André Goedée lobbyt voor hogere salarissen ziekenhuistop

5 Connecties

Meestal is het informele overleg tussen belangengroepen en de Haagse politiek onttrokken aan het zicht van de burger. Dat geluk had André Goedée, voorzitter van de Raad van Toezicht bij het Amphia ziekenhuis, niet. Door middel van een brief probeerde hij collega-bestuurders en -toezichthouders mee te krijgen in zijn strijd voor een hoger salaris. Die brief lekte uit.

De invoering van de Wet normering topinkomens 2 voor de zorgsector nadert met rasse schreden. Deze wet regelt dat bestuurders in de zorg niet meer mogen verdienen dan een ministerssalaris. André Goedée, voorzitter bij de Raad van Toezicht van het Amphia Ziekenhuis, is tegenstander van deze wet. Goedée is van mening dat een ziekenhuisbestuurder juist recht heeft op meer salaris. En daar heeft hij werk van gemaakt. Dat blijkt uit een interne brief die gelekt is, zo meldt Omroep Brabant op haar website.

De gelekte brief

De angst voor het naderende loonstrookje heeft hem ertoe aangezet een brief te schrijven aan al zijn collega-bestuurders en -toezichthouders. Onder het motto ‘samen sta je sterker’ roept de toezichthouder op om de krachten te bundelen. ‘Het beroep op de minister is uiteraard het sterkst als u allen dit initiatief ondersteunt.’ Goedée geeft twee argumenten voor zijn hartgrondige bezwaar tegen de wet. Allereerst zou het slecht zijn voor de motivatie van de huidige bestuurders: ‘niemand raakt gemotiveerd van het inleveren van een deel van zijn salaris, als hij dat nooit had hoeven voorzien.’ In de tweede plaats verwacht Goedée dat het met lagere salarissen aanzienlijk lastiger zal zijn om nieuwe bestuurders te werven. ‘Eventuele kandidaten voor een positie in de Raad van Bestuur kijken naar het meestal hogere salaris voor vergelijkbare functies en zien af van sollicitatie.’ Dat de brief in de media beland is was aanvankelijk niet de bedoeling. De lobby van de toezichthouder komt aan het licht omdat de brief gelekt werd.
tot op heden heeft het lobbywerk geen vruchten afgeworpen
Tot op heden heeft het lobbywerk geen vruchten afgeworpen. De voorzitter van de Raad van Toezicht vertelt aan Omroep Brabant: ‘Ik heb nog steeds geen antwoord gehad vanuit Den Haag, maar ik begrijp dat ze daar ook andere dingen aan hun hoofd hebben. Er zal dus nog wel wat tijd overheen gaan.’