'A'dam: stop met investeringsfonds'

3 Connecties

Amsterdam is van plan om 150 miljoen euro in een speciaal Investeringsfonds te steken. Maar na adviezen van onder anderen SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan is het voor D66 duidelijk: stoppen nu het nog kan!

Het stadsbestuur van PvdA, VVD en GroenLinks wil een deel van de opbrengsten van de verkoop van Nuon aan het Zweedse Vattenfall (Amsterdam was voor 8 procent aandeelhouder) in het nieuw op te richten Amsterdams Investeringsfonds (AIF) stoppen. Dat fonds zou moeten investeren in projecten die de infrastructuur van de stad ten goede komen, en 'zowel economisch als maatschappelijk rendement' op moeten leveren.

Op 17 februari nodigde de gemeenteraad een groep financiële experts uit om uit te leggen hoe dat nou werkt, dat investeren. Rinnooy Kan kwam langs, evenals gedeputeerde Theo Peters van de provincie Gelderland, die de Nuon-opbrengsten eerder in obligaties stak.

 

Alle experts adviseerden de gemeente om niet zelf op de stoel van de vermogensbeheerder te gaan zitten, maar een bureau los van de gemeente op te richten dat onafhankelijk van politieke invloeden de juiste investeringen zou kunnen doen.

 

Bureaucratisch moloch


Grootste oppositiepartij D66 was al kritisch, maar keert zich vandaag tegen de plannen. De gemeente Amsterdam mist de kennis en kunde om 150 miljoen euro als een vermogensbeheerder te investeren, stelt de fractie.

En de links-liberalen zien meer problemen: 'maatschappelijk rendement' is (natuurlijk) totaal niet te meten, een apart bureau oprichten betekent een nieuw bureaucratisch moloch dat alleen de schijn van onafhankelijkheid zal ophouden, en, oh ja, de stad zit al zeker 2,5 miljard in de schulden. Kan het geld dan niet veel beter direct voor andere zaken gebruikt worden?

 

Asscher


Volgende week spreekt de gemeenteraad over het fonds. D66 zal Financiënwethouder Lodewijk Asscher dan vragen de voorbereidingen voor het Fonds stil te leggen.

Wellicht voorkomt de gemeenteraad dan een herhaling van het ICT-debacle.

 

stefan@ftm.nl