
Het wereldwijde onderzoek naar de manipulatie van wisselkoersen richt zich op een markt waar volgens het meest recente rapport van de Bank for International Settlements dagelijks 5300 miljard dollar in omgaat.Grootbanken als RBS en Deutsche lijken onvoldoende lessen te hebben getrokken uit het Libor-schandaal. Geharde valutahandelaren blijken jarenlang belangrijke benchmarks - de 'London fix' (16:00 pm) en de ECB-fix (13.15 pm) - te hebben gemanipuleerd. Afstemming vond plaats via chatgroepen. Hun "onzichtbare hand" is door toezichthouders en opsporingsdiensten in kaart gebracht. Een beerput die steeds verder open gaat.
Valutaschandaal dreigt in de doofpot te belanden
PvdA eist opheldering over ontslagen bij ING en Rabo inzake valutafraude
Amsterdams gerechtshof wordt slagveld voor frauderende banken
Valutaschandaal breidt zich uit: 'Dit ging niet om een paar losgeslagen handelaren'
Megaclaims valutafraude bereiken Europa. Ook ING en Rabo.
Manipulatieve valutahandelaren gaan nu de klok luiden
Upcoming: Nieuwe miljardenboete en schuldbekentenissen in 2e ronde valutaschandaal
De lakse houding van banken in het valutaschandaal
Tweede ronde in het valutaschandaal ingeluid met een arrestatie
De trukendoos van valutahandelaren
Amsterdams gerechtshof wordt slagveld voor frauderende banken
Investeerders die gedupeerd werden door het valutaschandaal, willen hun schadeprocedures tegen banken uitvechten voor het Amsterdamse gerechtshof. De claims kunnen volgens advocaten in de vele miljarden lopen.
Amsterdam claim-hoofdstad
Amerikaanse class action-procedures zijn alleen van toepassing op zaken die zich in de Verenigde Staten hebben afgespeeld, legt de Amsterdamse claimadvocaat Jurjen Lemstra uit. 'Maar er zijn natuurlijk ook slachtoffers van de valutafraude in Europa en Azië. Het Nederlandse rechtssysteem is een heel interessant middel om dit internationaal op te lossen. Gedupeerde investeerders die een internationale schikking willen treffen, kunnen daarvoor heel goed in Amsterdam terecht. Als blijkt dat ook Nederlandse banken bij de fraude betrokken zijn, kan dit voor hen een extra reden zijn om via het Nederlandse rechtssysteem hun schade vergoed te krijgen.'Collectieve schadeprocedures zouden wel eens, net als tulpen en kaas, een van de belangrijkste exportproducten kunnen wordenCollectieve schadeprocedures zouden wel eens, net als tulpen en kaas, een van de belangrijkste exportproducten kunnen worden, voorspellen deskundigen. In het buitenland bestaan deze claims zijn al veel langer, maar Nederlandse rechters werden er pas het eind van de vorige eeuw voor het eerst mee geconfronteerd. Een van de eerste acties was gericht tegen Koersplan, een van de eerste woekerpolissen, met zo’n twaalfduizend beleggers. Daarna volgden onder meer de aandelenleaseaffaire van Dexia en effectenclaims tegen Shell, World Online, Ahold en Unilever. De komende jaren kan Nederland ongetwijfeld een nieuwe stroom internationale massaclaims tegemoet zien.
17 Bijdragen
Leprechaun
Wil u heroverwegen om SNS en ABN-AMRO naar de markt te begeleiden, wij Nederlanders willen toch ergens ons geld wat veilig wegstallen/ wanen, totdat duidelijk is hoe hoog de boetes dit keer weer gaan oplopen bij de Rabo-bank.
Ad Vocaat
LeprechaunLeprechaun
Ad VocaatIk kan misschien nog net naar een voorbeeld van een donor hart verwijzen, een strikt hypothetisch verhaaltje. Stel er is maar 1 donor hart die 2 patienten even hard nodig hebben. Alle omstandigheden zijn gelijk, toch ligt er een eerder op de operatie tafel. Zou het die van koninklijke huize zijn of de gewone m/v?
Speculaas
LeprechaunEen Fortis/Groeivermogen lijk-in-de-kast bij ABN Amro lijkt mij een wat directere, zij het onbekendere, reden van zorg ten aanzien van de beursgang van ABN-Amro. Met daarbij nog wat gemanipuleerde, oudere jaarrekeningen van de Fortis Nederland holding.
Speculaas
Meneer Lemstra lijkt mij vooral de claimexpert van de hele kleine, petieterige schadevergoedinkjes. Bij de Stichting Leaseproces was hij eerder actief met de lege huls van de Duisenberg schikking. Bij de Stichting Verliespolis met een basis compensatie voor woekerpolissen die ook, terecht, alom bekritiseerd wordt, omdat deze ten hoogste 10% van de veroorzaakte schade vergoedt.
Speculaas
SpeculaasMvdB
Speculaashttp://www.ftm.nl/exclusive/class-action-hero-jurjen-lemstra/
leonardozuid
Speculaas
leonardozuidLuc Jurgens, advocaat
De Wet CAM voorziet in een systeem van gebondenheid bij stilzitten, en dus zonder uitdrukkelijk en ondubbelzinnig verklaring gebonden te willen zijn. In de uitleg van gerechtshof Amsterdam en Hoge Raad, is men ook gebonden aan een algemeen verbindend verklaarde overeenkomst, in die gevallen waar men niet of niet tijdig op de hoogte was van de (procedure tot) algemeen verbindend verklaring en niet of niet tijdig op de hoogte was van het bestaan van de mogelijkheid van opt-out.
Objectief beoordeeld is dat onverenigbaar met het recht van art. 6 lid 1 EVRM, waar wordt bepaald dat men steeds recht heeft op toegang tot de rechter tot bepaling van civiele (vorderings)rechten en plichten, terwijl conform vaste rechtspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de mens men alleen uitdrukkelijk en ondubbelzinnig afstand kan doen van gelijk welk techt bij het EVRM verleend.
Dus niet door stilzitten. Het systeem van gebondenheid met mogelijkheid van opt-out zou dus wel eens onverenigbaar kunnen zijn met het EVRM.
Mij is bekend, dat sinds vorige week het Europese Hof voor de Rechten van de mens is gevraagd te oordelen over deze kwestie.
Molenaer
Luc Jurgens, advocaatdocki
Luc Jurgens, advocaatIs over de afwegingen iets te vinden in de MvT wellicht?
(Ik kan me nl niet voorstellen dat NL wéér een 'artikel-6-deksel' op de neus wil krijgen, dus dit risico <i>moet </i>toch bijna verkend zijn in het voortraject... (hoop ik dan))
jefcooper
Speculaas
jefcooperEven rustig en logisch nadenken. Alleen voor geringe overeengekomen schadevergoedingen aan klanten zullen banken en hun schikkingspartner bereid zijn zo'n schikkingsregeling algemeen verbindend laten verklaren. Bij echte, serieuze schadevergoedingen gebeurt dat natuurlijk niet. Want dan loopt de kostenpost voor de bank ineens met een factor 10, 20 of hoger op. Bij de Duisenberg schikking in het Dexia deel van de aandelenlease-affaire werd zelfs een volslagen lege huls algemeen verbindend verklaard. Een deels kwijtgescholden restschuld, waarvan het bestaan niet eens was bewezen en die zeer onaannemelijk is.
jefcooper
SpeculaasSpeculaas
jefcooperWoekerpolissen zijn verzekeringproducten, dus zouden verzekeraars moeten betalen, niet banken.
De overeengekomen compensaties zijn al ''uitbetaald'', maar dit was slechts een vergoeding voor de erkenning dat kosteninhoudingen in het verleden te hoog waren. Het was geen echte schadeloosstelling voor dwalingveroorzaking of misleiding. Of verzekeraars het geld niet hebben voor een echte schadeloosstelling weet ik niet. De veroordelingen daartoe door de rechter zijn er eenvoudig nog niet. Overigens gaat 90% van de polisbezitters niet achter een ''echte'' schadeloosstelling aan, dus waar praten we over.
jefcooper
SpeculaasAlsof de duvel er mee speelt rekent Lakeman net hier voor dat de voorziening bij ABN voor swap schade er twee nullen bij moet hebben.