Amnesty valt wapenhandel aan

1 Connectie

Onderwerpen

Wapenhandel

Westeuropese landen hebben zich schuldig gemaakt aan schending van de mensenrechten door munitie, pantservoertuigen en gevechtsvliegtuigen te leveren aan crisisstaten.

Een dubbele moraal. Dat is wat Amnesty International onder meer Duitsland verwijt in zijn internationale jaarverslag. Door het leveren van militair materieel zijn er namelijk ook vele burgers om het leven gekomen. 
 
Financial Times focust zich op Duitsland, dat ondanks afspraken en toezeggingen verschillend militair materieel heeft geleverd aan Egypte, Libië, Bahrein en Jemen.
 
Maar het land is niet de enige schender van internationale afspraken. Alle vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad maken zich er schuldig aan. Sterker, zij zijn de grootste exporteurs en namen in 2010 70 procent van alle international wapenexporten voor hun rekening. De VS was goed voor een aandeel van 30 procent, Rusland 23 procent, Frankrijk 8 procent, Groot-Brittannië 4 procent en China 3 procent. 
 
Opvallend is de rol van het Russische staatsbedrijf Rosoboronexport dat nog volop levert aan Syrië. De site van dit bedrijf biedt een indrukwekkend overzicht van het materiaal dat te koop is. 
 
 
In het artikel van Financial Times is het jaarrapport van Amnesty ingesloten.