Amsterdam aangepakt om illegale verhuur

  De vereniging Expat Rentals Amsterdam begint een rechtszaak tegen de gemeente Amsterdam, omdat de gemeente zich al jaren gedraagt als een illegale pandjesbaas.

  Amsterdam is (mede-)eigenaar van ongeveer honderd panden in het centrum, via de corporaties Stadsherstel en NV Zeedijk. Het stadsdeel Centrum verhuurt de woningen aan grote hotels als Krasnapolsky en Barbizon, die er vierhonderd appartementen van hebben gemaakt. Die bieden ze voor veel geld aan expats aan die tijdelijk in Amsterdam werken en wonen. De woningen zijn ook, tegen de regels die de gemeente zelf heeft opgesteld, voor een hele korte termijn van een paar dagen te huur.

   

  Anderen keihard aangepakt

  De gemeente staat toe dat de woningen voor veel te veel geld illegaal aan de expats en ook toeristen worden verhuurd, terwijl commerciële verhuurders door dezelfde gemeente keihard gecontroleerd en aangepakt worden. Andere verhuurders moeten veel moeite doen voor een vergunning om aan expats te mogen verhuren en worden, als ze die vergunning hebben, streng en vaak gecontroleerd. “De gemeente doet heel streng tegen anderen, maar niet tegen haar eigen vriendjes. Het is schandalig, en daar willen we nu wat aan doen”, zegt voorzitter Niels van den Berg van Expat Rentals tegen FTM.

   

  Volgens Expat Rentals zijn de praktijken illegaal, omdat de appartementen helemaal geen hotelbestemming hebben. Omdat de appartementen zo klein zijn zouden ze wettelijk als sociale woning verhuurd moeten worden. Bovendien moet de verhuurder eigenlijk aan allerlei strenge regels voor 'short stay'-verhuur voldoen. Toch treedt niemand op tegen de illegale verhuur. De reden is simpel: het stadsdeel is zelf verantwoordelijk voor de handhaving van de regels.

   

  Misstanden

  Toen deze misstanden afgelopen najaar in de stadsdeelraad van Centrum ter sprake kwamen, wist stadsdeelvoorzitter Els Iping meteen een oplossing: gewoon via een hotelvergunning de illegale verhuur in een klap legaliseren. Ze kon daarmee niet voorkomen dat het ministerie van VROM de boel niet vertrouwde en een onderzoek heeft ingesteld.

   

  “Heel vreemd, dat de gemeente zo welwillend staat tegenover deze hotels, terwijl particuliere verhuurders voortdurend keihard aangepakt worden”, zegt advocaat Marco van Riessen. “Dat is meten met twee maten.”

   

  Stadsdeel Centrum heeft zich, onder leiding van Iping, de afgelopen jaren hard gemaakt om al het kortetermijnverhuur aan expats uit te bannen. En een nieuwe hotelvergunning is voor commerciële partijen nauwelijks te krijgen, zeker niet in het Wallengebied – waar veel van de gemeentepanden zich bevinden.

   

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Stefan Vermeulen

  Gevolgd door 404 leden

  Bijt zich voor FTM vast in schimmige dealtjes, foute gedragingen en geldstromen die het daglicht niet kunnen verdragen.

  Volg Stefan Vermeulen
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren