Amsterdam broedt op alternatief sloopfonds

3 Connecties

Onderwerpen

Leegstand Kantoren

Locaties

Amsterdam

17 procent van de Amsterdamse kantoren staat leeg en het wil maar niet lukken met de lancering van een sloopfonds. En dus grijpt de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest naar juridische wapens.

Ruim één op de zes kantoren in Amsterdam word onbenut. Wat dan te doen? Het eerder gelanceerde idee van een speciaal sloopfonds wekt voornamelijk weerstand op en andere grote steden zoals Rotterdam moeten er niets van hebben. Maar ondertussen is de verwachting dat de hoofdstedelijke leegstand eerder erger dan minder wordt de komende jaren.

 

En dus is het niet zo gek als de Amsterdamse wethouder van Ruimte Ordening Maarten van Poelgeest koortsachtig op zoek is naar een nieuw wapen tegen de leegstand. De GroenLinks-stadsbestuurder wil een zwaar juridisch instrument inzetten. Van Poelgeest wil een proefproces uitlokken met als inzet het in kaart brengen van schadeclaims die vastgoedeigenaren naar verwachting zullen indienen zodra is afgedwongen met behulp van de rechter dat hun kantoorpand een andere bestemming krijgt. Dat meldt Het Financieele Dagblad.


'Planschade'
Van Poelgeest is voornemens om leegstaande kantoorpanden, of de grond waarop zij staan, een andere bestemming te geven dan nu is bepaald. In de praktijk komt het er dan op neer dat een bestaand kantoorperceel van de bestemming ‘wonen’ wordt voorzien zodat er appartementen op gebouwd kunnen worden.

 

Daarnaast wil de Amsterdamse wethouder de bestemming kunnen wijzigen tegen de zin in van de eigenaar van een pand. In dat geval kan de eigenaar een claim indienen wegens 'planschade'. Juist deze juridische dreiging heeft gemeentes er van weerhouden om wijzigingen in bestemmingsplannen door te voeren.

 

Maarten van Poelgeest, GroenLinks-wethouder van Amsterdam

 

Financiële risico’s gemeente
Om dit juridische instrument uit te testen, is Amsterdam nu op zoek naar geschikte kandidaten, panden en eigenaren De juristen van de gemeente zijn bezig in kaart te brengen wat de mogelijke financiële risico’s voor de hoofdstad zijn. Mochten die te hoog uitpakken, dan wordt het plan waarschijnlijk alsnog geschrapt.

 

Wethouder Van Poelgeest verwacht binnen twee maanden concrete stappen te kunnen zetten, zo meldt hij aan het FD. De wethouder heeft reden genoeg om haast te maken. Ruim 17 procent van de Amsterdamse kantoren is onbenut, terwijl het landelijk gemiddelde van kantorenleegstand rond de 15 procent ligt.

 

 

(L)
 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 637 leden