Yanks met Zwitserse rekening niet meer veilig

2 Connecties
0 Bijdragen

De Verenigde Staten morrelen aan het Zwitsers bankgeheim. En met succes.

De Zwitserse regering heeft vandaag een plan voorgesteld dat de banken in het land in staat stelt om directe regelingen te treffen met de Amerikaanse autoriteiten inzake belastingontduikers. Momenteel is het vaak nog zo dat Zwitserse banken uit het Alpenland zich moeten houden aan het bankgeheim. Dat tot grote ergernis van Uncle Sam, die een klopjacht is gestart naar fiscaal schuwe landgenoten met een geheime rekening in het buitenland.

Door de nieuwe maatregel kunnen alpenbanken op legale wijze informatie delen over hun personeel en Amerikaanse klanten met de Verenigde Staten. In juni wordt het voorstel voorgelegd aan het Zwitserse parlement. ‘If banks were not authorized to cooperate with the U.S. authorities, the initiation of further criminal investigations or charges concerning banking institutions could not be ruled out.’, zegt het kabinet in een verklaring.

Megaboete UBS
De regering doelt op incidenten uit het verleden. Zo moest UBS, de grootste bank van Zwitserland, in 2009 een boete van 780 miljoen dollar aftikken en de namen van meer dan 4000 cliënten doorgeven aan Amerika. De lange traditie van het Zwitserse bankgeheim, dat de identiteit van rekeninghouders beschermd, heeft ervoor gezorgd dat het land het grootste offshore centrum van de wereld is geworden, met 2 biljoen dollar aan vermogen.

Door de crisis is de traditie echter steeds meer in opspraak. Vooral Amerika pikt het niet langer dat landgenoten via een Zwitserse geheime bankrekening hun geld buiten het schot van de Internal Revenue Service kunnen houden. De autoriteiten van de Verenigde Staten hebben momenteel een formeel onderzoek lopen naar verschillende Zwitserse banken, waaronder Credit Suisse, Julius Bear, en de Zwitserse tak van HSBC.

Opheffing Wegelin
De oudste bank van Zwitserland, Wegelin & Co, bekende begin dit jaar zich schuldig te hebben gemaakt aan het helpen van rijke Amerikanen met het ontduiken van belasting. Naar aanleiding hiervan besloot het kapitaalbedrijf, dat al tweeënhalve eeuw bestaat, zichzelf op te heffen.