
© CC0 (Publiek domein)
Amputeer Griekenland om de eurozone te redden
Vorige week schreef ik waarom het grotendeels kwijtschelden van de Griekse schulden de enige echte oplossing is voor de crisis omtrent het land. Ondanks het feit dat er minstens twee belangrijke bezwaren zijn, blijf ik bij dat standpunt. Er is echter één voorwaarde: Griekenland moet uit de euro.
Een veelgehoord bezwaar tegen het kwijtschelden van een groot deel van de Griekse schulden is dat dat de andere eurolanden heel veel geld zou kosten. En als er iets is waar de overheden van eurolanden om verlegen zitten, dan is dat geld.
Zo goed als alle eurolanden hebben namelijk torenhoge schulden en staan elk jaar opnieuw in het rood. Allerlei wegen zijn toe aan groot onderhoud, in de zorgsector zijn er talloze misstanden en wachtlijsten en de kwaliteit van het onderwijs holt achteruit door onvoldoende investeringen. Allemaal omdat er geen geld is. In zo’n situatie gaan we toch geen miljarden aan te ontvangen leningen afschrijven!?
Griekenland gaat ons hoe dan ook heel veel geld kosten
Maar daar zit precies het punt: de kans is klein dat Griekenland ooit in staat zal zijn zijn schulden terug te betalen, en al helemaal niet met rente. Met andere woorden, Griekenland gaat ons hoe dan ook heel veel geld kosten. Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden: óf we verliezen dat geld sluipenderwijs, of we schrijven die schulden in één keer af. Het verschil is dat de kosten in dat laatste geval in één keer voelbaar worden.
Bedenk in dit opzicht echter ook het volgende: als we nú een groot deel van de Griekse schuld afschrijven, betekent het ook dat er vanaf vandaag geen enkele nieuwe noodlening richting Athene meer gaat. Stel dat het Nederlandse deel ongeveer 6 miljard is; het is maar de vraag of dat meer geld is dan wat we op termijn kwijt zouden zijn om Griekenland overeind te houden.
Bij die rekensom moet je niet alleen denken aan directe kosten als nieuwe leningen en stortingen in het euronoodfonds. Ook indirecte kosten — bijvoorbeeld hogere uitgaven via de EU-begroting of de kosten van het noodgedwongen en ruime beleid van de Europese Centrale Bank — wegen mee.
Afscheid van de euro
Maar als we Griekenland belonen voor het jarenlang op de pof leven én liegen over de werkelijke staat van ’s lands financiën, hoe moeten we dan verwachten dat landen als Italië, Portugal, Spanje hervormingen zullen doorvoeren? Waarom zouden ze, als de kans bestaat dat hun schulden simpelweg afgeschreven worden?
De onzekerheid over het voortbestaan van de euro zou weleens kunnen verdwijnen
Het antwoord is de in mijn ogen noodzakelijke voorwaarde voor de schuldenkwijtschelding: dat Griekenland afscheid neemt van de euromunt.
Voor de eurozone zou die breuk een zegen zijn: ze is dan eindelijk verlost van het land dat een constant gevaar voor de stabiliteit van haar munt vormt. En de eerder genoemde regeringen in Rome, Lissabon en Madrid zouden de mogelijkheid onder ogen moeten zien dat ze domweg uit de muntunie gezet kunnen worden.
Italië, Portugal en Spanje halen op dit moment veel meer voor- dan nadeel uit het lidmaatschap van de euroclub. Het zou mij daarom niet verbazen als ze bij een gedwongen Grieks vertrek snel het roer omgooien en hun leven beteren. De onzekerheid over het voortbestaan van de euro zou daarmee wel eens voor een groot deel kunnen verdwijnen. Sterker nog: de euro zou in vergelijking met de dollar ineens heel aantrekkelijk kunnen worden.
Aan de andere kant: zolang Griekenland in de eurozone blijft, is de kans op een soortgelijke crisis in een ander land onverminderd groot. Ook voor Griekenland zou het echter goed zijn om uit de muntunie te stappen. De regering in Athene zou eindelijk het monetaire en economische beleid kunnen uitvoeren dat het nodig meent te hebben, in plaats van zijn beleid voorgeschreven te krijgen door anderen.
"De Griekse monetair-economische geschiedenis kent ook één gunstige paragraaf"
En niet te vergeten: het land zou in één klap verlost zijn van het voornaamste betonblok aan zijn been: de extreem hoge schuld. Die zou door de afschrijving lager worden dan de schuld van Frankrijk of Duitsland!
Kwestie van tijd
Maar leert de geschiedenis ons niet, zoals ik in het eerste deel schreef, dat het vervolgens een kwestie van tijd is voordat Griekenland weer in de problemen komt? Nu wel, zelfs als het gebeurt: het zou het voortbestaan van de euro niet langer in gevaar brengen, en de belastingbetaler in de eurolanden geen klauwen vol geld meer kosten.
Maar Griekenland hoeft niet eens per sé weer over de rand van de afgrond te donderen. De Griekse monetair-economische geschiedenis kent namelijk ook een gunstige paragraaf. Het land heeft in het verleden één keer laten zien dat het in staat is belastingen te innen en niet op de pof te leven. Dat gebeurde in de periode voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog.
Griekenland moet af van zijn geldverslaving
Waarom Griekenland het toen wél kon? Gewoon, omdat het met de rug tegen de muur stond en blootgesteld was aan de marktwerking. Het land was namelijk failliet en niemand was bereid Athene geld te lenen. Aangezien er destijds geen euronoodfonds bestond, kon Griekenland niet op de pof leven — het moest gewoon zijn boeken balanceren. Ineens slaagde het land er wél in belastingen te innen en overbodige uitgaven stop te zetten.
Amputeren redt levens
Wanneer er geen cent uit het buitenland komt kan Griekenland dus blijkbaar wél het juiste beleid voeren. Dat zal ook gebeuren als het land uit de euro treedt. Er zouden geen noodleningen van de andere eurolanden of het Internationaal Monetair Fonds meer zijn. Voor zover beleggers Athene geld zouden willen lenen, zou de rente waarschijnlijk zó hoog worden dat de Griekse regering eerder zelf de mouwen op zou stropen.
Griekenland moet stoppen met het leven op te hoge voet, en het moet af van zijn geldverslaving. We kunnen dat alleen voor elkaar krijgen als we het land uit de euro zetten. Als scheidingsboedel geven we het land een forse schuldkwijtschelding mee; zo geven we het de kans zichzelf te bedruipen. Een andere weg is er in mijn ogen niet.
Om de euro te behouden, moeten we een land laten vallen. Is dat een vreemde constatering? Ik vind van niet. In de medische wereld weten we ook dat we soms moeten amputeren om iemands leven te redden. Een monetaire amputatie in de eurozone lijkt mij op dit moment de enige manier de muntunie te redden.
102 Bijdragen
Erwin de Waard
Blijft er nog een belangrijke vraag over: de schuld van de grieken wordt kwijtgescholden , dat kan bijna niet anders , maar wie gaat er kwijtschelden?
Eerlijk zou zijn als degene die het meest verdiend hebben aan de leningen in het verleden nu deze schuld ook moeten kwijtschelden lijkt mij.
Is het nog te achterhalen waar dat geld nu is?
Jan Smid 8
Erwin de WaardEdin Mujagic 4
Erwin de WaardMarco Fredriks 4
Edin MujagicErwin de Waard
Edin MujagicMaar ook onder de Grieken moet er nog geld zijn.
Waar is het geld voor gebruikt van de originele leningen?
Er werd geld geleend , maar waar werd dat geleende geld aan uitgegeven?
Is het zo dat dit geld nog ergens op een (niet griekse) rekening staat?
Lydia Lembeck 12
Erwin de WaardErwin de Waard
Lydia LembeckHet gaat erom waar het geld is van die leningen die nu niet afbetaald kunnen worden. Waar is dat gebleven?
Met dat geld kan afbetaald worden.
Lydia Lembeck 12
Erwin de WaardJan Smid 8
Als dat gebeurt en Griekenland is uit de euro en lid van de EER, heeft zij nog wel schuld staan. Om de economie aan de praat te krijgen zal zij de Drachme devalueren. Maar daarmee wordt het ook lastig om het restant aan schulden te voldoen als Griekenland niet echt haar overheidsapparaat moderniseert en verkleint. Moeten we Griekenland niet helpen om een modern belastingapparaat op te tuigen, wellicht heb je dan ook iets meer zekerheid dat je de schuld terugbetaald krijgt. Griekenland wordt dan wel gedwongen om dat te accepteren.
Edin Mujagic 4
Jan SmidLydia Lembeck 12
Edin MujagicSimon le Bon 3
Edin Mujagic"Zolang Griekenland in de Eurozone is, vloeit er geld naar Athene en zal het land, vrees ik, zijn leven niet beteren."
Op dit moment staat het land al met de rug tegen de muur, is de Griekse economie naar de Filistijnen. Naar mijn mening dient een deel van de rekening te worden neergelegd bij Goldman Sachs; zij hebben immer flink verdiend aan de toetreding van Griekenland door dit boekhoudkundig mogelijk te maken. Zonder Goldman Sachs hadden de Grieken hoogstwaarschijnlijk niet in de Eurozone gezeten. GS is dus deels verantwoordelijk.
Het uit de Euro zetten met als ruilmiddel tegen het kwijtschelden van de schulden zou inderdaad de beste optie zijn. Een nieuwe Griekse Drachme zou vooral een boost aan de lokale economie geven, vooral door het psychologisch effect (associatie goede oude tijd-Drachme). Het zou daarna weer iets dalen, maar uiteindelijk weer stabiliseren.
Maar buiten de financiële malaise is er ook nog de vluchtelingencrisis. De grenzen zullen bij uittreding/uitzetting gesloten worden, Griekenland heeft altijd op gespannen voet met Turkije geleefd. Als Griekenland uit de Eurozone gezet wordt zal Erdogan dit aangrijpen en conflicten aanwakkeren.
leonardoz 7
Jan SmidMaartenH 10
Edin Mujagic 4
MaartenHMarla Singer 7
MaartenHDat is ontluisterend omdat dit inhoudt dat de hoogste politieke entiteiten van de EU zich feitelijk baseren op een politieke illusie die koste wat kost in stand moet worden gehouden. 500 miljoen Europeanen worden gegijzeld door een stelletje onbenullen die met hun hoofd in de wolken leven.
Dat die 500 miljoen dat laten gebeuren is nog het allerergste.
MaartenH 10
Marla SingerToevoeging: misschien is dat niet alleen een inschattingsfout, maar ook een hoopvol teken, dat de burger minder afhankelijk wordt van main stream media informatie en zich minder makkelijk voor de gek laat houden.
Simon le Bon 3
MaartenHhttps://www.ftm.nl/artikelen/waarom-gaat-de-staat-met-zwendelbank-goldman-sachs-in-zee?share=1
MaartenH 10
Simon le BonMaar ik ben eerlijk gezegd breder geïnteresseerd. Het lijkt mij duidelijk dat er veel meer grotere en kleinere profiteurs zijn.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerMarla Singer 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Marla Singerwim de kort 8
Marla SingerMarla Singer 7
wim de kortMartin van der Wiel 7
Edin Mujagic 4
Martin van der WielPieter Jongejan 7
Het belangrijkste probleem blijft volgens mij dat de kleine eurolanden bij handhaving van de euro steeds afhankelijker worden van de as Duitsland/Frankrijk. Hoe voorkom je dat kleine landen in een periode van stagnerend economische groei uitgeknepen worden door de grote landen? Volgens mij kan dit alleen lukken als de kleine landen meer in plaats van minder soeverein worden. Het verleden leert dat perioden van stagnerend economische groei niet gepaard gaan met schaalvergroting, maar met schaalverkleining. Om misbruik door de grote Eurolanden te voorkomen (muntdepreciatie) zou de euro gekoppeld moeten worden aan een onveranderd mandje goederen en diensten (0% inflatie) dan wel de introductie van een tweede waardevaste munt naast de euro. Het laten depreciëren van de euro door de grote landen raakt de kleine landen dan niet. Het optimisme van Mugajic over de koopkracht van de toekomstige euro na amputatie deel ik dus niet.
Rob 6 1
Edin Mujagic 4
Rob 6Take Ligteringen1
Rob 6Lydia Lembeck 12
Take Ligteringen1line
Take Ligteringen1Take Ligteringen1
lineMaar de EU is niet als enige schuldig aan de economische problemen van Griekenland. Integendeel. Aan de huidige situatie is een decennialange periode van ontsporing vooraf gegaan waarvoor de Grieken zelf verantwoordelijk zijn. Sinds Griekenland bij de EEG werd gehaald, begin jaren '80, is het de Grieken namelijk nooit gelukt om een functionerende staat te bouwen, waarin bijvoorbeeld ordentelijk belasting wordt geïnd. In een democratie moet je dat de bevolking aanrekenen.
Wat de positie van Griekenland in de eurozone betreft, is het voornaamste probleem dat het merendeel van de Grieken de euro wil behouden — ondanks alle economische rampspoed van de laatste jaren. Het doet me denken aan een geval uit mijn kennissenkring: iemand die jarenlang een uitkering had en niet meer aan het werk durfde — hoewel hij daar prima toe in staat was — omdat hij zich dan achter niemand meer zou kunnen verschuilen en niemand anders de schuld zou kunnen geven als het fout zou gaan. Op zulke gevallen mag van mij best wat activerend beleid worden losgelaten.
Lydia Lembeck 12
Take Ligteringen1Dat vind ik zeer onrechtvaardig.
Take Ligteringen1
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Take Ligteringen1petros 4
Take Ligteringen1Arjan 7
petrosLydia Lembeck 12
ArjanArjan 7
Lydia LembeckEn ik schrijf dat Griekse burgers die wel netjes belasting betalen beter de klachten kunnen richten aan medeburgers en bedrijven die dat niet doen (en die groep is zo groot dat we kunnen stellen dat belastingontduiking een nationale sport is). Ik weet niet hoe je daar in kunt lezen dat ik alle Grieken beschuldig.
Lydia Lembeck 12
ArjanJij verwijt de Grieken (alle volwassen belastingbetalers) dat ze niet goed opgelet hebben en teveel gebruik gemaakt hebben van de geboden kansen. Achteraf kan je dat best denken. Maar als mensen er nog middenin zitten wordt m.i. nauwelijks gedacht aan het grotere goed en geheel en maken mensen gebruik van geboden kansen. Alle mensen zijn uiteindelijk opportunistisch immers?
Take Ligteringen1
petrosLydia Lembeck 12
Take Ligteringen1Take Ligteringen1
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Take Ligteringen1Simon le Bon 3
Take Ligteringen1locke 5
Hr E E Schipper
frame: noodzakelijke hervorming om Griekenland op eigen benen te laten staan.
Lees: Griekenland klaar stomen om leeggeroofd te worden door Multinationals.
Een goede analyse en voorstel om het Griekse probleem op te lossen, alleen heeft de EU er (op dit moment) geen enkel belang bij. Griekenland heeft een probleem, niet de EU. Kortom, voorlopig geen schuldenverlichting.
Lydia Lembeck 12
Hr E E SchipperRoland Horvath 7
Lydia LembeckDus zijn lieden als Labour/ Corbyn in het VK, Podemos in ES en Syriza/ Tsipras in GR staats- vijanden. In BE is er voorgesteld een data base van "extreem linkse" activisten op te zetten. Alle links is nu extreem links en nazistische =stokende en fascistische =corpocratische extreem rechtse partijen zijn nu centrum rechts. Stoken en laster hebben ernstige gevolgen in de toekomst maar ze worden altijd vergoelijkt als vrijheid van meningsuiting.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathRoland Horvath 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Roland HorvathNiels Alberts 4
Edin Mujagic 4
Niels AlbertsO Pen 13
Edin MujagicEdin Mujagic 4
O PenLydia Lembeck 12
Edin MujagicWim Verver
Edin MujagicDeze obligaties zaten bij de EU banken, dus u zegt dat deze obligaties ook niet bij de banken zijn "opgekocht" ?
Simon le Bon 3
Wim VerverWim Verver
Simon le Bonpetros 4
Edin MujagicPieter Jongejan 7
petrosOp 11 juli jl hield Coeuré een voordracht getiteld "The international dimension of the ECB's asset purchase programme", waarin hij onder verwijzing naar NBER Working Paper no. 21670 beweerdt dat een expansief monetair beleid (APP) niet alleen voordelig zou zijn voor het land met een APP, maar ook voor alle andere landen. Kortom APP zou geen zero sum spelletje zijn. Het gekke is dat je van een Franse directeur van de ECB zou mogen verwachten dat hij weet en beseft dat een expansief monetair beleid voor de USA per saldo voordelen oplevert (omdat de dollar als wereldreservevaluta fungeert) en dat eenzelfde expansief monetair beleid voor het eurogebied per saldo nadelig is. Natuurlijk weet de Fransman dit ook, maar de Fransen willen een hoge inflatie om hun alsmaar hogere schulden in bedwang te houden. Dus niets EE en Europa eerst, maar gewoon Frankrijk eerst en Nederland als betaalkantoor laatst.. Het Nederland van Rutte en Knot is de sitting duck, die niet moet wegvliegen. Mij intrigeert waarom de Finnen wel bewegen en de Nederlanders niet.
Simon le Bon 3
Pieter JongejanAnton Van de Haar 8
Was het maar zo simpel! De realiteit lijkt me eerder dat het de euro zelf is die de problemen in de zuidelijke Eurolanden veroorzaakt. Want daardoor hebben ze hun devaluatiewapen ingeleverd, en zijn ze niet meer in staat om de noordelijke Eurolanden, Duitsland voorop, qua concurrentiekracht bij te benen. Het lijkt me dat dit een zeer fundamenteel probleem is, geworteld in de mentaliteit en levenshouding van de gemiddelde zuid-Europeaan, dat zeer moeilijk is aan te pakken, laat staan binnen een paar jaar te corrigeren.
Kort gezegd: het uit de Eurozone trappen van de Grieken zal vrees ik weinig tot niets veranderen aan de huidige situatie in de andere zuidelijke Eurolanden.
Pieter Jongejan 7
Anton Van de HaarErwin de Waard
Anton Van de HaarHoe verkrijgt een land anders het devaluatiewapen zonder uit de muntunie te worden 'gebonjourd' ?
Anton Van de Haar 8
Erwin de WaardLydia Lembeck 12
Anton Van de HaarAnton Van de Haar 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Anton Van de HaarAnton Van de Haar 8
Lydia LembeckO Pen 13
Als de schulden grotendeels worden kwijtgescholden dan heeft de trojka geen invloed meer op hoe het land geregeerd wordt. Nu wordt Griekenland verplicht om publieke taken te privatiseren (zorg, belastingdienst, school, nutsvoorzieningen etc.). Daar zal het na schuldkwijtschelding snel mee stoppen.
Ook zal eerst niemand meer willen lenen aan Griekenland wat ook betekent dat het land voor multinationals onbereikbaar wordt. Griekenland zal in het geschetste scenario vooral zichzelf weer moeten opbouwen. En dat vind ik heel goed maar bedrijven die dit graag voor Griekenland willen doen die vinden dat wat minder.
Multinationals kunnen ook niet meer profiteren van de status van Griekenland als lage lonenland binnen de EU met een sterke munt. Als een multinational straks blijft produceren in Griekenland zal het betaald worden in Drachme's in plaats van dure Euro's. Dat is voor multinationals minder aantrekkelijk maar voor binnenlandse bedrijven maakt dat niet uit omdat ze hun geld ook weer vooral in Griekenland uitgeven.
Lydia Lembeck 12
O PenO Pen 13
Lydia LembeckWat geen zegen voor Griekenland is, is dat het niet in het belang van multinationals is om Griekenland uit de Euro te zetten. Dat de EU schulden kwijtscheld aan de Grieken zal bedrijven en worst zijn maar dat daardoor het neoliberale beleid van de trojka niet meer aan de Grieken kan worden opgelegd zal voor de multinationals niet te verteren zijn.
Lydia Lembeck 12
O PenArjan 7
Maar daarmee is de schuld tov de BBP nog wel hoog, maar ik zie de schulden niet zozeer als probleem, maar het lage BBP wel. Griekenland moet eens geld gaan verdienen.
Lydia Lembeck 12
ArjanArjan 7
Lydia LembeckSommigen zien dat als een groot gebrek, maar we moeten dat wel nuanceren. Het devalueren van je munt is uiteindelijk een instrument die weliswaar op korte termijn resultaten kan laten zien, maar vaak ook leidt tot het uitstellen van het doorvoeren van fundamentele oplossingen.
Het niet kunnen devalueren betekent niet dat er geen middelen aanwezig zijn om via andere wegen te herstellen (zoals bv loonontwikkeling). De resultaten daarvan laten zich normaliter op wat langere termijn zien. Maar Griekenland krijgt ook de tijd om fundamentele oplossingen door te voeren, haar rentelasten zijn niet ondragelijk.
En hoe Griekenland dat uiteindelijk gaat doen is aan haar zelf, als ze het maar doet.
Lydia Lembeck 12
ArjanGeorge of the Jungle 3
Hans Vermeulen 1
1. Je stelt dat de Griekse crisis 'ons' veel geld heeft gekost. De redding van Griekenland was in feite een redding van de banken. Dat ging mede ten koste van de gewone belastingbetaler in noordwest Europa. Toch heeft het IMF en Duitsland fors verdiend aan Griekenland. Zo kwam de Sueddeutsche Zeitung gisteren met een artikel met als titel: 'Deutschland macht mit Hilfen für Griechenland Milliardengewinn': http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/griechenland-deutschland-macht-mit-hilfen-fuer-griechenland-milliardengewinn-1.3582710
(zie ook: http://www.bbc.com/news/world-europe-33845836?
http://www.cadtm.org/IMF-substantial-profits-thanks-to?utm_content=buffer101b5&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer.
Duitsland heeft o.a. ook geprofiteerd van de (gedwongen) verkoop van Griekse regionale vliegvelden. Het kocht ze voor een habbekrats. Ik heb nog nooit de volledige (!) rekening voor Nederland gezien. Als je die kunt maken, graag!
2. Je stelt dat Griekenland aan geldverslaving leed. Daarmee ben ik het eens, maar bij verslaving zijn er twee partijen betrokken. De verslaafde en de (drugs)dealer, de debiteur en de crediteur. Duitse banken gingen ver in het verleiden van Grieken om geld te lenen (o.a. om ze te verleiden Duitse auto's te kopen). Laat ik een klein voorbeeld noemen van onze Griekse kapster. Ze vertelde een paar jaar geleden dat ze een aantal dagen voor de Kerst gebeld werd door de bank met de vraag of ze geld wilde lenen. Ze reageerde met de vraag: 'waarom?' Het antwoord was: 'Dan kunt u mooiere cadeau's kopen met de feestdagen'. Juist omdat dit voorbeeld zo triviaal is laat het zien hoever de banken gingen met hun verleidingen. Meerdere economen (o.a. Stiglitz) hebben er op gewezen dat ook crediteuren schuld hebben aan de Griekse crisis. Die verantwoordelijkheid hebben banken en regeringen niet genomen.
Arjan 7
Hans VermeulenJa, maar dat was in Nederland niet anders. Dat is niet een typisch Grieks probleem.
Uiteindelijk wordt de rekening van verliezen altijd door belastingbetalers betaalt, daar ontkom je niet aan. Maar in Griekenland is wel een heel groot probleem met het innen van belastingen. Het kan niet zo zijn dat Nederlandse belastingbetalers de verliezen van Griekenland moeten betalen omdat Griekenland niet in staat is fatsoenlijk belasting te innen. Eerst de rekening intern in Griekenland vereffenen, en als dat proces goed verloopt kan Europa altijd nog bezien of ze schulden wil kwijtschelden.
Simon le Bon 3
ArjanRoland Horvath 7
De regio's in een muntunie/ Land zijn altijd ongelijk in concurrentie vermogen. Daarom is er via de inkomsten belasting en via de SZ een geldtransfer van rijk naar arm. Dat aanvaarden nu de meesten met uitzondering van de superrijken en hun knechten de politici als Merkel, Rutte en de hoofd stroom media MSM. In de eurozone ziet men niet in dat de eurozone in monetaire zin één land vormt, aanvaardt men geen geldtransfer van rijk naar arm en hoopt men -hoe wereldvreemd- dat de zuiderse landen even concurrentieel worden als de noordelijken. Dat gaat dan ook meestal gepaard met een -nazistisch- gestook en laster. Wat altijd vergoelijkt wordt als vrijheid van meningsuiting. De ernstige gevolgen van laster en gestook zijn toch voor de toekomst.
Een 2e noodzakelijke maatregel is een Zwitserse combinatie van twee munten: De Franc en de WIR sedert 1934. Dus moet iedere euro lidstaat naast de euro een eigen niet converteerbare munt hebben om de -ruil- handel te kunnen betalen als de euro's weggelekt zijn naar het buitenland. Maar ook dat wil de EU niet wegens een onbekwame en corrupte houding bij de leiding die opteert voor een corpocratie = alle macht aan de Grote Multinationale Ondernemingen GMO.
Edward 2 4
Roland HorvathAanwezig waren: Duitsland, Frankrijk, Italië, UK, Oostenrijk, Slowenië, Bulgarije, Kroatië en de "toekomstige EU landen" Servië, Albanië, Bosnië-Herzegowina, Montenegro, Kossovo en Macedonië.
Dus zij erin en Griekenland eruit?
Lydia Lembeck 12
Edward 2W Hoogkamer 10
Lydia LembeckSimon le Bon 3
Lydia Lembeckpetros 4
René Derlant 3
http://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html
Brrrr!
Lydia Lembeck 12
René DerlantRob 6 1
René DerlantWim Verver
Dat amputeren is uit geopolitieke motieven slecht voor Europa. De eurozone redden gaat ook al niet want er is alleen maar schuld in heel de EU. Na de crisis is die schuld alleen maar meer geworden omdat het de bedoeling was om dit weg te "inflateren" De enige goede oplossing is om negatieve rente in te voeren waarbij deze inkomsten ten bate komen aan de lidstaten. Dus het omgekeerde van de oorzaak van de crisis. Het grote probleem is dat de pensioenfondsen geleidelijk bij het bankreserve systeem zijn binnengehaald. Daarom zal een fors deel van de negatieve rente weer moeten terugvloeien naar de pensioenfondsen. Op die manier kunnen de lidstaten weer herverdelen in een democratisch te nemen besluit.en werken aan verstandige investeringen. Het grote voordeel hiervan is dat kapitaal hoarding wordt gestopt en verkleind wat de reële economie de absolute impuls geeft naar normale bedrijfsvoering.
Simon le Bon 3
Wim VerverWim Verver
Simon le BonArie J. Huisman 3
Dirk van Haaren
Wim Verver
Dirk van HaarenEd Jansen
geert van der veen 1
geert van der veen 1