Amsterdam: kantoren slopen met gemeentegeld

2 Connecties

Onderwerpen

Sloop

Werkvelden

Vastgoed

Met een speciaal fonds wil Amsterdam het slopen van lege kantoren financieren. Ook publiek geld moet worden aangesproken om deze restanten van de vastgoedbubbel weg te werken.

Als eerste gemeente van Nederland wil Amsterdam een fonds oprichten en vullen om lege kantoren te slopen. Dat meldt de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad. ‘We beginnen ermee zodra het wettelijk kan. We richten het fonds regionaal op en zijn bereid om er van onze grondopbrengst 50 euro per vierkante meter in te stoppen.’


Ramingen van de gemeente Amsterdam houden er rekening meer dat jaarlijks rond de 1,5 miljoen euro gemeentegeld zal vloeien naar de sloop van kantoren. Maar aangezien de verwachting is dat meer partijen meedoen, zou er volgens een voorlopige rekensom 50 miljoen euro per jaar binnenkomen.

 

Convenant vastgoedpartijen

‘Projectontwikkelaars betalen ook 50 euro per uitgegeven vierkante meter’, vertelt Van Poelgeest. ‘En van eigenaren willen we 3 euro per vierkante meter vragen, ook als ze een huurder hebben.’  Tevens verwacht de GroenLinks-wethouder dat omliggende gemeenten van Amsterdam ook hieraan willen meedoen.

De plannen van Van Poelgeest vormen een reactie op het convenant dat vastgoedpartijen en de overheid vorige week sloten. In dit akkoord is onder meer afgesproken dat iedere regio die het wil, een fonds kan opstellen om de leegstand in zijn omgeving aan te pakken. Om dit in goede banen te leiden, heeft het kabinet een nieuwe wet in de maak.

 De Amsterdamse GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest

 

Meebetalen aan rekening leeggelopen vastgoedbubbel

Dat Amsterdam mee wil betalen aan sloop ligt sowieso erg gevoelig. Veel overheden zien de leegstand als een probleem van de vastgoedbeleggers. Die liet in het verleden kantoren bouwen en nam met opzet het risico op leegstand voor lief. Als de hoofdstad nu dus met geld over de brug komt om kantoren te slopen, zou de gemeente deze fouten van de vastgoedbeleggers belonen, zo is de redenering.

 

Volgens Van Poelgeest moeten vastgoedbeleggers hoe dan ook op op de meeste blaren zitten. Tegelijkertijd stelt hij dat het om een gezamenlijk probleem gaat. Gemeenten hebben ook last van de onstane leegstand. En dus ontkomt Amsterdam er niet dat er er gemeentegeld zal vloeien naar het slopen van leegstaande kantoren. Oftewel, de belastingbetaler moet straks meebetalen met de rekening van de leeggelopen vastgoedbubbel.

 

(L)

 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 678 leden