt zaken eenzijdig voor
En dan meent een gewezen Amerikaanse economie professor te weten wat Klaas Knot moet doen: steun geven aan het beleid van Draghi cum suis voor het wijd openzetten van de geldkraan. Hiermee gaat Kraus er gemakshalve aan voorbij, dat 'Europa' geen land is als Amerika, sterker, er is zelfs sprake van een groep landen die wel en een groep die niet gekozen heeft voor de eenheidsmunt euro. Krauss noemt het staken van steun aan Weidmann (de Duitse centrale bank president, red.) door Knot 'moedig'. Krauss prees het (illegale) opkoopbeleid van staatsschulden van lidstaten door de ECB.Knot kreeg volgens Krauss onredelijke kritiekHij vond zelfs dat Knot op onredelijke wijze was bekritiseerd (maar legt niet uit waarom). Krauss pleit voor QE (Quantitative Easing, geldverruiming, red.), maar verzuimt toe te lichten dat deze QE vooral in het belang is van het Latijnse deel van Europa. Zoals hij ook verzuimt te melden dat de zuidelijke landen vrijwel alle bepalingen uit de verdragen hebben overtreden. En ja, eerlijk is eerlijk, dat hebben de Duitsers in het verleden óók gedaan (om de kosten van hun eenwording te kunnen dragen, red.), maar daarna niet meer. De voortdurende schending van de oorspronkelijke afspraken tijdens Maastricht (1992) en Lissabon en de stelselmatige overtreding van haar mandaat door de ECB druisen in tegen de geest van de Europese samenwerking van weleer. Krauss gaat hier allemaal aan voorbij, zoals hij er ook aan voorbij gaat, dat Frankrijk en Italië niet hebben hervormd (hetgeen ze ook afgesproken hadden): de landen lappen gewoon elke afspraak aan hun laars in de wetenschap, dat Duitsland en Nederland toch wel zullen betalen.
Boterzachte hervormingsbeloften van Frankrijk en ItaliëKrauss noemt de taktiek van Draghi geniaal, omdat hij aan het openzetten van de geldkraan de voorwaarden verbindt dat Frankrijk en Italië zullen hervormen mits Duitsland fiscale prikkels doorvoert. Dat wil zeggen: forse overheidsinvesteringen pleegt en de lonen verhoogt, interne revaluatie noemen economen dat. Op die manier zouden de economieën van de grootste eurozonelanden meer naar elkaar toe moeten convergeren is de gedachte. Maar die hervormingsafspraken met de Fransen zijn boterzacht. Eenmaal het geld binnen is er geen enkele reden meer om te hervormen. Daarbij is de huidige Europese begrotingstsaar van Franse makelij en wordt de opvolger van Dijsselbloem de Spanjaard De Guindos. Alle crucuale monetair-financiële posten zijn dan in handen van Latijns Europa, want de Italiaan Draghi zit de ECB voor, waar een landje als Malta of Cyprus evenveel stemrecht heeft als Duitsland. Alleen een Amerikaan kan de truc van Draghi geniaal noemen. Hij heeft geen oog voor de verschillen tussen landen en kijkt met een VS-bril naar de eurozone. Kortzichtig, oppervlakkig en gemakzuchtig. Maar ja, de NRC is dan ook dé krant voor 'hogeropgeleiden'. Klik hier om mij te volgen op twitter Klik hier voor een overzicht van mijn stukken.
25 Bijdragen
Bas
Watching the Wheels
Jean
Watching the WheelsWatching the Wheels
JeanMensen worden dan in het zuiden niet meer werkloos, maar ze kunnen bijvoorbeeld de benzine en buitenlandse levensmiddelen niet meer betalen, zoiets?
Zou hun economie dan niet nog verder krimpen door vraaguitval en onze ook door minder export? Hoe gaat het met al dat heen en weer gesleep van dieren en producten (prima als dat wat minder wordt, maar kunnen we het dergelijke krimp opvangen?).
Het wordt allemaal veel dynamischer. Als je dan ziet hoe iedereen al in de stress raakt als Rusland even de grenzen dicht doet, dan wordt het heel onrustig of de veranderingen (devaluaties van de lokale rekeneenheden) zouden heel klein moeten zijn en bijvoorbeeld net als bij de energietarieven een halfjaar achter de feiten aan moeten lopen.
Wat betekent het voor de zuidelijke banken (die lenen bijvoorbeeld 100.000 euro uit aan iemand die een jaar later 20% minder loon ontvangt). Gaat niet al het geld dan nog meer naar het noorden (de veilige haven)?
Het is een gok hoor ...
Jean
Watching the WheelsOver koopkracht zuiden: omdat er sprake is van een monetaire devaluatie blijft binnenlandse koopkracht gelijk (lonen én prijzen dalen in gelijke mate). Uiteraard worden importen vanuit het buitenland duurder, maar daar staat tegenover dat exporten weer voordeliger worden. De redenering is, dat daardoor het economisch herstel (werkgelegenheid én winstgevendheid) bevorderd wordt en dus uiteindelijk ook de terugbetaal capaciteit van bank en staat.
Kapitaalvlucht wordt voorkomen doordat buitenlandse schulden in euro's blijven staan. De hoogte van die schuld neemt weliswaar toe voor een land dat monetair devalueert, maar uit eerdere soortgelijke situaties (Mexico, Thailand, e.a.) is gebleken dat het economisch herstel belangrijker is. Overigens is afboeking van die schuld tot een voor het betreffende land houdbaar niveau een voorwaarde voor succes. Gedeeltelijke afboeking is in elk scenario onvermijdelijk, doch dit terzijde.
Essentie TMS concept is dus scheiden van betaal- en rekenfunctie van geld: de euro blijft enig wettig betaalmiddel, zowel hier als in bijvoorbeeld Griekenland. Maar de prijzen staan in 2 valuta: in NCU (national currency unit), louter rekentechnisch en in ECU (euro), om te weten wat je moet afrekenen in euro.
Watching the Wheels
JeanVastgoed zal dan ook in de NCU (national currency unit) moeten worden uitgedrukt, extra risico voor hypotheekverstrekkers zo lijkt (die ongetwijfeld wel een hogere rente zullen krijgen, maar juist dat zal de prijzen van het onderpand niet doen stijgen).
Energie wordt voor die landen ook relatief duur (na een aantal devaluaties). Mooi zou zijn als ze via zonne-energie bijvoorbeeld waterstof als brandstof kunnen gaan produceren http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2003-2004/de-waterstofrevolutie.html , ze moeten toch iets waardevols gaan produceren om niet achter de feiten aan te blijven lopen in die zuidelijke landen.
TMS zou in ieder geval wel zorgen dat ze gemotiveerd aan de slag kunnen, terwijl de boel nu praktisch stil staat. Ik ga er meer over lezen!
Jean
Watching the Wheelsjsmid
Watching the Wheelshttp://www.anecpa.nl/inleiding/modern-debt-jubilee.html
Watching the Wheels
jsmidjsmid
Watching the WheelsPeterO
Cor Peul
PeterOjopie1978
bos
bps
Dat zou best eens al heel lang en heel breed zo kunnen zijn. Het verklaart wel heel veel.
Het is zo eenvoudig en voor de hand liggend, dat iedereen daar overheen stapt.
De Verenigde Staten hebben veel meer overeenkomsten dan Europese staten ooit zullen krijgen.
Alleen op de kaart hebben Europa en de VS overeenkomsten.
Het clubje dat de EU/euro heeft bedacht, schiet wat te kort.
Als je een apparaat (als Europa) wilt laten werken, moet je er natuurlijk wel verstand van hebben.
bps
bpsDit kan nog wel eens in aanmerking komen voor “de conclusie van de eeuw”.
John Hemmers
Ewald van Engelen en Bas Jacobs - wat doen jullie als gezonde en welwillende geesten hier nog. FTM is over en voorbij.
bps
John HemmersIk zou het u zelfs afraden. Het lijkt mij extreem dom om in een klein hoekje te kruipen.
Maar ik laat u het uwe en neem zelf liever kennis van alles.
Ook en graag van Engelen, Jacobs e.v.a. die hun deel leveren aan vooruitgang via FTM.
Zonder kritiek en discussie is er namelijk geen vooruitgang, maar slechts afdwaling in isolement en illusie. Dat heeft in de wetenschap algemene geldigheid.
John Hemmers
Wetenschap heeft algemene geldigheid. Blut en bodem heeft op internet niks maar dan ook niks te zoeken.