
Interieur van datacenter van Equinix in Amsterdam © ANP / Lex van Lieshout
Amsterdamse servers zijn stroomslurpers (en hun restwarmte benutten maakt de zaak nog erger)
Amsterdamse datacenters leggen een dusdanig groot beslag op de schaarse ruimte en stroom dat het stadsbestuur een voorlopige bouwstop heeft afgekondigd. De gemeente houdt de deur echter op een kier voor ‘groene’ datacenters die hun restwarmte gratis ter beschikking stellen, omdat die een belangrijke bijdrage zouden kunnen leveren aan het aardgasvrij maken van Amsterdam. Een nadere analyse van een gepland warmtenet op datacenter-restwarmte in de Watergraafsmeer belooft weinig goeds: een fiasco dreigt voor de stad, de bewoners, het klimaat én het stroomnet.
-
Minder energie gebruiken en meer duurzaam opwekken: dat is de energietransitie in een notendop. Amsterdam volgt een omgekeerde route: een spectaculair stijgend verbruik – met dank aan de onstuitbare opmars van datacenters – gekoppeld aan een bedroevend lage duurzame opwekking.
-
De stad probeert het gat cosmetisch te dichten door aardgas de oorlog te verklaren, en te vervangen door elektriciteit. Dit terwijl het stroomnet in grote delen van de stad al uit zijn voegen barst en het vervangen van aardgas door stroom vooralsnog veelal tot een stijging van de CO2-uitstoot leidt.
-
De Amsterdamse datacenters gebruiken inmiddels meer stroom dan alle huishoudens bij elkaar, en de netbeheerders hebben moeite om alle benodigde energie te leveren. Volgens Alliander stijgt met elk nieuw datacenter de elektriciteitsvraag in Amsterdam met die van een stad van 35 duizend tot 140 duizend inwoners.
-
Het gemeentebestuur kondigde daarom op 12 juli j.l. een voorlopige bouwstop aan voor nieuwe datacenters, maar houdt de deur op een kier voor partijen die groene stroom (zeggen te) gebruiken en hun restwarmte gratis ter beschikking stellen. De meeste datacenters doen dit al. Alleen blijkt hun stroom niet zo groen als vaak wordt gedacht en is hun restwarmte slechts zeer beperkt bruikbaar.
-
Met de aanleg van een warmtenet op restwarmte van een stroomslurpend datacenter dreigt een fiasco voor de stad, de bewoners en het klimaat.
‘Servers vervangen gas,’ kopte Het Parool in juni van dit jaar. De Amsterdamse wijk Middenmeer-Noord, onderdeel van de Watergraafsmeer, krijgt een primeur: een warmtenet gevoed met restwarmte uit het nabijgelegen datacenter van Equinix. Mogelijk kunnen straks 1.650 huishoudens profiteren van deze restwarmte. De gemeente subsidieert het initiatief met 11,2 miljoen euro. Dat is ‘leergeld’ dat verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) zegt graag te willen betalen, want ‘die kennis en ervaring gaan we gebruiken bij het aardgasvrij maken van heel Amsterdam’.
Geen woord over het feit dat de Amsterdamse datacenters inmiddels meer stroom gebruiken dan alle huishoudens bij elkaar; stroom die even verderop grotendeels met fossiele brandstoffen – waaronder steenkool – moet worden opgewekt. Geen woord over de problemen die netbeheerder Alliander nu al ondervindt met de stroomhonger van de datacenters. Volgens Alliander stijgt per nieuw datacenter de elektriciteitsvraag in Amsterdam met die van een stad van 35 duizend tot 140 duizend inwoners – denk Aalsmeer of Zwolle. Amsterdam telt inmiddels 22 datacenters. Bij gebrek aan capaciteit is de stroom in grote delen van de stad dan ook al ‘op’. Geen woord ook over het onlangs in opdracht van de Metropoolregio Amsterdam opgestelde rapport dat bij wethouder Van Doorninck op tafel ligt, waarin wordt voorgerekend dat de restwarmte uit datacenters ‘laagwaardig’ is en daarmee zo goed als onbruikbaar voor oudere huizen, zoals die in de Middenmeer.
Nederland telt circa 200 datacenters, sterk variërend in omvang. De meeste daarvan staan in de Metropool Regio Amsterdam (MRA); Amsterdam zelf telt er 22. Daarmee is Amsterdam uitgegroeid tot “the number 1 European data center & hyperscale hub,’ rapporteerde brancheorganisatie Dutch Datacenter Association (DDA) onlangs. Amsterdam is zo populair omdat het met de Amsterdam Internet Exchange over een van ’s werelds snelste internetknooppunten beschikt. Daarbij is stroom in Nederland relatief goedkoop, zeker voor grootverbruikers, en is het stroomnet betrouwbaar.
De datacenters in de MRA zijn samen goed voor zo’n 70 procent van het totale Nederlandse datavloeroppervlak en -stroomverbruik. De verhuizing van individuele serverruimtes van bedrijven en overheidsdiensten naar gespecialiseerde datacenters heeft tot veel energiewinst geleid. De datacenters hebben op hun beurt enorm geïnvesteerd in energiezuiniger systemen. Inmiddels wordt de resterende ruimte voor efficiencywinst door deskundigen beperkt geacht, terwijl het dataverkeer exponentieel zal blijven groeien. Denk aan de uitrol van 5G, de explosieve groei van Artificial Intelligence (AI) en het zogeheten Internet of Things (IoT): allemaal extra datastromen. Over hun precieze stroomverbruik zijn de individuele datacenters en de DDA weinig mededeelzaam. De beste schatting kwam uit op 4 miljard kWh, drie keer zoveel als de NS en meer dan alle stroom die in Nederland met zonnepanelen wordt opgewekt.
In Amsterdam verbruiken de datacenters samen circa 1,1 miljard kWh stroom per jaar, meer dan alle Amsterdamse huishoudens tezamen. D-Cision, het adviesbureau dat in opdracht van de MRA onderzoek deed, schat het totale verbruik van de datacenters in de hele MRA op 2 miljard kWh. Op basis van het aantal lopende aanvragen voor nieuwe datacenters en uitbreidingen voorziet D-Cision tot 2035 een verachtvoudiging van hun stroomvraag – meer dan zowel Tennet als van Alliander in hun stoutste ramingen hadden durven voorzien. Zoveel stroom kan het huidige elektriciteitsnet bij lange na niet leveren. De onderzoekers stellen daarom voor het stroomnet buiten Amsterdam uit te breiden met drie zogeheten ‘load pockets’ (grote verdeelstations van elk 1 Gigawatt) en de nieuwe datacenters daar te concentreren.
De voorgestelde drie nieuwe load pockets. Bron: ‘Kansen en bedreigingen voor datacenters in de Metropool Regio Amsterdam (MRA)’, rapport D-Cision in opdracht van de MRA, april 2019.
‘Laagwaardige restwarmte’
De restwarmte van een datacenter is met 30 graden net een lauw bad. Het rapport van D-Cision spreekt daarom van laagwaardige restwarmte. ‘Tegenwoordig wordt in bestaande stadswarmtenetten vooral gebruik gemaakt van water van 120 graden Celsius,’ aldus de onderzoekers. Met reden, want bij lagere temperaturen wordt het al snel inefficiënt. Zulke laagwaardige restwarmte is eigenlijk alleen geschikt voor energieneutrale nieuwbouw met vloerverwarming, veel radiatoroppervlak en uitstekende isolatie. Om die ook voor oudere woningen – zeg maar het merendeel van Amsterdam, inclusief Middenmeer – bruikbaar te maken, moet de temperatuur omhoog naar 70 tot 85 graden. Om dat te bewerkstelligen moet er veel energie bij, en dient er veel geïnvesteerd te worden in geïsoleerde leidingen en industriële warmtepompen. Vergelijkbare restwarmte van de Hemwegcentrale wordt bij gebrek aan belangstelling al sinds jaar en dag in het IJ geloosd.
Geeft dat niet te denken? ‘Niet echt,’ aldus wethouder Van Doorninck, ‘die centrale gaat toch dicht. Hetere restwarmte komt over het algemeen uit installaties waar dingen worden verbrand – fossiele grondstoffen dan wel afval. Op de langere termijn willen we daar vanaf, of het in ieder geval minimaliseren; dus dan zullen we toch het beste moeten halen uit de warmte die we wél hebben, of anderen dat nu laagwaardig noemen of niet. Onze nieuwbouw wordt allemaal energieneutraal, daarvoor is die warmte prima geschikt. Wettelijk moeten we dat water dan nog steeds verwarmen, onder andere om eventuele legionellabacteriën te doden, maar hopelijk kan daar een andere oplossing voor worden gevonden. Voor oudbouw moet het sowieso verwarmd worden, maar door goed te isoleren, kan dat ook omlaag. Transitie gaat in stappen.’
De buurtcoöperatie schat de totaal benodigde investering in het warmtenet op 40 miljoen euro
Die eerste stappen worden dus in Middenmeer-Noord gezet. Hoe groot is de totale investering in het warmtenet, hoeveel energie moet daar jaarlijks bij en wie gaat dat betalen? Als FTM deze vragen voorafgaand aan een interview schriftelijk voorlegt aan Rick Vermin – namens GroenLinks bestuurder van stadsdeel Oost, waartoe Middenmeer behoort, en al lange tijd pleitbezorger van het warmtenet – zegt hij de interviewafspraak af, omdat hij de vragen ‘vrij technisch’ vindt.
Kort daarop volgt een mail waarin Vermin uitlegt dat er vooral heel veel onzekerheden zijn. ‘De huidige investering door de gemeente kenmerkt zich door een hoog innovatief karakter,’ en ‘De gemeente neemt daartoe de experimentele stap om een gedeelte van een warmtenet aan te leggen, zonder dat bekend is tegen welke prijs ze die investering te zijner tijd kan verkopen, wie de koper is, wie de rest van de benodigde investeringen gaat doen, wie het netwerk gaat exploiteren en hoeveel klanten de warmte gaan gebruiken tegen welke prijs. De stedelijke en landelijke aardgasvrij-plannen geven goed vertrouwen dat dit in orde gaat komen, zeker gezien het enthousiasme in de buurt.’
Die enthousiaste buurtbewoners hebben zich verenigd in buurtcoöperatie MeerEnergie. De coöperatie schat de totaal benodigde investering in het warmtenet op 40 miljoen euro. Momenteel telt de coöperatie 700 leden, maar men hoopt heel Middenmeer-Noord mee te krijgen en zo op 1.650 deelnemers uit te komen. Als dat lukt, komt dat omgerekend neer op een investering van ruim 24 duizend euro per huishouden, waarvan de gemeente dus een kleine 7 duizend euro per huishouden voor haar rekening neemt. Buurtbewoner Job van der Grinten is bestuurslid van MeerEnergie. Hij beaamt dat er veel stroom bij zal moeten om de restwarmte op te waarderen. Daarnaast moet volgens hem rekening worden gehouden met warmteverliezen in het warmtenet, wat nog eens 20 tot 30 procent extra energie vraagt.
Amper kostenbesparing, maar wel een stijging van CO2-uitstoot
Wat betekent de omschakeling van aardgas naar een warmtenet voor de bewoners? Een gemiddeld huishouden gebruikt 1.500 kubieke meter aardgas per jaar. Als Middenmeer-Noord straks van het gas gaat, levert dat per huishouden een jaarlijkse besparing op van 1.185 euro (uitgaande van 79 cent per kuub gas) en een vermeden uitstoot van 2.835 kilo CO2. Om dezelfde hoeveelheid warmte met een warmtepomp uit die restwarmte te halen, zal het elektriciteitsverbruik per huishouden met zo’n 5.000 kWh stijgen, ofwel 1.125 euro per jaar (uitgaande van 22,5 cent per kWh). Die extra stroom zorgt volgens de lijst emissiefactoren (opgesteld door onder andere het ministerie van EZ en Milieu Centraal) voor een CO2-uitstoot van 3.245 kilo, uitgaande van gewone, grijze stroom uit een Nederlands stopcontact. Kortom, een minimale jaarlijkse besparing van 60 euro per huishouden op de energierekening en geen daling, maar een stijging van de CO2-uitstoot.
Het is de vraag of Alliander de extra stroom voor die warmtepomp straks überhaupt kan leveren
Die stijgende uitstoot wekt wellicht verbazing. De reden: elektriciteit is niet altijd de meest efficiënte manier om warmte te genereren. Wanneer je thuis aardgas verbrandt in een HR-ketel, wordt vrijwel alle energie omgezet in warmte. Wanneer je gas in een elektriciteitscentrale verbrandt, wordt zo’n 40 procent omgezet in elektriciteit en houd je 60 procent warmte over, maar op een plek waar je er niets aan hebt en waar het veelal als afval/restwarmte in een rivier of kanaal eindigt. Om met de opgewekte elektriciteit vervolgens thuis warmte te genereren met een warmtepomp, moet voor elke Joule elektriciteit dus minimaal 2,5 Joule warmte gegenereerd worden om überhaupt quitte te spelen, zowel wat betreft energie als uitstoot. De warmtepomp in Middenmeer-Noord zit daar naar verwachting nipt boven, maar omdat stroom in Nederland voor een aanzienlijk deel met kolen wordt opgewekt, pakt de uitstoot negatief uit. Dit is ook de reden waarom volgens het CBS met elke nieuw geïnstalleerde warmtepomp op buitenlucht de CO2-uitstoot stijgt, in plaats van daalt.
Het is de vraag of Alliander de extra stroom voor die warmtepomp straks überhaupt kan leveren. Volgens de netbeheerder zit het stroomnet in de wijk aan de maximale capaciteit, met dank aan hetzelfde datacenter dat de restwarmte zal leveren. De Amsterdamse datacenters leggen in grote delen van de stad sowieso een enorm beslag op het stroomnetwerk: ook Zuid-Oost en West (het havengebied en delen van Nieuw-West) zijn ‘probleemgebieden’. Om de capaciteit van het net uit te breiden, zijn nieuwe verdeelstations nodig; de bouw daarvan zal – vanwege bestemmingsplannen, vergunningen en bezwaren van omwonenden – naar verwachting nog zeker zeven jaar op zich laten wachten.
De gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer kondigden op 12 juli een voorlopige bouwstop aan voor nieuwe datacenters. De betrokken wethouders noemen de datacenters onmisbaar voor samenleving en economie, maar maken zich zorgen om de ruimtelijke inpassing en het beslag dat ze leggen op het stroomnet. ‘Op dit moment kan nog nauwelijks gestuurd worden op de vestiging van datacenters, doordat zij vrijwel altijd passen in de bestemmingsplannen en Tennet en Liander een leveringsplicht hebben voor stroom,’ aldus hun persbericht.
De bouwstop zet slechts een tijdelijke rem op de onstuimige groei van de datasector. Omdat Amsterdam grootse plannen heeft met het gebruik van datacenter-restwarmte, blijft de deur op een kier staan voor ‘lopende projecten die passen in de lijn van het nieuwe beleid’. Maar al eerder zei wethouder Van Doorninck: ‘Als datacenters zich hier willen vestigen, moeten ze groene energie gebruiken, hun restwarmte om niet ter beschikking stellen, liefst aan lokale initiatieven, zelf een rol spelen in het opwekken van duurzame energie en ruimtelijk inpasbaar zijn.’
Over de consequenties van het huidige stroomtekort in delen van de stad zei de wethouder: ‘We zijn nu met Alliander aan het kijken hoe we de problemen kunnen oplossen, zowel bovengronds als ondergronds. Dat proces is nog gaande, dus ik kan daar nog geen conclusies of oplossingen aan verbinden. Ik kan me wel voorstellen dat bepaalde activiteiten straks beter elders geclusterd kunnen worden, dat de datacenters zich bijvoorbeeld meer westelijk concentreren waar de windenergie van zee aan land komt.’
Het kabinet heeft een verlaging van de elektriciteitsprijs en stijging van de gasprijs aangekondigd. Die zullen het financiële plaatje van MeerEnergie wat rooskleuriger maken, maar het blijft een uiterst wankele propositie: een paar honderd euro energiewinst per huishouden per jaar op een investering van 40 miljoen die moet worden onderhouden en waarop moet worden afgeschreven. Maar bestuurslid Van der Grinten is optimistisch: ‘Als de huizen in de loop van de tijd beter geïsoleerd worden en meer vloerverwarming wordt aangelegd, kunnen we omlaag met de toevoertemperatuur en zal het rendement van de warmtepomp steeds beter worden.’ Daarbij verwacht MeerEnergie als grootverbruiker een aanzienlijk lagere prijs voor de benodigde stroom te kunnen bedingen.
Dat roept de vraag op waarom MeerEnergie volgens datzelfde principe niet gewoon collectief een lagere gasprijs probeert te bedingen: dat scheelt de aanleg van een duur warmtenet en het klimaat is ook beter af. En als er dan een warmtenet moet komen, kun je dan niet beter aanhaken bij een bestaand warmtenet dat wél water op temperatuur levert? Van der Grinten: ‘Wij zijn een energiecoöperatie en willen niet afhankelijk zijn van een commercieel energiebedrijf. Deze plannen dienen juist om de restwarmte uit de buurt te gebruiken die nu ongebruikt de lucht in gaat. Daarmee bespaar je meer CO2 dan wanneer je de restwarmte van Nuon gebruikt, omdat die met aardgas geproduceerd wordt. En Nuons restwarmte is geen warmte die anders de lucht in zou gaan, die wordt nu al nuttig gebruikt.’ Verder is MeerEnergie volgens Van der Grinten van plan de voor de additionele verwarming benodigde stroom groen in te kopen, waardoor de CO2-balans veel gunstiger zal uitpakken.
Als alle datacenters hun daken volleggen met zonnepanelen, voorzien ze daarmee hooguit in 1 procent van hun stroombehoefte
Het is de vraag of die argumenten hout snijden. Allereerst is een datacenter natuurlijk ook een commercieel bedrijf. En waarom zou restwarmte uit een datacenter dat stroom slurpt uit een Nuon-centrale groener zijn dan restwarmte uit diezelfde centrale? Bovendien moet die centrale straks extra stoken om aan de extra stroomvraag van de warmtepompen voor het warmtenet te voldoen. En tot slot is ‘groen ingekochte stroom’ slechts een administratief product waar veelal geen grammetje CO2 mee wordt bespaard.
Volgens het CBS werd er vorig jaar in Nederland drie keer meer groene stroom verkocht dan er werd opgewekt. Dat kan dankzij de internationale handel in Garanties van Oorsprong (GvO’s), een soort certificaten. Een eigenaar van een Noorse waterkrachtcentrale krijgt jaarlijks een stapel GvO’s die hem het recht geeft de opgewekte stroom als groen te verkopen. Hij kan die certificaten doorverkopen, bijvoorbeeld aan een Nederlandse stroomproducent.
Op zich maakt het voor het klimaat natuurlijk niet uit of groene stroom hier of over de grens wordt opgewekt, ware het niet dat er buiten Nederland eigenlijk amper een serieuze markt is voor GvO’s. Een GvO voor Noorse waterkracht of Italiaanse zonnestroom is daarom spotgoedkoop, tussen de 0,02 en 0,05 cent per kilowattuur. Van zo’n lage prijs gaat richting stroomproducenten geen enkele stimulans uit om nieuwe duurzame projecten op te starten.
Volgens WISE Nederland remt het overschot aan internationale GvO’s de groei van de Nederlandse productie van duurzame stroom. De eigenaar van een Nederlandse kolen- of gascentrale kan zijn stroom met GvO’s nu namelijk voor een spotprijs als groen verkopen, zonder dat er in Noorwegen (of elders) ook maar een kilowattuur extra groene stroom wordt geproduceerd. De Noorse stroom hoeft het Nederlandse stroomnet niet eens te bereiken, het is een puur administratieve handeling. Afnemers –zowel consumenten als bedrijven- kunnen op hun beurt vrijwel gratis hun groene geweten sussen en goede sier maken, zonder dat het klimaat er iets wijzer van wordt.
WISE spreekt daarom van ‘sjoemelstroom’ en stelt jaarlijks een ranglijst op van de meest duurzame en de meest vervuilende stroomleveranciers. Mede hierdoor is er nu meer aandacht voor de herkomst van groene stroom. Zo heeft bijvoorbeeld de NS gekozen voor additionele, grotendeels met Nederlandse wind en zon opgewekte stroom, die volledig tot de bron herleidbaar is. Omdat meer afnemers specifiek om binnenlandse groene stroom vragen, is de prijs voor een Nederlands zon- of windcertificaat opgelopen tot circa 0,65 cent per kilowattuur. Door het prijsdrukkende effect van de overvloedige buitenlandse certificaten is die prijs niettemin nog te laag om echt verschil te maken.
Wat als zowel datacenters als bewoners hun administratief groengewassen stroom daadwerkelijk zelf groen zouden opwekken? Het rapport van D-Cision maakt wat betreft de datacenters korte metten met die illusie. Zelfs als alle datacenters hun daken volleggen met zonnepanelen, kunnen ze daarmee hooguit in één procent van hun stroombehoefte voorzien. ‘De overige 99 procent moet elders vandaan komen en dus ook elders worden opgewekt,’ berekende D-Cision. En als de bewoners de voor het warmtenet benodigde stroom met zon willen opwekken, moet elk huishouden twintig zonnepanelen op zijn dak leggen. Zoveel geschikt dakoppervlak heeft Middenmeer-Noord simpelweg niet.
Bovendien zouden zowel de bewoners, het stroomnet als het klimaat beter af zijn als eventuele zelfopgewekte zonnestroom wordt gebruikt om de huidige fossiele stroomvraag van hun huishoudens en elektrische auto’s te vervangen, in plaats van die te gebruiken om op een relatief onrendabele manier laagwaardige restwarmte op te waarderen. Dat scheelt miljoenen, die dan bijvoorbeeld deels geïnvesteerd kunnen worden in een grote buurtbatterij. Dan kan de elektriciteitscentrale een tandje lager gaan draaien en wordt de druk op het stroomnet verlicht. Het scheelt ook geluidsoverlast: industriële warmtepompen maken behoorlijk wat herrie. Voor verwarming blijft dan uiteraard gas nodig, maar dit is gezien de huidige stroommix aanzienlijk voordeliger voor zowel de portemonnee als het klimaat.
Restwarmte heet nu ‘hernieuwbare energie’
De datasector claimt ‘vrijwel volledig’ op groene stroom te draaien. Uit onderzoek van Pb7 Research in opdracht van de DDA blijkt dat wat overdreven te zijn. Van de ondervraagde datacenters zegt 80 procent groene energie te gebruiken, waarvan ruim de helft afkomstig is van niet nader gespecificeerde certificaten.
Bron: DDA, Dutch Data Center Report 2019
De stroom die een datacenter verbruikt, eindigt als warmte. De DDA zegt dat de Nederlandse datacenters genoeg restwarmte in de aanbieding hebben om een miljoen huishoudens van het gas af te helpen. Omdat de sector het zonde vindt als deze warmte verloren gaat, is die gratis ‘af te halen’. Dat is niet geheel zonder eigenbelang. De koeling van een datacenter vergt veel elektriciteit, tot wel 30 procent van de energierekening. Met de aansluiting op een warmtenet kunnen de datacenters die voor hen nutteloze warmte netjes wegwerken en de kosten daarvan grotendeels afwentelen op de gebruikers van het warmtenet.
Equinix Nederland is met tien datacenters marktleider in Amsterdam. De twaalf verdiepingen tellende glimmende toren op het Amsterdam Science Park is van hen, en ze zijn de beoogd leverancier van het warmtenet in Middenmeer-Noord. Hoeveel stroom hun datacenters gebruiken, houdt Arno van Gennip – de operationeel directeur van Equinix – ‘uit concurrentieoverwegingen’ liever voor zich. ‘Ik vind die vraag ook niet zo interessant.’ Hij vertelt dat hun stroom groen is, afkomstig van certificaten, waaronder veel Noorse: ‘Uiteindelijk maakt het niet uit waar die stroom wordt opgewekt.’ Hij is blij dat er nu iets nuttigs met de restwarmte van zijn datacenters lijkt te kunnen gebeuren. ‘Tot nu toe waren we gedwongen de warmte de lucht in te blazen, weliswaar zo efficiënt mogelijk, maar toch. Met het warmtenet hoeven de koeltorens op het dak minder te draaien en krijgen we gekoeld water terug.’
Geen woord over hun onstilbare honger naar elektriciteit en de bedreiging die dat mogelijk vormt voor de energietransitie
Tot voor kort was de belangstelling voor de restwarmte uit datacenters zeer beperkt, mede omdat die niet als duurzaam was aangemerkt en dus niet meetelde voor de zogeheten BENG-normering voor energieneutrale nieuwbouw. Om een doorbraak te forceren, organiseerde de DDA afgelopen oktober een congres en huurde voormalig PvdA-voorman Diederik Samsom in als keynote speaker. Samsom is tegenwoordig zelfstandig energieadviseur en voorzitter van de Sectortafel Gebouwde Omgeving, een van de vijf tafels die tezamen het Klimaatakkoord hebben opgetuigd. Op Samsoms instigatie werd besloten de restwarmte van datacenters te herpositioneren als ‘hernieuwbare energie die bovendien staat voor nul procent CO2’. Een uiterst dubieuze claim, die evenwel al binnen een maand gehoor vond in politiek Den Haag. Begin november nam de Tweede Kamer een motie van D66 aan om restwarmte van datacenters voortaan te beschouwen als ‘hernieuwbare energie’.
Circulair droomhuwelijk
De datasector heeft in relatieve stilte – en ongehinderd door bezorgde maatschappelijk organisaties of politici – kunnen uitgroeien tot een van de grootste stroomverbruikers van het land (zie kader ‘Stroomhonger datacenters’). De sector heeft zich weten te profileren als een motor van de economie en zelfs als aanjager van de energietransitie.
Actualiteitenprogramma EenVandaag ging in mei op bezoek bij tuinders en datacenters in Agriport, in de kop van Noord-Holland. Datacenters daar profiteren van de stroom die tuinders opwekken, tuinders profiteren van de restwarmte van de datacenters: een circulair droomhuwelijk met uitsluitend winnaars en een boost voor de werkgelegenheid en de lokale economie. Dat die cirkel met enorme hoeveelheden energie moet worden gevoed, bleef op de achtergrond.
Van de politiek zou een wat kritischere houding verwacht mogen worden. Zoek in het Klimaatakkoord op het woord ‘datacenters’ en er wordt evenwel uitsluitend gesproken over het potentieel van hun restwarmte. Geen woord over hun onstilbare honger naar elektriciteit en de bedreiging die dat mogelijk vormt voor de energietransitie. Om datacenters (en volgens het Energieakkoord vrijwel heel autorijdend, gasverbruikend en glastuinierend Nederland) met groene stroom te voeden, moet die stroom namelijk wel eerst worden gemaakt. Daarin loopt Nederland mijlenver achter op zowel het buitenland, de eigen doelstellingen als internationale afspraken.
Amsterdam: hekkensluiter duurzame energie
De gemeente Amsterdam neemt met dit warmtenet – en tal van andere initiatieven om de stad zo snel mogelijk aardgasvrij te maken – een voorschot op een gedroomde toekomst waarin alle elektriciteit duurzaam wordt opgewekt. Die toekomst is heel ver weg. Nederland bungelt na een kwart eeuw groene plannenmakerij steevast onderaan in de internationale duurzaamheidsranglijstjes. In 2018 werd volgens het CBS 7,4 procent van de Nederlandse energie duurzaam opgewekt, waarvan welgeteld 2,07 procentpunt met wind en zon. De hoofdmoot komt uit biomassa, waarvan de vermeende duurzaamheid ook door voorvechters van het klimaat steeds feller wordt betwist. Biobrandstoffen waren de grootste stijger, maar daar zal na vastgestelde fraude nog fors op moeten worden afgeboekt.
Zelfs als Amsterdam erin slaagt haar volledige zonnepotentieel te benutten, levert dat niet genoeg op om de huidige datacenters van stroom te voorzien
Binnen Nederland scoort Amsterdam opvallend slecht. In de hoofdstad wordt per hoofd van de bevolking slechts een kwart van het landelijk gemiddelde aan zonnestroom opgewekt. Ook met wind en biomassa schiet het niet op. Gezien de beperkte ruimte is dat niet verwonderlijk, maar het is een raadsel hoe de stad in 2050 volledig energieneutraal denkt te zijn en daarbij ook nog eens de helft van alle benodigde duurzame energie binnen de eigen gemeentegrens gaat opwekken. Ook wethouder Van Doorninck realiseert zich dat deze plannen wellicht te ambitieus zijn: ‘De toename van het aantal zonnepanelen in de stad gaat mij veel te langzaam. En 50 procent van alle energie binnen de gemeentegrens opwekken is erg ambitieus, 30 à 40 procent lijkt me reëler. Het merendeel van de stroom zal van buiten de stad moeten komen, bijvoorbeeld van zee.’
Zelfs als Amsterdam erin slaagt op termijn haar volledige zonnepotentieel te benutten (de ambitie is 640 hectare zonnepanelen in 2050, momenteel staat de teller op zo’n 35 hectare), levert dit niet eens genoeg stroom op om het huidige arsenaal datacenters in de stad van stroom te voorzien, laat staan om de voorziene groei bij te benen. Voor elektrische auto’s, warmtepompen, huishoudens en andere partijen blijft niets over.
In Amsterdam is nu de bizarre situatie ontstaan dat zowel gemeente als bewoners menen dat de stad met dit warmtenet een prachtig groen en circulair plan heeft, terwijl het klimaat er feitelijk alleen maar zwaarder wordt belast. Het is een constructie die alleen op papier groen kleurt, door administratief geschuif met certificaten en normeringen – en ten koste van veel geld. In werkelijkheid draaien fossiele elektriciteitscentrales overuren om de stroomhonger van de datacenters te stillen. Met de aanleg van warmtenetten op datacenter-restwarmte neemt die vraag slechts verder toe, evenals de CO2-uitstoot en de druk op het toch al overbelaste elektriciteitsnet.
130 Bijdragen
jeffrey michels
FerVanPelt
jeffrey michelsjeffrey michels
FerVanPeltFerVanPelt
jeffrey michelsjeffrey michels
FerVanPelt2. De ideeën die ze hebben worden door meer gedreven dan alleen zgn. zorg voor het klimaat. Die discussie wordt ook aangegrepen om nog meer te kunnen nivelleren en nog meer privaat geld in het publieke domein te trekken. Want dat is het grote doel van dit extreem linkse bestuur.
3. Ondertussen is er geen geld in Amsterdam om de afvalverwerking te laten draaien (want de banken moeten te hulp schieten) of om de bruggen en kades te renoveren. Want geld voor het klimaat is belangrijker.
4. Daarmee kiest Amsterdam voor de verkeerde prioriteiten. Dat is hun democratisch recht, maar voorkomen moet worden dat dat foute beleid verdere impact heeft op de belastingbetaler buiten Amsterdam.
5. Bovenstaand zijn een hoop woorden die niets anders zeggen dan wat ik in mijn eerste reactie noemde.
FerVanPelt
jeffrey michelsJan Smid 8
jeffrey michelshttps://www.youtube.com/watch?v=wMKhDrhBGIw
""De stroomvoorziening van de kolencentrales zou deels opgevangen kunnen worden door het heropenen van eerder gesloten gascentrales en door het importeren van stroom uit het buitenland. GroenLinks stelt voor om die stroom met name uit Noorwegen en Duitsland te halen.""
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4586361/groenlinks-vier-kolencentrales-dicht
[Verwijderd]
Of moest hier van 2 tot 5 cent per kwh staan
Gerard Smeding 1
[Verwijderd]Hanno Bakkeren 2
[Verwijderd][Verwijderd]
Hanno BakkerenWietze van der Meulen 6
Hanno BakkerenArme Noorse afnemers van grijze stroom.
Met dat soort acties schieten we helemaal niets op.
Maar misschien kunnen we GroenLinks beter GrijsLinks noemen?
Co Stuifbergen 5
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Co StuifbergenOp die schaal vindt er echt geen export van (groene) stroom plaats. Dus fysiek blijft die groene stroom ook in Noorwegen.
Maar, niet getreurd. GvO’s kunnen ook wel uit IJsland komen. Ook zonder een kabel tussen IJsland en het continent.
https://downtoearthmagazine.nl/kan-groene-stroom-uit-ijsland-vliegen/
De mens blijft creatief zullen we maar zeggen.
[Verwijderd]
Het energieverbruik is eerst en vooral extra warmteontwikkeling op zichzelf.
En dat is allemaal warmte <heel erg rechtstreeks> toegevoegd aan de dampkring.
En (ook belangrijk) moeten we uberhaubt geen enkele uitspraak van een politieke kletskous serieus nemen.
Rikkie 7
[Verwijderd][Verwijderd]
RikkieIs extra bewolking (broeikas).
Is extra warmte vastgehouden.
Laat ons bidden voor heldere nachten.
En laat ons bij heldere nachten ontdekken dat er ondanks veel CO2 in de lucht het klimaat het een stuk rustiger aan zal doen.
Hoe dus nu nog het teveel aan warmte kwijt te geraken.
Er zal dus een thermostaat op aarde aangebracht moeten worden.
Hoe? Maak wereldwijd de daken en opgaand gevelwerk wit.
Daarmee kan een grote afkoeling bereikt worden.
Daarmee kan tijd gekocht worden voor meer struturele oplossingen.
Want.
CO2 gelul gaat het niet oplossen.
bram de Jeu 4
[Verwijderd][Verwijderd]
bram de JeuGewoon aantal auto's wereldwijd X kilogrammen brandstof gebruik X 36.000.000 joule warmte per kg.
+
Aantal vliegtuigen wereldwijd X kg kerosine X +/- 36 miljoen joule warmte per kg.
+ en + en + en + het verbruik van datacentra waar ik hedenochtend van op keek.
Oja en 36 miljoen joule warme toegevoegd aan de dampkring...... en juist omdat die rechtstreeks aan de dampkring is toegevooegd..... Is goed voor het verdampen van twee hele emmers water aan het zeeoppervlak.
= extra bewolking.
= extra warmte vastgehouden.
[Verwijderd]
bram de JeuDat doet de zon pas indirect via verwarming van vasre materialen dus via aardoppervlak.
Warmte bij dag in de aarde opgeslagen kan bij heldere nacht als warmte straling (infra rood licht) ongebruikt retour naar de ruimte.
Desondanks hadden we genoeg aan de zon.
En had de zon de hulp niet nodig van 7 miljard energie verbruikende mensen dus helemaal niet nodig.
Komt nog bij oerwoud vernietigende mensen.
Zwarte daken. zwarte wegoppervlakken.
Probeer het eens je sokken uit en de zonovergoten weg oversteken. Maar haal eerst effe brandzalf.
Co Stuifbergen 5
bram de JeuWetenschap is soms nuttig.
Rikkie 7
[Verwijderd][Verwijderd]
RikkieDe inmense warmte opname door verdamping aan de wateroppervlakken zet elke meting op losse schroeven.
1 gram water verdampen gebruikt >2000 joule warmte.
[Verwijderd]
RikkieHenk Wagenaar 2
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Eveline Bernard 6
Amsterdam zal drastisch moeten gaan minderen met energie verbruiken. Geen groei dus. Zeker niet in datacenters. Begin eens met de prijs per kWh voor grootverbruikers gelijk te maken aan die voor kleinverbruikers. Dat stimuleert zuinigheid met elektriciteit in bedrijven en dan komen er opeens heel veel daken beschikbaar voor zonnepanelen.
Arjan van Muyen 3
Eveline BernardMaartenH 10
Arjan van MuyenJan Smid 8
MaartenHPeter Zwitser 9
Arjan van MuyenAls bedrijven zelf die kosten zouden betalen, zou dat een stimulans zijn zuiniger te produceren. Nu maakt het niets uit, want de overheid speelt deurwaarder voor de energiekosten van de bedrijven.
Jan Smid 8
Arjan van MuyenHeRo 7
Eveline BernardEveline Bernard 6
Olaf Appel 2
Eveline BernardAdosh van der Heijden 4
Eveline BernardHanno Bakkeren 2
Eveline BernardNico Janssen 7
Hanno BakkerenNico Janssen 7
Los daarvan is de Middenmeer een jaren ‘30 wijk met een welvarende (merendeels VVD, GL en D66) bevolking. Juist van deze welvarende ‘milieubewuste’ groep zou je verwachten dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en investeren om hun woningen veel beter te isoleren en daarmee ook aanzienlijk comfortabeler te maken. Dat is de eerste wet van de Trias Energetica. Resultaat is veel minder gasverbruik en een woning die met veel lagere temperaturen verwarmd kan worden. Het geld is er want uit het hierboven geschetste kostenplaatje blijkt dat per woning zeker €24.000 beschikbaar is voor maatregelen, waarvan een flink deel van de gemeente Amsterdam. De welvarende doelgroep in de Middenmeer heeft daarnaast echt nog wel zelf centjes. Als ze hun woning voor zeg €50.000 (richting) energieneutraal hebben gemaakt wordt aansluiting op een lage temperatuur warmtenet, gevoed met restwarmte uit het datacenter opeens wel heel interessant voor iedereen, inclusief het klimaat. Overigens kunnen ze dan ook uit met een lokaal WKO systeem, dat zal dan vast ook nog goedkoper zijn en maakt ze niet afhankelijk van de continuïteit van Equinix.
MaartenH 10
Direct stoppen met die certificatenhandel zou ik zeggen.
paul Hoogendijk 8
MaartenHMaartenH 10
paul Hoogendijkpaul Hoogendijk 8
MaartenHHanno Bakkeren 2
MaartenHDe Noorse eigenaar mag zijn stroom na verkoop van zijn GvO's alleen niet nogmaals expliciet als 'groen' verkopen aan zijn bestaande Noorse klanten. Maar daar zitten die Noren toch niet op te wachten, omdat ze al weten waar die stroom vandaan komt.
MaartenH 10
Hanno BakkerenAls ik dit lees - https://nl.wikipedia.org/wiki/Regeling_garanties_van_oorsprong_voor_duurzame_elektriciteit - dan is het een Nederlands verhaal. Ik zou het een in essentie malafide verhaal willen noemen, om feitelijk grijze stroom met een groen etiket te kunnen verkopen. En dat betekent weer dat onze overheid bedrog faciliteert waar het bedrijfsleven van profiteert. Of zie ik dat verkeerd?
Hanno Bakkeren 2
MaartenHIk ben gewend voor print te schrijven, dus voor mij als nieuwkomer hier op FTM zijn al deze reacties een ongekende weelde.
Voor een goede uitleg van 'sjoemelstroom' raad ik je WISE aan: https://wisenederland.nl/groene-stroom/wat-sjoemelstroom
Termen als malafide en bedrog laat ik graag voor jouw rekening, want juridisch is er niets mis met die handel. En het is geen Nederlands fenomeen, maar Europees. En zoals ik in het artikel ook schrijf, maakt het voor de Europese en mondiale CO2-uitstoot natuurlijk niet uit of stroom hier of elders duurzaam wordt opgewekt. Probleem is wel dat de interesse voor die GvO''s in de meeste andere landen dusdanig laag is, dat er eigenlijk geen serieuze markt voor is, met bodemprijzen tot gevolg.
MaartenH 10
Hanno Bakkeren👍
Ik begrijp heel goed dat jij iets voorzichtiger moet zijn qua uitlatingen, dan een relatief anoniem lid van FTM.
Dat er juridisch niets mis is met de certificaten handel, betekent wat mij betreft alleen maar dat de corruptie op hoog niveau zit, namelijk daar waar de wetten worden gemaakt. We zijn al lang goed in het uitbannen van corruptie op laag niveau en kloppen onszelf heel hard op de borst daarvoor. Een goede waarnemer laat zich daardoor niet voor de gek houden.
Co Stuifbergen 5
MaartenHMaar die Noorse waterkrachtcentrales bestonden al jaren eerder dan de certificatenhandel, gewoon omdat het een goedkope manier is om electriciteit op te wekken.
Jacco Landlust
Dat deze discussie vervolgens aangejaagd wordt door een online medium is ironisch, maar maakt het niet minder waar.
AndersF 2
Jacco LandlustFerry de Boer 7
Ironisch genoeg zouden ze in de Stopera voor inspiratie voor andere tools eens kunnen gaan kijken in de gemeente waar de wijk Middenmeer naar vernoemd is en waar Agriport staat. Ik zie wellicht kansen voor verticale landbouw naast datacenters. Dat reduceert CO2 van voedselproductie en transport alsmede gebruik van allerlei chemische middelen.
Eline Gumbert 4
MaartenH 10
Eline GumbertNee, maar je moet wel logisch nadenken en niet meegaan in hypes.
We moeten energieverbruik terugbrengen en de productie van groene energie verhogen.
De simpelste methode om dat voor elkaar te krijgen is CO2 beprijzing.
Ik denk ook dat er veel kritischer naar het subsidiebeleid van de overheid gekeken moet worden, want er gebeuren nog steeds rare dingen wat dat betreft. Zie b.v. https://www.ftm.nl/artikelen/nederland-steunt-de-fossiele-industrie-met-76-miljard-euro-per-jaar?share=1
Als je bovenstaand verhaal leest, wordt het ook tijd voor een "Subsidie Effect Rapportage", analoog aan de Milieu Effect Rapportage. Dus een onafhankelijke rapportage die de doelmatigheid van subsidie beoordeelt.
Berend Pijlman 13
MaartenHJan Smid 8
MaartenHWe moeten energieverbruik terugbrengen en de productie van groene energie verhogen.""
Definieer nu eerst eens wat werkelijk 'groen' en 'duurzaam' is. Daar zal je toch eerst mee moeten beginnen want daar gaat het mis.
bram de Jeu 4
Eline Gumbert1-Binnen tientallen jaren is het energieprobleem opgelost door supergeleiding of andere technologische ontwikkelingen.
2-Net als in de jaren 80 gingen wij rookgasreinigers op Poolse kolencentrales plaatsen om hier aanzienlijk schonere lucht te krijgen. Dat bleek veel effectiever besteed geld dan hier de uitstoot nog een paar % extra te reinigen. Dat zelfde geldt nu ook als China 700 kolencentrales gaat bouwen. Wees realistisch ipv dat navelstaren. (De lucht in Nederland is sinds we het meten nooit zo schoon geweest.)
3-Als de laatste, snel afnemende, groep mensen, dat moet rond komen van $1 per dag, zich ontwikkeld tot $16 / dag, zullen zij ook oog en ruimte krijgen om zich te bekommeren om hun leefmilieu en uiteindelijk klimaatgeloof ontwikkelen.
Arjan van Muyen 3
Eline GumbertEen norm is een richtlijn, en zeker niet heilig als het leidt tot overhaaste beslissingen
Jan Smid 8
Arjan van Muyen[Verwijderd]
Eline GumbertJan Smid 8
[Verwijderd]Ruud Schneider
nu is het *laten we het maar doen* en voor het oplossen van de problemen bedenken we later wel iets.
Willem86 4
squarejaw 5
MaartenH 10
squarejawNatuurlijk moet je wel wat doen aan het fossiele energieverbruik, maar niet als kippen zonder kop.
[Verwijderd]
MaartenHZooooo jammer dat als een politicus iets zegt hij/zij altijd alle aandacht krijgt. En komt er uit de samenleving zinnig commentaar, dan is de dicussie makkelijk af te leiden met iets roepen over 'n boerka, hoofddoek of zwarte Piet.
Hoofddoeken bij nonnen nooit een probleem geweest trouwens.
Dirk Pilkes 3
Langzaam begint het inmiddels wel door te dringen dat de ‘ELEKTRISCHE AUTO EEN INEFFICIENT ONDING IS, VOL MET ZWARE METALEN IN ONBETAALBARE ACCU’S MET BEPERKTE LEVENSDUUR’. Hoorde in een garage dat het rendement van een E-car slechts 30% is, minder dan dat van een benzineauto en veel minder dan een diesel!
Het zou te wensen zijn dat er nu eens ‘ECHTE DESKUNDIGEN’ aan het woord komen en geen politici, ambtenaren en aanverwante lui. Dat zal ons vele honderden miljarden weggegooid geld en energie schelen!!
Arne van der Wal 10
Dirk PilkesMaartenH 10
Arne van der WalArne van der Wal 10
MaartenHMaartenH 10
Arne van der WalF. Passet 4
Nico Janssen 7
F. Passet[Verwijderd]
F. PassetHendrik Faber 4
Nederland is een belangrijk internet knooppunt. In de nieuwe economie zou je nu gek zijn om de groei een halt te roepen. Wel moet de stroom voorziening van honderd duizenden huishoudens niet in gevaar komen omdat de belasting op het net te groot is.
Nu dan over de duurzame transitie. Dat Amsterdam met een grote zak geld wil pionieren daar stoor ik mij niet aan. Het gaat om zo'n enorm potentieel (hernieuwbare energie), daar moet je constant lessen uit willen trekken. Wel lijkt het - zo lees ik het artikel - dat voor de komende decennia al is vastgelegd dat het warmtenet gevoed moet worden met restwarmte uit deze server parken.
De gastransitie kan ook prima in 2040 worden gestart om in 2060 voltooid zien worden. Wil Amsterdam wat doen voor haar huishouden dan is er maar een ding effectief. Isolatie. Van label E/F naar B.
En als de woningen gereed zijn voor sloop of complete renovatie dan pas moet je zo'n woning energieneutraal maken (Label A). Gas is en blijft het kosteneffectiefst van alles. Het niet uitgegeven geld kun je dan weer investeren in windparken; waardoor de productie van duurzame energie in Nederland op een fatsoenlijk peil komt om alle ambities ook daadwerkelijk te realiseren.
Berend Pijlman 13
Hendrik FaberIk zie wel kosten. Belasting van het net, uitstoot CO2, ruimtebeslag.
Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Hoe blij moeten we daadwerkelijk zijn met de datacenters. Behalve dat we er allemaal gebruik van maken. Maar we willen toch ook niet de afvalverwerkers van heel Europa zijn?
Verder eens dat we ons geld het meest effectief moeten besteden.
Hendrik Faber 4
Berend PijlmanDe voedsel exportmachine. Nederland, belastingparadijs. Groei van Schiphol en Rotterdam. Poort en pakhuis van Europa zijn. Er wordt te veel aan de toegevoegde waarde toegeschreven en de (maatschappelijke) kosten worden te weinig mee genomen.
Het is een feit dat er in Amsterdam een gigantisch internetknooppunt is. Het feit is dat dataverkeer jaarlijks groeit en groeit. Om nu al te zeggen wij doen niet mee met deze ontwikkeling omdat serverparken enorm veel energie verbruiken vind ik kortzichtig.
De toegevoegde waarde aan ons bbp en werkgelegenheid per Joule energie ligt ongetwijfeld laag. Het zou mij niets verbazen als het vergelijkbaar is met de hoogovens of (petro)chemische industrie.
Ik geloof sterk in een algemene CO2 heffing. De overheid moet uit gaan van haar kracht. Knooppunt ASM-XI is uniek en als serverparken dan ietsjes meer moeten betalen voor de energie dan nemen ze dit op de koop toe. Deze tech bedrijven zitten niet te wachten op klanten die hun diensten traag vinden.
Verder ben ik er van overtuigd dat de prijs en het aanbod elektriciteit alleen maar verder omlaag gaat. Waar de echte kosten straks in gaan zitten is het elektriciteitsnetwerk. Netbeheerders koppelen een serverpark niet gratis aan het net (mag ik hopen).
MaartenH 10
Hendrik FaberWe staan aan de vooravond van een nieuwe data-explosie door 5G en het IoT. Daardoor is een juiste beprijzing nog meer van belang en is het risico dat diverse betrokkenen aansturen op kosten externalisering extra groot. En het lijkt mij zeer de vraag of de politiek daar voldoende weerstand tegen gaat bieden.
Hanno Bakkeren 2
MaartenHMaartenH 10
Hanno BakkerenIk ben er nog wat verder ingedoken met deze links als resultaat:
https://esb.nu/blog/20048907/wij-zijn-het-eens-co2-heffing-hard-nodig-ook-voor-de-nederlandse-industrie
https://www.rtlz.nl/business/artikel/4767411/co2-emissie-industrie-heffing-nederland-parijs-klimaat
Dan zie je enerzijds dat het een goed plan én prima mogelijk is om grote bedrijven hun deel te laten betalen, maar anderzijds dat die bedrijven tegenstribbelen met argumenten 'dan gaan we failliet', of 'dan moeten we verhuizen' en dat de politiek erg gevoelig is voor die chantage. Zodra het werkgelegenheid argument valt, ligt de politiek al op z'n rug.
Maar als je een beetje nadenkt is dat best dom van 'de politiek'. Ten eerste loopt het helemaal zo'n vaart niet (zie eerste link). Ten tweede moet je wat beter nadenken over werkgelegenheid. Er wordt juist geklaagd over hoe moeilijk het is om werknemers te krijgen. Als remedie zijn we al jaren bezig goedkope arbeidskrachten binnen te halen. Eerst uit Oost-Europa en daarnaast via asiel- en arbeidsmigratie. Het gevolg is dat we steeds meer productie en mensen naar een al overvol Nederland halen, terwijl dat alleen in het belang van die grote bedrijven is en totaal niet in het belang is van de Nederlandse burger.
Bedrijven zouden er moeten zijn om burgers in staat te stellen een fatsoenlijke boterham te verdienen. Maar het omgekeerde is het geval, goedkope werknemers dienen om omzet en winst van bedrijven op te stuwen. Daarnaast worden zoveel mogelijk kosten afgewenteld op milieu en burger.
En de politiek werkt gewoon mee..
Eveline Bernard 6
MaartenHDus: maak de prijs per kWh voor grootverbruikers gelijk aan die voor kleinverbruikers!
Dat dwingt de bedrijven ook om zuiniger met energie om te gaan, en zelf opwekken te overwegen.
MaartenH 10
Eveline BernardJe wordt als gewone, 'hard werkende' burger structureel belazerd door een kongsi van bedrijfsleven, overheid, politiek en media. En dat is best wel triest.
Hendrik Faber 4
Adosh van der Heijden 4
Ik ben ook maar een leek, en realiseer me achteraf, dat het water in de warmtenetten al wordt rondgepompt, zodat het met ±70*C terugkomt en van daar wordt 'op'gewarmd. Waarschijnlijk is het antwoord op mijn vraag daarom: Nee... maar ik hoor het graag van een deskundige.
Nico Janssen 7
Adosh van der HeijdenEn waarom zou je 'laagwaardige' warmte willen opwarmen? De woningen zouden juist goed geïsoleerd moeten worden zodat ze met deze 'laagwaardige' warmte prima geholpen zijn, wellicht met een heel klein individueel lucht-water warmtepompje in de woning of per blok.
Klopt wat je zegt over de retour, overigens is die temperatuur iets lager, denk aan 65 - 60 graden, hangt ook af waar je je op de retour in het warmtenet bevindt.
Olaf Appel 2
Het overzicht in dit artikel ontbreekt hier en daar een beetje, maar het is dan ook materie met vele koppen, staarten en alles ertussen in.
Ik denk dat de restwarmte van de datacenters niet in zijn geheel hoeft te worden afgeschreven aangezien die voor geïsoleerde woningen wel rendabel lijkt te zijn. Daar kan misschien creatief mee om worden gegaan zoals Eveline Bernhard in de comments beschrijft.
Verder vind ik de werking en het belang van die datacenters ontzettend interessant, en houd me graag aanbevolen voor links om daar meer over te leren!
Marla Singer 7
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/datacenters/6703947/250449/regio-amsterdam-wil-even-geen-nieuwe-datacenters.html
Het punt is dat datacenters zo dicht mogelijk bij het internetknooppunt in Amsterdam willen zitten omdat dit een betere concurrentie positie oplevert. Maar als je die de kans zou geven dan zou die deze hele regio volplempen met datacenters. Maar dat gaat gewoon niet omdat dan de hele omgeving een onevenredige verdeling krijgt en de problemen alleen maar groter worden.
Het echte probleem is dat er van een technisch probleem een politiek ideologisch probleem gemaakt wordt en de gehaaide commerciële bedrijven daar opportunistisch misbruik van maken. Als je echt de klimaatdoelstellingen zou willen halen dan zou je alle nieuwbouw van datacenters botweg moeten verbieden. Maar dat doen ze ook weer niet. Waarom? U en ik weten het antwoord wel.
Het is beter om die datacenters te gaan spreiden op provinciaal/landelijk niveau en te kijken waar er nog wel ruimte is. Daar is dus overheidsbeleid vanuit het ministerie van binnenlandse zaken voor nodig. Dus het internet knooppunt van Amsterdam veranderen in een 'rotonde' en zorgen dat hierdoor het makkelijker wordt om voor alternatieve plekken te gaan. Bijv onder de rook van Schiphol want datacenters geven niets om overvliegende vliegtuigen. Of je zet datacenters pal naast een elektriciteitscentrale zodat ze elkaars restwarmte kunnen bundelen en aanbieden. Er zijn vast wel experts op dit gebied te vinden die hier op een pragmatische manier naar kunnen kijken en samen met (landelijke) overheid en exploiteurs van datacenters tot een nette oplossing kunnen komen.
Nico Janssen 7
Marla Singer[Verwijderd]
Marla SingerWessel Veerbeek
Je kunt ook de andere kant op redeneren. Is de energie mix het probleem? Deze wordt beter, hetzelfde argument geldt bijvoorbeeld ook voor de elektrische auto. Is de te hoge stroomvraag het probleem? Dan moeten er misschien sowieso geen datacentra bij komen. Een heel andere discussie. Overigens een heel interessante en belangrijke met 5G in aantocht.
Het lijkt mij alsof restwarmte hier onterecht als zondebok wordt genoemd. De discussie over het nut en de geografische concentratie van datacentra is nuttig, maar als het antwoord daarop ja moet zijn, dan is restwarmte daar een gevolg van die nuttig kan worden ingezet. Als de klimaatimpact momenteel negatief is, dan is de stroommix het verbeterpunt. Wellicht zelfs samen met het eerste: het potentieel aan duurzaam op te wekken stroom is een belangrijk argument voor het plaatsen van datacentra. Maar gegeven dat beide op hun niveau worden opgelost, is restwarmte dan nog steeds inefficiënt? Dat lijkt mij een zinnigere, minder gekleurde discussie.
Hanno Bakkeren 2
Wessel VeerbeekEn restwarmte gebruiken is natuurlijk altijd een goed idee, of die nu van een 'groene' bron komt of niet. Maar als ingenieurs op verzoek van de MRA voorrekenen dat die van datacenters voor van alles geschikt is behálve voor oudbouw, dan moet je mss andere keuzes maken
Moe 2
paul Hoogendijk 8
MoeGerrit Zeilemaker 6
Dat is toch geen 'duurzame' economie. Dat is toch in razende vaart richting afgrond. En dat allemaal om iedereen een telefoon te verstrekken om als een zombie door het leven te laten gaan.
Overigens is de koppeling restwarmte - huizenverwarming ook erg tricky. In Alkmaar is jaren geleden een te grote huisvuilcentrale neergezet gekoppeld aan gebruik van de restwarmte voor de verwarming van wijken in de omgeving. Om die verwarming te kunnen leveren en de ovens brandende te houden moet nu zelfs uit het buitenland huisvuil worden gehaald. Tel uit je milieuwinst!
Herman Sierink 3
Gerrit ZeilemakerIk lees hier reacties van betrokken mensen en nou ja... zo'n idee als dat van Eveline Bernard is toch gewoon geweldig !!! Hoe lastig moeilijk willen we het maken ?
Hoe kun je er met elkaar toe komen om daar dan ook wat mee te gaan doen ? ... Zó komt de vraag daarbij in mij op.
En ik heb er te weinig verstand van, maar waar ik niemand over hoor is geothermische energie, ofwel aardwarmte. Google er is op, (jezelf ervan bewust weer wat extra's te vragen van de datacenters), en je zult versteld staan van de mogelijkheden.
Op Terschelling schijnt men ermee aan de gang te willen gaan... en zou het dan misschien mogelijk zijn om die restwarmte van maar een graad of 30 op te waarderen ? (De afstand A'dam - Terschelling kan het probleem niet zijn wanneer je je bedenkt dat geothermische energie pas interessant wordt vanaf ± 4 km. diepte... daar schijnt water op te pompen van een graad of 120).
En nogmaals... ik hoor wel klokken luiden, maar weet eigenlijk zelden waar de klepel hangt.
Ps.
Waar ik ook zelden tot nooit iemand over hoor dat zijn de vorderingen met de kernfusie-centrale van ITER in... als ik mij niet vergis ... ergens in Frankrijk.
Het gaat daarmee / daarbij om plannen op de lange termijn waar je in de regel dus geen politicus / politica warm voor zult krijgen ... sinds die graag binnen de houdbaarheidsdatum van 4 jaar ergens zijn of haar plasje over wil doen.
Daarmee zou ondertussen ook wel eens gezegd kunnen zijn dat het ermee om de meest waardevolle plannen gaat van de meest welbewogen en bevlogen mensen.
Ps 2.
Met kernfusie gaat het om iets totaal anders dan kernsplitsing.
(Google maar :-))
[Verwijderd]
Herman SierinkEveline Bernard 6
[Verwijderd]Comfortabel te zeggen dat ‘men’ er zelf voor kiest daar te werken.
Bovendien : de kennelijk onvermijdbare ‘storingen’ van kerncentrales zijn zeer kostbaar, letterlijk verstorend en (dus) onwenselijk, juist omdat de afzonderlijke centrale zo’n groot deel van het netwerk voedt en reparaties naar de aard der zaak vaak veel tijd kosten.
Nog een argument tegen kernenergie, voor de technici: de politici and managers in onze maatschappij kunnen niet omgaan met de verantwoordelijkheid voor de complexe techniek. Ze zijn niet voldoende gericht op voorkomen
Eveline Bernard 6
Herman Sierinkhttps://decorrespondent.nl/10353/de-net-niet-politiek-van-nederland-zwoegen-aan-het-klimaatakkoord-om-draagvlak-te-creeren-voor-rustig-aan-doen/3920826104118-541f6bdb#comment-421554
Het is een ‘comfortabele’ schijnbeweging om de huidige energie-gedreven economie voort te zetten, waarna de volgende uitputting/vergiftiging/cathastrophe volgt.
Redenen waarom Europa-breed met kernenergie gestopt is, of het niveau gestabiliseerd is, zijn
1. Kostprijs nieuwe centrales. Is opgelopen met een ijshockeystick grafiek. ( DC laat geen afbeeldingen toe, sorry).
2. Kapitaal is niet ondernemingsgewijs op te brengen, maar zal bij deels onwillige belastingbetalers moeten worden opgehaald.
3. Non-proliferatie kernenergie ( vuile bom, chantage met aanslag, zwarte markt van verrijkt uranium, technologie diefstal, zoals kahn-bom van TU-twente naar Pakistan) is kostbaar en kwetsbaar gebleken. Dit betreft zowel de exploitatie van de centrale zelf als het (onopgeloste ) probleem van de honderdjarige secure opslag van kernafval.
Vraagt om een autoritaire “veiligheids-gedreven” Staat, met voortdurende screening van vermeende suspecte potentiële ‘tegenstanders’ en afpersers.
4. Winning relatief schaarse grondstoffen op zacht gezegd ‘ongelukkige’ vindplaatsen in (deels) oorlogvoerende derde landen; de nieuwe “oliestaten” zijn de uranium-staten. Herhaling van zetten.
5. Structurele problemen met koelwater.( Dodewaard had bv. te weinig rivierwater ter beschikking.) Daarom vaak plaatsing in kustgebieden met alle extra corrosieve gevolgen in high-tech installaties van dien.
6. Calamiteiten van kleine schaal komen relatief vaak voor. Alles wat “nooit” mis zou kunnen gaan is inmiddels al meerdere keren misgegaan. Ook in sequenties die vooraf voor onmogelijk werden gehouden. Bedrijfsongevallen en levenslange gezondheidschade komen vaker voor dan ooit gedacht.... en zou mogen !
Herman Sierink 3
Eveline BernardVandaar mijn ps dat het met kernfusie om iets totaal anders gaat dan kernsplitsing.
Teun Kloosterman 2
Het Nikhef in Science Park heeft van Amsterdam een internetmetropool gemaakt, KPN heeft hier nog een schepje bovenop gedaan met hun Cityring plannen in de jaren '90. Nu is iedere snelweg, spoorlijn, hoogspanningsverbinding en kanaal/gracht voornamelijk een glasvezelpad.
Er is tot zo'n 5 jaar geleden alleen maar reclame gemaakt om alles in Amsterdam te doen. Zo komen alle KPN internetverbindingen door Amsterdam, zelfs als je iets download van je buurman.
Ook heeft een datacentre alleen maar een voorzienende rol, het zijn de klanten die de stroom afnemen en gebruiken. Deze stroom wordt door de klanten best duur betaald. Behalve dat ze dubbel betalen vanwege de koeling, kan er ook niet voor grijze stroom gekozen worden. Hier zijn dus de eindgebruikers ook de eindverantwoordelijken wat betreft het stroomverbruik.
Dat er zo'n hoge concentratie in Amsterdam is komt voornamelijk doordat er nooit een degelijk plan is gemaakt voor verspreiding, behalve Schiphol-Rijk een de Eemshaven in Groningen.
Verder kan het wel degelijk voordeel hebben als er niet zo halsstarrig wordt nagedacht door bijv. de auteur. Aangezien de datacentra toch al gigantische warmtewisselaars/chillers op hun daken hebben geïnstalleerd kan een dergelijk project bijvoorbeeld ook met luchtwarmte uitgevoerd worden. Deze (droge) lucht van 30 graden kan met grote volumes gedistribueerd worden om huizen naar de 18 graden te helpen. Als je blijft denken in de termen van oude warmtenetten die blijven steken op de efficiëntie van radiatoren versus convectoren, en kolencentrales, dan is de ontwikkeling van perceptie ook blijven steken in de jaren '80 en kunnen we net zo goed weer autovrije zondagen organiseren.
Fred Raaks 5
Als kernenergie nu eindelijk eens uit het verdomhoekje wordt gehaald, dan worden vele van dergelijke discussies totaal overbodig.
Achter teveel interested parties zijn verweven met zon- en windenergie, daardoor zal kernenergie tegen ALLE logica in te lang buiten de discussie blijven.
Teun Kloosterman 2
Fred RaaksDe enige manier waarop kerncentrales een reële optie zijn (samen met zon en wind) is wanneer het overschot gebruikt wordt voor productie van waterstof. Hier zou dan zeker 500MW energie bij- en afgeschakeld moeten kunnen worden om te compenseren voor een grote wolk over het land of de pauze in de finale van het voetbal.
De opgewekte waterstof kan dan gebruikt worden om omgebouwde gascentrales (hemweg?) op te laten draaien wanneer het nodig is.
Herman Sierink 3
Teun KloostermanDe heilige graal wanneer het om energievoorziening gaat.
Er valt van alles over te vinden. Zie bijvoorbeeld:
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/kernfusieproject-iter-komt-het-nog-af/
Herman Nekkers 1
Fred RaaksLaatst hoorde ik een prachtig radiointerview, het beluisteren meer dan waard: https://www.nporadio1.nl/1-op-1/onderwerpen/499238-wetenschapsjournalist-simon-rozendaal-kabinet-voert-al-jaren-verkeerd-klimaatbeleid?fbclid=IwAR1uQuBRy7Avhn4Mh73N7-vvfUHdHURr2bEX1ALmkHkH0Tauw9Vde__hqUA
"Als je in wielertermen spreekt dan hebben we één koploper [kernenergie] die mijlenver op het peloton voorligt. Het peloton dat zijn de fossiele brandstoffen. En helemaal achteraan in de bezemwagen zitten accu's, zonnecellen, biomassa en windmolens."
Eveline Bernard 6
Fred Raakshttps://www.ftm.nl/gebruiker/5288/Eveline%20Bernard/reacties
Martin Spanjaard
Wij - ik in ieder geval - maken continu en steeds meer gebruik van een steeds maar sneller internet en de bijbehorende steeds maar krachtiger datacentra, bijvoorbeeld via dit reactieforum.
Enig zelfinzicht zou een ieder sieren.
Hanno Bakkeren 2
Martin SpanjaardMz59 7
Hanno Bakkerenpaul Hoogendijk 8
Mz59Martin Spanjaard
Hanno BakkerenIedereen die ik ken kijkt naar YouTube, Ted, Netflix, HBO, Pathé of Amazon; gebruikt Google en Wikipedia, Apple- of Googlemaps, koopt via internet en ga zo maar door. Allemaal grootverbruikers van opslag, rekenkracht en of bandbreedte. En wij verwachten hoge snelheden, van laden en updaten. Dat geldt ook voor de snelheid waarmee de reacties hier tonen. Natuurlijk is er nog veel meer en minder bekend, en vast ook overbodig en crimineel gebruik, maar het lijkt me onzin om het bestaan van deze datacenters vooral daar aan toe te wijzen.
Dat neemt niet weg dat het natuurlijk zinvol en belangrijk is om je te verdiepen in de problemen die ze opleveren.
Peter Zwitser 9
Martin SpanjaardDie datacentra zijn niet nodig voor relatief simpele sites als FTM. Het enige wat op FTM mogelijk iets meer energie verbruikt zijn de podcasts, maar dat valt echt in het niet bij andere grootverbruikers.
FTM is niets meer dan een simpele statische site met tekst en wat extra mogelijkheden (waarmee ik dus niets onvriendelijks zeg, integendeel). Zelfs afbeeldingen worden hier heel weinig gebruikt.
Die datacentra zijn nodig voor het Internet Of Things, voor al die advertentieboeren die in microseconden met elkaar concurreren voor advertentieruimte, voor al die video via internet, voor vibrators met ingebouwde camera die op afstand zijn te besturen (ik verzin dit niet), noem maar op.
Een site met voornamelijk tekst zoals FTM kost echt nauwelijks energie en draagt vrijwel niets bij aan de groei van datacentra.
MaartenH 10
Peter ZwitserHelemaal juist.
Hank.Rearden 6 1
Volgens WSJ verbruikt 1 datacenter van 15MW gemiddeld ~500 miljoen liter water per jaar (2), afhankelijk van het formaat, en dit is doorgaans drinkwater.
Als Nederland al 200 datacenters telt, komt dit uit op 100 miljard liter per jaar, ca. net zoveel als de gehele Nederlandse landbouwsector (3)!
Dus als weer eens een 5-minutendouchegebod geldt en klimaatverandering/droogte de schuld krijgen, denk dan ook even na over andere/daadwerkelijke oorzaken: vnl. Google, Facebook en Amazon.
1. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/begin-van-de-zomer-en-er-is-al-een-gebrek-aan-water-op-het-veen-op-de-veluwe-wat-is-er-te-doen-tegen-de-droogte~b1cbd9bf/
2. https://www.wsj.com/articles/SB10007111583511843695404581067903126039290
3. https://www.clo.nl/indicatoren/nl001412-watergebruik-landbouw
Teun Kloosterman 2
Hank.Rearden 6Eveline Bernard 6
Hank.Rearden 6Maar watergebruik is een probleem.
Teun Kloosterman 2
Eveline BernardEveline Bernard 6
Teun KloostermanNico Janssen 7
Eveline BernardPe. B. 2
Kan dat niet wat minder?
Zou zelf heel graag een ge-de-digitaliseerde samenleving willen zien, en en zo komt er zelfs nog een argument bij.
R. Eman 8
Pe. B.Martijn 47
Nu gaat het vrij snel over de restwarmte en de effecten hiervan. Ik ben het ermee eens dat het groen inzetten van de warmte een vorm van greenwashing is, het niet benutten van deze warmte is echter ook niet goed. Het rekenvoorbeeld gaat voorbij aan snelle vergroeiing energievoorziening door wind op zee, in 2030 is 70-75% echt groen, dan is de CO2 uitstoot ook significant lager (je had kunnen rekenen met CO2 over levensduur warmtenetten om dit te ondervangen).
Renee van Aller 5
Marc de Wit 1
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Hanno Bakkeren 2
Marc de WitOpvallende zin in het rapport van D-Cision was deze: ‘In deze studie wordt ervan uitgegaan dat datacenters voor de economische ontwikkeling van Nederland belangrijk zijn. Een nadere analyse hiervan en beantwoording van de vraag of de baten van deze ontwikkeling opwegen tegen de kosten, valt echter buiten de scope van dit rapport.’
Toen ik vroeg waarom juist deze kernvragen onbeantwoord blijven, antwoordden de onderzoekers: ‘Deze vraag intrigeert niet alleen u, maar ook veel anderen, waaronder ook leden van de projectbegeleidingsgroep. Deze vraag behoorde echter uitdrukkelijk niet tot de scope van het (beperkte) onderzoek. Vandaar dat dit nog een keer expliciet is benoemd.’
Marc de Wit 1
Hanno BakkerenPe. B. 2
Marc de WitBen ik het helemaal mee eens.
Pleit ik al een hele tijd voor, maar wordt door mijn omgeving dan vaak als conservatief gezien. En scheiterig, conspiracy thinker, paranoia noem maar op......
Heb geen smartphone, waarom zou ik buitenshuis gebeld willen worden? Als ik niet thuis ben, bellen ze nog maar een keer. Maar het leven zonder al die poeha wordt je tegenwoordig heel erg moeilijk gemaakt......(waarom?)
Internet gebruik ik eigenlijk alleen maar om wat informatie te zoeken en te emailen.
The internet of things is mijns inziens heel erg slecht voor de samenleving uiteindelijk, maar daar komen we nog wel eens achter.
Jesse 19 1
Ook wordt gerekend met huidige gasprijzen, terwijl dit een project is waar je moet rekenen met een lange horizon (60 jaar) en dan liggen de gasprijzen veel hoger. En dus is de besparing veel hoger.
Daarnaast is de toonzetting m.b.t. groene stroom nogal negatief. Er is inderdaad veel greenwashing, maar je voor de warmtepomp van MeerEnergie kunnen zonnepanelen gebruikt worden of echte groene stroom En zelfs al reken je met grijze stroom, over 30 jaar is die een stuk duurzamer dan nu.
Ik ben misschien ook niet helemaal objectief als klant van Van de Bron (Groene stroom) en actief lid van MeerEnergie, maar lees vooral de reactie van MeerEnergie:
https://meerenergie.amsterdam/onze-reactie-op-artikel-follow-the-money/
Hanno Bakkeren 2
Jesse 19Ik heb vanmiddag al uitgebreid gereageerd op genoemde link van MeerEnergie, maar mijn reactie wordt niet geplaatst. Ik heb zojuist een nieuw stuk voor FTM afgerond waarin ik o.a. uitgebreid inga op genoemde reactie en ook de link van MeerEnergie zal meenemen. Nog even geduld svp.
Marco Roepers 6
Peter Schijven 2
[Verwijderd]
Het kan een enorme besparing aan CO2 inhouden als bedrijven hun serverlocaties afstemmen op de gewenste energiebronnen.
Nederland is dan zeker niet altijd geschikt, vanwege het, zelfs naar Europese begrippen, grote aandeel fossiele brandstoffen per kWh.