In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer

Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.

177 artikelen

De Amsterdamse woningprijzen per tramhalte

4 Connecties

Relaties

Huizenprijzen huursector

Locaties

Amsterdam

Werkvelden

Woningmarkt
7 Bijdragen

Jasper du Pont was onder de indruk van de publicatie van een tweetal kaarten met daarop de prijs van een huurwoning bij metrostations in twee grote Europese hoofdsteden. Hoe zit het met de prijs van woningen in Amsterdam, als je deze weergeeft per tramhalte?

In Nederland is maar één ding belangrijker dan de woningmarkt en dat is de woningmarkt van Amsterdam. Hoewel vorig jaar slechts zo'n zeven procent van de door het Kadaster geregistreerde verkochte woningen zich in Amsterdam bevond, lijkt de stad bepalend voor hoe we denken dat ‘de woningmarkt’ ervoor staat.

Amsterdam lijkt bepalend voor hoe we denken dat ‘de woningmarkt’ ervoor staat

Hoewel ik daar allerminst aan wil meewerken, gaat dit verhaal toch volledig over de bizarre prijzen in de hoofdstad. Dat komt omdat afgelopen week een wel heel fraaie kaart werd gepubliceerd met daarop de prijs van een huurwoning bij metrostations in Parijs. Bovendien was dit na Berlijn al de — bij mijn weten — tweede kaart van dit type. Hierdoor voelde ik mij toch geroepen om hetzelfde te maken voor onze hoofdstad Amsterdam.

Op bovenstaande kaart zie je de gemiddelde prijs van huurwoningen, die zich in een straal van 750 meter bij een halte van de tram of veerpont — om Noord niet, zoals gewoonlijk, geheel buiten te sluiten — bevinden. Dit betreft de vraagprijs van woningen die nu te huur worden aangeboden via Funda en Pararius, plus de woningen die het afgelopen jaar via Funda werden verhuurd. Te zien is dat binnen de ring A10 een gemiddeld huis altijd duurder is dan 1000 euro per maand. Afgezien van enkele mindere buurten in Oost en in Oud-West, ligt het prijsniveau zelfs boven de 1400 euro. Een woning huren is het duurst bij halte Emmastraat, met 3146 euro per maand. De goedkoopste huurwoningen staan bij het station Diemen-Zuid. Als je op de markers klikt, zie je meer informatie over de situatie bij de betreffende haltes.

Nu is een gemiddelde prijs meestal niet zo'n hele goede indicator en de gegevens gaan over huizen van alle soorten en maten, al dan niet gestoffeerd. Om tot een iets betere vergelijking te komen zijn de prijzen van de woningen in de tweede kaart teruggerekend naar een prijs per 100 vierkante meter. In het centrum, maar ook in de meer perifere gebieden, zoals Nieuw-West en Zuid-Oost, vallen huizen nu vaak in een iets duurdere categorie. Deze huizen zijn dus veelal kleiner dan 100 vierkante meter.

Bij halte Spiegelgracht kost 100 vierkante meter woonruimte gemiddeld 2552 euro per maand 

Op IJburg en in Amstelveen zijn de aangeboden woningen gemiddeld juist vrij ruim en daar vallen meer haltes nu in een goedkopere categorie. Het duurst ben je uit bij halte Spiegelgracht; daar kost 100 vierkante meter woonruimte gemiddeld 2552 euro per maand.

Natuurlijk is het ook interessant om te zien wat de vraagprijs van koopwoningen is rond de tramhaltes. In bovenstaande kaart staan de gemiddelde prijzen van het huidige aanbod op Funda en van de woningen die het afgelopen jaar via die site werden verkocht. Om de verschillende buurten enigszins met elkaar te kunnen vergelijken, zijn ook hier de prijzen teruggerekend naar wat 100 vierkante meter zou kosten.

De laatste kaart toont hoeveel jaar je één vierkante meter woonruimte zou moeten verhuren om de koopprijs terug te verdienen. Dit is even afgezien van rente en andere kosten, zoals de erfpacht, die in deze vergelijking niet zijn meegenomen. Desondanks is deze 'terugverdientijd' een vrij goede maatstaf voor de mate van overspannenheid van de markt. Als de terugverdienperiode langer wordt, is dit een indicator dat de koopprijs in verhouding tot de huren teveel aan het stijgen is. Ooit was een terugverdientijd van zo'n zestien jaar gebruikelijk. Met de huidige rente zal dit hoger zijn.