
Het wereldwijde onderzoek naar de manipulatie van wisselkoersen richt zich op een markt waar volgens het meest recente rapport van de Bank for International Settlements dagelijks 5300 miljard dollar in omgaat.Grootbanken als RBS en Deutsche lijken onvoldoende lessen te hebben getrokken uit het Libor-schandaal. Geharde valutahandelaren blijken jarenlang belangrijke benchmarks - de 'London fix' (16:00 pm) en de ECB-fix (13.15 pm) - te hebben gemanipuleerd. Afstemming vond plaats via chatgroepen. Hun "onzichtbare hand" is door toezichthouders en opsporingsdiensten in kaart gebracht. Een beerput die steeds verder open gaat.
Valutaschandaal dreigt in de doofpot te belanden
PvdA eist opheldering over ontslagen bij ING en Rabo inzake valutafraude
Amsterdams gerechtshof wordt slagveld voor frauderende banken
Valutaschandaal breidt zich uit: 'Dit ging niet om een paar losgeslagen handelaren'
Megaclaims valutafraude bereiken Europa. Ook ING en Rabo.
Manipulatieve valutahandelaren gaan nu de klok luiden
Upcoming: Nieuwe miljardenboete en schuldbekentenissen in 2e ronde valutaschandaal
De lakse houding van banken in het valutaschandaal
Tweede ronde in het valutaschandaal ingeluid met een arrestatie
De trukendoos van valutahandelaren
Amsterdams gerechtshof wordt slagveld voor frauderende banken
Investeerders die gedupeerd werden door het valutaschandaal, willen hun schadeprocedures tegen banken uitvechten voor het Amsterdamse gerechtshof. De claims kunnen volgens advocaten in de vele miljarden lopen.
Amsterdam claim-hoofdstad
Amerikaanse class action-procedures zijn alleen van toepassing op zaken die zich in de Verenigde Staten hebben afgespeeld, legt de Amsterdamse claimadvocaat Jurjen Lemstra uit. 'Maar er zijn natuurlijk ook slachtoffers van de valutafraude in Europa en Azië. Het Nederlandse rechtssysteem is een heel interessant middel om dit internationaal op te lossen. Gedupeerde investeerders die een internationale schikking willen treffen, kunnen daarvoor heel goed in Amsterdam terecht. Als blijkt dat ook Nederlandse banken bij de fraude betrokken zijn, kan dit voor hen een extra reden zijn om via het Nederlandse rechtssysteem hun schade vergoed te krijgen.'Collectieve schadeprocedures zouden wel eens, net als tulpen en kaas, een van de belangrijkste exportproducten kunnen wordenCollectieve schadeprocedures zouden wel eens, net als tulpen en kaas, een van de belangrijkste exportproducten kunnen worden, voorspellen deskundigen. In het buitenland bestaan deze claims zijn al veel langer, maar Nederlandse rechters werden er pas het eind van de vorige eeuw voor het eerst mee geconfronteerd. Een van de eerste acties was gericht tegen Koersplan, een van de eerste woekerpolissen, met zo’n twaalfduizend beleggers. Daarna volgden onder meer de aandelenleaseaffaire van Dexia en effectenclaims tegen Shell, World Online, Ahold en Unilever. De komende jaren kan Nederland ongetwijfeld een nieuwe stroom internationale massaclaims tegemoet zien.
Bijdragen