
Bewoners van serviceflats dachten er comfortabel en in alle rust hun oude dag door te kunnen brengen. Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat dit niet altijd mogelijk is. Verregaande belangenverstrengeling tussen Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS), bestuurders en verschillende vastgoedinvesteerders gaat ten koste van de veelal hoogbejaarde bewoners van serviceflats.
In een unieke productie leverde Follow the Money zowel het televisieprogramma Altijd Wat (tegenwoordig Monitor geheten) als het dagblad Trouw het verhaal over deze misstand. Bij Follow the Money vindt u het complete dossier.
Strafrechtelijke veroordeling voor oud-Kamerlid Clemens Bosman (CDA)
Al jaren heeft oud-politicus Clemens Bosman (CDA) bewoners van serviceflats in zijn greep; nu zet het OM de hakken in het zand
Trouw wint hoger beroep over FTM-artikelen serviceflats
Vastgoedinvesteerder De Boer wint kort geding inzake serviceflats
Rechtszaak om aantijging belangenverstrengeling serviceflats
CDA-wethouder Noordwijk verdedigt partijgenoot De Boer
Serviceflats: The SDS Story Continues [VIDEO]
Minister Blok reageert op misstanden serviceflats
SDS wil zich laten doorlichten
Serviceflats: Andries de Boer vertrekt als CDA-raadslid te Noordwijk
Minister Blok reageert op misstanden serviceflats
Het aantal serviceflats waar bewoners in actie zijn gekomen tegen dienstverlener SDS blijkt fors groter te zijn. Minister Stef Blok van Wonen prijst de juridische acties en denkt aan een corrigerende rol voor de markt. Oppositiepartijen SP en 50plus pleiten juist voor overheidsingrijpen.
Opgezet werk
‘SDS komt binnen met een soort babbeltruc en zet bestuurders neer die daardoor de hele regie overnemen. Bewoners worden rechten ontnomen, ze worden overbluft en gekleineerd,’ concludeert Baay. ‘Hun werkwijze is uiterst geraffineerd. Daarom kun je wel zeggen dat dit opgezet werk is, het is niet even een foutje in de berekening van de servicekosten. Hier is echt willens en wetens gekeken: hoe kunnen we de kosten zó oppijpen dat ze lekker hoog zijn,’ voegt Leijten toe.'SDS komt binnen met een soort babbeltruc'Baay: ‘De volgende stap is als een soort salamipolitiek dat ze er ook nog voor zorgen dat mensen hun appartementen verkopen aan een vastgoedhandelaar, waardoor ze helemaal rechteloos worden.’ Leijten vraagt zich hardop af wie er verantwoordelijk voor is. 'Het is goed dat de regering dit nu uitzoekt. Welke wettelijke maatregelen zijn er nodig om mensen te beschermen tegen dit soort organisaties die ten koste van deze mensen veel geld verdienen?'
Reactie minister Stef Blok
‘Ik begrijp dat deze situatie voor bewoners van de serviceflat erg vervelend is,’ laat minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst in een reactie weten. De minister geeft aan dat van een dienstverlener als SDS verwacht moet worden dat zij ‘op een verantwoorde en transparante manier omgaan met beloften aan bewoners.’ De VVD-minister hint op keurmerken waarmee organisaties periodiek getoetst worden op deskundigheidseisen. ‘Ik juich marktinitiatieven uit de branche toe waarmee beheerders zich kunnen onderscheiden en waarmee in wezen ‘het kaf van het koren’ kan worden gescheiden.’ Blok prijst bovendien de bewoners die de juridische strijd zijn aangaan. ‘Het is goed dat de bewoners inmiddels juridische stappen hebben genomen.’ Van de in totaal 23 flats waar bewoners melding hebben gemaakt van misstanden, stapten bewoners van zeven serviceflats naar de rechter. Serviceflats Cronestein te Leiden en Het Hooghe Oord te Vaals zijn de enige twee flats waar zij SDS door juridische stappen konden weren uit hun flat.Dubbele advocaatkosten
De twee oppositiepartijen SP en 50plus nemen geen genoegen met de reactie van Blok. ‘Naar de rechter? Dat is echt een laffe politieke houding van de minister,’ reageert Leijten (SP). Haar collega-Kamerlid Baay reageert ook sceptisch. ‘Met deze reactie laat de regering een groep kwetsbare ouderen in de kou staan. Natuurlijk kunnen ze naar de rechter, maar dat is heel duur grapje.''Laffe politieke houding van de minister'Voorbeelden uit het onderzoek van Follow The Money bevestigen de lezing van Baay. ‘Het kostte ons 2,5 jaar en 102 duizend euro aan advocaatkosten om SDS eruit te krijgen,’ vertelt Gerda de Jong die in serviceflat Cronestein met 25 medestanders in verweer kwam tegen SDS. ‘Grooteigenaar Andries de Boer domineert de ledenvergadering van de serviceflat, waardoor de bewoners - als het er op aankomt - niks te zeggen hebben. De SDS-bestuurder wordt geadviseerd door de SDS en weet zich gedekt door de belegger en vice-versa. Dat maakt het vrijwel ondoenlijk om hier tegen op te treden. "Als u het er niet mee eens bent, gaat u maar naar de rechter," reageerde onze SDS-gelieerde voorzitter dan. Naast onze eigen advocaat betaalden wij als bewoners ook die van het bestuur, omdat we tegen onze eigen vereniging moesten procederen.’ Procederen is niet enkel kostbaar. ‘Het kost ook veel tijd, enorm veel energie en stress. Dat is bijna niet op te brengen voor de bejaarden, hun kinderen of familieleden die dit naast hun gewone baan en zorgtaken moeten doen,’ aldus De Jong.
'Het is Bijna niet op te brengen voor de bejaarden'
6 Bijdragen
jsmid
Grappig dat Stef Blok verwijst naar de markt maar zijn departement nog geen enkel probleem m.b.t de woningmarkt heeft kunnen aanpakken.
Molenaer
jsmidjsmid
Molenaerhttp://nos.nl/artikel/494148-coalitie-oneens-over-huizenrapport.html
http://nos.nl/artikel/494043-meer-doen-aan-huizenprijzen.html
PeterO
Hoe zeiden de Duitsers het ook alweer na de oorlog? Wir haben es nicht gewusst.
Voltaire
PeterOTenenkrommende reactie van Blok voor zijn kop, die serviceflathoppende bejaarden voor zich ziet die ondertussen links en rechts nog een rechtszaakje voeren op hun oude dag.
Johan_Amsterdam