'Amsterdam moet ICT serieus nemen'

4 Connecties

Relaties

Raad Gemeenten

Locaties

Amsterdam

Werkvelden

ICT
0 Bijdragen

FTM onderzocht vorige maand de ICT-problemen van de gemeente Amsterdam. De voorzieningen zijn duur en totaal inefficiënt. De D66-fractie in de gemeenteraad wil nu via een raadsonderzoek te weten komen hoe het beter kan.

“We hebben de problemen te lang zitten negeren”, zegt D66-raadslid Carlien Roodink. “Het is al veel langer bekend dat Amsterdam op ICT-gebied slecht scoort, maar het probleem heeft altijd te weinig aandacht gehad. Het is nu tijd om er echt eens kritisch naar te kijken.”


De ICT-voorzieningen van de hoofdstad zijn met zo'n 130 miljoen euro per jaar ruim twee keer zo duur als in Rotterdam. Er zijn vijftig verschillende ICT-diensten en er draaien 15.000 applicaties tegelijkertijd – één per elke ambtenaar van de gemeente.

 

'Investeringen nodig'


Het begin dit jaar aangetreden stadsbestuur wil, onder aanvoering van de verantwoordelijk VVD-wethouder Eric Wiebes, de problemen aanpakken. Door eenmalig 100 miljoen euro te investeren moeten de jaarlijkse kosten uiteindelijk met meer dan 20 miljoen naar beneden.


Uit het onderzoek van FTM (gepubliceerd in het zomernummer van HP/De Tijd) bleek al dat een van de problemen altijd was, dat het onderwerp voor verantwoordelijke wethouders en raadsleden niet interessant genoeg was. Volgens Roodink is het daarom nu tijd voor een raadsonderzoek: “We moeten het serieuzer nemen. Meer geld is niet automatisch beter, al ontken ik niet dat investeringen waarschijnlijk nodig zijn. Het is niet goed dat de problemen zo lang op deze schaal hebben kunnen doorgaan, we hebben onszelf als politici ook wel wat te verwijten.”

Bij een raadsonderzoek stelt de gemeenteraad een speciale commissie in, die het onderwerp zal onderzoeken. Dat gebeurt niet, zoals bij de recente raadsenquête over de Noord-Zuidlijn, via verhoren onder ede. Sinds 2002 vond zeven keer eerder een raadsonderzoek plaats.

 

stefan@ftm.nl